dé specialist voor een campervakantie               ROUTE SUGGESTIE CUBA 18-DAAGSE CAMPERREIS MET VARADERO

Waar vele wellicht hun wenkbrauwen optrekken worden wij, Moniek, Roxanne en Marjolein, erg enthousiast bij het idee om deze nieuwe bestemming te bezoeken. 
Wij krijgen van Travelhome dan ook de eer om als eerste Cuba met de camper te ontdekken. 1 ding is zeker: Cuba is één groot avontuur! 
Het mooie weer, de vriendelijke en open mensen, de vele salsalessen, de afwisseling tussen natuur, stad en strand en natuurlijk de vrijheid maken 
het één van de mooiste reizen ooit. 

Algemene informatie
- Totale reisafstand: 1326KM
- Totale kosten diesel: ongeveer 210CUC
- Camperverhuurder en campertype: Daiquiri Tours, Fiat Ducato

- Handige apps: Duo Lingo, Google translate offline, Sygic navigatie, Cuba Travelguide by Triposo
- Handige reisgidsen: Lonely Planet Cuba, ANWB reisgids Cuba, Reisgids Capitool Cuba
- Wat absoluut niet vergeten mee te nemen op reis: Euro’s contant om te wisselen in Cuba, muggenspray

periode: maart/april 2019
afstand: 1328 km


REIS VAN DAG TOT DAG

Dag 1. Vertrek naar Havana
Onze reis begint op Amsterdam Schiphol. Waar we met z’n 3e verzamelen met ons (veel te veel!) bagage. We zijn al online ingecheckt voor onze rechtstreekse KLM vlucht, dus we hoeven enkel nog maar onze bagage af te leveren. Na een kleine vertraging mogen we het vliegtuig instappen, op naar een avontuur.

Zo’n 10 uur later landen we in het zonnige Havana. We lopen door wat hokjes waar we onze toeristenkaart moeten laten zien. De strenge mevrouw bestempelt de toeristenkaarten en geeft deze weer terug. We weten dat we deze goed moeten bewaren want deze moet op de terugreis weer ingeleverd worden. Onze handbagage gaat door een erg oude scanner. Even verderop zitten 2 zusters aan een tafeltje, waarschijnlijk met de vraag of je verzekerd bent. Hier waren wij op voorbereid en we hebben een verklaring van onze zorgverzekeraar meegenomen. We worden niet uitgekozen en hoeven deze dus niet te laten zien. De luchthaven en het apparatuur ziet er allemaal erg eenvoudig uit, de eerste indrukken van deze ‘’andere wereld’’. Onze koffers komen vrij snel op de bagageband en we kunnen snel vertrekken. 

We worden opgewacht in de aankomsthal door Mario van Daiquiri Tours. Op de luchthaven kan je geld omwisselen en dit is ook raadzaam om te doen, aangezien dit in Nederland nog geen optie was. Een klap van de hitte komt ons tegemoet en we zijn officieel in Havana, oftewel; Habana! Mario vervoert ons en onze overdreven veel bagage naar ons hotel. Gelukkig spreekt Mario goed Engels want we krijgen al veel tips van hem mee. Zo vertelt hij dat het raadzaam is om meteen eieren, melk en brood mee te nemen wanneer je dit ziet. Dit is erg schaars omdat het veel opgekocht wordt door restaurants.

Na een rit worden we afgezet bij Hotel Telegrafo. Een eenvoudig hotel met een erg fijne ligging. We zijn moe van de reis maar starten onze vakantie toch echt nog met een cocktail Mojito; proost! 

- Hotel: Telegrafo
- Wifi aanwezig voor 1CUC per uur


Dag 2. Vrije dag in Havana

Na een goed ontbijt in ons hotel worden we opgehaald voor een Classic Car Tour. Dit is ontzettend leuk om te doen want deze auto’s rijden veel rond in Cuba. We zitten met z’n 3e achterin en onze gids zit voorin. We worden langs vele highlights gereden en krijgen leuke en goede uitleg over Havana. Het wordt ons al snel duidelijk dat de geschiedenis in Cuba erg belangrijk is en dat dit nog erg leeft. Havana is al zo’n 500 jaar oud maar de gebouwen zijn in uitstekende staat. 

Na de tour vraagt ze waar we afgezet willen worden en we kunnen lopend Havana gaan ontdekken. Er is veel gezelligheid en sierlijke straatjes waar we door wandelen. We lopen naar Cathedral Square en besluiten om een kaart van de stad te kopen en ons zo wegwijs te maken. In Nederland hebben we de app ‘’Duo Lingo’’ op onze telefoon geïnstalleerd waardoor we al wat Spaans hebben kunnen oefenen. Roxanne vraagt in het Spaans of er een stadskaart is en deze rekenen we trots af. Met onze stadskaart lopen we naar Plaza Vieja. We lunchen hier bij Café Bohemia.

                                                                 

Via O’Reilly straat wandelen we naar Musea de la Revolución. We besluiten om deze niet van binnen te bekijken omdat we meer van de stad willen zien. Het blijkt wel een indrukwekkend museum te zijn omdat de revolutie natuurlijk zo belangrijk is geweest in Cuba. Het museum staat tegenover de kustlijn van Havana. Hier komen in de avond de Cubanen heen om te gezellig te eten, dansen, kletsen. Van onze gids hadden we het advies gekregen om een drankje te doen in Parque Central Hotel. Dit moet een geweldig uitzicht hebben over het water van Havana. Helaas was dit net dicht vanwege een bruiloft toen wij daar wilde kijken. 

