CADUSA  CAMPERREIZEN 

      dé specialist voor een campervakantie               

ROUTESUGGESTIE = THE BEST OF THE SOUTHWEST

IJsland is een voor velen nog onbekende, maar prachtig bestemming om te ontdekken met een camper. Eeuwenoude gletsjers, actieve vulkanen en krachtige watervallen laten u kennismaken met het natuurschoon van IJsland. U zult Reykjavik beter leren kennen, maar ook de Nationale Parken Þingvellir en Skaftafell. Bewonder de immense gletsjers van dichtbij, zie de fantastisch gevormde ijsbergen in het bekende ijsbergenmeer drijven, aanschouw het waterspektakel van de vele geisers en ontspan in de sprookjesachtige Blue Lagoon. Laat u verrassen door de veelzijdigheid van dit land en ontdek de mysterieuze gebieden van het zuidwesten van IJsland.

8 dagen, ca. 1500 km.

Startpunt: Keflavik


Dag 1: Keflavik

Vandaag komt u in de middag aan op het vliegveld van Keflavik (vlakbij Reykjavik) en haalt u uw camper op bij het Reykjavik Rental Station. Na de benodigde informatie over uw camper, rijdt u over de uitgestrekte lavavelden naar de Blue Lagoon. Deze warmwaterbron ligt vlakbij het stadje Keflavik. De omgeving is als in een sprookje. De Blue Lagoon is namelijk een groot ondiep binnenmeer met water dat door de aarde verwarmd wordt tot wel 39°C en helemaal omgeven is door zwarte lavarotsen. Hier kunt u een duik in het warme water nemen en helemaal tot rust komen. U overnacht op camping Alex, welke dicht bij het vliegveld in Keflavik ligt. U kunt op deze camping een warme douche nemen en er is tevens ruimte om te koken.

Dag 2: Keflavik - Snæfellsnes

Vandaag rijdt u via Hvalfjörður naar het schiereiland Snæfellsnes. U heeft vandaag de tijd om dit bijzondere schiereiland met uw camper te ontdekken. De met sneeuw bedekte vulkaan Snæfellsjökull zal u direct opvallen. Dit is de plaats waar Jules Verne in zijn boek zijn reis naar het middelpunt van de aarde begon. Dit schiereiland trakteert u verder op enkele gezellige vissersplaatsjes, vogelrotsen, het lavaveld bij Búðir en de explosiekrater Eldborg. Liefhebbers van een warm bad mogen de warmwaterbronnen van Landbrotalaug of Rauðamelslaug niet overslaan. U overnacht op de camping Skorradalur in Borgarnes. Op deze camping is een café/restaurant aanwezig en heeft u de mogelijkheid tot golfen en vissen. Ga lekker eten bij een van de gezellige restaurants en borrel vervolgens na bij een van de pittoreske cafés.

Dag 3: Snæfellsnes - Selfoss

Vandaag bezoekt u het Þingvellir Nationaal Park. Dit park is de belangrijkste historische plaats van IJsland. Dit is namelijk de plek waar het eerste parlement van IJsland zich in 930 na Christus zetelde. Naast de bijzondere historie, maakt ook de natuur dit park wereldwijd bekend. Dit Nationale Park staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO als één van de meest unieke natuurverschijnselen ter wereld. In dit park drijven de Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen jaarlijks zo'n 2mm van elkaar af. Het resultaat daarvan is een mooie kloof met waterval. In dit park bevindt zich tevens het hete bronnengebied met de regelmatige spuitende geiser Strokkur en de bekende Gullfoss-waterval. De Strokkur geiser spuit om de 6 minuten water omhoog, met een hoogte van circa 20 meter. Het is verbazingwekkend om te zien hoe het water plotseling onder grote druk de geiser uitspuit. De Gullfoss waterval bestaat eigenlijk uit twee watervallen en is door zijn grootte erg indrukwekkend. U kunt overnachten op camping Gesthus in het plaatsje Selfoss. U kunt hier gebruik maken van faciliteiten als douches, toiletten, wasmachines, wasdrogers en een openbare telefoon.

Dag 4: Selfoss - Nationaal Park van Skaftatell

Vandaag rijdt u via Hvolsvöllur verder over de ringweg richting het zuiden. Onderweg komt u langs de watervallen Seljalandsfoss en Skógar. Seljalandsfoss is één van de meest bekende watervallen van IJsland. ‘s Nachts is deze waterval verlicht wat een magisch mooi aanzicht is. Overdag heeft u de mogelijkheid om via een pad achter de waterval te lopen, wat een bijzondere dimensie geeft. Wie meer watervallen wil zien, kan bij Skógar een stuk omhoog wandelen voor nog veel meer prachtige watervallen. De plaatsen Dyrhólaey en Vík zijn de moeite waard vanwege de zwarte zandstranden, de vogelrotsen en IJslands meest zuidelijke puntje: een kaap met een groot gat erin. Na Vík verandert het landschap drastisch: de smalle kustvlakte ten zuiden van de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull maakt plaats voor een weidse spoelzandvlakte van laatstgenoemde vulkaan en vervolgens voor het uitgestrekte lavaveld Eldhraun. U kunt gedurende deze dag op diverse plaatsen paardrijden, wildwatervaren en gletsjer tochten maken. Overnachten kunt u in het plaatsje Skaftafell op de camping Kirkjubær II. Deze camping is voorzien van diverse faciliteiten, zoals wc’s, douches, wasmachines en elektriciteit. U kunt er ook voor kiezen om in het Nationaal Park van Skaftatell te overnachten. Dit is een campingplaats die dichtbij de waterval Svartifoss ligt, welke u de volgende dag zult bezoeken.

