dé specialist voor een campervakantie               


BEZIENSWAARDIGHEDEN FINLAND


ARCHIPELAGO       EILAND/SCHIEREILAND


Finland is niet enkel het Land van Duizend Meren, maar ook het land van duizend eilandjes. Finland heeft circa 180 duizend eilandje en de Turku Archipelago is de grootste archipel te wereld! Deze archipel is volgens velen tevens de mooiste archipel ter wereld. De archipel telt maar liefst 10 nationale parken én is UNESCO Werelderfgoed. Mocht je nog niet overtuigd zijn? Laat de wonderschone natuur en rust van deze regio van Finland je dan overtuigen. Je zult beslist geen spijt krijgen om de kust en archipel te bezoeken tijdens jouw camperreis door Finland

De regio kust en archipels is één van de vier regio’s van Finland. De kust strekt zich uit van de Gulf of Finland National Park (nabij Kotka) tot Bothnian Bay National Park en telt circa 180 duizend eilandjes. De archipel is dusdanig groot dat deze is onderverdeeld in verschillende regio’s waaronder Turku Archipelago, Ekenäs Archipelago en the Aland Islands. 

Het is niet geheel verassend dat de archipel volgens velen de mooiste archipel van de wereld is met maar liefst 10 nationale parken waaronder Archipelago National Park en Ekenäs Archipelago National Park. Naast de nationale parken zijn rode houten huisjes, stenen kerken en vuurtorens kenmerkend voor de archipel. De zonsopkomst en –ondergang en weerkaatsing op het water is werkelijk magisch! Samen met de ontspannen atmosfeer en rust zorgen ervoor dat je al jouw zorgen vergeet. 

Een aanrader is om de Archipelago Trail te rijden met de camper. De route is slechts 200 kilometer, 12 bruggen en 9 ferry’s lang en brengt je van eiland tot eiland. Gezien de lengte van de route is deze in één dag te berijden. Echter om niet de gehele dag in de camper te zitten of op de ferry te staan, adviseren wij om een of enkele nachten op de eilanden te overnachten. Tijdens zo’n overnachting kun je zonsopkomst of –ondergang aanschouwen en van de stilte genieten. Wanneer je de Archipelago Trail rijdt, houdt dan rekening met de vaarschema’s van de ferry’s. Enkele ferry’s opereren enkel in het hoogseizoen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FINSE SAUNA

Uit de kleren gaan en plaats nemen in de sauna is onlosmakelijk verbonden met de Finse cultuur. Op een bevolking van 5,3 miljoen mensen telt Finland naar schatting meer dan 2 miljoen sauna’s. Min of meer elk Fins huishouden heeft toegang tot een sauna en grote bedrijven en organisaties hebben vaak hun eigen sauna. Het zal je niet verbazen dat de meeste Finnen minstens een keer per week plaats nemen in de sauna. Je hebt het echte Finland niet ervaren zonder een bezoek aan de sauna te brengen.

Wanneer je tijdens jouw camperreis besluit uit de kleren te gaan en de sauna in te stappen, zijn er enkele dingen die je moet weten. De originele sauna, de rook sauna, is volgens de Finnen de beste sauna. Hout wordt verbrand in een oven (zonder schoorsteen) en nadat de rook is weggetrokken wordt de deur dicht gedaan. Om de luchtvochtigheid te verhogen en je poriën te openen, wordt er met enige regelmatig water op een bak met hete kolen gegoten. Om de gehele ervaring af te maken spring je na enkele minuten in de sauna, in een koud meer of rol je in de verse sneeuw. 

Een oud Fins spreekwoord luid “als een ziek persoon niet heelt door teer, spirits (sterke alcohol) of sauna, dan zal hij sterven”. Dit spreekwoord geeft wel aan, hoe belangrijk de sauna voor de gezondheid is volgens de Finnen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FORT SUOMENLINNA     BEZIENSWAARDIGHEID

Fort Suomenlinna is gelegen op verschillende eilanden in de buurt van Helsinki. Het indrukwekkende fort is gebouwd in de 18e eeuw en moest de Finnen beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Op de eilanden vind je niet alleen de gebouwen zelf, maar ook een interessant museum, een bibliotheek en een marineschool. Dit bijzondere fort staat ook op de werelderfgoed lijst van UNESCO.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HELSINKI     BEZIENSWAARDIGHEID

Helsinki is, in tegenstelling tot Turku (de voormalige hoofdstad van Finland), een erg jonge stad. Voordat de Russen in de 19e eeuw van Helsinki de hoofdstad maakte, was Helsinki slechts een onbeduidende kustplaats. Met name in de zomermaanden is het in Helsinki prima vertoeven. Het is geen slecht idee om met de camper Helsinki aan te doen. 

MARKT- EN SENAATSPLEIN

De stad vormt het culture en zakelijke centrum van Finland. Het Marktplein en Senaatsplein zijn de belangrijkste pleinen van de stad. Op het Senaatsplein vind je onder andere de Lutherse Domkerk. Men heeft meer dan 20 jaar aan deze majestueuze kerk gebouwd. Op zonnige dagen verzamelen mensen zich op de trappen voor de kerk om te genieten van het uitzicht en de zon. Andere gebouwen op het Senaatsplein zijn de universiteit van Helsinki en de nationale bibliotheek en het Senaatsgebouw. 

USPENSKI EN TEMPPELIAUKIO

De Russische invloed op deze Finse hoofdstad zie je voornamelijk terug in Uspenski kathedraal. De Russische-Orthodoxe kathedraal bevindt zich op een schiereiland nabij Helsinki en trekt met de gouden decoraties op de rode bakstenen torens de aandacht. Een andere kerk welke je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Helsinki met de camper is de Temppeliaukio kerk. Deze moderne kerk is bedacht door broers en uitgehouwen uit een rots. De rotswanden en koperen koepel zorgen voor een uitstekende akoestiek. Vanwege zijn uitstekende akoestiek fungeert deze kerk als 
concertlocatie. 

ARCHITECTUUR EN DESIGN 

Ben je een liefhebber van architectuur? Dan is de hoofdstad van Finland de placet to be. Deze stad staat vol met moderne architectuur. Ook liefhebbers van (duurzaam) design kunnen in Helsinki terecht. In het Design District tref je diverse leuke winkels maar verwacht hier geen koopjes. De Alexanderstraat is één van de belangrijkste winkelstraten die eindigt bij het imposante Stockmann-warenhuis.

Helsinki kent diverse museums welke absoluut het bezoeken waard zijn. Denk hierbij aan het Ateneum Art Museum of Kiasma Museum of Contempory Art voor de kunstliefhebbers. Wie meer van Finland te weten wil komen doet er goed aan het Finnish Museum of Naturaly History of het National Museum of Finland te bezoeken. Of wat dacht je van het Design Museum of Seurasaari Open-Air Museum. 

HELSINKI MET DE CAMPER

Reserveer een plekje op de stadscamping en ontdek vanuit daar Helsinki! Er bevindt zich een metrostation nabij de camping vanuit waar je je gemakkelijk naar het centrum van Helsinki verplaatst. In Helsinki kun je het meeste afstanden ter voet afleggen of je maakt gebruik van het uitstekende openbare vervoer. Mocht een stadscamping niet voor jou zijn, kun je gebruik maken van het allemansrecht en in de natuur overnachten. Desondanks raden wij aan in Helsinki voor de gemakken van een stadscamping te kiezen. 

Campingsuggestie:

Rastila Camping Helsinki------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HET NOORDERLICHT          BEZIENSWAARDIGHEID

Het noorderlicht is zonder twijfel een van ’s werelds mooiste natuurverschijnselen. Het noorderlicht, ook wel poollicht of Aurora Borealis genoemd, verandert de hemel in een buitengewoon lichtspektakel. Dit natuurverschijnsel kun jij met eigen ogen bewonderen tijdens een camperreis door Finland! 

Het noorderlicht ontstaat door elektrische geladen deeltjes die, vanuit de zon, de ruimte in worden geslingerd. Deze elektrisch geladen deeltjes bereiken na zo’n 150 kilometer de aarde en zorgen voor een lichtfenomeen rondom de poolstreken. Het de ruimte in slingeren van elektrische geladen deeltjes vind het gehele jaar door plaats, maar enkel wanneer het donker genoeg is kan men het noorderlicht met blote ogen zien. De meeste kans om dit natuurverschijnsel te bewonderen heb je vanaf half augustus tot half april van 6 uur ’s avonds tot 1 uur ’s nachts. Je kunt hiervoor het beste terecht in het noorden van Finland, in Lapland. 

