dé specialist voor een campervakantie               BEZIENSWAADIGHEDEN DUITSLAND


BAYERISCHE WALD

Het oudst beschermde natuurgebied van Duitsland is het Beierse Woud oftewel Bayerische Wald. Dit woud ligt aan de grens van Duitsland en Tsjechië, rechts gelegen van de steden Nürnberg en München. Bezoek je deze steden, mis dan dit bijzondere natuurgebied niet tijdens de camperreis voor het maken van de meest fantastische foto’s!  

RACHELSEE EN URWALD MITTELSTEIGHÜTTE

Het woud doet mysterieus aan en je kunt er prachtig wandelen over de wandelpaden die hier speciaal voor zijn aangelegd. Je loopt via een korte route naar het Rachelmeer (Rachelsee). Het is een prachtig meer met een weerspiegeling van alle naaldenbomen die hier te vinden zijn. 

Tussen de Weidhütte en Glashütte ligt het wandelgebied Steinberg. Hier kom je hoge bergen, smalle kloven en rotsspleten tegen. Wanneer je het steile pad naar boven volgt, kom je uit bij een panoramisch uitzicht over de boomkruinen. Het Beierse Woud ligt tegen het Tsjechische nationale park ‘Sumava’ aan. Wil je je camperreis dus uitbreiden met een bezoek aan Tsjechië, dan is dat vanuit dit gebied zeker een mogelijkheid. 


WILD SPOTTEN IN BAYERISCHE WALD

Het Bayerische Wald is een beschermd natuurgebied waar je wolven, beren, lynxen, otters en uilen kunt tegenkomen. De bruine beer, wolf en de lynx zijn hier wat makkelijker op de foto vast te leggen dan in andere natuurgebieden. Vergeet natuurlijk niet om de juiste afstand te bewaren, want het blijven wilde dieren in een natuurlijke leefomgeving. 


CAMPERREIS IN HET BAYERISCHE WALD 

In het Beierse Woud zijn verschillende campings te vinden. Je kunt hier optimaal genieten met je camper bijvoorbeeld aan de rivier ‘Schwarzer Regen’ oftewel ‘Zwarte Regen’. Sommige campings hebben zelfs mogelijkheden tot openbaar vervoer vanuit de camping naar het omliggende gebied, zodat je de camper lekker kunt laten staan op de camping.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


BERCHTESGADEN


BEZIENSWAARDIGHEDEN IN BERCHTESGADEN

In het Zuid-Oosten van Duitsland ligt het plaatsje Berchtesgaden. Dit gedeelte van Duitsland wordt gezien als de mooiste vakantieregio door alle bergtoppen, heldere meren, pittoreske dorpjes en verschillende kloven welke zijn te bezoeken. De echte wandelaars onder ons kunnen hier hun hartje ophalen! 

WANDELEN IN NATIONAAL PARK BERCHTESGADEN 

In het Nationaal Park van Berchtesgaden ligt één van de hoogste bergen van Duitsland, namelijk; Watzmann (ca. 2700 meter hoog). Het gebied hier omheen is uitermate geschikt voor mooie wandelingen door dit park. Je kunt gaan voor een korte wandeling tot aan langere dagtrips. 

Een bekende wandeling door het Nationaal Park van Berchtesgaden is de Wimbachklamm. Dit is een kloof welke gelegen is tussen Watzmann en Hockhalter, vlakbij het plaatsje Ramsau. De kloof is niet heel erg lang/diep, maar is met name smal en zeker de moeite waard om doorheen te lopen. Vanaf de parkeerplaats waar je je camper kunt parkeren, is het ca. 15 minuten lopen naar het beginpunt van de kloof. Langs de doorgaande wegen staat de kloof goed aangegeven op grote borden. Niet te missen dus! Halverwege de route dien je ‘entreemunten’ te kopen om de kloof in te kunnen. De route door de kloof heeft goed begaanbare wandelpaden (niet geschikt voor buggy’s en/of rolstoelen) en je kunt er zelfs nog voor kiezen om verder te lopen tot aan het Wimbachschloss. Dit was vroeger een jachthuis, maar tegenwoordig kan je hier van een lunch genieten in het restaurant. De wandeling naar Wimbachschloss duurt ruim één uur, enkele tocht. Kies je ervoor om alleen door Wimbachklamm te wandelen, dan ben je binnen één uur weer terug bij de camper. Heb je nog geen genoeg gekregen van het bezoeken van een kloof en wil je nog meer mooie natuur bezoeken, dan raden we je ook de Almbachklamm aan, nabij de Königssee. 

Ben je op zoek naar een mooie wandeling welke ook geschikt is voor kinderen? Dan kun je een wandeling overwegen bij Hintersee en in het Zauberwald. De route is namelijk vlak en niet te lang. Wil je ook nog met een bootje over de Hintersee varen? Ook dat is mogelijk! Bijvoorbeeld met een roeiboot of waterfiets. 

Indien je na deze wandeling een rammelende buik gekregen hebt, dan kun je heerlijke Beierse gerechten eten in één van de restaurants aan de Hintersee of in het Ziebenwald. 

KÖNIGSSEE

Dit meer ligt direct tegen de grens van Oostenrijk en als je toch in de buurt bent, dan raden we je aan om een bezoekje te brengen. Het is een trekpleister voor toeristen en daardoor kan het al snel druk zijn. Wees dus op tijd om de drukte voor te zijn. 
Je kan maar vanuit één kan het meer bereiken met de camper en dat is bij het dorpje Schönau am Königssee. Heb je zin om nabij de Königssee een wandeling te maken, dan raden we je aan om de boot te nemen naar Salet. Je wandelt dan via de Obersee naar de Röthbachwaterval. Let op; vanaf het startpunt is het een makkelijk wandelpad, maar deze wordt uitdagender naarmate je verder wandelt. 

ZOUTMIJN SALZBERGWERK 

Tref je wat minder weer aan, dan kun je je ook nog prima vermaken in dit mooie gebied. Denk bijvoorbeeld aan de zoutmijn Salzbergwerk. Je kunt een tour boeken met een Nederlandstalige audioguide of de rondleiding in het Duits volgen. Om je kleding te beschermen, krijg je hier een overall aan en wordt je met een treintje naar de zoutmijn gebracht. Vervolgens ga je via ‘glijbanen’ de zoutmijn in. Voor kinderen dus hartstikke leuk om op deze manier een zoutmijn te bezoeken en ook nog eens bijzonder leerzaam! 

KEHLSTEINHAUS 

Klonk Berchtesgaden je al bekend in de oren? Wellicht dat je hier eerder van gehoord hebt, doordat hier het zogenaamde ‘Adelaarsnest’ van Hitler gevestigd is. Kehlsteinhaus is het voormalige theehuis van Hitler en ligt op de Obersalzberg. Nu is het niets meer dan een restaurant, met een mooi uitzicht op de Königssee. 

Vanaf een camping aan de voet van Obersalzberg in Berchtesgaden kun je het ‘Adelaarsnest’ al zien liggen. Je kunt het gangenstelsel van de Nazi’s en de restanten van Hitler’s woning ‘Berghof’ nog bezoeken. De camper parkeer je bij het ‘Documentatiecentrum’ en vervolgens pak je één van de bussen, welke vertrekken naar Kehlsteinhaus. Je kunt namelijk niet zelf naar boven rijden, daar is de weg te smal voor. 

Ben je niet direct geïnteresseerd in de historie van dit gebied? Niet getreurd, het uitzicht vanaf deze berg is echt fenomenaal en de moeite waard om toch een bezoekje te brengen! 

WATZMANN THERME

Na al dat wandelen en genieten van de omgeving, kun je nog even tijd nemen om het Watzmann Therme te bezoeken. Uiteraard ook wanneer het even wat minder weer is, is dit een mooie gelegenheid om even helemaal te ontspannen. Er is een buitenbad met uitzicht op de bergen. Daar wordt je toch helemaal ‘zen’ van? 

CAMPERREIS BERCHTESGADEN

Berchtesgaden is een groot natuurgebied, waar genoeg te beleven is en uitstekend te bereizen met de camper. Sla dit mooie gebied dan ook niet over tijdens je camperreis. Combineer een bezoek aan Berchtesgaden bijvoorbeeld met een bezoek aan Salzburg (Oostenrijk). Vanuit Nederland is het ca. 900 kilometer rijden naar Berchtesgaden, maar kun je er uiteraard ook voor kiezen om een tussenstop te nemen in München of Garmisch-Partenkirchen. 

We geven je enkele campingsuggesties om een idee te krijgen van de mogelijkheden die er zijn in de omgeving: 

Camping Allweglehen in Berchtesgaden 
Camping Mühlleiten en Camping Garfenlehen in Schönau am Königssee 
Camping Winkl-Landthal in Bischofswiesen 
Camping Simonhof in Ramsau 
Camping Staufeneck in Piding 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BERLIJN

Ga je naar Berlijn, dan is het verstandig om goed voorbereid naar deze stad te gaan. Je mist anders te veel leuke en bijzondere hoogtepunten, die je echt niet wilt missen. De stad is namelijk acht keer groter dan Parijs. We informeren je graag over de klassieke bezienswaardigheden in Berlijn, maar daarnaast willen we je kennis laten maken met de minder bekende plekken in deze stad! 

REICHSTAG(KOEPEL) 

De Reichstag is een herkenbaar, klassiek parlementsgebouw van de Duitse regering. Het parlementsgebouw heeft een hoofdrol gespeeld in de Berlijnse geschiedenis en wordt sinds 1999 gebruikt als het basisstation van het parlement.  De Reichstagkoepel is de bijzondere glazen koepel welke boven op het gebouw staat. Het is leuk om eens een kijkje te nemen in de koepel, aangezien je vanaf het dak een erg mooi uitzicht hebt over Berlijn. In de koepel zelf kun je de parlementaire zaal van de ‘Bundestag’ bekijken. Een bezoek is gratis, maar meld je wel (ruim) van tevoren aan via de website vanwege de veiligheid en beschikbaarheid. Vergeet niet om je identiteitsbewijs mee te nemen, want dat is verplicht bij een bezoek! 

BRANDENBURGER TOR 

Als je Berlijn zegt, dan zeg je Brandenburger Tor. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Het is een symbool van vrijheid, maar daarnaast dient het ook als een stadspoort. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de poort achter de Berlijnse muur in de DDR te staan. Dat is precies de reden waarom het zo bijzonder maakt dat je nu onder de Tor door kunt lopen in alle vrijheid. Dit was namelijk tussen 1961 en 1989 onmogelijk. 

Veel reizigers denken dat Tor staat voor toren, maar als je voor dit gebouw staat dan weet je precies waarom het de Brandenburger Tor wordt genoemd; het is een poort. Je kunt dit imposante gebouw vinden aan het einde van de ‘Unter den Linden’, de bekende boulevard van Berlijn. Niet alleen overdag is het de moeite waard om er een kijkje te nemen, maar in de avond is deze poort mooi verlicht. 

