CADUSA  CAMPERREIZEN 

      dé specialist voor een campervakantie               


ROUTESUGGESTIE 8-DAAGSE RONDREIS MAGISCH FINLAND


REIS VAN DAG TOT DAG

Dag 1. Aankomst Helsinki rijden Kotka

Vandaag vlieg je richting Finland. Vanaf de luchthaven ga je richting het verhuurstation om de camper op te halen. Na een korte uitleg en demonstratie ben je klaar voor de camperreis door Finland. Het is tijd om de weg op te gaan! Via de zuidkust rijd je richting de eerste bestemming Kotka. Onderweg naar Kotka kom je langs het dropje Porvoo. De kleine straatjes in het historische centrum met cafés, terrassen, galarijen en de rode houten huisjes langs de rivier maken Porvoo een leuke tussenstop. Na ongeveer 1.5 uur rijden kom je aan in Kotka. 

In het centrum van Kotka kun je ronddwalen langs de kleine boetiekjes en vele mooie parken. Dit is de ideale manier om de sfeer van het centrum te ervaren. Een zeer modern gebouw in Kotka is het Maritime Centre Vellamo museum. In het museum worden tentoonstellingen gehouden over de zee/ maritieme geschiedenis, reizen per boot, schepen en grote zeilboten. Het museum is ook leuk om met kinderen naar toe te gaan, er valt veel te leren en te ontdekken. 

Even ontsnappen aan de drukte van het centrum? Sapokka Water Garden ligt op loopafstand van het centrum. Het is een mooie en stille watertuin. Struin door de tuin en hoor het water stromen van de kleine watervallen. 

Net buiten het centrum kan je kamperen aan de kust, midden in het bos. Maak een avondwandeling langs het strand en geniet van de prachtige zonsondergang.

Afstand: 130 km

Dag 2. Savonlinna

Je hebt je eerste camperovernachting van deze camperreis achter de rug. Hopelijk ben je helemaal uitgerust om richting Savonlinna te rijden. Onderweg kom je langs Punkaharju. Deze plaats is een echte aanrader als tussenstop. Punkaharju betovert alle bezoekers met een schitterend landschap dat duizenden jaren geleden gevormd is. De gletsjers die zich aan het einde van de ijstijd terugtrokken hebben de indrukwekkende smeltwaterrug Pankaharju achter gelaten. Geniet tijdens je tussenstop van de groene bossen, gladde rotsen en mooie meren en strek je benen in de schitterende natuur.

Na een frisse neus gehaald te hebben, stap je weer in de camper om richting Savonlinna te rijden. Via landtongen, heuvelruggen en bruggen rijd je richting het merendistrict. Dit is een populair gebied wat 1.5 keer zo groot als Nederland is. Het is hier prachtig. Kanalen, eilandjes, meren en waterwegen zijn hier allemaal te bewonderen. 

De wegen over het water lijden richting de verschillende idyllische eilandjes. Kijk om je heen! Tussen de bossen en de heuvels glinsteren de vele meren. De wind waait langs je oren en je ruikt de dennenbomen. Je ziet prachtige vogels vliegen. De meren in Finland zijn zo extreem schoon dat ze erg helder zijn. Als je goed kijkt kan je vissen zien. Men zegt zelfs dat je uit de meren in Finland kan drinken. Dat de meren zo schoon zijn blijkt doordat je in de drukke steden op forel kan vissen. Vanuit het merendistrict rijd je naar Savonlinna, waar je uiteindelijk overnacht.  

Vanuit Savonlinna kan je een mooie boottocht maken over het Saimaameer. Het Saimaameer is het op vier na grootse meer van Europa. Bezoek de grootste houten kerk ter wereld, of maak een mooie wandel- of fietsroute door de omliggende natuur. De eerste volledige reisdag zit erop!

SAVONLINNA MET DE CAMPER

Savonlinna camping Vuohimäki is een middelgrote camping gelegen op zo’n 7 km van Savonlinna. Het is een ideale camping om de omgeving van Savonlinna te ontdekken. De camping ligt in een bos en grenst aan een meer. Voor de jongeren kinderen zijn ver verschillende speeltuinen op de camping.

Dag 3. Lieska

Lieska

De derde dag van de camperreis is aangebroken. Wat gaat het toch snel! Vandaag zet je de route voort richting Lieska. Via het Karelische heuvellandschap volg je de oudste reisroute van Finland, de ‘Via Karelia’. Je komt langs het plaatsje Llomantsi. Dit plaatsje staat bekend om de uitgesproken Karelische cultuur en orthodoxe kerken. Vervolgens rijd je de prachtige route af richting het moderne stadje Lieska. Lieska ligt in een van de mooiste streken van Finland, aan de oostkant van het Pielenmeer. Het Pielenmeer kent vele eilandjes en omringende heuvels. De trekpleister van Lieska is het op een na grootste openluchtmuseum van Finland ‘Pielisen’. Het museum kent 100 verschillende Karelische gebouwen, van molens, graanschuren en boerderijen tot brandweerkazernes. Gedurende een bezoek aan het Pielisen museum reis je terug naar de 17e eeuw en kom je te weten hoe het voelde om daar te wonen.