Dag 5: Nationaal Park van Skaftatell

Vandaag maakt u een dagtrip naar de alles dominerende Vatnajökull-gletsjer met onder de sneeuw tevens de hoogste berg van IJsland (2119 m). De Vatnajökull-gletsjer is groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar en ligt voor tweederde in het Nationale Park Skaftafell. U kunt zich voorstellen dat dit een overweldigende schoonheid uitstraalt. Het is aan te raden om met een sneeuwscooter deze gletsjer op te rijden. Vervolgens rijdt u met de camper verder door het Nationaal Park Skaftafell. Onderweg komt u de waterval Svartifoss, het piepkleine en prachtig gelegen turfkerkje Núpsstaður, uitgestrekte spoelzandvlaktes, de gletsjer Svínafellsjökull en het bijna onwerkelijke ijsbergenmeer Jökulsárlón tegen. In het ijsbergenmeer Jökulsárlón drijven zomer en winter de meest fantastisch gevormde ijsbergen. Af en toe breekt een ijsberg in tweeën en hoort u een doffe dreun. Het gehele Nationaal Park Skaftafell is een aaneenschakeling van bijna onmogelijke natuurcontrasten. Torenhoog oprijzende bergen, imposante gletsjers, ravijnen met heldere beekjes en prachtige watervallen, berkenbossen, een wilde bloemenpracht en een weelderige vegetatie. U verblijft nog een nacht op de camping Kirkjubær II of op het Nationaal Park van Skaftatell.

Dag 6: Nationaal Park van Skaftatell - Reykjavik

Vandaag rijdt u vanuit Skaftafell terug naar Reykjavik via de brede vallei Þjórsárdalur. Deze vallei is zeer de moeite waard om te bekijken, aangezien u hier de resten van een Viking-boerderij en diverse watervallen kunt bewonderen. Als het een heldere dag is, heeft u vanuit deze vallei ook uitzicht op de fantastische Hekla vulkaan. Dit is de grootste en bekende vulkaan van IJsland, en deze is nog steeds actief. Onderweg naar Reykjavik kunt u ook nog een bezoekje brengen aan het toeristische kassendorp Hveragerði. Dit stadje is omgeven door hete bronnen die vulkanisch van aard zijn. Op diverse plaatsen in de stad komen hierdoor de stoompluimen spontaan uit de grond. Schrikt u dus niet als er stoom tussen de trottoirtegels uit komt. U kunt hier de vele kassen in het stadje bekijken en warme appeltaart eten in ‘Het Hof van Eden’. Vannacht verblijft u op de Reykjavik Campsite (5 sterren). Deze camping ligt drie kilometer van het centrum af en beschikt over alle benodigde faciliteiten.

Dag 7: Reykjavik

U heeft vandaag de tijd om de eigenzinnige en originele stad Reykjavik te ontdekken. Reykjavik ligt prachtig ingesloten tussen de berg Esja en de prachtige Faxaflóibaai. Nergens anders kunt u indrukwekkende natuur zo gemakkelijk combineren met heerlijke verse maaltijden, vele culturele evenementen, mooie architectuur en een bruisend nachtleven. Enkele bijzondere bezienswaardigheden zijn onder andere Perlan, het raadhuis en de Hallgrímskerk. Daarnaast heeft Reykjavik ook vele interessante museums, zoals het fotomuseum, het natuurhistorisch museum en het openlucht museum. Indien u van winkelen houdt, zijn de smalle winkelstraat Laugavegur en de winkelcentra Kringlan en Smáralind de aangewezen plekken. Wie liever de stad ontvlucht, kan bijvoorbeeld het pontje naar het eilandje Viðey nemen, per camper het schiereiland Reykjanes (met o.a. het hete bronnengebied Krýsuvík) verkennen of een dagwandeling in het Hengill-gebergte of naar de top van de Esja maken. Ook kunt u een paardrijdtocht of walvissafari maken. U overnacht op camping Alex.

Dag 8: Reykjavik - Nederland

In de meeste gevallen moet u de laatste dag vroeg opstaan (zie uw vluchtschema) en rijdt u vanuit Reykjavík naar het vliegveld van Keflavík waar de camper wordt ingeleverd. Vervolgens vliegt u vanuit Reykjavik terug naar Nederland.