ALEXANDERPLATZ 

Het Alexanderplatz staat bekend om zijn vele winkels, restaurants en metrostation. Vroeger werd het nog gebruikt als marktplein zelfs en tegenwoordig vind je er zo nu en dan nog een marktkraampje.  Een mooi plein is het niet echt te noemen, maar heb je zin in een lekkere, goedkope hotdog (rostbratwurst) dan zit je in deze buurt goed. Dat het plein niet mooi te noemen is, komt doordat het in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest is door bombardementen. Na de oorlog is het opnieuw opgebouwd in typische DDR-stijl.
Warenhuis Galeria Kaufhof is aan dit plein te vinden en is zeker een bezoekje waard als je dan toch in de buurt bent. 

HOLOCAUST MONUMENT

Het Holocaust Monument, ook wel ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas‘ genoemd, herinnert iedereen op een indrukwekkende manier aan de ruim zes miljoen Europese Joden die op verschrikkelijke wijze door de Nazi’s zijn vermoord. Een heftig monument welke je niet over mag slaan bij een bezoek aan Berlijn. 

CHECKPOINT CHARLIE (MUSEUM) 

Haus am Checkpoint Charlie wordt ook wel het ‘Mauermuseum’ genoemd en beschrijft alles omtrent de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog. Dit museum is gelegen aan Friedrichstrasse en vlakbij vind je Checkpoint Charlie. Dit is de beroemdste grenspost tussen Oost- en West-Berlijn. 

POTSDAMER PLATZ 

Nog voor de Tweede Wereldoorlog was de Potsdamer Platz een belangrijk verkeersknooppunt in Berlijn. Tijdens de oorlog werd dit plein volledig verwoest. In 1992 is men weer begonnen met de wederopbouw. Vandaag de dag is het helemaal klaar en is het nu een hypermodern stukje van de stad met veel hoogbouw. Je kunt op de stoeptegels nog terug zien waar ooit de Berlijnse Muur heeft gestaan. 

FERNSEHTURM 

Deze toren staat op het Alexanderplatz te ‘shinen’. Met zijn 368 meter hoogte is de Fernsehturm één van de hoogste gebouwen van Europa en uiteraard het hoogste gebouw van Berlijn. Naast dat het een televisietoren is, is het ook een ideale plek om de skyline van Berlijn te bezichtigen. Naast het bezichtigen van de skyline, kun je hier ook dineren in het langzaam ronddraaiend restaurant. Een idee voor een romantisch uitje dus! 

KURFÜRSTENDAMM

Ben je een echte ‘shopaholic’ en ‘foodlover’? Dan mag je een bezoek aan het Kurfürstendamm niet overslaan. Het is een beroemde bezienswaardigheid door zijn vele winkels en shopping malls. Je vindt hier de bekende Apple Store, Levi’s, Forever 21, And other Stories, de grote kerstwinkel Käthe Wohlfart en nog veel meer. Het luxe warenhuis ‘Kaufhaus des Westens’ kun je hier ook terug vinden. 

BERLIJN MET KINDEREN 

Berlijn is een zeer kindvriendelijke stad om de kinderen kennis te laten maken met een metropool. Berlijn is een geweldige optie voor deze eerste ervaring. Naast het feit dat je er prima met een kinderwagen van de ene naar de andere bezienswaardigheid kunt lopen/reizen, is er ook voldoende te beleven voor kinderen. 

Het DDR Museum is een goed voorbeeld van een museum waar kinderen op een leuke, interactieve en speelse manier wordt uitgelegd wat de DDR eigenlijk was en hoe dat nu allemaal precies zit. We raden aan om van tevoren tickets te kopen via de website om teleurstellingen te voorkomen. 

We kennen in New York natuurlijk het Museum of Natural History waar je onder andere grote geraamtes kunt vinden van prehistorische dieren, maar wanneer je niet zo ver van huis wilt kun je ook naar het Museum für Natürkunde gaan in Berlijn. Hier kom je een groot T-rex skelet tegen en een aantal andere bijzondere dino’s. Het museum is in het bezit van een stenenverzameling en er zijn ook dieren op sterk water te zien. 

Wat ontzettend leuk en bijzonder is om te doen, is een bezoek brengen aan het oude vliegveld Tempelhof. Je kunt over deze oude landingsbaan wandelen, skaten, fietsen en op het gras kun je lekker picknicken. 

ETEN EN DRINKEN IN BERLIJN 

Stel je eens voor; je bent met je gezin de stad aan het verkennen en in de avond heb je allemaal trek gekregen. Je komt er samen niet uit, want iedereen heeft zin in wat anders. Dan adviseren we je om niet langer te discussiëren met elkaar, maar Markthalle Neun te bezoeken. Hier staan ontzettend veel standjes met allerlei gerechten. Van verse en handgemaakte pasta, tapas, broodjes met pulled pork, verse vis, sandwiches en nog veel meer gerechten uit verschillende landen van de wereld. Het is een overdekte markthal en als kers op de taart is er voor de kleine kinderen ook nog eens een speeltuin. 

Naast deze ‘indoor’ foodmarket, is er iedere zondag ook een Streetfood market te vinden ‘Auf Achse’. De markt is te vinden op het binnenplein van de Kulturbrauerei. Je kunt er heerlijk lunchen en een drankje drinken met de zon op je bolletje. Er spelen regelmatig bandjes, zodat je een echt relaxt gevoel overhoudt aan deze dag in Berlijn. 

Ben je dan toch in Berlijn, vergeet dan zeker niet een currywurst te eten! Dit is één van de bekendste gerechten uit Berlijn. Een warme worst van de bakplaat, in stukjes gesneden met een flinke schep rode currysaus er overheen. Smakelijke eettentjes, waar je heerlijke currywurst kunt eten, zijn onder anderen Konnopke’s Imbiss, Curry 66, Curry 36 en Curry & Chili. 

VERVOER BERLIJN 

Je hebt enorme pijn aan je voeten door al het wandelen door Berlijn. Het meest voor de hand liggende vervoersmiddel in grote steden is dan toch vaak de Hop-On Hop-Off bus, maar ben je hier al snel een vermogen aan kwijt. Bus 100 is een goed alternatief! Deze buslijn van het Berlijnse openbaar vervoer, passeert binnen een half uur een groot aantal belangrijke bezienswaardigheden in het centrum. Uit- en opstappen is geen enkel probleem en is mogelijk bij de meest bekende bezienswaardigheden. Een ritje maak je voor ongeveer 3 euro en je hoeft nooit lang te wachten. Ideaal dus! 

OVERNACHTEN MET DE CAMPER NABIJ BERLIJN

Je denkt al snel dat het onmogelijk wordt om met de camper nabij de stad Berlijn te overnachten. We hebben goed nieuws voor je! Kamperen met de camper nabij de stad is heel goed mogelijk. Köpenicker Hof is een perfecte locatie om een aantal dagen te verblijven en op deze manier kun je de stad alsnog makkelijk ontdekken. Deze staanplaats is geschikt voor campers en caravans en het gehele jaar geopend. De staanplaatsen zijn gelegen in de wijk Köpenick in het oosten van de stad. De S-bahn zorgt ervoor dat je binnen 30 minuten bij het Alexanderplatz bent. 

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden waarbij je wat meer in de natuur kunt staan met de camper. Houd er dan rekening mee dat je ongeveer 1 á 1,5 uur onderweg bent met het openbaar vervoer voordat je in het stadscentrum bent van Berlijn.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


BODENSEE

De Bodensee heeft een perfecte ligging op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, tegen de Duitse en Zwitserse Alpen aan. Als je heel specifiek gaat kijken, is de Bodensee zowel van Duitsland, Zwitserland als Oostenrijk en wordt het meer gezamenlijk door deze drie landen bestuurd. Vanuit Nederland sta je binnen ca. 9 uur met de camper in dit prachtige gebied! 

EILANDEN IN DE BODENSEE

Mainau… het bloemeneiland van de Bodensee! Dit eiland staat met name bekend om de vele bloemen die hier te vinden zijn, maar naast deze bloemen is er nog veel meer te zien op dit eiland. Het Barockschloss bijvoorbeeld. Groothertog Frederik I van Baden liet rondom dit barok paleis een prachtig park aanleggen met voornamelijk tropische bomen en planten. In de jaren 30’ kwam het eiland, en daarmee ook het paleis, in het bezit van Lennart Bernadotte en deze man toverde het eiland om naar een bloemeneiland. 

Lindau bereik je door met de camper vanaf het vasteland via een dam/hangbrug naar het eiland te rijden. Lindau staat bekend om de huizen met kleurrijke gevels. Bezoek je de vuurtoren dan kun je de Oostenrijkse stad Bregenz zelfs zien liggen. 

In het westelijk deel van de Bodensee ligt het eiland Reichenau. Het is een eilandje in de Untersee. Er zijn nog tal van kloostergebouwen en drie adbijkerken terug te vinden, ondanks dat in de 18e eeuw de abdij is opgeheven.
Leuk om dus eens een eilandentour te doen met de camper om een goede indruk te krijgen!

BEZIENSWAARDIGHEDEN RONDOM BODENSEE

Naast de Bodensee zelf en de eilanden die gelegen zijn in het meer, zijn er nog tal van bezienswaardigheden te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de grootste stad gelegen aan de Bodensee; Konstanz. De uitvinder van de welbekende Zeppelin komt hier vandaan ‘Graaf von Zeppelin’. De stad zorgt ervoor dat de Untersee en de Obensee verbonden worden met elkaar. De  basiliek ‘Münster’ valt direct op wanneer je richting deze stad rijdt met de camper. Het heeft een Romaanse stijl, waardoor het gebouw er echt uitspringt. 

Wil je meer weten over de natuur en alle rijkdommen van het gebied rondom de Bodensee, dan adviseren we je om naar het Bodensee-Naturmuseum te gaan. 

We schreven al even over de sigaarvormige luchtschepen en Graaf von Zeppelin. Het bedrijf van deze graaf was gevestigd in Friedrichshafen. Tot het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn deze schepen hier gebouwd. Tegenwoordig kun je in het centrum van Friedirichshafen nog het museum bezoeken of je kunt zelfs een tocht maken in een Zeppelin over de Bodensee. Hoe bijzonder is dat!

Wat veel reizigers niet weten is dat de stad Ravensburg ook in de directe omgeving van de Bodensee ligt. Deze stad is met name bekend om Ravensburger Spieleland. Mocht je je nu afvragen, waar ken ik dat toch van? Helemaal niet raar, want we kennen Ravensburger natuurlijk van de gezelschapsspellen. Wie op vakantie gaat met kinderen, mag dit park niet missen. Het is gericht op kinderen tot 12 jaar en daarnaast vind je in de stad ook het Ravensburgermuseum. Wanneer je niet veel tijd hebt, maar toch iets wil weten over de geschiedenis van de spellen en ook even wil meespelen, is dit een mooi alternatief. 

FIETSEN RONDOM DE BODENSEE

Wat is nou leuker dan tijdens je camperreis je fietsen mee te nemen en lekker rondom een meer te fietsen? Hartstikke actief en leuk dus! 