Een bezoekje brengen aan een wildernis gebied? Bezoek dan National Park Patvinsuo. National Park Patvinsuo staat bekende om de talloze vogels die er rondvliegen. Vanuit de uitkijktoren kan je de talloze vogels over het veelzijdige landschap zien trekken op zoek naar eten. Het 105 km2 grote park kent uitgestrekte hoogvenen, oude sparrenbossen en voedselrijke aapa-venen. Het nationale park heeft verschillende wandelroutes met een totale lengte van 80 km. Over het park zijn talloze meren verspreid, met als grootste meer het Suomenjärvi meer. Dit meer is omgeven door een prachtig zandstrand, waar je tot rust kunt komen. 

Houd tijdens het wandelen je ogen goed open. Als je door de bomen kijkt, heb je misschien geluk en kan je in de verte een beer spotten. National Park Patvinsuo is namelijk een van de beste plekken in Scandinavië om beren te spotten. 

OVERNACHTING NATIONAL PARK PATVINSUO

In het nationale park is het mogelijk om vrij te parkeren op een van de acht aangewezen plekken, of bij een van de bijbehorende campings. Wij raden je dan ook aan om bij een van de campings in het park te overnachten. De campings zijn bij de volgende plekken te vinden:

  • Bij Suomu
  • Bij Pokkaniemi Cape
  • Bij Lapinniemi Cape 
  • Bij Teretinniemi Cape bij de vogelobservatietoren
  • Bij Virtaniemi Cape aan de oever van het meer Suomunjärvi
  • Bij Majaniemi Cap
  • Aan de oever van de Nälmänpuro Brook.
  • Aan de oever van het Pirskanlampi-meer.

Afstand: 280 km


Dag 4. Viiksimo

Viiksimo

Dierenliefhebbers opgelet! Deze dag staat helemaal in het teken van wildlife. Vandaag stap je in de camper en rijd je richting Viiksimo. Geniet onderweg van de prachtige groene bossen en heldere wateren. Onderweg kan je tal van dieren spotten. Roofvogels, bevers, elanden, uilen en zeearenden. Kan jij ze allemaal spotten? Wanneer je meer wilt weten over de roofdieren in Finland, neem dan onderweg een stop bij Petola Visitor Centre. Hier kunnen medewerkers je van alles vertellen over de roofdieren in Finland. Ook kan je hier een schat aan informatie vinden over het natuurgebied en de indrukwekkende roofdieren. 

OVERNACHTEN TUSSEN DE WILDE DIEREN

 

De echte avonturiers kunnen vanuit hier, onder begeleiding van een gids, een onvergetelijke nacht beleven. Je overnacht midden in de natuur in een schuilhut. In het niemandsland, op de grens tussen Finland en Rusland, leven heel wat beren, wolven, lynx, veelvraten en vossen. Vanavond krijg je de unieke kans om de dieren van dichtbij in hun natuurlijke leefomgeving te spotten. Houd je camera gereed want dit wil je echt vastleggen!
Afstand: 180 km

Dag 5. Koli

Koli

Na een onvergetelijke nacht, wordt de camperreis weer voortgezet richting Koli. Het Koli gebied heeft een Scandinavische uitstraling, dus als je op zoek bent naar rustiek en authentiek Scandinavisch landschap, dan ben je hier aan het juiste adres met je camper. Het Koli gebied is een overblijfsel van een oude bergketen, die door de laatste ijstijd, zo’n tienduizend jaar, geleden werd gevormd tot zijn huidige schilderachtige aanzicht. 

Vlakbij het Pielinen meer ligt Koli National Park. Het nationale park is uitgeroepen tot ‘Nationaal Landschap van Finland’. Maak een wandeling langs verschillende riviertjes, heuvels of door de kilometer lange kloof. Kom tot adem bij een van de vele vuurplaatsen in het park. In de winter dient het nationale park als ski gebied. Het park kent drie bekende bergtoppen Paha-Holi, Akka-Koli en Ukko-Koli. Deze zijn al in de verte te bewonderen. In het nationale park Koli kan je ook een kanotocht maken, mountainbikes huren of een tour volgen door de grotten. Kortom je hoeft je hier niet te vervelen

CAMPER MET DE CAMPER IN KOLI

Er zijn een tal van mogelijkheden nabij Koli om te kamperen. Camping Koli Freetime is een voorbeeld hiervan. De camping ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het National Park Koli. De camping biedt voldoende camperstaanplaatsen zowel zonder schaduw als met schaduw. Camping Koli Freetime is een gezellige en natuurrijke camping gelegen aan de oevers van een helder watermeer. Na een lange dag reizen en nieuwe indrukken kan je heerlijk tot rust komen aan het zandstrandje, of neem een verkoelende duik in het meer. De camping heeft een speeltuin voor jonge kinderen en een sportterrein..

Afstand: 220 km