Het fotograferen van het noorderlicht is geen gemakkelijke taak. Ben jij vast besloten dit natuurschijnsel vast te leggen? Oefen voor de camperreis alvast met instellingen van de camera zodat je het noorderlicht op het moment suprême niet enkel door de lens van de camera ziet!   
Bijna niets in Finland is zo mysterieus en prachtig tegelijk als het Noorderlicht. Dit prachtige lichtfenomeen is in Lapland in de maanden februari, maart, september en oktober te zien tijdens heldere nachten. De hemel verandert dan in een buitengewoon lichtspektakel, waarbij een mysterieuze groene zweem de donkere sterrenhemel vult. De stand van de aarde zorgt er in de zomermaanden voor dat de zon niet ondergaat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KEMI       STAD

Hetgeen wat het stadje Kemi vooral bekend heeft gemaakt, is het Lumilinna Snow Castle. Dit kasteel is werkelijk een streling voor het oog, doordat het geheel uit ijs en sneeuw is gebouwd. Ook de sculpturen, restaurants en speelplaats bestaat geheel uit ijs en sneeuw. Elk jaar wordt het kasteel opnieuw opgebouwd, waardoor er ook een nieuw thema ontstaat. Omdat het kasteel seizoensgebonden is, kun je dit kasteel alleen in de wintermaanden bezoeken.
Naast het Lumilinna Snow Castle, is het ook bijzonder leuk om in de winter vanuit Kemi met de ijsbreker Sampo mee te varen. Dit is de enige ijsbreker ter wereld die excursies verzorgd. Het is een unieke ervaring om mee te maken hoe deze ijsbreker het Arctische ijs van 8 meter dikte als een scheermes doorsnijdt. Het krakende ijs en de wit uitgestrekte vlakte zorgen voor een overweldigend gevoel.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KOLI NATIONAL PARK

Koli National Park is een van de meest bezochte nationale parken van Finland. De schoonheid van dit nationale park is het best te bewonderen vanaf de hoogste punten van Koli National Park: Paha-Koli, Akka-Koli en Ukko-Koli. Degene die een woordje Fins spreken, zal het opvallen dat de bergtoppen bijzondere namen dragen. Paha betekent slecht in het Fins en Akka en Uko beteken oude man en oude vrouw

NATIONAAL UITZICHT

Vanaf de top van de rots Ukko-Koli heb je werkelijk een waanzinnig uitzicht op het nationale park. Het uitzicht over het Pielinenmeer, de vele eilandjes en de eindeloze bossen inspireerde menig Fins kunstenaar. Het uitzicht vanaf de Ukko-Koli wordt met enige regelmaat gebruikt om toerisme te promoten en heeft er mede voor gezorgd dat Koli National Park een van de meeste bezochten nationale parken van Finland is. Het uitzicht over het Pielinen meer, de eilandjes en oneindige bossen is tevens uitgeroepen tot nationaal landschap van Finland. 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Koli National Park heeft meer te bieden dan het alom bekend uitzicht vanaf Ukko-Koli. De Uhrihalkeama en de Pirunkirkko bevinden zich ook in dit nationale park. Op het eerste gezicht is de Uhrihalkeama een gewone rots, echter niets is wat het lijkt. De rots is een offerplaats en de diepe scheur in het midden van de rots is gevuld met munten. Het verhaal gaat dat een meisje genaamd Annikki haar rijkdom aan de spirits van de natuur gaf in ruil voor haar geluk. Op de rots staan teven diverse handtekeningen van Finse kunstenaars, welke geïnspireerd waren bij de lokale kunstrichting Karealianism. Pirunkirkko is een 33 meter lange grot in de vorm van de letter Z. Pirunkirkko wordt ook wel de duivelskerk genoemd en er gaan diverse mysterieuze verhalen de ronde over deze grot. Op de muur van zogenaamde duivelskerk heeft de Finse artiest Eero Järnefelt een kort gedicht geschreven. 

WANDELEN 

Koli National Park heeft ongeveer 80 kilometer aan wandelpaden. De lengtes van wandelpaden variëren van 2 tot circa 60 kilometer. Favoriet is de Huippujen Kierros Trail (The Trail of The Tops) van 1,4 kilometer vanwege het spectaculaire uitzicht. Gedurende deze wandeltocht, welke ongeveer een half uur duurt, wandel of klim je langs alle drie de bergtoppen van Koli National Park. Een andere favoriet is de Satman Polku (The Harbour Trail) van 4,2 kilometer, dit pad is naar menig zeggen een van de oudste natuurpaden in Finland. Het steile en oude natuurpad lijd door het oude bos en over ski pistes naar Koli Nature Centre Ukko. De bekendste wandelpaden vind je niet in Koli National Park maar in Oulanka National Park waar je de grote en kleine beren route kunt wandelen.

Vlakbij ligt het Pielinen meer, het Pielinen meer is een van de grootste meren van Finland met circa 890 vierkante kilometer. De rivier Peilsjoki verbindt het Pielinen meer met de Saimaa meren. Op het Pielinen meer ervaar je de stilte van de natuur. Je kunt op dit meer kajakken, stand up paddling of in het meer vissen. 

KOLI NATIONAL PARK MET DE CAMPER

In de omgeving Koli National Park vind je diverse campings waar je de nacht kunt doorbrengen. Bij een bezoek aan Koli National Park kun je de camper op de parkeerplaats nabij de entree van het park parkeren. Vanuit hier kun je redelijk gemakkelijk met de camper richting de Samaari meren, de stad Kuopi of de middeleeuwse stad Hämeenlinna reizen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KUOPIO      STAD

Kuopio is een echte schaatsstad. Het ijs van het meer Kallavesi, dringt zich iedere winter tot dicht in het stadshart. Elk jaar vindt hier de internationale Finland Ice Marathon plaats met aardig wat deelnemers. Andere actieve mogelijkheden zijn bijvoorbeeld sneeuwscooteren, husky safari’s, abseilen, ijsvissen en ijszwemmen.
In Kuopio kun je ook diverse interessante bezienswaardigheden bezoeken. Zo kun je naar de uitkijktoren op de Puijo-heuvel gaan, die een prachtig uitzicht over de omgeving biedt. Daarnaast kun je ook met een rondvaartboot de haven van Kuopio bekijken of de Fins orthodoxe kerk bezoeken.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KUUSAMO       NATUURPARK

Wanneer in Finland, breng dan absoluut een bezoek aan Oulanka National Park. Het nationaal park is goed te bereiken met de camper en ligt dichtbij de stad Kuusamo en wintersportgebied Ruka. Oulanka National Park grenst aan het Russische National Park Paanajarvi, dit bewijst nogmaals dat natuur geen grenzen kent. Oulanka staat bekend om zijn ongerepte wildernis, wilde rivieren met watervallen en hoge hangbruggen. 

KLEINE BEREN EN GROTE BEREN ROUTE

In dit nationale park leven de grootste zoogdieren van Finland: de beer, lynx, veelvraat en eland. Finland heeft, samen met Zweden, de hoogste populatie beren in Europa. Met name in het gebied rondom Oulanka National Park, in het noorden van Finland nabij de Russische grens, heb je de grootste kans een Europese bruinbeer tegen te komen. Het park biedt twee immens populaire wandelroutes welke naar dit zoogdier vernoemd zijn ‘de kleine berenroute’ en ‘de grote berenroute’.  

De kleine berenroute is circa 20 kilometer en vanwege het hoogteverschil doe je 3 tot 6 uur over deze route. De grote berenroute is voor de fanatieke wandellaars en is circa 80 kilometer en je doet over deze route 4 tot 10 dagen. Voor de grote berenroute zal je de comfort van de camper achter moeten laten en overnachten in een hut of in eigen tent in het nationale park. Mochten de kleine en grote berenroute te lange wandelingen zijn, dan kun je ook een kortere wandelroute afleggen van circa 5 kilometer of enkele honderden meters naar verschillende uitzichtpunten hiken. 

Uitzichtpunten welke ongetwijfeld de moeite waard zijn te bezoeken zijn de Oulanka Canyon en de Jyrävä waterval. 