Je kunt rondom de Bodensee makkelijk verschillende fietsroutes nemen om een goede indruk te krijgen van de omgeving. Om in één dag de Bodensee rond te fietsen is wat optimistisch. De route is namelijk 273 kilometer lang en loopt door drie landen. Je kunt dus makkelijk een week rondom de Bodensee vertoeven. Wijngaarden, weilanden, boomgaarden en historische dorpen ga je zeker tegenkomen. Is het een wat warmere dag, dan kun je stoppen bij verschillende stranden om een verfrissende duik te nemen.  

CAMPERREIS AAN DE BODENSEE

Natuurlijk kun je ook kamperen aan de Bodensee! Aan de westkant van het meer vind je vele campings, zowel aan de Duitse als Zwitserse kant. Aan de overkant van het meer, richting Mainau kun je ook kamperen met de camper.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BURG ELTZ    KASTEEL

Wanneer je de camper op hebt gehaald in Düsseldorf, kun je binnen twee uur bij Burg Eltz zijn. Dit kasteel is gelegen tussen Koblenz en Cochem. Een prima start van de camperreis en je waant je zo direct in de historie van Duitsland met zijn vele kastelen! 

GESCHIENDENIS BURG ELTZ

De bezichtiging van het kasteel is een tijdreis door acht eeuwen geschiedenis. Dit is ook terug te zien in de architectuur van de ruimtes en de inrichting. Door een succesvolle politiek en diplomatieke actie van de Heren van Eltz, bleef het kasteel tijdens de grote oorlogen van de 17e eeuw beschermd tegen vernietiging en hoort het kasteel tot de weinige, nooit vernietigde kastelen in Europa. 

De kelders van het kasteel biedt plaats voor één van de meest belangrijke schatkamers van de Duitse historie. Het is een beroemde verzameling van gouden- en zilveren smeedwerken. Daarnaast liggen hier ook sieraden, porselein, wapens en wapenuitrustingen.

WAT TE DOEN BIJ BURG ELTZ? 

Je kunt een kasteelrondleiding nemen en deze is zelfs in het Nederlands te volgen. Dit kan dagelijks tussen 09.30 uur en 17.30 uur en iedere 15 minuten begint er een nieuwe rondleiding. Naast een rondleiding kun je ook de schatkamer bezichtigen. 

Maak je voorafgaand aan je bezoek aan het kasteel liever nog een wandeling? Dan raden we je aan om een wandeling over het Eltzer Burgpanorama te maken! De wandelroute start in Wierschem bij het dorpshuis. Je komt langs prachtige uitzichten over het Moezelgebied. Je wandelt langzaamaan omhoog en het uitzicht op het Elzbachtal en burcht Purmont doemt op. Je loopt vervolgens door rotspartijen en uiteindelijk kom je dan bij het hoogtepunt van de wandeling uit ‘Burg Eltz’. Na het bezoek aan dit kasteel wandel je weer verder door de prachtige natuur van dit gebied. Je loopt nu door de vallei van de Elzbach naar de molen van Ringelstein. 

Maak je, na het bezoek in Ringelstein, weer op voor een flinke klim. Via het Moezelplateau, Tholeisterhof en Kernerbach wandel je namelijk weer naar Wierschem. 

De wandeling heeft een lengte van 12,6 kilometer (ca. 4 uur), maar is dus een perfecte combinatie van natuur en historie! 

PARKEREN BIJ BURG ELTZ

We raden je aan om in Wierschem de camper te parkeren en vandaar uit de pendelbus te nemen naar Burg Eltz of zoals hierboven al aangegeven kun je ook vanuit Wierschem de wandelroute volgen. 

KAMPEREN BIJ BURG ELTZ

Camping Burg Eltz het ideale startpunt om Burg Eltz te ontdekken. De camping ligt aan de monding van de Elzbach.


 Camping Burg Eltz

Moselstraße 39, 56254 Moselkern, Duitsland

Camping Burg Eltz ligt aan de monding van de Elzbach. De camping ligt midden in het Moezellandschap tussen de wijngaarden en kastelen. Vanuit Camping Burg Eltz  kan je Burg Eltz makkelijk bereiken.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BURG HOHENZOLLERN    KASTEEL

Op de top van een 855 meter hoge berg, tussen de Schwäbische Alpen en de Bodensee, ligt Burg Hohenzollern. Het, vermoedelijk, 11e eeuws kasteel heeft het zwaar te verduren gehad en begin 19e eeuw was er alleen nog maar een ruïne over. Wanneer dit kasteel precies gebouwd is, is niet geheel bekend namelijk. Het kasteel werd herbouwd door een adellijke vorstenfamilie (familie Hohenzollern) en zij zijn nog steeds de eigenaar. Doordat het kasteel privé bezit is, kun je het kasteel alleen bezoeken door een rondleiding te boeken. Het kasteel wordt niet meer bewoond tegenwoordig. 

De kunstcollectie van de familie en legendarische stukken als de Pruisische koningskroon maken van Burg Hohenzollern een bijzondere bezienswaardigheid. 

Het hele jaar door is het kasteel te bezoeken. Bezoek het kasteel op een mooie heldere dag, zodat je een fantastisch uitzicht hebt over de directe omgeving van uit dit historisch gebouw. 

OMGEVING BURG HOHENZOLLERN

In de omgeving van Burg Hohenzollern ligt Slot Lichtenstein. Trek een dag uit voor het bezoek aan beiden kastelen tijdens je camperreis. Naast Slot Lichtenstein ligt de Bodensee en Rothenburg ob der Tauber ook niet heel ver van Burg Hohenzollern vandaan. 

KAMPEREN BIJ BURG HOHENZOLLEN

Camping Zollernalb is een ideale camping om Burg Hohenzollen te ontdekken. Vanaf het tuinterras van de camping heb je uitzicht op het slot.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CHIEMSEE    ROAD TRIP

De Chiemsee is het grootste meer in Beieren en je spreekt het uit als ‘Kiemzee’. Dit meer heeft een oppervlakte van ca. 80 vierkante kilometer en is gelegen in de Chiemgauer Alpen, niet ver van de Oostenrijkse grens. De ligging is perfect als je vanuit München naar Berchtesgaden Nationaal Park wilt rijden met je camper, want dan dit meer is dan niet te missen! 

EILAND IN CHIEMSEE 

Er liggen een aantal eilandjes in de Chiemsee. Herrenchiemsee, ookwel Herreninsel genoemd, is één van de bekendere, aangezien hier het beroemde kasteel Neues Schloss Herrenchiemsee gevestigd is. Naast de Herrenchiemsee, liggen ook de eilanden Frauenchiemsee en Krautinsel in dit meer verborgen. De Herrenchiemsee en Frauenchiemsee zijn te bereiken middels een veerdienst. Naast het slot kun je hier ook een klooster, restaurant en brouwerij vinden. Krautinsel is niet te bezoeken, maar hier vaar je langs als je naar één van de andere eilanden vaart. 


OMGEVING CHIEMSEE 

Er liggen meerdere dorpen rondom de Chiemsee. Prien am Chiemsee is een veel bezocht dorpje. Vanuit dit dorpje kun je allerlei leuke activiteiten doen. Wandel eens over het Priener Kneipp-pad. De route begint bij Erlebnisbad Prienavera en is ongeveer 4 kilometer lang. 


CHIEMSEE MET KINDEREN 

Rondom de Chiemsee zijn er tal van activiteiten welke geschikt zijn voor een camperreis met kinderen. Bezoek het klimbos in Prien! De kinderen kunnen een mooie klimtocht maken tussen de bomen. Je kunt er ook voor kiezen om een ritje te maken met de Chiemsee-bahn. Een leuke tochtje voor jong en oud. 
Valt het weer wat tegen en zoek je een binnen activiteit, dan raden we je aan om het sprookjes- en avonturenpark Marquartstein te bezoeken. 


CAMPERREIS NABIJ CHIEMSEE 

Kamperen aan de Chiemsee kan op vier verschillende campings. Camping Rödlgries en Camping Harras liggen direct aan het water en het heeft een eigen stuk strand. Camping Mariengrund en Camping Hofbauer liggen wat verder van het meer af, maar is de Chiemsee makkelijk te voet te bereiken.


DORTMUND

Deze stad is de grootste stad in het Ruhrgebied, wat nu gezien kan worden als een hightech productiestad. Helaas zijn er geen historische gebouwen meer over, nadat in de Tweede Wereldoorlog grote delen van de stad zijn platgebombardeerd. 
Buiten de grenzen van Duitsland zal men Dortmund kennen van het fenomeen; Borussia Dortmund, de voetbalclub. Het Signal Iduna Park is op wedstrijddagen indrukwekkend door het lawaai wat er uit het stadion klinkt. Ben je zelf een voetbalfanaat of zijn de kinderen helemaal fan van de voetbalwereld? Boek dan zeker een tour door dit imposante stadion! 

WESTFALENPARK 

Het park is een betaalde groene ruimte van ca. 70 hectare met een groot aantal kleine attracties waar je je een middag mee bezig kunt houden. Dit groene stuk van de stad ligt net buiten het stadscentrum, maar met het openbaar vervoer is het park prima te bereiken. Wat is er te zien en te doen? Er zijn meerdere vijvers, bloementuinen en grote picknick-velden. Vergeet ook niet het 220 meter hoge Fernsehturm te bezoeken. Vanuit hier heb je namelijk een mooi uitzicht over het park en de omgeving hiervan. 


CAMPER 

Indien je van plan bent om met de camper door Duitsland te gaan reizen, dan kun je overwegen om in Dortmund de camper ophalen en hier één nacht te overnachten alvorens je de camperreis vervolgt. Een mooi gelegen camping nabij Dortmund is Camping Hohensyburg, welke gelegen is aan een bosrand en het stuwmeer Hengstee-Sey. 
Dortmund is geen ontzettend indrukwekkende stad om lang te verblijven, maar een perfecte locatie om hier de camperreis te starten en door te reizen naar Eifel (het Eifelgebied).


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DÜSSELDORF

Düsseldorf

Düsseldorf is een stad welke je makkelijk te voet kunt ontdekken. Haal je camper op en parkeer deze nabij de stad op een camping en ga de stad lekker verkennen. Laten we je eens wat meer vertellen over deze levendige stad!

ALTSTADT

  De benaming voor dit gedeelte van de stad zegt het eigenlijk al ‘Altstadt’, dus het oudste gedeelte van de stad. Het gebied heeft genoeg bijzondere bezienswaardigheden te bieden, zoals het stadhuis (Rathaus), Lambertus Basiliek, het Maritiem Museum wat in de kasteeltoren te vinden is en daarnaast nog vele horeca zaken en winkels. Voor cafés en restaurants kun je het beste naar de Bolkerstrasse lopen. Dit is namelijk een lange straat met allerlei restaurants en cafés. Hier staat Düsseldorf echt bekend om! Toe aan een nieuwe outfit of zin om heerlijk door de winkelstraten te struinen? Dat kun je het beste doen in de Kapunzinergasse, Flinger Strasse, Mittelstrasse, Wallstrasse, Schadowstrasse en Königsallee. Keuze genoeg dus! 

