CADUSA  CAMPERREIZEN 

      dé specialist voor een campervakantie               

 

THE FULL FLAVOUR OF ICELAND

IJsland is het land van vulkanen, hete bronnen, gletsjers, lavavelden en fjorden. Er is geen ander land dat zoveel unieke landschappen samenbrengt. Koud ijs en hete bronnen, uitgestrekte grasweilanden en levenloze lavavelden, prachtige fjorden en zwarte stranden. Deze reis laat u zowel de bekende als de onbekende hoogtepunten van IJsland zien. Beklim vulkanen, ga op zoek naar het Noorderlicht, maak een sneeuwscootertocht over een gletsjer en ontspan in de sprookjesachtige Blue Lagoon. Ga mee op ontdekkingsreis door dit mysterieuze land.


19 DAGEN, CA. 2100 KM.

STARTPUNT: KEFLAVIK

Dag 1: Keflavik

Vandaag komt u in de middag aan op het vliegveld van Keflavik (vlakbij Reykjavik) en haalt u uw camper op bij het Reykjavik Rental Station. Na de benodigde informatie over uw camper, rijdt u naar uw eerste overnachtingplaats op camping Alex, welke dicht bij het vliegveld in Keflavik ligt. Op deze camping verblijft u drie nachten. U kunt op deze camping een warme douche nemen en er is tevens ruimte om te koken.


Dag 2: Reykjavik

U heeft vandaag de tijd om de eigenzinnige en originele stad Reykjavik te ontdekken. Reykjavik ligt prachtig ingesloten tussen de berg Esja en de prachtige Faxaflóibaai. Nergens anders kunt u indrukwekkende natuur zo gemakkelijk combineren met heerlijke verse maaltijden, vele culturele evenementen, mooie architectuur en een bruisend nachtleven. Enkele bijzondere bezienswaardigheden zijn onder andere Perlan, het raadhuis en de Hallgrímskerk. Daarnaast heeft Reykjavik ook vele interessante museums, zoals het fotomuseum, natuurhistorisch museum en het openluchtmuseum. Indien u van winkelen houdt, zijn de smalle winkelstraat Laugavegur en de winkelcentra Kringlan en Smáralind de aangewezen plekken. U hoeft niet alles wat Reykjavik te bieden heeft in één dag te zien, want de laatste dag van uw reis kunt u hier ook nog enkele uren besteden.


Dag 3: Blue Lagoon

Vandaag rijdt u over de uitgestrekte lavavelden naar de Blue Lagoon. Deze warmwaterbron ligt vlakbij het stadje Keflavik. De omgeving is als in een sprookje. De Blue Lagoon is namelijk een groot ondiep binnenmeer met water dat door de aarde verwarmd wordt tot wel 39°C en helemaal omgeven is door zwarte lavarotsen. Hier kunt u een duik in het warme water nemen en helemaal tot rust komen.   
ca. 18 KM


Dag 4: Keflavik - Þingvellir National Park

Deze dag staat in het teken van de zogenoemde Golden Circle. De Golden Circle is een benaming voor de drie grootste IJslandse bezienswaardigheden. Eerst bezoekt u de grote trekpleister ten oosten van Reykjavik: het Þingvellir Nationaal Park. Het Þingvellir Nationaal Park is de belangrijkste historische plaats van IJsland. Hier zetelde het eerste parlement van IJsland zich in 930 na Christus. Naast de bijzondere historie, maakt ook de natuur dit park wereldwijd bekend. Dit Nationale Park staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO als één van de meest unieke natuurverschijnselen ter wereld. In dit park drijven de Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen jaarlijks zo'n 2mm van elkaar af. Het resultaat daarvan is een mooie kloof met waterval. Nabij dit nationale park bevindt zich tevens het hete bronnengebied met de regelmatige spuitende geiser Strokkur en de bekende Gullfoss-waterval. De Strokkur geiser spuit om de 6 minuten water omhoog, met een hoogte van circa 20 meter. Het is verbazingwekkend om te zien hoe het water plotseling onder grote druk de geiser uitspuit. De Gullfoss waterval bestaat eigenlijk uit twee watervallen en is door zijn grootte erg indrukwekkend. U kunt overnachten in het nabijgelegen park op de Þingvellir National Park Campground.  
ca. 93 KM