RAFTEN, KANOËN EN MOUNTAINBIKEN

De rivier Oulankajoki loopt als een rode draad door het park. Negen hangbruggen maken met mogelijk om tijdens een wandeling de rivier over te steken en bieden je tevens een prachtig uitzicht over de wilde rivier. De diverse aftakkingen van de rivier Oulankajoki lenen zich uitstekend om te raften en kanoën. Voor kanoën kun je het beste terecht in het plaatsje Salla. Mocht je meer uitdaging aan durven, dan ben je voor raften in Ruka aan het juiste adres. In Ruka bepalen ervaren rafters aan de hand van jouw ervaring en conditie het niveau en brengen jou vervolgens naar een geschikt startpunt. Een andere sportieve activiteit die je kunt ondernemen is mountainbiken, houdt bij het mountainbiken wel rekening met de hangbruggen of de planken over het water. 

VOORBEREIDINGEN

Voor een bezoek aan Oulanka National Park raden wij je aan waterdichte wandelschoenen aan te trekken en eten en drinken mee te nemen. Het park beschikt over diverse hutten waar je het eten eventueel kunt opwarmen. Het park beschikt, naast de bezoekerscentra bij de startpunten, niet over horecagelegenheden. Bij de hutten vind je ook compost toiletten om je blaas te legen, echter vergeet niet een rol toiletpapier uit de camper mee te nemen. 

BEZOEK OULANKA NATIONAL PARK MET DE CAMPER

Het nationale park is goed bereikbaar met de camper en ligt nabij de stad Kuusamo en wintersportgebied Ruka. De stad Kuusamo is populair onder toeristen welke voornamelijk ’s zomers een wandeltocht maken door Oulanka National Park en ’s winters van de skipistes afgaan in Ruka. Kuusamo en Ruka zijn kleinschalig en de meeste faciliteiten liggen op loopafstand van elkaar. Wie niet wil koken in de camper kan voor een heerlijk avondmaal terecht in het centrum van Kuusamo of Ruka.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LAKELAND        ROAD TRIP

Finland wordt het ‘Land van Duizend Meren’ genoemd. Hoeveel meren Finland daadwerkelijk telt is onbekend. Dit heeft alles te maken met de definitie van het woord meer. In het zuidoosten van Finland ligt Lakeland, het Merengebied. In dit gebied liggen de meeste meren van het land. Deze meren en wateren zijn met elkaar verbonden en vormen als het ware een labyrint. Het grootste meer van Finland en een van de grootste meren van Europa is het Saimaameer -of de Saimaameren- met een oppervlakte van 1.377 km2. Wist je dat het water in de meren extreem schoon is? Men kan het water uit de meren drinken en kan zelfs in diverse grote Finse steden op forel vissen. Het Saimaameer wordt ook de Saimaa of de Zuid-Saimaa genoemd. Wanneer je met de camper door Finland reist, adviseren wij het Merengebied te bezoek. 

KOLOVESI NATIONAL PARK

In het Merengebied liggen Linnansaari National Park en Kolovesi National Park.  Kolovesi National Park is opgericht om de met uitsterven bedreigde Saimaa ringelrob te beschermen Deze zoetwaterrob leeft uitsluitend in het zoete water van het Saimaameer in Finland. Het dier heeft zich aangepast aan het zoete water van het Saimaameer, nadat het Saimaameer tijdens de laatste ijstijd werd afgesloten van de zee. De meeste kans om deze schuwe maar nieuwsgierige dieren te spotten is in Kolovesi National Park. Wist je dat er wordt beweert dat de Saimaa ringelrob net zo slim is als een hond? 

De rots Ukonvuori is, naast de Samaai ringelrob, de bekendste bezienswaardigheid van het nationale park. Op de Ukonvuori rots bevinden zich naar schatting 5000 jaar oude rotstekeningen. De locatie van de rots en de locatie van de tekeningen op de rots doen vermoeden dat de rotstekening voorbijgangers attendeerden op jachtgebieden of grenzen. Deze eeuwenoude rotstekeningen wil je toch gezien hebben tijdens een camperreis door Finland?

LINNANSAARI NATIONAL PARK

Het Linnansaari National Park ligt is omringd door het Hauveski meer en het nationale park bestaat voornamelijk uit water en onbewoonde eilandjes. Op het hoofdeiland is een bezoekerscentrum en kan je diverse wandelingen maken waaronder de Linnonpolku Nature Trail van 2 kilometer. In het noordwesten van het park op de Linnavuori rots heb je een bijzonder mooi uitzicht op het Merengebied. De witrugspecht en zeearend zijn twee veel voorkomende dieren in in Linnansaari National Park. 

Beide nationale parken en het Joutenvesi en Pyyvesi meer lenen zich uitstekende voor bootexcursies of voor kajak of kanoetrips. Je kunt deze activiteiten onder begeleiding van een gids doen of op eigen initiatief een kajak of kano huren. Mocht je avontuurlijk zijn aangelegd en beschikken over een eigen tent, kun je een meerdaagse kajak of kanotrip ondernemen, echter kun je dan wel een of meerdere nachten niet genieten van het comfort van de camper. 

STEDEN

Het Merengebied is het dunbevolktste gebied van Finland, desondanks vind je ook in dit gebied diverse kleine steden waaronder Imatra, Lappenrata, Mikkeli, Savonlinna en Varkaus. Mocht je tussen het bezoeken van nationale parken graag meer onder de mensen bevinden, rijdt dan naar een van bovenstaande steden. Imatri staat bekend vanwege zijn vele indrukwekkende watervallen en kerken. In Savonlinna staat het kasteel Olavinlinna (het kasteel van St. Olaf). Wist je dat het kasteel van St. Olaf voorkomt in de strip van Kuifje: De scepter van Ottokar. 

Tot slot op de markt in Taulumäki in de oude industriestad Varkaus koop je traditionele Kalakukko-vispastei. En in Mikkeli, waar tijdens de tweede wereldoorlog het hoofdkwartier van de Finse strijdkrachten was gevestigd, bezoek je het oorlogsmuseum. Lakeland is voornamelijk interessant voor camperreizigers welke van de natuurhouden, maar de kleine steden bieden een leuke afwisseling!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LAPLAND             ROAD TRIP


In het noorden van Finland ligt (Fins) Lapland. ’s Winters kan men in Lapland onder andere het noorderlicht bewonderen, ijsvissen of huskytochten ondernemen. ’s Zomers, zonder een dikke laag sneeuw en gladde wegen, kan men hier prachtige wandeltochten maken door nationale parken, mountainbiken en kanoën. En wat dacht je van een bezoek aan de kerstman in Santa Claus Village? Men kan simpelweg geen camperreis in Finland hebben gemaakt, zonder door de grootste regio van Finland te hebben gereden. 


DE SAMI

Lapland is het gebied van de Lappen. Wellicht doet de naam Lappen geen belletje rinkelen. Lappen is een minder vriendelijke benaming voor het Sami volk. Dit nomadenvolk leeft in de noordelijkste regio van Europa en leeft voornamelijk van het behoud van de rendieren. Wist je dat in Lapland meer rendieren dan mensen leven? Overigens, het wordt als ongepast ervaren om aan iemand te vragen hoeveel rendieren hij onder zijn hoede heeft. Geniet tijdens jouw camperreis door het noorden van Finland van een stukje rendierenvlees (of van verse zalm)!

De Sami hebben geen officieel eigen land maar leven in  het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden en Finland (en één Russisch schiereiland). In het Sidda Sámi Museum in Inari kun je meer te weten komen over dit nomadenvolk. In Finland wordt het gebied van de Sami daadwerkelijk Lapland genoemd en dit is de grootste van de vier regio’s van Finland. De hoofdstad van (Fins) Lapland is Rovaniemi. Rovaniemi is dan weer de woonplaats van de kerstman. In Santa Claus Village kun je de kerstman het gehele jaar bezoeken en je kerstkaarten op de post doen!

WINTER VERSUS ZOMER

In de winter leent Lapland zich uitstekend voor het beoefenen van diverse wintersporten, terwijl in de zomer de natuur van diverse nationale parken je versteld zullen doen staan. Neem bijvoorbeeld Uhro Kekkonen National Park of Lemmenjoki National Park. Van half augustus tot half april heb je de kans om het noorderlicht aan te schouwen. Ga je in de zomer op camperreis treur dan niet dat je het noorderlicht niet kunt aanschouwen, maar geniet van de avonden waar de zon niet tot nauwelijks onder gaat. Het eerste weekend na 21 juni vieren ze in Finland midzomer. Deze feestdag is erg belangrijk voor de Finnen en wil je mee maken! 