RUÏNE VAN KAISERPFALZ

  De ruïne ligt langs twee belangrijke handelsroutes aan de Rijn en was een lange periode het onderkomen van verschillende keizers. Het is nog een tijdje in het bezit geweest van Nederland. Nu is het een onderdeel van Kaiserwerth geworden. Voorheen werden de stenen van de ruïne nog gebruikt om dijken en andere gebouwen te bouwen, maar tegenwoordig wordt het overgebleven deel gezien als een mooi stukje historie. Leuk om even een bezoekje te brengen, nu je er toch bent.

RIJNOVERPROMENADE

  Dit gedeelte van de stad wordt ook wel het kloppend hart van Düsseldorf genoemd. Het is bij iedereen die een bezoekje brengt aan Düsseldorf geliefd. Vooral in de zomer, wanneer de terrassen vol zitten en de rondvaartboten voorbij komen varen. Is het lekker weer? Dan is dit stukje van de stad zeker de moeite waard om even te bezoeken.

RHEINTURM 

  Dit gebouw doet ons een beetje denken aan onze Euromast (ca. 180 meter hoog) en de Space Needle in Seattle (ca. 184 meter hoog), maar de Rheinturm is ca. 240 meter hoog! Oorspronkelijk is het een radio- en tv-toren waar de stad direct aan herkent wordt. Je kunt een bezoek brengen aan deze toren, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Overweeg eens om in de avond een bezoek te brengen om er bijvoorbeeld te dineren, zodat je alle lichtjes van de stad kunt zien. Een panoramisch uitzicht, dat je doet verbazen.

EEN CAMPER HUREN IN DÜSSELDORF

  Nu hoor ik je denken; “Als ik deze stad wil bezoeken, waar laat ik dan de camper?” Daar hebben wij natuurlijk over nagedacht. Zo heb je bijvoorbeeld Campingplatz Unterbacher See/Nord. Campings liggen ca. 5 kilometer vanaf de stad Düsseldorf en binnen ongeveer 30 minuten sta je door middel van het openbaar vervoer midden in het oude stadsgedeelte. Uiteraard kun je ook een taxi nemen richting het centrum. Düsseldorf is een ontzettend leuke stad om de camperreis te beginnen om vervolgens door te reizen naar Keulen of zelfs naar Neurenberg. Wil je nog niet overnachten op een camping nabij deze stad? Dan kun je ook overwegen om voorafgaand aan de camperreis in de stad te verblijven, om na dit stadsbezoek de camper op te halen bij de verhuurder. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


EIFEL


Tijdens je camperreis in Duitsland kun je op weg naar het Zwarte Woud een stop maken in de streek Eifel. Dit gebied ligt op ca. 4 uur rijden van het Zwarte Woud vandaan en het is de moeite waard om hier wat dagen door te brengen met de camper. 

NATIONAAL PARK EIFEL 

De Eifel staat bekend om zijn bosrijk gebied met een heuvelachtig landschap waar rivieren doorheen kronkelen. Duizenden jaren geleden waren in dit gebied nog vulkanen actief. Natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers zitten in dit gebied op de juiste plek. Ben je helemaal toe aan ontspanning, dan zit je in dit gebied ook goed, want er zijn allerlei kuuroorden gevestigd in de Eifel. 

In het nationaal park van de Eifel vind je drie stuwmeren, namelijk Rursee, Obersee en Urftsee. Op de Rursee kun je kanoën, een tocht maken met een rondvaartboot of paddleboarden. Bij het stadje Rurberg zijn enkele stranden en ‘natuurlijke’ zwembaden te vinden. Ben je een echte avonturier dan raden we je aan om de Wildnis-trail te bewandelen. Dit is een vierdaagse wandelroute die je langs bloemenweiden, bergbeekjes en donkere bossen voert. De route loopt van Monschau tot Hürtgenwald. 

In het midden van het park kun je een kasteel bewonderen. Ordensburg Vogelsang heeft een wat donkere geschiedenis, aangezien dit kasteel gebouwd is door de Nazi’s als trainingscentrum. Voor een fantastisch uitzicht beklim je de toren van het kasteel. Op deze manier vergeet je al snel de donkere kant van dit kasteel! 

HOHE ACHT

De hoogste berg van de Eifel is de Hohe acht. Met zijn 747 meter hoogte zorgt hij ervoor dat je een geweldig uitzicht hebt over het gebied. Om het ideale uitzicht te hebben kun je het beste de Kaise Wilhelmtoren in gaan om van daaruit dit panorama uitzicht te hebben. Rondom de berg heb je allerlei wandelpaden met verschillende uitzichtpunten. 

DE VULKAANEIFEL 

In het zuidelijke deel van de Eifel ligt een koudwatergeiser ‘Wallenborn’. De bevolking noemt dit natuurfenomeen ‘Der Brubbel’. Om de 35 minuten spuit de geiser namelijk koud water omhoog tot een hoogte van 4 meter. Dit is net even wat anders dan de geisers die wij kennen vanuit Yellowstone National Park

Zoals we al even hierboven benoemde was hier duizenden jaren geleden sprake van vulkanische activiteit en dat kun je nu nog steeds terug zien in dit gebied. De kraters in de bodem van het landschap zijn overgebleven na de vulkanische uitbarstingen en zijn nu natuurlijke meren geworden. Mooie voorbeelden hiervan zijn het ‘Pulvermaar’ gelegen nabij Gillenfeld en het ‘Windsborn Kratersee’ gelegen nabij Bettenfeld. Beiden zijn twee van de mooiste meren in de Eifel en dus een bezoekje waard als je daar in de buurt bent. 

KLIMAAT IN DE EIFEL

Het klimaat is te vergelijken met dat van Nederland. Het gebied ligt ter hoogte van België, dus niet geheel onlogisch. Het ligt wat meer landinwaarts, waardoor er minder neerslag valt. In het zuidelijke gedeelte van de Eifel is aangenaam met een maximale temperatuur van ca. 23 graden in de zomer en in de winter (januari) ca. 3 graden. Het is en blijft een heuvelachtig gebied, waardoor er zo nu en dan een flinke regen- en onweersbui kan vallen, maar deze trekken vaak weer snel voorbij. 

CAMPERREIS IN EIFEL

De Eifel is zoals je kunt lezen een perfect gebied om doorheen te reizen met de camper. Een milieusticker (groene) heb je in dit gebied niet nodig. Houd er wel rekening mee dat de wegen in dit gebied niet altijd even goed onderhouden zijn, maar je reist dus wel door fantastische natuurgebieden. Er zijn ontzettend veel campings te vinden in dit gebied, waardoor je makkelijk kunt verblijven in de Eifel. Vaak zijn er zelfs wandel- en/of fietspaden nabij de campings te vinden. Twijfel dus niet en reis ook eens door het Eifel-gebied! 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


GARMISCH-PARTENKIRCHEN EN PARTNACHKLAM

Garmisch is een oude stad in Duitsland aan de Loisach rivier. Vanaf 1935 is de stad samengevoegd met Partenkirchen en vanaf die tijd spreken we over Garmisch-Partenkirchen. De stad is met name bekend als skioord. De stad is gelegen in een vallei in de Beierse Alpen. Reis je met de camper vanuit München naar Garmisch-Partenkirchen dan kun je het beste de bijzondere weg door de bergen nemen! 

OMGEVING GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Typische Beierse tradities zijn hier diepgeworteld. Daarnaast heb je hier ook echt het gevoel dat je dichter bij de natuur staat. In de zomer kun je hier perfect kanoën, bergwandelen, paragliden en hiken en in de winter is dit hét gebied om te sneeuwwandelen, langlaufen, skiën en ijshockeyen. 

Wanneer je door Garmisch of Partenkirchen wandelt vertellen de muurschilderingen je de verhalen over de leefomgeving, gewoontes en tradities van de inwoners. Je kunt deze muurschilderingen vinden in de Ludwigstrasse in Partenkirchen en in de Frühlingsstrasse in Garmisch. Traditionele goudsmeden en ‘Haferlschumachers’, dit zijn de makers van Beiers schoeisel, zijn gevestigd nabij de Ludwigstrasse in Partenkirchen.

ZUGSPITZE 

De hoogste berg van Duitsland (2962 meter) is de Zugspitze en ligt op de grens van Duitsland naar Oostenrijk. Wanneer je naar deze berg reist kom je op de top een restaurant en platform tegen waar je een gigantisch mooi uitzicht hebt over alle andere bergtoppen in de omgeving en daarnaast heb je ook goed zicht op het meer de Eibsee. 

De top van de Zugspitze bereik je door de Bayerische Zugspitzbahn te nemen. Je hebt vanuit deze kabelbaan een perfect uitzicht over de noordelijke- en zuidelijke Scheeferner (gletsjers). Vanaf de Zugspitzplatt ga je met de Gletscherbahn naar de top. Je kunt de top ook bereiken middels de Eibsee Seilbahn.

VIERSCHANSENTOERNOOI

Het Vierschansentoernooi, ofwel Vierschanzentournee, is een toernooi dat elk jaar plaats vindt rondom de jaarwisseling in Duitsland en Oostenrijk. Het zijn vier wedstrijden schansspringen en de springer met de hoogste totaalscore van alle vier wedstrijden is de winnaar. De Grote Olympiaschans is te vinden in Garmisch-Partenkirchen. Mocht je in deze tijd een bezoek brengen aan deze plaats, dan is het zeker de moeite waard om kaartjes te scoren voor het toernooi. Naast het feit dat het een bijzondere wedstrijd is, is de sfeer rondom het skischansspringen ook erg leuk om mee te maken. Er wordt groots uitgepakt met allerlei foodtrucks in en rondom de ‘arena’ en daarnaast wordt er gezellige muziek gespeeld.
Wil je de jaarwisseling dus eens anders vieren, dan raden we je deze activiteit echt aan!   

PARTNACHKLAMM

Bij een bezoek aan Garmisch-Partenkirchen mag je Partnachklamm niet overslaan. Je kunt een mooie wandeling maken door deze kloof, ook wel Partnach Gorge genoemd. De kloof ligt ten zuid-oosten van Garmisch-Partenkirchen en heeft rotswanden van 80 meter hoog. Wanneer je de 700 meter lange kloof in loopt zie je de watermassa, van de gletsjers op de Zugspitze, door de kloof kolken. Een tip die wij mee willen geven is om vroeg in de ochtend Partnachklamm te bezoeken of aan het einde van de middag om op deze manier drukte te vermijden. 

Bezoek je de kloof met kinderen, dan is dat ook mogelijk. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en de wandelpaden zijn wat smal. Je dient regelmatig te bukken aangezien de rotsen over de paden heen hangen. Draagzakken zijn hierdoor ook wat minder praktisch. Vandaar dat ons advies is om deze wandeling te maken met kinderen welke zelfstandig kunnen wandelen. 

Heb je nog geen genoeg van al het natuurschoon van de kloof, dan kun je de wandeling nog verlengen. Je kunt in de zomer namelijk bovenlangs via de Partnachklamm Brücke oversteken naar de andere zijde van de kloof. Je kunt er ook voor kiezen om door te lopen naar Forsthaus Graseck, zodat je van daaruit naar Berggasthof Eckbauer kunt wandelen. Je hebt aan het einde van de wandeling een mooi zicht op de Alpspitze en de Zugspitze. Je wandelt weer terug via een steil pad of je neemt de lift naar beneden. 