Dag 5: Þingvellir National Park - Skaftafell

Via Hvolsvöllur rijdt u over de ringweg verder zuidwaarts. Een bezoek aan de watervallen Seljalandsfoss en Skógar mogen niet ontbreken. Wie meer watervallen wil zien, kan bij Skógar een stuk omhoog wandelen voor nog veel meer prachtige watervallen. De plaatsen Dyrhólaey en Vík zijn de moeite waard vanwege de zwarte zandstranden, de vogelrotsen en IJslands meest zuidelijke puntje: een kaap met een groot gat erin. Na Vík verandert het landschap drastisch: de smalle kustvlakte ten zuiden van de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull maakt plaats voor een wijdse spoelzandvlakte van laatstgenoemde vulkaan en vervolgens voor het uitgestrekte lavaveld Eldhraun. U kunt gedurende deze dag op diverse plaatsen paardrijden, wildwatervaren en gletsjer tochten maken. Overnachten kunt u in het plaatsje Skaftafell op de camping Kirkjubær II. Deze camping is voorzien van diverse faciliteiten, zoals wc’s, douches, wasmachines en elektriciteit. U kunt er ook voor kiezen om in het Nationaal Park van Skaftafell te overnachten. Dit is een campingplaats die dichtbij de waterval Svartifoss ligt, welke u de volgende dag zult bezoeken.  
  ca. 328 KM

Dag 6: Skaftafell - Höfn

Deze dag staat helemaal in het teken van de alles dominerende Vatnajökull-gletsjer met onder de sneeuw tevens de hoogste berg van IJsland (2119 m). De Vatnajökull-gletsjer ligt voor tweederde in het Nationale Park Skaftafell en de gletsjer is groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar. U kunt zich voorstellen dat dit een overweldigende schoonheid uitstraalt. Het is aan te raden om met een sneeuwscooter deze gletsjer op te rijden. Vervolgens rijdt u met de camper langs de waterval Svartifoss, het piepkleine en prachtig gelegen turfkerkje Núpsstaður, uitgestrekte spoelzandvlaktes, de gletsjer Svínafellsjökull en het bijna onwerkelijke ijsbergenmeer Jökulsárlón. Het gehele Nationaal Park Skaftafell is een aaneenschakeling van bijna onmogelijke natuurcontrasten. Torenhoog oprijzende bergen, imposante gletsjers, ravijnen met heldere beekjes en prachtige watervallen, berkenbossen, een wilde bloemenpracht en een weelderige vegetatie. In het ijsbergenmeer Jökulsárlón drijven zomer en winter de meest fantastisch gevormde ijsbergen. Af en toe breekt een ijsberg in tweeën en hoort u een doffe dreun. Na een wandeling over het zwarte zandstrand rijdt u verder naar uw camping in Höfn.  
  ca. 174 KM


Dag 7: Höfn - Hallormsstaðaskógur

Vanuit Höfn gaat u vandaag verder oostwaarts over enkele passen en langs een groot aantal fjorden naar uw camping vlakbij Egilsstaðir. Liefhebbers van steile weggetjes en watervallen kunnen onderweg nog naar de prachtige fjord Mjóifjörður op en neer rijden. U kunt in Hallormsstaðaskógur overnachten op de campings Höfðavík of Atlavík. Beide campings liggen in het bos en lopen tot aan de rivier. Er zijn douches, toiletten, een outdoor barbecue en een speelveld. Op deze camping verblijft u 2 nachten.  
  ca. 148 KM


Dag 8: Hallormsstaðaskógur

Niet ver van Egilsstaðir ligt IJslands grootste bosgebied Hallormsstaðaskógur. Aan de overkant van het langgerekte meer Lagarfljót vallen de watervallen Litlanesfoss en Hengifoss (118 m) van de bergwand naar beneden. De wandeling er naartoe is zeer de moeite waard. Wie van watervallen houdt, kan ook nog naar Seyðisfjörður, waar vele watervallen vlak langs de weg naar beneden vallen. Vogelliefhebbers kunnen overwegen om naar Borgarfjörður te rijden, waar zich een kleine maar drukbevolkte vogelrots met papegaaiduikers bevindt. Maar ook een stevige wandeling naar Stórurð of een rit naar de omstreden Kárahnjúkar dam behoren tot de mogelijkheden. U overnacht weer op de campings Höfðavík of Atlavík in Hallormsstaðaskógur.  
  ca. 32 KM 