Het allemansrecht geeft jou in Finland als camperreiziger het recht om in de wilde natuur te overnachten met respect voor de natuur. Je kunt deze kans om in het wild te overnachten niet aan je voorbij laten gaan in schitterend Lapland. Het recht om te gaan en staan waar jij wilt is het ultieme gevoel van vrijheid. Het allemansrecht maakt dit relatief dure land voor vele camperreizigers aantrekkelijk!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LEMMENJOKI NATIONAL PARK

Het grootste nationaal park van Finland is nationaal park Lemmenjoki. De natuur van Lemmenjoki is enorm gevarieerd. Een van de mooiste stukken natuur is de circa 70 meter lange Lemmenjoki rivier welke al zigzaggend door het nationaal park stroomt. Vanaf de bergen Maarestantunturi en Viipustunturi welke langs de Lemmenjoki river liggen heb je tevens een bijzonder uitzicht op de ogenschijnlijke eindeloze oude bossen. Lemmenjoki National Park ligt nabij Uhro Kekkonen National Park en Pallas-Yllästunturini National Park.

GOUD ZOEKEN

In het jaar 1945 is er goud gevonden in dit nationaal park. Na een aantal jaren waarin er ongeveer in 100 goudmijnen in het gebied naar goud werd gezocht, zijn er tegenwoordig circa 60 goudmijnen waar men naar goud zoekt. Wanneer de grond van Lemmenjoki niet bevroren is, beproeven verschillende goudzoekers in dit gebied hun geluk. Uiteraard kun je tijdens jouw camperreis door Finland met schop en spoelpan jouw geluk beproeven. Een betere manier om Lemmenjoki National Park te verkennen is door middel van het maken van een wandeling.

Lemmenjoki kent wel 60 kilometer aan wandel- en fietspaden. Delen van diverse routes lopen langs de oevers van de Lemmenjoki rivier. Voordat er een weg was aangelegd naar de goudvelden, voeren de goudzoekers over de Lemmenjoki rivier naar de goudvelden. De Gouddelversroute neemt je mee langs een deel van de rivier en langs het bekendste goudwinningsgebied van de regio. De Lemmenjoki Nature Trail van 4,5 kilometer volgt een ook een deel van de rivier en brengt je door de bergen en het oude bos. 

RAVADAS WATERVALLEN

Een van de bekendste natuurattracties van Lemmenjoki National Park, naast de Lemmenjoki rivier, is de Ravadasköngas waterval. Een van de grootste aftakkingen van de Lemmenjoki rivier is de Ravadasjoki. Via de Ravadasköngas waterval mondt de Ravadasjoki uit in de Lemmenjoki rivier. De watervallen worden ook aangeduid als Ravadas watervallen en zijn beslist de moeite waard om te bezichtigen. In het gebied rondom de Ravadas watervallen is het enkel toegestaan om de gemarkeerde paden te volgen.

LEMMENJOKI NATIONAL PARK MET DE CAMPER

Je kunt nabij Lemmejoki National Park overnachten op een van de campings in de regio of in de vrije natuur. Wanneer je in de vrije natuur overnacht, hou er dan rekening mee dat je de plek netjes achterlaat. Tevens kun je er voor kiezen om na bezoek aan Lemmenjoki National Park door te rijden naar een van de andere nationale parken  en in deze omgeving te overnachten. Je kunt dan de volgende dag direct Uhro Kekkonen National Park of Pallas-Yllästunturin National Park ontdekken en al vroeg op pad gaan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MIDZOMERFEEST            BEZIENSWAARDIGHEID

Besluit je in de periode van eind juni een camper in Finland te huren, dan moet je het midzomerfeest meemaken! Het midzomerfeest is de op één na meest populaire feestdag van Finland en andere Noord-Europese landen. Tijdens midzomer vieren de inwoners van de Noord-Europese landen de langste dag en kortste nacht. Op deze dagen gaat de zon nauwelijks of niet onder. Deze feestdag werd oorspronkelijk op 24 juni gevierd, drie dagen na de zonnewende. Nu wordt midzomer gevierd op het weekend het dichts bij 21 juni. Op deze dag worden er volop vreugdevuren opgestoken, gedanst en alcohol gedronken. 

Gezien midzomer in diverse Noord-Europese landen wordt gevierd waaronder Zweden, Noorwegen en Estland kent het feest diverse tradities. In de kustgebieden van Finland, waar vele Zweedstalige Finnen wonen, is het traditie om haring te eten en meibomen te planten. Het versieren van de meiboom of -paal met bloemen, linten en dergelijke is in geheel Finland traditie. Midzomer werd gevierd voordat het Christendom zijn intrede deed. Gezien de oorspronkelijke viering van midzomer samen viel met de geboortedag van de profeet Johannes de Doper, werd de feestdag na intrede van het Christendom vernoemd naar Johannes de Doper. 

Waar je in Finland ook bent met de camper tijdens het weekend van het midzomerfeest, deze feestdag wil je beslist niet missen!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NUUKSIO NATIONAL PARK

Op minder dan 30 kilometer van Helsinki ligt nationaal park Nuuksio. Wanneer je je met de camper in het zuiden van Finland bevindt en de hoofdstad Helsinki aandoet, breng dan beslist ook een bezoek aan dit nationaal park. Nuuksio National Park behoort tot een van Finlands meest bezochte nationale parken, mede vanwege zijn afstand tot Helsinki. Het nationaal park wordt veelal bezocht door inwoners van Helsinki of reizigers die een (steden)trip naar Helsinki combineren met bezoek aan Nuuksio nationaal park.

Wederom kun je in dit nationale park, net zoals in Uhro Kekkonen National Park of in Koli National Park, verschillende eendaagse of meerdaagse wandeltochten maken. De wandeltochten variëren van wandeltochten voor beginnende wandelaars tot ervaren wandelaars. De Punarinnankierros Trail en de ietwat uitdagendere Haukankierros Trail zijn aanraders. Wij kunnen ons het bijna niet voorstellen, maar wil je een nacht niet in de camper overnachten? Overweeg dan om een meerdaagse wandeltocht te doen en een nacht in een hut te overnachten. Houd er met de voorbereidingen van de camperreis wel rekening mee dat je een hut vooraf reserveert en zelf voor een slaapzak en andere zaken voor onderweg zorgt.

VLIEGENDE EEKHOORNS EN VOGELS SPOTTEN

De vliegende eekhoorn is het symbool van Nuuksio National Park. Deze knaagdieren bewegen zich voornamelijk voort bij schemering, dit maakt het lastig om de vliegende eekhoorn te zien. De vliegende eekhoorn is wellicht lastig te spotten, vogelliefhebbers hoeven echter niet al te veel moeite te doen om vogels te zien. De meeste kans om vogels te spotten heb je vanaf de vogelobservatietoren in Nuuksio. Andere dingen die je in Nuuksio kunt ondernemen zijn een duik nemen in de een van de meren bij goed weer of barbecueën in het park.  

HALTIA NATURE CENTER

Het Haltia Nature Center bevindt zich bij Nuuksio National Park. In het Haltia Nature Centre kun je op een interactieve manier meer leren over de natuur in Finland. Het museum vertelt je met videobeelden, geluidseffecten en exposities meer over de natuur in Finland, de nationale parken en het dierenleven. Het gebouw waarin het Haltia Nature Center gevestigd is erg bijzonder omdat het gebouw vrijwel helemaal van hout is gemaakt en klimaatneutraal is. 