De camper kun je parkeren bij het Olympiastadion en van daaruit is het ongeveer 25 minuten lopen naar Partnachklamm.

EIBSEE

Regelmatig denken reizigers dat de blauwe, heldere meren alleen in Canada te vinden zijn, maar Duitsland heeft ze ook! De Eibsee ligt aan de voet van de Zugspitze nabij Grainau en naast de veelbezochte Chiemsee, Bodensee en Walchensee, is de Eibsee ook een erg mooie optie om een bezoek te brengen. Het meer is minder bekend dan anderen, al zou je dat niet zeggen wanneer je hier een kijkje gaat nemen. Het kan hier namelijk behoorlijk druk zijn doordat de Eibsee direct aan de Zugspitze ligt. Je kunt het kristalheldere meer vinden op 1000 meter hoogte en ongeveer 8 kilometer afstand van Garmisch-Partenkirchen. 

Wanneer je de camper wilt parkeren kan dat later op de dag wat lastiger zijn. Er zijn hele grote parkeerplaatsen naast en achter het station van de Eibsee Seilbahn. Naast de parkeermogelijkheid bij de Eibsee, kun je er ook voor kiezen om de camper te parkeren in Grainau. Je wandelt ongeveer 4 kilometer (250 hoogtemeters) naar de Eibsee.
Wandel de 7 kilometer lange Eibsee-Rundweg rondom het meer, zodat je telkens een ander uitzicht hebt op dit meer. Prachtig!

HÖLLENTALKLAMM

Kun je maar geen genoeg krijgen van de indrukwekkende kloven in Duitsland en wil je een dag flink gaan hiken? We adviseren je om dan eens Höllentalklamm te bezoeken. Vanaf Garmisch-Partenkirchen rijd je naar Grainau. Net voor Hammersbach ligt de parkeerplaats waar je de camper kunt parkeren. 

Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer 15 minuten wandelen naar het stuk waar het allemaal begint. Dit is nog niet de entree! In ongeveer een uur en een kwartier stijg je flink tot je bij de ingang van Höllentalklamm komt. Aan het einde van de kloof wordt het dal breder en in een half uur loop je naar de Höllentalangerhütte. Je hebt hier prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Indien je niet een hele dag wilt hiken, dan heb je vanaf dit punt de kans om de weg terug te nemen (zelfde route). De echte avonturiers kunnen verder lopen. Het is een redelijk pittige tocht, maar zeker de moeite waard. Om de gehele route te lopen ben je ongeveer 8 uur onderweg en heb je er een hike op zitten van 19 kilometer. 

Vanaf midden oktober tot begin is deze kloof gesloten en is het weersafhankelijk wanneer deze in het voorjaar weer opent. 


CAMPERREIS GARMISCH-PARTENKIRCHEN EN PARTNACHKLAMM

Kamperen met de camper in dit prachtige gebied is geen straf en er zijn ook genoeg mogelijkheden. Een aanrader is camping Erlebnis Zugspitze waarbij je uitzicht heb op de Zugspitze en langs de camping stroomt het heldere water van de Loisach rivier. Het is een wat grotere camping met een fantastisch uitzicht!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HAMBURG

Hamburg is een wereldstad met een grote haven. Immens groot! Daarnaast is de stad één groot openluchtmuseum. Het indrukwekkende stadhuis is het middelpunt van twee stadsdelen ‘Neustadt’ en ‘Altstadt’. Indien je met de camper door Duitsland reist, mag je Hamburg niet overslaan. Overweeg zeker om twee of drie nachten te verblijven nabij de stad. 

GESCHIEDENIS VAN HAMBURG

De stad is in de oorlog zwaar getroffen, maar de historische gebouwen staan nog steeds overeind en overal is er informatie te vinden over deze indrukwekkende geschiedenis. Om een goede indruk te krijgen van deze periode in de geschiedenis van Hamburg is, door een bunkerrondleiding te boeken naar de Hamburger Unterwelten.

ELBSTRAND EN WOHLERS PARK OF PLANTEN UND BLOMEN

Je verwacht het niet, maar Hamburg is uitermate geschikt om de rust op te zoeken aan het strand. Er zijn fijne Beachclubs, bijvoorbeeld StrandPauli, en Biergärtens te vinden en met ca. 11 kilometer Elbstrand is er altijd wel een plekje te vinden. Tijdens een campervakantie kun je kamperen met de camper pal aan de Elbe. Boek bijvoorbeeld een nachtje op Camping Elbe! 

Naast strand is er in Hamburg ook veel groen te vinden. Ontsnap even aan de stad en duik een park in! Maak een wandeling in het Wohlers Park of Planten und Blomen, waar in de avond de Wasserlichtspiele plaats vindt. Dit is een fonteinen-licht show begeleid met klassieke muziek.

EEN CAMPER HUREN IN HAMBURG 

In Hamburg kun je de camper ophalen bij de verhuurder en vanuit deze stad kun je je camperreis beginnen. Een goed excuus dus om direct Hamburg zelf ook te verkennen. Er zijn genoeg mogelijkheden rondom de stad. Je kunt er voor kiezen om de camper te plaatsen op een camping nabij de stad. Je kunt dan met het openbaar vervoer of een Über (privé taxi)/taxi naar het centrum van Hamburg reizen. Ben je van plan om bijvoorbeeld ook Berlijn te bezoeken met de camper? Dan is Hamburg ook een mooie bestemming om de camperreis te beginnen! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KEULEN

Keulen ligt niet ver bij de Belgische en Nederlandse grens vandaan. Dat maakt dat deze stad makkelijk te bezoeken is voor één dag. Ga je een camperreis maken door Duitsland of ben je van plan door Duitsland heen te reizen naar de volgende bestemming? Dan is Keulen een prima startpunt voor deze reis. In ca. 2,5 uur (vanuit Utrecht) sta je, zowel met de auto als het openbaar vervoer, op de Köln Hauptbahnhof. 

DE DOM VAN KEULEN 

De Dom van Keulen kan je niet missen als je door deze stad loopt. Deze mooie kerk trekt jaarlijks ontzettend veel bezoekers en men zegt dat dit de meest bezochte toeristische attractie is van Duitsland. Het is daarnaast ook onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt de Dom van Keulen ook beklimmen, namelijk; de zuidelijke toren van dit imposante bouwwerk, welke 157 meter hoog is. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Het kost je ongeveer een half uurtje om de toren te beklimmen.

BEZOEK AAN DE ALTSTADT EN HOHENZOLLERNBRÜCKE 

Uiteraard heeft Keulen ook een oud stadscentrum, waar je heerlijk kunt eten. Een echte aanrader is om een wandeling te maken van ca. 20 minuten vanuit de Dom, langs de Rijn, naar het oude stadscentrum oftewel ‘Altstadt’. 

De wandeling begint bij Hohenzollenbrücke. Dit is een drukke spoorbrug met een prachtig uitzicht over de rivier. Kom je met de trein aan in Keulen? Dan rijdt je eerst de brug over voordat je aankomt bij Köln Hauptbahnhof. Uiteraard is het ook mogelijk om over de brug te lopen en kom je langs de bekende sloten aan de hekken. We kennen allemaal de ‘Slotjesbrug’ in Parijs, waar we tegenwoordig geen sloten meer aan vast mogen maken. In Keulen kan men nog wél een slot hangen aan de hekken naast de spoorlijn. Hiermee kunnen twee geliefden de liefde bevestigen en het sleuteltje in de rivier gooien. Het brengt wel een uitdaging met zich mee, want een leeg plekje is er moeilijk te vinden tegenwoordig.
Naast lekker eten, kom je in de Altstadt ook de Grote Sint-Martinuskerk en het stadhuis aan de Alter Markt tegen. 

Ben je ook zo gek op chocolade? Dan raden we je aan om een bezoek te brengen aan het Imhoff-Schokoladenmuseum. Naast informatie over de geschiedenis en productie van chocolade, kun je natuurlijk ook even proeven. Mmm…

EEN CAMPER HUREN IN KEULEN 

In Keulen zit een locatie waar je de camper kunt ophalen. Je kunt makkelijk met het openbaar vervoer naar deze stad reizen en vanaf de Hauptbahnhof ben je in ca. 40 minuten bij de verhuurder en kan de camperreis beginnen. Ben je op zoek naar een camping dichtbij de binnenstad? Dan zijn er genoeg mogelijkheden! 
Niet ver van Keulen vandaan ligt Düsseldorf. Een stad welke ook het bezoeken waard is! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MÜNCHEN

Deze stad, gelegen in de Bavaria van Duitsland, is echt een aanrader voor zowel jong als oud! Vergeet alle voor de hand liggende steden voor een citytrip en denk eens ‘out of the box’. Het is een top stad om tijdens je camperreis te bezoeken. 

ENGLISCHER GARTEN 

Deze immens grote Engelse tuin ligt in het noorden van de stad. Weinig reizigers weten dat dit park nog groter is dan Central Park in New York. Er zijn verschillende riviertjes, beekjes, meren en mooie vegetatie te zien. In dit park vind je naast deze mooie natuur ook een gezellige biertuin aan de Chinsese toren. De tuin staat met name bekend om het zogenoemde ‘Eisbach’. Dit is een kunstmatige golf, welke het gehele jaar druk bezocht wordt door jongeren, zwemmers en professionele surfers. 


OLYMPIAPARK EN OMGEVING 

Er zijn maar weinig Olympische stadiums welke nog gebruikt worden na een Olympisch evenement. Het Olympia Park in München is hier een uitzondering op. Tot op de dag van vandaag is het nog een trekpleister voor toeristen en inwoners van München. Zij genieten nog regelmatig van sportevenementen en concerten welke hier worden gehouden. 
Olympiaberg ligt in het midden van dit sportpark. Je kunt hier heerlijk wandelen, picknicken en even ontspannen en ontsnappen aan de stad. Wandel je deze berg op, dan heb je een prachtig uitzicht over het hele complex en de omgeving. 

Niet alleen wandelend kun je een prachtig uitzicht hebben over dit park, maar ook door middel van Olympiaturm, het hoogste gebouw van München. De toren heeft observatieterrassen waardoor je een geweldig uitzicht hebt over het Olympisch Stadion, het Olympisch Park en de hele stad! 


KUNST EN CULTUUR MÜNCHEN 

München heeft ontzettend veel musea waar je een bezoek aan kunt brengen. We laten je graag kennis maken met een aantal van deze musea. 

‘Alte Pinakothek’ is één van de oudste musea ter wereld. Hier hangen vele, voor ons, bekende namen zoals Da Vinci en Titiaan. Ook bekende kunstenaars zoals Jeroen Bosch, Albert Dührer en Rubens ga je hier tegenkomen. Houd je meer van de schilder- en beeldhouwkunst van de achtiende en negentiende eeuw met namen als Delacroix, Monet en Courbet? Dan raden we je aan om het ‘Neue Pinakothek’ te bezoeken. 

