CADUSA  CAMPERREIZEN 

      dé specialist voor een campervakantie               

VRAGEN OVER AMERIKA

Q: Heeft men in de Verenigde Staten dezelfde netspanning als in Nederland?
A:
Nee, de netspanning in de Verenigde Staten is geen 220 volt, maar 110 volt. De stekkers hebben platte pennen. Het is daarom nodig een speciale verloopstekker en/of adapter aan te schaffen. Deze kunt u kopen bij de betere huishoudelijke winkels of bij de ANWB. Let vooral op dat uw accu oplader voor de videocamera ook op 110 volt gaat. Als u niet aangesloten bent op het elektriciteitsnet, kunt u de generator (indien aanwezig) gebruiken om elektrische apparatuur in uw camper te gebruiken.

Q: Hoe werkt het fooiensysteem in de Verenigde Staten?
A: Het geven van een fooi in Amerika is heel gewoon. In sommige beroepen is het zelfs een onderdeel van het salaris. In een restaurant is het gebruikelijk om 15% tot 20% van de rekening als fooi te geven. In sommige gevallen is de tip c.q. bedieningsgeld al opgenomen in de rekening. Let daarop. Een tip is dan niet meer nodig.
Ook is het gebruikelijk in het hotel aan de portier of kamermeisje of aan de taxichauffeur een fooi te geven. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt.

Q: Is het raadzaam om een National Park Pas aan te schaffen?
A:
Ja, wanneer u van plan bent meer parken te gaan bezoeken dan is het de moeite waard om een zogenaamde National Park Pas aan te schaffen. U kunt hiermee alle Nationale parken in. U kunt de pas kopen in het 1e park bij de ingang of bij het Visitor Center.
De naam van deze pas is de America the Beautiful - National Parks and Federal Recreational Lands Pass - Annual Pass. Deze pas kost ca. US$80 in de Verenigde Staten. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.nps.gov. 
Bij de ingang van ieder park krijgt u een brochure of krant met informatie over het betreffende park. Hierin vindt u nuttige tips over de wandelmogelijkheden, trails, accommodatie en campings, tours en achtergrondinformatie over het park. Breng ook altijd een bezoek aan het Visitor Center. Hier wordt u op de hoogte gebracht van de meest recente informatie en mogelijkheden. Ook kunnen hier soms overnachtingen in het park gereserveerd worden. 

Q: Is het aan te raden een speciale reisverzekering met werelddekking af te sluiten?
A:
Jazeker, voor de Verenigde Staten is een complete reisverzekering met werelddekking noodzakelijk, en ook een goede ziektekostenverzekering is absoluut een must. Travelhome biedt een goede, volledige reisverzekering aan van de verzekeringsmaatschappij Unigarant. Wanneer u veel reist kunt u overwegen een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Ook deze doorlopende reisverzekering kunt u bij Travelhome afsluiten. Meer informatie kunt u vinden op de verzekeringspagina. Wanneer u een bezoek moet brengen aan een arts, zult u waarschijnlijk de kosten ter plaatse contant moeten betalen. Vraag altijd om een betalingsbewijs (receipt). Bij ziekenhuisopname, ernstig ongeval of overlijden dient de verzekeringsmaatschappij direct ingelicht te worden.
Doe bij diefstal, verlies of vermissing van bagage, reisdocumenten en/of geld altijd direct aangifte bij de politie en vraag om een kopie van het proces-verbaal. Dit heeft u nodig bij het indienen van een claim. Een eventuele claim dient u middels een schadeaangifteformulier bij de verzekeringsmaatschappij in te dienen.

Q: Kan ik tijdens een reis makkelijk naar Nederland bellen en/of e-mailen?
A: Overal in de Verenigde Staten vindt u telefooncellen. Bij supermarkten, benzinestations, winkelcentra, campings en attracties heeft u de mogelijkheid om naar Nederland te bellen.
In de Verenigde Staten kunt u het voordeligste bellen met een telefoonkaart. Deze kunt u onder andere kopen bij verschillende Deli's, lectuurwinkeltjes en ook bij de receptie van uw hotel. De telefoonkaart beschikt dan over een aantal belminuten, dus geen tikken. Het is aan te raden om met een kaart van bijvoorbeeld AT&T dan ook te bellen bij een AT&T payphone. Dit levert vaak meer belminuten op. In de Verenigde Staten wordt voor GSM telefonie de 1900Mhz band gebruikt. In Nederland daarentegen wordt gebruik gemaakt van 900Mhz en 1800Mhz banden. Daarom zullen de Nederlandse (en Europese) single band (900Mhz) en double band (900/1800Mhz) telefoons in de Verenigde Staten en Canada niet werken. Alleen de triple band telefoons zijn geschikt voor gebruik in de Verenigde Staten. Houdt er ook rekening mee dat in grote delen van de Verenigde Staten (bijvoorbeeld de woestijnen in het westen) onbevolkt zijn. In die gebieden zullen niet veel ontvangststations staan en dus werken GSM's daar niet. Uiteraard hangt de bereikbaarheid ook af van de roaming partners van uw GSM provider.
Wanneer u geen triple band telefoon heeft en u wilt tijdens uw verblijf in de Verenigde Staten toch bereikbaar zijn, dan kunt u overwegen een telefoon te huren. Travelhome regelt deze service helaas niet. U kunt ze zowel in Nederland als in de Verenigde Staten huren. De prijzen, voor zowel het huren als het bellen, zijn echter pittig. Als alternatief zou u kunnen overwegen om in de Verenigde Staten een goedkoop prepaid telefoontje te kopen.
In de grote steden zijn veel mogelijkheden om te internetten. U kunt een bezoek brengen aan een internetcafé of op sommige veel bezochte plaatsen kunt u gebruik maken van e-mail en/of internet. De prijzen voor het gebruik kunnen vrij hoog liggen. Wij raden u dan ook aan om een bezoekje te brengen aan een openbare bibliotheek of universiteit. De kosten zijn vaak minimaal en de mensen zijn graag bereid u te helpen.