MET DE CAMPER NAAR NUUKSIO NATIONAAL PARK

Het is ongeveer 45 minuten rijden van of tot Helsinki. Kies ervoor dit nationaal park te bezoeken nadat je de camper hebt opgehaald in Helsinki óf voordat je de camper inlevert in Helsinki. Voor een geschikte camping zal je iets buiten het nationaal park moeten zoeken of overnacht in de vrije natuur. Indien je hebt genoten van een bezoek aan Nuuksio National Park, overweeg dan ook een bezoek aan bijvoorbeeld Pallas-Yllästunturi National Park of Repovesi Natioaal Park.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PALLAS   YLLÄSTUNTURI NATIONAL PARK

Een van de populairste nationale park van Finland is Pallas-Yllästunturi National Park. In 2005 zijn het oudste nationale park van Finland Pallas-Ounastunturi en natuurreservaat Ylläs samengevoegd tot Pallas-Yllästunturi National Park. Het huidige nationaal park is dan ook enorm uitgestrekt. Een bezoek aan dit nationaal park is beslist aan te raden tijdens een camperreis door Finland

BERGEN EN PURE LUCHT

Het nationaal park omvat de drie bergmassieven Pallastunturi, Ounastunturi en Yllastunturi. Wist je dat ‘tunturi’ Fins is voor berg? De Finnen duiden met tunturi op de bergen behorend tot de Scandinavische hoogland. Gezien Finland een erg vlak landschap kent en de hoogste bergen zich in dit nationaal park bevinden, heb je hier werkelijk fantastische uitzichten. Volgens menig wetenschapper is de lucht in Pallas-Yllästunturi National Park de puurste lucht in Europa. Een betere plek om een luchtje te scheppen tijdens jouw camperreis door Finland bestaat bijna niet. Wanneer je dan toch in dit nationaal park bent, maak hier dan tevens een mooie wandeling.

WANDELEN IN PALLAS-YLLÄSTUNTURI

De wandelroutes in dit park brengen je van bergtop naar bergtop en zijn de oudste wandelroutes van Finland. De meerdaagse wandelroute Hetta-Pallas van 55 kilometer is al in 1934 aangegeven met pijlen. Kortere eendaagse wandelroutes zijn de Taivaskero Circle Trail en de Tavaskeronkierros Trail. Laatstgenoemde brengt je naar de 800 meter hoge top van de Taivaskero. Vanuit de Taivaskero heb je wederom een geweldig uitzicht. Op de top bevindt zich ook het monument van de Olympische spelen van 1952 in Helsinki. Op 800 meter hoogte werd in 1952 het Olympische vuur aangestoken.  

Het park kent twee bezoekerscentra, een bij Muonia en de ander bij Ylläs. Bij deze bezoekerscentra kun je informatie opvragen over de diverse wandelroutes en andere activiteiten. Andere activiteiten welke je zoal in het park kunt ondernemen zijn mountainbiken en geocoaching. In het park bevinden zich zogenoemde kotas. Deze hutjes hebben alle vuurplaatsen waar je gedurende de wandeling even kunt opwarmen of (zelf meegebrachte) worstjes kunt grillen. Je mag in het park zelf ook bessen plukken en vissen om de meegebrachte lunch aan te vullen. 

PALLAS-YLLÄSTUNTURI MET DE CAMPER


Pallas-Yllästunturi nationaal parl ligt in het het noorden van Finland en is uitstekend te combineren met een bezoek aan Lemmenjoki National Park en Uhro Kekkonen National Park. Het nationaal park ligt tevens relatief dichtbij Rovaniemi, deze stad vormt een fijne afwisseling na al het natuurschoon van deze regio. In Rovaniemi kun je tevens de reis beginnen en de camper ophalen en aan het einde van de camperreis de camper inleveren. Op circa 500 meter van de ingang van nationaal park bevindt zich en camping voor o.a. campers. Let wel, er zijn nauwelijks faciliteiten aanwezig.  Wil je een camping met meer faciliteiten dan ben je in een van de campings in de omliggende dorpjes aan het juiste adres.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PORVOO       STAD

Porvoo is, na Turku, het tweede oudste stadje van Finland en een van de meeste fotowaardige plaatsen van Finland. Het stadje trekt fotograven van over de hele wereld om zijn schoonheid vast te leggen. Het is niet geheel verrassend dat Porvoo en Rauma worden gezien als mooiste stadjes van het land. Porvoo wil je gezien hebben wanneer je met de camper door Finland reist!

HIGHLIGHTS

Aan de rivier Porvoonjoki, welke door de stad stroomt, ligt het stadscentrum van Porvoo. De okerrood geverfde houten huisjes aan de rivier zijn een van de meeste gefotografeerde stukjes van Finland. Old Porvoo met zijn geverfde huisjes en geplaveide straten is net een openlucht museum maar is voor 800 inwoners hun woon- of werkplaats. Wil jij inwoners vastleggen op jouw vakantiekiekje, vraag dan vriendelijk om toestemming. 

Bezienswaardigheden die in Porvoo de moeite waard zijn om te zien zijn de kathedraal en het voormalige huis van Finlands nationale poëet. De kathedraal van Porvoo is het bekendste gebouw van de stad. De kathedraal is in de 14e eeuw gebouwd en diverse keren gedeeltelijke afgebrand en in glorie hersteld. De meeste recente brand was in 2006, toen de kathedraal met opzet in lichterlaaie is gezet. Het huis van Finlands nationale poëet Johan Ludvig Runeberg is voor publiek toegankelijk en ligt nabij de school waar hij lange tijd les heeft gegeven. Johan Ludvig Runeberg is de schrijver van het Finse volkslied. Ondanks dat hij voornamelijk in het Zweeds dichtte wordt hij gezien als nationale poëet van Finland

Wanneer je in Porvoo bent en je houd van zoetigheid, probeer dan beslist Runeberg’s cakes! De cakes worden in verschillende cafés in Porvoo verkocht. Het verhaal doet de ronde dat de vrouw van de nationale poëet, Frederika, een cake voor hem had gebakken met de ingrediënten die zij in huis had. De cake viel bij hem in de smaak en hij at het regelmatig als ontbijt. Toen een bakker uit Porvoo het recept overnam werd het door de inwoners van Porvoo steevast Runeberg’s cake genoemd. 

Het Old Railway Station en naastgelegen magazijn wil je ook bezocht hebben. Het Old Railway Station is een fascinerende combinatie tussen en oud en nieuw en in het magazijn bevindt zich een cadeauwinkel waar je diverse souvenirs en lokale lekkernijen kunt halen. Tot slot loop je door de Itäinen Pitkäkatu-Kulmakuja. Deze knusse straat overleefde als enige in Old Porvoo de grote brand in 1760. De grote brand vernielde meer dan 200 van 293 huizen in het dorp en ontstond door een vissoep die even onbemand op het gas stond. 

MET DE CAMPER NAAR PORVOO

Porvoo ligt op ongeveer 50 kilometer afstand van Helsinki. Je kunt Porvoo erg gemakkelijk met de camper bezoeken vanuit Helsinki. Je kunt in de zomer ook met de stoomboot vanuit Helsinki deze charmante stad te bezoeken. Porvoo is een kleine stad en het is, ondanks zijn charme, niet de moeite waard om erg lang in de stad te blijven. Het is aan te raden Porvoo vanuit Helsinki te bezoeken of Porvoo te bezoeken onderweg naar een volgende bestemming.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RAUMA      STAD

Het derde oudste stadje van Finland is Rauma, gevonden in 1442. Dit derde oudste stadje ligt aan de botanische golf, kent de oudste haven van Finland en is van belang geweest voor de zeevaart. Met circa 600 gekleurde houten gebouwen in de binnenstad heeft Rauma de grootste houten binnenstad van Scandinavië en dat leverde de historische binnenstad van Rauma een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst op. Reden genoeg om Rauma aan te doen tijdens een camperreis door Finland! Wandel door deze stad met zijn houten huizen in zachte kleuren. Het zal je niet verbazen dat Rauma, samen met Porvoo, wordt gezien als een van de mooiste stadjes van Finland

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het marktplein waar de dagelijkse markt wordt gehouden is het centrale punt van de binnenstad. Je vindt aan het marktplein het oude stadhuis. In het oude stadhuis is het Rauma museum over zeevaartgeschiedenis en de geschiedenis van het klantklossen gevestigd. Ook kun je in Rauma het kunstmuseum bezoeken en de voormalige huizen van zeelieden. Breng een bezoek aan het oude stenen kerkje aan de rand van de stad en vergeet niet door de smalste straat van Finland, de Kitukränn, te wandelen. Wij raden aan om een wandeling door deze prachtige historische binnenstad te maken aan de hand van een folder te verkrijgen bij de toeristeninformatie of kies voor wandeling met gids. 