Uiteraard is er in deze stad ook gedacht aan de hedendaagse kunst en kun je in het ‘Pinakothek der Moderne’ interessante tentoonstellingen bezoeken van de kunstenaars van nu. Maak je bezoek aan de kunstgeschiedenis compleet door een bezoek te brengen aan het imposante, gele gebouw ‘Lenbachhaus’. Dit gebouw heeft grote invloed gehad op de kunstgeschiedenis namelijk. 

Na alle mooie kunstwerken bezichtigd te hebben, is het tijd om het Kasteel Nymphenburg te bezoeken. Dit kasteel brengt je terug in de Beierse monarchie. Er zijn prachtige sculpturen en stucwerkkunsten te zien in dit kasteel. Kun je geen genoeg krijgen van al deze mooie historische gebouwen, dan raden we aan om ook een bezoek te brengen aan het grootste binnenstadspaleis van Duitsland, namelijk Residentie München. Het Beierse Staatsopera, Odeonsplatz met Theatinerkirsch en Feldherrnhalle of de Frauenkirche mag je ook niet vergeten! 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NÜRNBERG

Nürnberg, ook wel Neurenberg genoemd door Nederlanders, heeft een gunstige ligging en dat is precies de reden waarom veel Nederlandse reizigers dit plaatsje als tussenstop gebruiken naar de volgende bestemming voor een camperreis. Een middeleeuws karakter kan de binnenstad wel genoemd worden. We nemen je mee naar dit bijzondere plekje. 

INFORMATIEPUNT NÜRNBERG

Voordat je de stad gaat verkennen raden we je aan om eens een bezoek te brengen aan een informatiekantoor, wat wij kennen als het VVV-kantoor. Dit informatiepunt, oftewel ‘Bürger-Informations-Zentrum, vind je aan de Königsstrasse 93 welke gelegen is direct aan de toegang tot de oude binnenstad. Een tweede vestiging zit aan de Hauptmarkt 18. Je kunt hier informatie vinden over bezienswaardigheden, attracties, kaartjes kopen voor verschillende musea en plattegronden van Nürnberg.

ALBRECHT-DÜRER-HAUS

In München hangen stukken van deze bekende kunstenaar in het Alte Pinakothek Museum, maar in Nürnberg staat het karakteristieke huis van Albrecht Dürer. Het huis ligt in het Noord-Westen van de stad aan de, jawel, Albrecht Dürer Strasse. Tegenwoordig kun je het huis bezoeken en kun je in dit museum een indruk krijgen van zijn levenswerk, waar het hoogstwaarschijnlijk allemaal ontstaan is.

NÜRNBERGER BURG

Het belangrijkste monument van de stad is de Nürnberger Burg. Er zijn een aantal archeologische opgravingen geweest waaruit is gebleken dat bepaalde onderdelen van dit kasteel al in de elfde eeuw bestonden. Tegenwoordig kan men dit kasteel bezoeken en vind je hier een tentoonstelling over het Heilige Roomse Rijk, de rol van de Duitse natie en het vertelt je een verhaal over de stad in de middeleeuwen.

HANDWERKERHOF

Handwerkerhof is een bijzonder deel van de stad waar je lokale specialiteiten kunt nuttigen, zoals de Nürnberger Rostbratwürste, bierspecialiteiten, Lebkuchen en lokale wijnen. Daarnaast vind je hier ook de traditionele ambachtswerken terug. Er wordt nu nog steeds goud gesmeden, potten gebakken en poppen gemaakt zoals men dat vroeg ook deed. Laat je niet wijs maken dat alle woningen die er in dit deel van de stad staan, nog zijn zoals deze er vroeger stonden. Deze zijn namelijk nagebouwd en zijn dus niet zo oud als deze doen lijken, maar alsnog mooi om te zien!

LEKKERNIJEN VAN NÜRNBERG

Nürnberg heeft een eigen variant op de bekende braadworst, namelijk; de Nürnberger Rostbratwurst. Ze zijn wat kleiner en dunner dan wij de braadworst kennen en worden daarnaast op een andere manier bereid. Men serveert de worstjes als ‘Drei im Weckla’, dat drie worstjes op een broodje betekent. Naast de bekende worsten, staat Nürnberg ook bekend om zijn ‘Lebkuchen’. Het zijn gemberkoeken en hier worden allerlei specerijen aan toegevoegd. Alleen de Lebkuchen welke gemaakt zijn in Nürnberg, mogen deze naam dragen, dus pak je kans om eens te proeven! 
Heb je zin om ook nog een drankje te doen in Nürnberg, dan raden we je aan om ‘Barfuesser im Mautkeller’ een bezoekje te brengen. Dit is een huisbrouwerij, waar je middels een trap naar beneden loopt en terecht komt in een gigantische kelder. In de zomer kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van het buitenterras. Barfuesser im Mautkeller is een huisbrouwerij in Nürnberg waar je naast de heerlijke bieren ook kunt genieten van de traditionele Duitse gerechten.

BERLIJNSE MUUR IN NÜRNBERG

Loop je door de stad en kom je ineens een stukje van de Berlijnse Muur tegen, kijk hier dan niet van op. De Berlijnse Muur staat natuurlijk in Berlijn, maar als je de informatie leest onder het stukje historie dan kom je er al snel achter dat dit stuk van de Berlijnse Muur op 9 november 2009 is geschonken aan Nürnberg. De krant BILD heeft dit stuk geschonken precies 20 jaar na de val van de muur. Hiermee willen zij mensen herinneren aan de kracht van vrijheid die men heeft gekregen door dit historisch moment.

CAMPERREIS NÜRNBERG

Tijdens je camperreis door Duitsland kun je in bovenstaande informatie lezen, dat een bezoek aan Nürnberg de moeite waard is. Voor families zijn er speciale familiecampings in de buurt van de stad met in de zomer een aanbod van entertainment. Daarnaast zijn er ook een aantal natuurcampings te vinden, waar met name de rust centraal staat. Deze campings zijn wat primitiever, met een mooie ligging. Parkeren nabij de stad is perfect geregeld aangezien er veel Park + Ride parkeerplaatsen zijn net buiten de stad, waar je gratis kunt parkeren (tot maximaal 48 uur). Met de U- of S-Bahn reis je in een kwartiertje naar het centrum. Je kunt Nürnberg prima combineren met een bezoek aan de stad München.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OBERSTDORF

Niet ver van Garmisch-Partenkirchen ligt Oberstdorf. Dit dorp is het meest zuidelijke dorp in Duitsland. In de omgeving van Oberstdorf is vanalles te doen. Winkelen, de bergen in of zwemmen… het kan er allemaal! Oberstdorf kun je dus prima combineren tijdens je camperreis als je ook van plan bent om naar Garmisch-Partenkirchen te gaan. 

WANDELINGEN IN DE OMGEVING VAN OBERSTDORF

De omgeving van Oberstdorf is ideaal voor het maken van verschillende wandelingen. Er is een ruime keuze in dit gebied. Er zijn ca. 200 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Om echt de hoogte in te gaan kun je de Nebelhornbahn, Fellhornbahn of Söllereckbahn nemen van waaruit je prachtige wandelingen kunt maken in de bergen. We adviseren je om zeker een wandeling te maken door de Breitachklamm. Dit is een kloof van ongeveer 4 kilometer lang. De wandeling duurt ruim 2 uur en je overbrugt 190 hoogtemeters. Een echte aanrader! 

Goed om weten is dat er ontzettend veel wandelpaden zijn, welke ook toegankelijk zijn voor de rolstoel. Er is namelijk een wandelkaart speciaal gemaakt voor rolstoelgebruikers. 

Naast deze wandelingen kun je ook de Erdinger Arena bezoeken. Het is één van de mooiste skispringstadions ter wereld en jaarlijks in December starten hier de skispringers het Vierschansentoernooi.

FAMILIEVAKANTIE IN OBERSTDORF

Voor kinderen is er ontzettend veel te doen in dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan raften, paardrijden, canyoning of klimmen. 

Er zijn ook genoeg wandelingen welke geschikt zijn om met kinderen te ondernemen. We adviseren je om te informeren bij ‘Tourismus Oberstdorf’ naar alle mogelijkheden. Vraag dan ook naar het Kinder-Wanderheft puzzelboekje. Dit is een puzzelboekje die de kinderen kunnen gebruiken tijdens de wandeling en dat maakt een wandeling net even wat luchtiger voor hen. 

FREIBERGSEE

Freibergsee is het grootst bergmeer in het Allgäu gebied en ligt ongeveer op 931 meter boven zeeniveau. In de zomer is de temperatuur van het water zeer aangenaam om eens een duik in te nemen (ca. 25 graden). Vanuit verschillende omliggende dorpen kun je een wandeling beginnen naar dit meer, van kortere ‘makkelijke’ wandelingen tot wandelingen voor ervaren wandelaars. Houd er wel rekening mee dat dit een bergachtig gebied is en de paden wat avontuurlijker zijn dan wij soms gewend zijn.

CAMPERREIS NABIJ OBERSTDORF

Er zijn tal van mogelijkheden nabij Oberstdorf om te kamper met de camper. Rubi-Camp is een voorbeeld hiervan. Deze camping ligt op ongeveer 2 kilometer van het dorp vandaan aan de Trettach rivier. Een ideale camping om zowel wandelingen te kunnen maken in het mooie berggebied of om het dorp een bezoek te brengen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROTHENBURG OB DER TAUBER

Rothenburg ob der Tauber heeft een middeleeuws karakter en is gelegen aan de Tauber rivier. Wanneer je deze stad bezoekt lijkt het net alsof je een stapje in het verleden zet. In 1945, tijdens een Amerikaanse luchtaanval, is bijna de helft van deze stad in as gelegd. Het centrum is grotendeels bespaard gebleven, waardoor de oude gebouwen nog goed te zien zijn en de plaats echt uniek maakt! 

STADTMAUER

Er is maar een klein gedeelte van Rothenburg wat niet afgeschermd is door een stadsmuur. Twee van de binnenste stadsmuren zijn Markus Turm en de Weisser Turm. De buitenste stadsmuur, met een totale lengte van 3,5 kilometer, heeft een aantal versterkte toegangspoorten met torens er bovenop, zoals Galgentor en Kobolzeller Turm. In 1945 werd een groot gedeelte van de stadsmuur vernield. Na de oorlog heeft Amerika geld gedoneerd om de wederopbouw te financieren. Je kunt dit terug lezen op de donorpanelen die op verschillende plekken op de stadsmuur aangebracht zijn. 

Je hebt vanaf de stadsmuur een mooi uitzicht over de stad en het is hier vaak rustiger dan bijvoorbeeld op de Marktplatz.

MARKTPLATZ 

De Marktplatz is het meest toeristische plekje van Rothenburg ob der Tauber. Hier worden handelswaren verkocht. Om het massatoerisme te vermijden kun je de eerste straatjes naast het plein volgen, aangezien de meeste toeristen niet verder komen dan het middelpunt van het centrum.

KLINGENTOR

De poort onder de toren verschafte in het verleden de toegang tot de stad. Vanuit deze toren konden de verdedigers de vijand in de gaten houden en beschieten bij het indringen. Het is een heel herkenbaar punt in de stad en vroeger haalden bewoners hier het water vandaan uit een fontein. Het werd een ontmoetingsplek voor de bewoners van Rothenburg.