Na een kijkje genomen te hebben bij El Capitolio besluiten we te gaan douchen en omkleden voor het avondeten. Van Mario hadden we de tip gekregen om te eten bij Los Nardos en dit was een goed advies. We kregen veel en lekker eten voor een erg goede prijs. In de avond hebben we nog het bekende drankje Daiquiri gedronken, bij de favoriete bar van de schrijver Hemmingway; La Floridita. 
Het wordt ons al snel duidelijk dat de mensen in Cuba ontzettend vriendelijk en open zijn. Het temperament, de levensvreugde en hartelijkheid werkt aanstekelijk en we beseffen ons dat we écht op vakantie zijn!

Dag 3. Camper ophalen en rijden naar Soroa

Rond 10 uur worden we opgehaald bij ons hotel door Daiquiri Tours. Na 20 minuten rijden arriveren we bij het verhuurstation van Havana. Het verhuurstation zit bij een hotel waar ook een bar aanwezig is voor koffie en een mini market voor hoognodige boodschappen. We worden erg hartelijk ontvangen. Na een uitleg van de camper hebben we het Engelse contact getekend en; vamos! 

Mario (inmiddels is zijn bijnaam SuperMario geworden) leidt ons nog even de weg naar een grotere ‘’supermarkt’’ waar we boodschappen kunnen doen. Het valt ons meteen op hoe leeg de winkel is; vooral alcohol en hoognodige boodschappen zijn aanwezig. Ook zijn de boodschappen erg prijzig. We merken gelijk het bekijks met de camper op de parkeerplaats, mensen willen er zelfs mee op de foto! Na de camper ingeladen te hebben en de offline GPS aangeslingerd te hebben kunnen we op weg naar Soroa. 

                                                              

De camper rijdt heel fijn, het is een diesel en een automaat. Er is veel paard en wagen op de weg en ook staan veel mensen langs de kant te liften, of fruit te verkopen. Aangekomen in Soroa kijken we onze ogen uit hoe groen het hier is. We parkeren bij onze eerste campingplaats wat een vakantiepark lijkt te zijn. Onze tuinset staat voor onze camper en hier hebben we onze 1e ‘’camperblieker’’ al; Antonio. Hij blijkt een muzikant te zijn en we raken aan de praat. Met half Engels, half Spaans en wat handen en voeten werk kom je een heel eind. Hij eet een vrucht wat je uit de bomen kunt plukken genaamd ‘’Tamarindo’’. Hij laat zien waar we die kunnen plukken en we hebben er weer een ervaring bij. 

In de avond eten we helaas bij een vies restaurant naast het vakantiepark en besluiten we toch nog (wederom) een Mojito te drinken bij het zwembad. We gaan vroeg slapen.
- Camping: Villa Soroa           Afstand: 76 km.
- Boodschappen : 80CUC 
- Mojito: 3x 3CUC

Dag 4. Soroa en Las Terrazas


We ontwaken in onze camper en besluiten om 9:30 uur op weg te gaan naar Las Terrazas. Met onze camper natuurlijk. Helaas komen we al snel tot de ontdekking dat je in Cuba geen afslag moet missen want je wordt compleet omgeleid. Toch heeft dit ook wat en we rijden door de bergen met leuke dorpjes. Wij kijken onze ogen uit.. en de inwoners ook! Erg grappig om te zien; als we aan komen rijden met de camper staan mensen even stil, kijken met grote ogen, vervolgens met nóg grotere ogen als ze zien wie de camper bestuurt. 

Uiteindelijk komen we bij de slagboom/ingang van Las Terrazas. We rekenen 2CUC entree per persoon af en mogen doorrijden. De entree voor de Banos San Juan is 10CUC per persoon. Aangekomen in Las Terrazas kunnen we heel makkelijk de camper parkeren. Er is namelijk een grote lege zandplek waar ook bussen kunnen parkeren. We lopen even de heuvel verder op naar hotel Moka. Hier heb je een prachtig uitzicht over het stadje/dorpje en is tevens een goed startpunt voor verschillende wandelingen. Ongelooflijk om het contrast te zien met het drukke en bebouwde Havana. Het is hier erg groen en rustig; op nog geen uur rijden van de grote stad. 

We lopen de heuvel af en besluiten met de camper naar Banos San Juan te rijden, dit is lopend namelijk te ver in combinatie met de tijd die we hebben. Het is hier erg mooi en je kunt merken dat het zondag is; Cubaanse families zijn hier samen om te zwemmen, drinken, BBQ en vooral plezier maken. 

We rijden terug en kopen onderweg 2 kokosnoten langs de kant van de weg. We lopen nog even naar het boothuis want we willen graag de Canopy tour doen. Roxanne is bang voor hoogtes maar besluit toch met Marjolein mee te gaan; dapper! ? Er zijn 6 platforms van maximaal 25M hoog. Uniek om dit te doen door dit prachtige gebied. 

Als we teruglopen naar onze camper komen we tot de ontdekking dat er iets loshangt onder de camper; de hendel van de grijze watertank (douchewater). Ook hier merk je weer hoe behulpzaam de Cubanen zijn want als we onder de camper willen kruipen worden we al geholpen door 6 Cubanen. We rijden terug via de snelweg en tanken hier. We bezoeken nog even de watervallen van Soroa (3CUC entree PP). Het is 250M lopen met veel trappen. We drinken daar rum uit een kokosnoot. Wanneer we terug willen lopen worden we begeleid door de ‘’barman’’ en raken aan de praat met zijn amigos, paar meter verderop. Hier worden Patatas voor ons gemaakt en we hebben weer een steengoed gesprek gevoerd via Google Translate Offline. 

In de avond hebben we een kamer gehuurd voor 2 uur om te douchen (5CUC PP). Ook wisselen we nog wat Euro’s om en Marjolein bakt wentelteefjes. 

- Camping: Villa Soroa
- Canopy Tour 17CUC PP            Afstand: 20 km