EIGENAARDIGHEDEN

Bijzonder aan de plaats Rauma is de traditie kantklossen. Voor diegene niet eerder van kantklossen gehoord hebben, kantklossen is een techniek waarmee kant gemaakt wordt. Het kantklossen bereikte Rauma door de zeevaart en met name door het contact met zeelieden. Inmiddels is het kantklossen helemaal opgenomen door de inwoners van de plaats. In het centrum staat een beeld van een vrouw welke aan het kantklossen is. Tevens wordt in de zomer de kantklosweek georganiseerd, genaamd Piitsi Viikko, met een feestavond, genaamde Musta Piitsi (zwart kantkloskant). 

RAUMA MET DE CAMPER

Rauma is niet erg groot en de meeste reizigers hebben aan twee dagen voldoende om de stad te zien. Tijdens je bezoek aan deze stad kun je overnachten op een camping op enkele kilometers van de stad. Na een bezoek aan Rauma kun je de camperreis vervolgen naar bijvoorbeeld Turku, de oudste stad van Finland, of naar Sammallahdenmäki

CAMPINGSUGGESTIE:

Proholma

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REPOVESI NATIONAL PARK

In de regio lakeland ligt nationaal park Repovesi. Repovesi is een van de meeste bezochte  van de 40 nationale parken in Finland. Wanneer je door dit nationaal park wandelt, zal het je niet verbazen waarom dit park tot de meeste bezochte nationale parken behoort. De uitzichten in dit park zijn adembenemend en zijn een goede reden waarom je Repovesi National Park wil bezoeken tijdens een camperreis door Finland.  

ADEMBENEMENDE UITZICHTEN

Het mooiste vergezicht heb je vanaf de Olhavanvuori. Vanaf een afstandje lijkt de rots verticaal uit de Olhavanlampi te steken, vanaf de 50 meter hoge klif van de rots kijk je neer op dit meer en de immense bossen. Een ander prachtig uitzicht krijg je vanaf de Mustalamminvuori en de Mustalammi uitzichttoren. Je hebt uitzicht over het gehele nationale park en zo ver als het oog rijkt zie je water en bossen. Het beklimmen en afdalen van de Mustalamminvuori kan behoorlijk uitdagend zijn, desondanks maakt het fenomenale uitzicht veel goed! 

De Lapinsalmi brug is absoluut de moeite waard om over te steken! De  Lapinsalimi brug is een hangbrug van 55 meter lang over The Lapinsalimi Sound. De brug is 12 meter hoog en minder geschikt voor mensen met erge hoogtevrees. De nieuwe Lapinsalmi brug, welke geopend is sinds eind 2019, vervangt de Lapinsalmi brug gebouwd in 1987. 

WANDELEN EN VOSSEN

Repovesi kent 40 kilometer aan wandelpaden, deze variëren in afstand en in moeilijkheidsgraad. Met name het hoogteverschil maakt sommige wandelroutes meer uitdagend dan andere. De Ketunlenkki Trail, ook wel de Fox Trail genoemd, is een route van 3,5 kilometer welke een goed overzicht geeft van het park. Onderdeel van de Ketunlenkki Trail is de fox ferry. Je dient op  mankracht door middel van de fox ferry het water over te steken! 

In Repovesi National Park komen aanzienlijk veel vossen voor. Wist je dat een dikke lange staart bij een vos betekent dat hij gezond is? Volgens sommige volkeren is de vos verantwoordelijk voor het noorderlicht. Zij geloofden dat het vacht van de vos dat tegen de bomen schuurde zorgde voor het lichtspektakel. Het Finse woord voor noorderlicht ‘revontulet’ is afgeleid van de oud Finse woorden voor vos en vuur. 

MET DE CAMPER NAAR REPOVESI NATIONAL PARK

In Repovesi vind je diverse campings welke niet toegankelijk zijn voor voertuigen. Gelukkig zijn er in de omgeving van het nationaal park voldoende campings waar je met de camper meer dan welkom bent. Nadat je in Repovesi National Park bent geweest kun je meer van de regio Lakeland ontdekken of je kunt naar twee van Finlands grootste Helsinki en Tampere rijden met de camper.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROVANIEMI      STAD

Rovaniemi is de hoofdstad van Fins Lapland. De stad wordt met name in de winter veel bezocht door reizigers maar ook in zomermaanden is er in Rovaniemi veel te beleven. Wil je de kerstman bezoeken in Santa Claus Village of wil je een bezoek brengen aan de meeste noordelijk gelegen dierentuin? Wil je in het Arktikum meer te weten komen over Fins Lapland of (de nabootsing van) het noorderlicht zien? Voeg Rovaniemi beslist toe aan jouw reisschema voor de ultieme camperreis door Finland

De stad Rovaniemi is aan het einde van de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest door de Duitsers. Verwacht in deze stad geen historisch centrum en oude gebouwen. De architect Alvar Aalto leidde de wederopbouw van de stad en ontwierp diverse openbare gebouwen waaronder het stadshuis en het theater. Sinds de wederopbouw vormen de straten van de stad het hoofd van een rendier en enkele grote wegen het gewei van het rendier. 

DE KERSTMAN

Ongeveer 8 kilometer ten noorden van het centrum van Rovaniemi ligt Santa Claus Village, de woonplaats van de kerstman. Je kunt hier het gehele jaar de kerstman bezoeken en de magie van kerst ervaren! Santa Claus Village kent ook een postkantoor waar alle kerstkaarten aan de kerstman naar toe worden gestuurd. De kerstman ontvangt jaarlijks een half miljoen brieven van kinderen over de hele wereld. Wist je dat jij ook hier jouw eigen kerstkaarten op de post kun doen? Deze kaarten worden dan enkele weken tot dagen voor kerst voor jou verstuurd. 

HET NOORDERLICHT

Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat je eens in je leven gezien wilt hebben! De meeste kans om het noorderlicht te zien heb je op of boven de poolcirkel. Aangezien Rovaniemi op de poolcirkel ligt heb je in deze stad van half augustus tot half april kans om dit natuurverschijnsel te aan schouwen. Mocht je van half april tot half augustus door Finland reizen is het helaas niet donker genoeg om het noorderlicht te kunnen zien. Je kunt in het Arktikum museum terecht om een nabootsing van het noorderlicht te zien. In het Artikium kun je tevens terecht om meer over Fins Lapland te weten te komen en zijn oorspronkelijk bewoners, de Samaai. 

RAUNA WILDLIFE PARK EN OUNASVAARA

’s Werelds meest noordelijk gelegen dierentuin bevind zich in Rovaniemi. Rauna Wildlife Park is geen dierentuin zoals wij deze in Nederland kennen. Het is een wildlife park waar je wilde dieren zoals de bruine beer, lynxen, wolven of elanden kunt spotten. Ze bieden in dit wildlife park verschillende safari’s en trektochten aan. Het is een van de meeste bezochte bezienswaardigheden door reizigers in het noorden van Finland, dus dit wil je niet missen tijdens jouw camperreis door Finland.

Ousanvaara is het walhalla voor de wintersporter! In de winter ligt hier een dik pak sneeuw en kun je hier skiën, snowboarden, sleeën en langlaufen. In de zomer is deze plek ideaal voor hiking, zomer-bobsleeën en golf. Gaan de kinderen mee op camperreis door Finland? Brengt dan een bezoek aan het Angry Bird speelpark. De welbekende Angry Birds komen uit Finland en in Rovaniemi is er een thema speelpark. De toegang voor dit speelpark is gratis en houdt de kinderen enkele uren zoet. 

CAMPER HUREN IN ROVANIEMI

Jouw camperreis door Finland kun je beginnen in Rovaniemi door in deze stad de camper op te halen. Ook wanneer je jouw camper in Helsinki hebt opgehaald, kun je Rovaniemi bezoeken. In Rovaniemi is er veel te beleven dus bedenk goed wat jij wilt doen en hoeveel dagen je hiervoor nodig hebt. Je kunt in en nabij Rovaniemi op diverse campings overnachten.