PLÖNLEIN

Dit is het meest gefotografeerde plekje van Rothenburg ob der Tauber en dit is ook het beeld wat je herkent van alle plaatjes op internet. Het gaat lastig worden om dit niet een fotogeniek en knus stukje van de stad te vinden!

SIEBERSTURM

Als je het Plönplein over loopt dan loop je vanzelf tegen de Siebersturm aan. De toren is erg herkenbaar op alle plaatjes van Plönlein!

HOLZSTEG AM SPITALTOR / GEDECKTE BRÜCKE 

Naast de hoofdingang van het bastion, kun je richting een oude, houten, overdekte brug lopen. De brug voert je naar de achterzijde van het bastion. Via smalle trappen en steegjes kom je op deze manier achter de poort. Pak je vanaf de straatkant meteen de trap naar beneden, dan loop je als het ware onder de houten brug door en kom je uit bij de zijingang van het bastion.

PARKEREN IN ROTHENBURG OB DER TAUBER

Net buiten de stadsmuren kun je op diverse plekken parkeren en dat raden we je aan om met de camper te doen. Parkeer je de camper bij P4 dan kun je via de stadsmuur richting Klingentor lopen. Parkeer je bij P5 dan parkeer je de camper bij Klingentor zelf en kun je de gehele stadsmuur aflopen naar Spitaltor.

CAMPERREIS ROTHENBURG OB DER TAUBER

Rothenburg ob der Tauber is een hartstikke leuke plaats om te bezoeken en er één á twee dagen door te brengen. Rothenburg ligt niet ver van Nürnberg, dus tijdens je camperreis kun je deze plaatsen goed met elkaar combineren. Naast Nürnberg, ben je ook binnen ongeveer 2,5 uur met de camper in München of bij de Bodensee. Je kunt op deze manier een mooie afwisseling van natuur, stad en historie in je reis stoppen.

CAMPING 

Op nog geen 2 kilometer lopen (bergopwaarts) van Rothenburg ob der Tauber ligt Campingplatz Tauberromantik. Een prima camping waar je kunt verblijven om de stad te kunnen bezoeken. Heb je de fietsen meegenomen, dan sta je binnen 15 minuten in het stadscentrum.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SLOT HEIDELBERG

Tussen Frankfurt am Main en Stuttgart, ligt het plaatsje Heidelberg. In deze plaats staat een bekende ruïne genaamd Slot Heidelberg. Je kunt niet om dit kasteel heen, aangezien dit gebouw boven de stad en bossen uit torent. Als je denkt dat je hier binnen enkele minuten alles gezien hebt, dan heb je het goed mis! Je bent zo een paar uur zoet in deze ruïne. Je hebt er verschillende uitzichtpunten die één voor één de moeite waard zijn en daarnaast nog enkele musea die je kunt bezoeken. 

GESCHIEDENIS SLOT HEIDELBERG

Tot aan de Dertigjarige Oorlog huisvestte het slot Heidelberg één van de belangrijkste hofhoudingen van Duitsland. Er zijn allemaal grandioze architectonische creaties van de renaissance terug te vinden in dit kasteel. Aan de indrukwekkende overblijfselen is nog steeds te zien hoeveel betekenis deze residentie ooit in Europa heeft gehad. De weerbaarheid van dit kasteel is te danken aan kazematten en hoge torens. De beelden welke op de binnenplaats te vinden zijn, zijn een kostbare herinnering aan de renaissance. 

Aan het einde van de 17e eeuw werd het slot door de Fransen verwoest. Ieder jaar vindt de ‘Heidelberger Schlossbeleuchtung’ plaats met vuurwerk en herinneren zij de vernietiging van het slotcomplex. In 1764 heeft het slot het nogmaals zwaar te verduren gehad, aangezien het slot deels vernield werd door natuurgeweld. De bliksem is namelijk tweemaal ingeslagen en het kasteel brandde volledig uit en veranderde op deze manier in een ruïne. 

VERVOER NAAR SLOT HEIDELBERG

Het kasteel ligt op 80 meter boven de Altstadt van Heidelberg. Vanuit Heidelberg kun je de bus nemen (lijn 33) tot aan de halte ‘Bergbahn’. Wil je liever wandelend naar het kasteel, dan is dat ook mogelijk. Het is een pittige, steile beklimming van ca. 10 minuten over de Burgweg. Neem je de Bergbahn vanuit de Kornmarkt dan kom je langs twee stops namelijk; Schloss Heidelberg en Königstuhl. We raden aan om eerst helemaal naar boven te gaan met de kabelbaan, om daar een wandeling te maken en te genieten van het uitzicht. Daarna kun je dan weer met de kabelbaan een stukje naar beneden om het kasteel te bezoeken. Goed om te weten is dat het kaartje voor de Bergbahn ook direct je entreebewijs is voor het kasteel. 

HORTUS PALATINUS

Denk je nu dat we het over een spreuk uit de Harry Potter-reeks hebben? Nee hoor, dit zijn de tuinen van Slot Heidelberg, oftewel Hortus Palatinus. Wandel heerlijk door de rustige tuinen van terras naar terras om te genieten van het uitzicht over de stad en de rivier de Neckar. 

APOTHEKERSMUSEUM EN FASSBAU

Één van de leukste musea van Duitsland is te vinden in het Slot Heidelberg, namelijk het Apothekersmuseum. Je kunt hier meer te weten komen over de geneesmiddelenleer en met name de ontwikkelingen rondom de apotheek in het algemeen. 

Het grootste wijnvat van Duitsland is te vinden in het Fassbau. Helaas is het niet gevuld, maar heel indrukwekkend om te zien. Dit vat lag vroeger naast de grote balzaal en de wijn kon in de oude tijd op deze manier snel worden getapt. 

PARKEREN SLOT HEIDELBERG

Gratis parkeren is mogelijk op het parkeerterrein van de Messe, gelegen aan de Kirchheimer Weg. Vanaf hier kun je met de bus of tram naar Heidelberg reizen. Parkeer je de camper liever wat dichter bij de stad, dan raden we je aan om in één van de vele parkeergarages te parkeren. Houdt wel rekening met de hoogte van je camper. Niet iedere parkeergarage is geschikt voor het parkeren van een camper. 

ROUTE VANAF SLOT HEIDELBERG

Kom je niet in de buurt van Slot Neuschwanstein, maar wil je toch een mooi stukje historie zien en een impressie krijgen van een Duits kasteel? Dan is Slot Heidelberg een goed alternatief. Het kasteel ligt op ongeveer 2,5 uur afstand van de stad Nürnberg. 

SLOT HEIDELBERG MET DE CAMPER

Op ca. 15 minuten rijden ligt camping Heidelberg. Camping Heidelberg is een ideaal startpunt om Heidelberg te ontdekken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SLOT HOHENSCHWANGAU


Niet ver van Slot Neuschwanstein vandaan, ligt Schloss Hohenschwangau. Samen met Slot Neuschwanstein zijn dit de twee kastelen in het Beierse Hohenschwangau. We raden je aan om een dagje uit te trekken om beiden kastelen te bezoeken tijdens je camperreis

KENMERKEN SCHLOSS HOHENSCHWANGAU

Het kasteel is iets minder bekend dan Slot Neuschwanstein, maar is absoluut een aanrader naast Neuschwanstein. Het kasteel kent zijn eigen schoonheid en geschiedenis. 

De vier markante hoektorens en de muren met kantelen geven het kasteel een middeleeuws uiterlijk. De inrichting van het kasteel kent 90 muurschilderingen van o.a. Moritz von Schwind en Ludwig Lindenschmit. Veel bezoekers slaan dit kasteel over, nadat Slot Neuschwanstein bezocht hebben, maar wij raden je aan om dat juist niet te doen. Je gaat zien dat dit kasteel een stuk rustiger is, dan Slot Neuschwanstein

BEREIKBAARHEID SLOT HOHENSCHWANGAU 

Zoals ook het geval is bij Slot Neuschwanstein, kan je niet parkeren bij dit kasteel en parkeer je wat verder van het kasteel vandaan. Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer 20 minuten bergop naar het slot. De camper kun je dus prima kwijt op de parkeerplaats nabij het kasteel.

KAMPEREN BIJ SLOT HOHENSCHWANGAU

In de buurt van verschillende kastelen, waaronder Slot Hohenschwangau, ligt Camping Banwaldsee. Deze camping is geschikt om met de camper te verblijven en is gelegen aan een meer/recreatieplas. Een prima uitvalsbasis om te overnachten wanneer je dit gebied wilt verkennen. Bezoek Slot Hohenschwangau en de andere bekende kastelen in combinatie met München tijdens je camperreis!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SLOT NEUSCHWANSTEIN

Het doet ons denken aan de kastelen van verschillende Disney-films en nu kun jij een kasteel bezoeken wat er ook echt op lijkt. Een leuk weetje is dat Walt Disney een bezoek gebracht heeft aan dit kasteel om inspiratie op te doen voor het kasteel van Doornroosje! 

GESCHIEDENIS SLOT NEUSCHWANSTEIN

In 1869 werd het kasteel gebouwd voor Koning Ludwig II in Hohenschwangau. Hij liet het kasteel bouwen om zich terug te kunnen trekken uit de bewoonde wereld. In het kasteel wordt veelvuldig de zwaan (Schwan) afgebeeld en dit dier staat symbool voor zuiverheid en voor de graven van Schwangau. Het slot heeft meer dan 200 kamers, maar er zijn slechts 15 kamers helemaal afgewerkt. De derde en vierde verdieping worden met name bezocht door toeristen, aangezien hier de voornaamste vertrekken van de Koning te vinden zijn.

RONDLEIDING SLOT NEUSCHWANSTEIN

Je kunt het kasteel alleen bezoeken met een gids en het is niet mogelijk om zelf rond te dwalen. Een tour met gids duurt ongeveer 30 minuten en na afloop van de tour kun je nog een ‘Multivision Show’ bekijken over de koning en de geschiedenis van het kasteel. 
Het kasteel is ontzettend populair bij toeristen en dat betekent dat we je aanraden om op tijd tickets te reserveren voor een bezoek (via internet). Boek je géén tour van tevoren dan kunnen de wachttijden oplopen tot ca. 2 tot 3 uur en rond lunchtijd zijn vaak de tickets van deze dag al helemaal uitverkocht. 

Verblijf je in München en wil je graag het slot een bezoek brengen? Dat is uiteraard ook een mogelijkheid. Er worden dagtrips aangeboden vanuit München naar Neuschwanstein. De meeste tours worden aangeboden waarbij je het kasteel niet ingaat. Je kunt deze tour wel ‘upgraden’ naar een tour waarbij je ook de binnenkant kunt bekijken.

Fotograferen en filmen in het kasteel is helaas niet toegestaan en daarnaast mogen er geen rugzakken, kinderwagens en kinderdragers mee naar binnen. Deze kun je achter laten in de camper of in de bagagekluizen (alleen voor kleine bagage).