Q: Wat moet ik doen als ik een tolweg tegenkom?
A:In bepaalde gebieden in de Verenigde Staten zult u tolwegen tegenkomen. Inmiddels worden meer en meer tolwegen 100% elektronisch. Dit houdt in dat u bij de toll plazas geen medewerkers meer zult zien, maar dat alles elektronisch verloopt.
U dient de tol te betalen middels een elektronische toll pass card. Deze verschillen per gebied. Vraag uw camperverhuurder bij ophalen van de camper om meer informatie voor uw reisgebied. Zorg dat u goed geïnformeerd de weg op gaat.
100% elektronische toll plazas vindt u onder andere in Florida (Turnpike), noord Texas (Dalllas North Tollway, Addison Airport Toll Tunnel en Mountain Creek Lake Bridge) en in de omgeving van Denver (E-470). Vraag bij ophalen van de camper naar de wegen die voor uw route van belang zijn en naar de mogelijkheden om deze wegen eventueel te mijden.
Voor de tolwegen die nog niet 100% elektronisch zijn, bestaat er een service waarmee u door de Express Lanes kan rijden met uw camper: Toll Pass Service Convenience Charge. De Highway Toll Administration (HTA) berekent de tol, samen met een kleine toeslag dan direct door op uw creditcard. Voor meer informatie kunt u kijken op https://htallc.com of kunt u het (Amerikaanse) nummer bellen: 1-877-765-5201.

Q: Hoeveel contant geld moet ik meenemen tijdens een camperreis? En kan ik makkelijk pinnen ter plaatse?
A:
Aan contant geld hoeft u niet veel mee te nemen, $50/$100 voor de eerste uitgaven is voldoende. U kunt gewoon pinnen. Let er wel op dat bij veel banken de mogelijkheid om te kunnen pinnen buiten Europa specifiek moet worden aangevraagd.

Q: Zijn er onderweg voldoende tankstations om te tanken?
A: Houdt bij het rijden van de route rekening dat u, zodra de benzinetank op de helft komt, u de camper wederom gaat af tanken. Vooral in het westen van de Verenigde Staten kunnen de gebieden die u bezoekt tussen de nationale parken erg verlaten en wijds zijn. U rijdt soms een paar uur in de middle of nowhere en dus zonder een stadje tegen te komen waar u kunt tanken.

Q: Zijn er voldoende supermarkten onderweg om boodschappen te doen?
A: In iedere grotere plaats zijn zeker supermarkten te vinden. Het zijn vaak XL supermarkten waar ze van allerlei soorten en maten etenswaren, tot aan drogisterij producten en gebruiksvoorwerpen, verkopen. Het is verstandig om in zo'n supermarkt te vragen naar een kortingskaart (bonuskaart), zodat u van alle aanbiedingen de kortingen ontvangt. Dit kan bij de klantenservice van de supermarkt.

Q: Hoe duur is de benzine in de Verenigde Staten? En hoeveel ben ik kwijt aan benzine tijdens mijn camperreis?
Antwoord: Campers verbruiken een grote hoeveelheid benzine. De kostenpost voor het benzineverbruik tijdens uw camperreis moet u dan ook niet onderschatten.
De benzineprijzen in de Verenigde Staten liggen gelukkig wel veel lager dan in Nederland.
In de Verenigde Staten werkt men met gallons. Een gallon is 3,79 liter, de actuele prijzen kunt u bekijken op www.gasbuddy.com. De prijzen verschillen sterk per locatie en per staat.
Ook kan de benzineprijs sterken verschillen tonen per locatie waar u tankt. Wanneer u bijvoorbeeld een kortingspas aanvraagt bij de grotere ketens (zoals Safeway, K-mart, etc.) ontvangt u vaak goede kortingen op de benzineprijs. Dit is dus zeker de moeite waard.
De inhoud van de benzinetank van een camper is ca. 180-200 liter (+/- 55 gallons).
U rijdt ca. 500 km per tank, maar dat is sterk afhankelijk van de te rijden route. Wanneer u door de bergen rijdt, verbruikt uw camper meer benzine. Het gemiddelde gebruik is 1:4.