Campingsuggesties

Napapiirin Saarituvat Camping
Ounaskoski Camping
Rauna ZOO Camping

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saariselkä     DORP

Dit dorpje, dat behoort tot de gemeente Inari, is omgeven door hoogvlakten en de gevarieerde natuurgebieden van het Urho Kekkonen National Park. Saariselkä is een veelzijdig en levendig vakantiedorp. Het stadje is sneeuwzeker en biedt alle wintersportmogelijkheden die men zich kan wensen. Skiën, vissen, go-karten op ijs en een sneeuwsafari behoren tot de mogelijkheden.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SAIMAA      ROAD TRIP

In Finland word je overspoeld door de meest fantastische meren, in alle soorten en maten. Het oosten bewijst dat nog eens dubbel en dwars en wordt dan ook niet voor niets wel "het land van de duizenden meren" genoemd. Als je deze regio bezoekt zal je versteld staan van het glinsterend labyrint van meren, rivieren, kanalen en eilanden, afgewisseld door bossen en heuvels die zich over honderden kilometers uitstrekken. Het Saimaa-merensysteem is een immens netwerk van waterwegen. Indien je noordelijk langs de meren reist, neem dan even de tijd voor de watervallen van de Vuoksirivier en later voor de beren- en wolvenroute.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAMMALLAHDENMÄKI                       BEZIENSWAARDIGHEID

Vind jij de hunebedden in Drenthe bijzonder? Finland kent een begraafplaats uit de bronzen steentijd welke minstens zo bijzonder is! Samen met Suomenlinna behoort Sammallahdenmäki, de grootste begraafplaats uit de bronzen steentijd, tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ben je in buurt rijdt dan met de camper deze bezienswaardigheid niet voorbij. 

Wie niet beter weet, zou denken dat op 36 hectare tientallen willekeurige steenhopen liggen. Echter niets is minder waar, deze 36 steenhopen maken onderdeel uit van een prehistorische begraafplaats en de oudste prehistorische archeologische bezienswaardigheid van Scandinavië. Het oudste graf stamt naar schatting af van 1300 tot 1000 jaar voor Christus en het jongste graf is waarschijnlijk van 170 jaar voor Christus tot 82 jaar na Christus. De graven verschillen in vorm en grote en zijn op basis hiervan onder te verdelen in verschillende groepen. Wist je dat op basis van divers onderzoek is gebleken dat degene die hier begraven lagen naar alle waarschijnlijkheid de zon vereerden?

Je kunt Sammallahdenmäki gemakkelijk met de camper bereiken. Diverse borden op de weg en snelweg wijzen je in de richting van de bezienswaardigheid. De camper kun je parkeren op de parkeerplaats waar zich tevens twee informatiepunten bevindt met informatie en brochures over de begraafplaats. In de maand juli kun je op weekdagen vanaf het zuidelijke informatiepunt een begeleide tour lopen voor een kleine prijs. Kom je buiten de maand juli naar Sammallahdenmäki, kun je op eigen houtje het gebied verkennen.  Wij raden aan om de uitgestippelde route van 1,5 te wandelen langs enkele van de graven. 

MET DE CAMPER NAAR SAMMALLAHDENMÄKI 

Sammallahdenmäki ligt op circa 20 kilometer van de charmante stad Rauma (en op enige afstand van Turku en Tampere). Een bezoek aan Sammallahdenmäki kun je uitstekend combineren met een bezoek aan Rauma. Na deze charmante stad en bezienswaardigheden bezocht te hebben, kun je de camperreis bijvoorbeeld vervolgen naar Turku of Tampere. Wij raden aan om in de omgeving van Rauma naar een geschikte camping te zoeken of op een mooie plek in de natuur te overnachten. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SUOMENLINNA                            BEZIENSWAARDIGHEID

Wanneer je tijdens de camperreis door Finland Helsinki bezoekt, neem dan ook de ferry of de waterbus naar Suomenlinna. Suomenlinna is een bijzonder Europees militair bouwwerk, welke in 1911 aan de UNESO werelderfgoedlijst is toegevoegd. Suomnelinna is een reeks van 200 gebouwen en telt 6 kilometer aan verdedigingsmuren.

GESCHIEDENIS

Het fort is in 1748 gebouwd op zes eilanden door circa 6,500 Finse en Zweedse soldaten om de Finnen te beschermen tegen de invloed van de Russen. Het fort is gebouwd onder regime van de Zweden en ging bij de naam Sveaborg (Fort van Zweden in het Zweeds). Toen Finland werd overgenomen door de Russen werden er barakken bijgebouwd voor ong. 250 soldaten en werd het fort Vapiori genoemd. Het fort raakte in verval en liep schade op vanwege een bombardement. 

Pas jaren na de onafhankelijk van Finland (1918), tijdens de Finse burgeroorlog, kwam het fort in het bezit van Finland. Het fort droeg de naam Suomenlinna (Fort van Finland in het Fins). Nu is het een toeristisch attractie en wonen er circa 800 mensen en werken er circa 400 mensen.

BEZOEK

Van het noorden naar het zuiden van Suomenlinna loopt een blauwe route van 1,5 kilometer welke je langs alle bezienswaardigheden van het fort brengt. Informatieborden langs de route geven je meer informatie over de bezienswaardigheden waaronder de Kings’ Gate. Je kunt er ook voor kiezen om onder leiding van een gids het fort te verkennen. De gids vertelt je onder andere over de geschiedenis van het fort en de Finse geschiedenis. Je zult tijdens deze rondleiding ook een bezoek brengen aan het oudste opererende droogdok van Europa, welke nog altijd gebruikt wordt voor het repareren van houten zeilschepen. 

MUSEA

Suomenlinna telt zes musea waaronder het Suomenlinna museum, over de bouw van het fort en de gevechten op locatie. Mocht je aan de informatieborden langs de blauwe route niet voldoende hebben of je wilt je verdiepen in het fort, is een bezoek aan het Suomenlinna museum aan te raden. Het meeste bekende museum is op Suomenlinna is de onderzeeboot Vessiko. De onderzeeboot is ingezet tijdens verschillende oorlogen en is sinds 1973 open voor publiek. Vessiko is de enige onderzeeboot welke niet vernietigd is na het vredesverdrag van 1947, het vredesverdrag verbood Finland om onderzeeboten te hebben. Het speelgoedmuseum is hier de vreemde eend in de bijt, het museum stelt verschillende poppen, teddy beren en ander speelgoed van de 19e eeuw en begin 20e eeuw tentoon. 

CAMPER

Wie Helsinki bezoekt, kan Suomenlinna niet overslaan! Dit fort is vanuit het Marktplein in Helsinki met de ferry of waterboot te bezoeken. Een tochtje met de Ferry naar Suomenlinna duurt circa 15 tot 20 minuten en biedt je een prachtig uitzicht op Helsinki. Je kunt overnachten op de stadscamping in Helsinki. Na een bezoek aan Helsinki en Suomenlinna, kan je de camperreis door Finland vervolgen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TAMPERE                      STAD

Tampere is een van de grootste steden van Finland. De stad ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van de hoofdstad, Helsinki, en is groot geworden dankzij de textiel industrie. Van de textiel industrie hoeft Tampere het niet meer te hebben. In de stad liggen de algemene en technische universiteit en de vele studenten maken Tampere tot een levendige stad. Naast al het natuurschoon dat Finland te bieden heeft, is een bezoek aan deze stad een aangename afwisseling gedurende de camperreis door Finland

HART VAN DE STAD

De straat Hämmentkatu en het plein Keskustori vormen het hart van de stad. Aan de Hämmentkatu straat liggen diverse winkels en restaurants. Op het Keskustori plein vindt men verschillende imposante gebouwen waaronder het stadhuis, gebouwd in neorenaissancestijl. Op het plein staat ook het oudste resterende gebouw van de stad, de kerk, en het Tamperetheater. In de buurt van deze imposante gebouw staat de oude markthal. De klassieke houten stallen met etenswaren vormen samen een van de grootste markten van Scandinavië. Andere gebouwen welke de moeite waard zijn om te bezoeken zijn de kathedraal van Tampere en de orthodoxe kerk. De orthodoxe kerk gebouw wordt gezien als een van de mooiste gebouwen in Tampere. 

INDUSTRIESTAD

De voormalige textielfabriek Finlayson vormt nu het culturele centrum van de stad. In de fabriekshallen van het rode bakstenen gebouw bevinden zich verschillende musea, hippe cafés, ateliers en een bierbrouwerij. Deze hedendaagse invulling aan industriële gebouwen is erg typerend voor Tampere. In Tallipiha stalde de voormalige fabriekseigenaar zijn paarden en koetsen en in de houten huisjes woonde zijn stalknechten. De stallen en houtenhuisjes zijn gerenoveerd en verschillende winkels met ambachtelijke producten zijn hier gevestigd waaronder een winkel met handgemaakte chocolade. Naast de oude markthal, de voormalige textielfabriek én de houten huisjes van de stalknechten raden wij het marktplein Launkontori aan om een hapje te eten. In de zomer staan er op het marktplein diverse kraampjes waar je voor Finse begrippen goedkoop kunt eten. 