PARKEREN EN KAMPEREN MET DE CAMPER NABIJ SLOT NEUSCHWANSTEIN

Het parkeren van de camper is niet toegestaan nabij het kasteel, maar je kunt de camper parkeren in het nabij gelegen dorpje Hohenschwangau. Wanneer je de Alpsestrasse invoert in je navigatie, kom je vanzelf de borden voor de parkeerplaatsen tegen. 

Vanaf de parkeerplaats heb je meerdere mogelijkheden: 

1. Je kunt het kasteel te voet bereiken. Het kasteel ligt namelijk 1,5 kilometer bergop vanaf de parkeerplaats. Het is een wandeling van ca. 40 minuten; 
2. Via een shuttlebus, welke vertrekken vanaf P4 (Alpsee), kun je naar boven gebracht worden. Let er wel op dat het in het hoogseizoen druk kan zijn met langere wachttijden. Het ticket is te koop bij de buschauffeur en er zijn geen vaste vertrektijden. Je wordt afgezet bij de Marienbrücke op ongeveer 500 meter afstand van het kasteel.

MARIENBRÜCKE EN TEGELBERGBAHN

Naast het kasteel zijn er nog andere interessante bezienswaardigheden in de buurt. Neem bijvoorbeeld de Marienbrücke. Deze brug heeft een fantastisch uitzicht op Slot Neuschwanstein en wordt ook wel de Pöllat brug genoemd. De brug loopt namelijk over de Pölat kloof. Je bevindt je op ca. 500 meter van het kasteel en vanaf dit punt kun je ontzettend mooie foto’s maken van dit droomkasteel! 

De Tegelbergbahn neemt je in de zomer mee naar de bergtop om het prachtige uitzicht over Allgäu en de Tiroler Alpen te aanschouwen. De top van de Zugspitze is vanuit dit uitkijkpunt goed te zien. In de winter is dit een belangrijk skigebied. Op de website van de Tegelbergbahn kun je precies zien welke routes er open zijn en daarnaast welke horeca gelegenheden je kunt bezoeken.

KAMPEREN MET DE CAMPER NABIJ SLOT NEUSCHWANSTEIN

In de buurt van verschillende kastelen, waaronder Slot Neuschwanstein, ligt Camping Bannwaldsee. Deze camping is geschikt om met de camper te verblijven en is gelegen aan een meer/recreatieplas. Een prima uitvalsbasis om te overnachten wanneer je dit gebied wilt verkennen. Bezoek Slot Neuschwanstein en de andere bekende kastelen in combinatie met München tijdens je camperreis! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SLOT LICHTENSTEIN

Slot Lichtenstein is een bekend kasteel in Duitsland. Het kasteel staat namelijk op een rots aan de noordwestzijde van de Schwäbische Alb. Het kasteel is alleen te bereiken via een brug. Je kijkt hier uit over het 250 meter lager gelegen vallei de Echaz. Slot Lichtenstein wordt ook wel het sprookjeskasteel van Württemberg genoemd. 

RONDLEIDING SLOT LICHTENSTEIN

Het slot is alleen te bezoeken middels een rondleiding, daar het wordt beheerd door particulieren. Met een gids wandel je langs de meeste vertrekken en de kanonnen van het kasteel. Wil je liever geen rondleiding, dan kun je alleen de binnenplaats bezoeken en de bijzondere omgeving uiteraard. 

Probeer drukte te vermijden door niet in de weekenden of in het hoogseizoen een bezoek te brengen. Het kan hier namelijk behoorlijk druk zijn met toeristen. In de vroege ochtend is het de beste tijd van de dag om het kasteel te bezoeken en ga je zien dat het ook voor het maken van foto’s het allermooist is.

OMGEVING SLOT LICHTENSTEIN

In de buurt van Slot Lichtenstein ligt de Bodensee, welke ook zeker de moeite waard is om een bezoek te brengen. Wat noordelijker van Slot Lichtenstein ligt Rothenburg ob der Tauber en op ongeveer 45 minuten rijden ligt Burg Hohenzollern. Rondom het slot vind je bosrijke wandelingen, prachtige natuur en mooie uitzichten. Ben je dus op doorreis met de camper, dan kun je deze vier prachtige plekken in Duitsland combineren. Genoeg te doen en te beleven in dit gedeelte van Duitsland dus!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TEGERNSEE

De Tegernsee is een plek welke nog redelijk onbekend is bij toeristen, dus ideaal als je massatoerisme wilt vermijden. Op de top van de Wendelstein kun je in de avond, wanneer het donker is, genieten van de sterrenhemel. 

Tegernsee ligt op ongeveer een half uur ten zuiden van München. Hierdoor is de stad geschikt voor een dagtrip vanaf de Tegernsee met de camper. 

DORPEN RONDOM TEGERNSEE

Het meer wordt omringd door de dorpen Kreuth, Bad Wiessee en Rottach-Egern. Niet alleen de natuur in deze omgeving is de moeite waard, maar ook een bezoek aan het Benedictijnenklooster. Hier is namelijk de bierbrouwerij ‘Biergarten Herzogliches Bräustüberl’ gevestigd. 

Bad Wiessee is idyllisch en rustig te noemen. In het centrum vind je restaurants en winkels om even lekker doorheen te slenteren. Rottach-Egern kan gezien worden als een exclusieve locatie waar vele luxe winkels en vijfsterrenhotels zijn te vinden. Nu je in de buurt bent van Rottach-Egern, is het ook de moeite waard om kabelbaan te nemen vanuit Rottach-Egern naar de Wallberg. Dit is ruim 1700 meter hoge berg. Hier bevindt zich een plateau met een fenomenaal uitzicht over de Beierse Alpen. De top van deze berg bereik je door een paar honderd meter verder te lopen. 

Net boven Rottach-Egern ligt Slot Ringberg. Het slot is op de Renaissancestijl geïnspireerd en dat is terug te zien in het bijzondere interieur. Daarnaast is het uitzicht vanaf dit gebouw ontzettend mooi! 

TAUBENSTEIN

Op ongeveer een uur rijden vanaf Tegernsee kun je de Taubensteinbahn nemen om de bergen van dit gebied te ontdekken. Je kunt er verschillende wandelingen maken vanaf 20 minuten tot ongeveer 4 uur. 

CAMPERREIS RONDOM TEGERNSEE

Door de unieke ligging te midden van hoge bergen, blauwe meren en schilderachtige dorpjes, is een reis met de camper hier ideaal. Indien je verblijft nabij Tegernsee, ben je dicht bij bekende bezienswaardigheden van dit gebied in Beieren. Denk bijvoorbeeld aan München, Slot Neuschwanstein en Herrenchiemsee.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NATUURPARK ZWARTE WOUD

Beboste bergen, kuuroorden, prachtige wandelroutes, historische stadjes en gracieuze watervallen. Dat omschrijft het Zwarte Woud in Duitsland het beste. Het Zwarte Woud kan prima gecombineerd worden in de camperreis met een bezoek aan de Bodensee en Ravensburg. Deze twee bestemmingen liggen namelijk op ca. twee uur afstand van het Zwarte Woud. 

WANDELEN DOOR HET ZWARTE WOUD

Het wandelen op bospaden is ‘uitgevonden’ in het Zwarte Woud. Wandelroutes zijn hier mooi aangelegd met bewegwijzerde paden. Het zijn wandelroutes waar je langs natuur, maar ook cultuurhistorische bezienswaardigheden komt. Er is zelfs een wandelroute van ca. 285 kilometer welke je over de bergketen van Pforzheim naar Basel voert. 

Je kunt in het Zwarte Woud ook een wandeling maken tussen de boomtoppen door. The Treetop Walk Black Forest, oftewel Baumwipfelpfad Schwarzwald, is een toren op de Sommerberg in Bad Wildbad. Het biedt je unieke uitzichten over de boomtoppen. Niet ver van deze toren ligt ook de Wildline hangbrug. Deze hangbrug doet zijn naam eigenlijk geen eer aan, aangezien het een ‘boogvorm’ heeft en geen ‘hangvorm’. De brug is zo lang dat je de toeristen aan de andere kant van de brug niet eens ziet. Perfect voor het maken van foto’s dus! 
Er is gratis parkeergelegenheid en daarnaast is de brug direct verbonden met het sprookjespad. Ideaal voor een reis met kinderen! 

WATERVALLEN TRIBERG 

De Triberg watervallen bestaan uit 7 watervallen vlak na elkaar en deze watervallen storten in totaal 163 meter naar beneden. Het zijn de hoogste watervallen van Duitsland, dus deze mag je zeker niet missen als je door dit gebied reist met de camper. Het kan hier glad zijn, dus wees voorzichtig! 

In het stadje Triberg zelf zijn er ook een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Elbe Uhren, een grote souvenirwinkel waar je allerlei koekoeksklokken kunt zien. De koekoeksklokken komen oorspronkelijk namelijk uit dit gebied. De grootste koekoeksklok van de wereld, zo groot als een huis, kun je hier gaan bewonderen. 

TITISEE

Dit meer ligt aan de voet van Feldberg en als je houdt van watersportactiviteiten, dan is dit dé plek om een stop te plannen. Je kunt hier zwemmen, kajakken, zeilen en windsurfen. Heb je geen behoefte aan een duik in het water, dan kun je ook een wandeling maken rondom de Titisee en één van de gezellige bars of restaurants bezoeken. 

FREIBURG

Freiburg am Breisgau is de hoofdstad van het Zwarte Woud. Het is naast de hoofdstad van het Zwarte Woud, ook nog eens de zonnigste stad van Duitsland. De stad is van origine een studentenstad met een hele gezellige sfeer. De binnenstad is alleen voor voetgangers bereikbaar, maar je kunt wel met de tram door de stad reizen. Uiteraard kun je je camper wel parkeren bij één van de vele parkeergarages. Een leuke tip is om een fiets te huren en hiermee de stad te gaan ontdekken. 

EUROPA-PARK EN STEINWASEN PARK

Het grootste pretpark van Duitsland ligt in het Zuid-Westen van Duitsland, Europa-Park. Breng je dus een bezoek aan het Zwarte Woud dan is het fantastisch om dit pretpark met kinderen te bezoeken. Het is een pretpark voor jong en oud en is opgedeeld in verschillende gedeeltes. Ieder deel van het park wordt er een land, gelegen in Europa, uitgelicht. Je kunt hier makkelijk één of twee dagen vertoeven, aangezien het zo ongelooflijk groot is. 

Liever een bezoek brengen aan een wat kleiner attractiepark? Dat kan! Daar is namelijk het Steinwasen Park, gelegen midden in het Zwarte Woud, perfect voor. Je vindt hier vele rodelbanen en de langste hangbrug ter wereld, waar je ook nog eens prachtige foto’s kunt maken! Je kunt dit attractiepark zien als een park waarbij de natuur centraal staat. 

CAMPERREIS IN HET ZWARTE WOUD

Bezoek je het Zwarte Woud dan kun je bijvoorbeeld een plekje reserveren op Camping Herbolzheim. Dit is een kleine, rustige camping en ideaal voor sportievelingen en natuurliefhebbers. Naast deze camping welke wat rustiger gelegen is, is Camping Kinzigtal ook een aanrader voor reizen met kinderen. Deze camping is gelegen midden in het Zwarte Woud.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------