SAUNAS

Sauna’s zijn onlosmakelijk verbonden met de Finse cultuur. Wie zich wil overgeven aan de Finse cultuur, brengt tijdens zijn camperreis een bezoek aan een sauna. Er is geen betere stad om dit te doen dan in de sauna hoofdstad van de wereld: Tampere. Tampere heeft meer dan dertig publieke sauna’s in de regio en biedt dus voldoende mogelijkheden om een sauna te bezoeken. Rajaportti Sauna is gebouwd in 1906 en is de oudste publieke sauna in Finland welke nog in gebruik is. 
Wie met kinderen een camperreis door Finland maakt, kan overwegen om pretpark Särkänniemi Adventure Park te bezoeken. Het pretpark heeft circa 30 attracties, een aquarium en observatietoren. 

TAMPERE MET DE CAMPER

Tampere ligt op circa 2,5 uur rijden van Helsinki, waar je de camper kunt ophalen. Wij raden aan om 2 à 3 dagen door te brengen in Tampere. Overnachten kan op een camping in de buurt van Tampere of in de vrije natuur. Vanuit Tampere kun je gemakkelijk richting de oudste stad van Finland, Turku. Of je rijdt richting het oosten naar charmant Rauma en UNESCO Werelderfgoed Sammallahdenmäki


CAMPINGSUGGESTIE

Tampere Camping Härmälä

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

TURKU                             STAD

Turku is de oudste stad en voormalige hoofdstad van Finland. Ten tijde van de Zweedse verovering was Turku de belangrijkste stad van het land. In 1812, ten tijde van de Russische verovering, werd de hedendaagse hoofdstad Helsinki benoemd tot belangrijkste stad van het land. Ondanks dat Turku de oudste stad is van Finland, is de stad met verschillende universiteiten en vele studenten alles behalve saai. Stap de camper in en rijd naar het zuidoosten van het land voor deze bruisende plek met rijke geschiedenis.

TURKU KATEDRAAL EN KASTEEL

Wie geïnteresseerd is in geschiedenis, is in Turku op de juiste plaats. Turku kent twee gebouwen welke je mee nemen naar de middeleeuwen: het Turku kasteel en de Turku kathedraal. Het kasteel is het grootste overgebleven gebouw uit de middeleeuwen in Finland. Het circa 700 jaar oude kasteel is een ware eyecatcher. Bewonder de buitenkant van het kasteel maar ontdek het kasteel ook van binnen! Je komt onder andere meer te weten over het fascinerende leven van voormalig bewoner hertog John. Het andere gebouw welke je mee terug in de tijd neemt is de kathedraal van Turku. 

Wij adviseren om een wandeling te maken van de kathedraal naar het kasteel langs de Aura rivier. Gedurende deze wandeling zie je de meeste bezienswaardigheden van Turku. Je kunt deze bezienswaardigheden ook vanaf het water bewonderen door een bootje te huren en over de Aura te varen. Ben je van plan in een korte tijd veel musea aan te doen? Je kunt in Turku een museumkaart kopen welke je toegang geeft tot 12 musea in de stad. 

Deze museumkaart geeft je onder ander toegang tot het ambachtsmuseum. Dit museum is gevestigd in een groep kleinere houten huisjes. Deze krakkemikkige huisjes behoorden voorheen tot minder bedeelde bezinnen en zijn als enige bespaard gebleven tijdens de grote brand in 1827, welke ¾ van de stad vernietigde. 

FLYING FINN

De naam Paavo Nurmi doet bij de meeste waarschijnlijk geen belletje ringen. De sporter Paavo Nurmi heeft negen maal een olympische medaille gewonnen op de atletiek baan voor Finland. Ter ere van de legendarische sporter, the Flying Finn, heeft men een standbeeld van hem geplaatst en een stadion naar hem vernoemd. Voor de 60e verjaardag van de Flying Finn zijn de Paavo Nurmi Games georganiseerd. Onderdeel van deze jaarlijkse sport festiviteiten zijn de Paavo Nurmi Marathon, Paavo’s Sports Day en de Paavo Nurmi Junior Games. 

Wie van heerlijk eten houdt is in Turku ook op de juiste plaats! Turku wordt door menig de culinaire hoofdstad van Finland genoemd. De hoeveelheid lokale producten, waaronder verse vis, die te verkrijgen zijn en de invloed van een nieuwe generatie koks zorgt dat je in deze stad heerlijk kunt eten. In Turku vind je relatief goedkope restaurants ten opzicht van andere Finse steden. De restaurants zijn in het algemeen kleinschaliger en minder luxueus, om gegarandeerd te zijn van een plekje is reserveren vaak noodzakelijk. 

TURKU MET DE CAMPER

Turku is niet erg groot en 2 à 3 dagen zijn voldoende om de stad te bezoeken. Er zijn enkele campings nabij Turku, de meeste campings bevinden zich aan de westkust. Je kunt vanzelfsprekend ook gebruik maken van het allemansrecht en in de natuur overnachten. 

Campingsuggestie Turku:

Camping Ruissalo

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

URHO KEKKONEN NATIONAL PARK                      NATUURPARK

Urho Kekkonen National Park is het oudste en op één na grootste park van Finland. Om een van de laatste grote wildernisgebieden van Europa te beschermen is het gebied benoemd tot nationaal park. Het park is genoemd naar een voormalig president van Finland, welke zelf een fervent wandellaar was. Het gebied bestaat voornamelijk uit bos en er grazen naar schatting 20 duizend rendieren en schuilen enkele tientallen wilde dieren. Naast wilde dieren, kun in dit gebied ook arenden, haviken en uilen waarnemen. In het gebied woonden de Saami verspreid over vier Saami dorpen, zij hoedde hier hun rendieren. 

OUT ONTO THE FELLS/WILDERNESS TRAILS

Een groot gedeelte van het gebied is toegankelijk voor wandellaars en skiërs, afhankelijk van het seizoen. Je kunt een eendaagse wandeltocht maken of een meerdaagse wandeltocht en overnachten in een van circa 40 hutten. De wandelroutes zijn verdeeld in Out onto the Fell trails en Out onto the Wilderness trails. Out onto the Fell trails kent negen thematische eendaagse wandelroutes, welke beginnen bij Saariselkä of Kiilopää. Elke wandeltocht heeft zijn eigen symbool, waardoor kaartlezen overbodig is en je optimaal kunt genieten van de omgeving. De wandelroutes van Out onto the Wilderness zijn meerdaagse wandeltochten voor de meer ervaren wandellaar. Mocht je een meerdaagse wandeltocht ondernemen, adviseren wij ten alle tijden een kaart en kompas mee te nemen en vooraf een hut te reserveren. 

INARI

Inari telt ongeveer 1000 inwoners, waarvan een groot deel afkomstig is van de Saami. Inari is veruit de beste plek in Finland om je te verdiepen in de Saamicultuur en het vertrekpunt voor diverse tochten naar het uiterste noorden van Finland. Bij het Saami museum en bij natuurcentrum Siida kun je meer over de Samaaicultuur te weten komen. Het natuurcentrum toont verschillende woningen en hutten van de Saami waaronder de plaggenhut en de tent. 

Inari ligt aan het gelijknamige Iranimeer. Het Iranimeer is een van de meeste afgelegen en grootste meren van Finland. Je kunt per boot het kleine eiland Ukonkivi bezoeken, op deze voor de Samaai heilige plaats eerden zij de god van de donder. Ten westen van het Iranimeer, in het bos, bevindt zich de oudste kerk van de regio. Deze kerk is voor een lange periode de ontmoetingsplek voor de Samaai in de regio geweest tot er een nieuwere kerk werd gebouwd en deze in verval raakte.  

MET DE CAMPER URHO KEKKONEN NATIONAL PARK BEZOEKEN

Je kunt Urho Kekkonen National Park gemakkelijk bezoeken met de camper. Er zijn diverse startpunten waar je naar toe kunt rijden en nabij gelegen parkeer plaatsen waar je de camper kunt parkeren. Overnachten kan op een camping nabij de stad Inari of in de Finse natuur. Het allemansrecht geeft je namelijk de toestemming om, met respect van de natuur, te genieten van de natuur en te wild kamperen.

 ======================================================================