 

Dag 9: Hallormsstaðaskógur - Skutustadir, Reykjahlid

U begint deze dag met een fraaie rit over de ringweg door het binnenland naar Mývatn. Hier ligt een natuurbad, wat ook wel de ‘Blue Lagoon van het noorden’ genoemd wordt. Het is hier minder druk dan bij de Blue Lagoon in Keflavik. Dit meer telt 50 kleine eilandjes, wat een bijzonder gezicht is. Het meer ligt in een zeer actief vulkanisch gebied. Het wordt omgeven door vele objecten van vulkanische oorsprong, zoals de explosiekrater Hverfell die een diameter heeft van één kilometer, de grillige lavaformaties van Dimmuborgir ("duistere burchten"), de tafelberg Búrfell, de pseudokraters bij Skútustaðir aan de zuidelijke rand van het meer, de grotten met heet water bij het plaatsje Reykjahlíð, het solfatarenveld bij Hverir en het zeer actieve gebied bij de Krafla vulkaan een aantal kilometers verderop. Doordat het een prachtig gebied is waar enorm veel te zien en ontdekken valt, raden wij u aan om hier twee dagen te blijven. Zo kunt u alles goed in u opnemen. U kunt overnachten op een camping in Skutustadir, Reykjahlid.    ca. 203 KM


Dag 10 en 11: Skutustadir, Reykjahlid

U kunt een dagtocht maken vanuit Reykjahlid naar Ásbyrgi. De letterlijke betekenis van Ásbyrgi is Godenburcht. Ásbyrgi is een 4 kilometer lange V-vormige kloof met steile, tot 60 meter hoge rotswanden in het noorden van het Nationaal Park Jökulsárgljúfur. Deze kloof heeft de vorm van een paardenhoef. Volgens IJslandse mythen en sagen is "Asbyrgi" gevormd door een hoef-afdruk van Sleipnir, het achtvoetige paard van de Germaanse god Odin. Volgens geologen is het echter gevormd door een zeer grote waterval, enkele duizenden jaren geleden. In dit Nationaal Park ligt ook de Dettifoss waterval. De Dettifoss waterval is 44 meter hoog en is, wat water verplaatsing betreft, de krachtigste van Europa. De bruine kleur van het water geeft aan dat er enorme hoeveelheden gruis meegevoerd worden. U heeft vandaag ook nog de mogelijkheid om in het pittoreske plaatsje Húsavík een walvissafari te maken. Ook het kerkje van Húsavík is de moeite waard om te bezichtigen. Vervolgens rijdt u weer terug naar Reykjahlid en overnacht u weer op de camping in Skutustadir, Reykjahlid.


Dag 12: Skutustadir, Reykjahlid - Varmahlíð , Reykjahóli

Vandaag rijdt u eerst naar de Goðafoss-waterval. De Goðafoss waterval is één van de meest indrukwekkende watervallen van het land. Vervolgens rijdt u naar Akureyri. Deze op één na grootste stad van IJsland kenmerkt zich door haar botanische tuin, maar ook de particuliere tuinen rondom woningen liggen er prachtig bij. Na Akureyri gaat u naar Varmahlíð, dit kunt u doen via de ringweg of via de wat langere kustweg. Wij raden u aan om de kustweg te nemen, vanwege het spectaculaire uitzicht en de diverse leuke vissersplaatsjes die u dan passeert. Vogelliefhebbers en rustzoekers kunnen onderweg een uitstapje maken naar het eiland Hrísey. Hier kunt u helemaal tot rust komen. Indien u wilt riverraften of paardrijden, bent u in Varmahlíð aan het juiste adres. U overnacht op de camping in Varmahlíð , Reykjahóli. Deze camping heeft diverse faciliteiten en de zonsondergang is hier fantastisch.                      ca. 187 km.


Dag 13: Varmahlíð , Reykjahóli - Hólmavík

Vandaag rijdt u vanuit Varmahlíð naar Hólmavík. U rijdt eerst richting het merkwaardige Borgarvirki. Borgarvirki is een bijzondere partij rotsen en 10 tot 15 meter hoge basaltzuilen in het noordwesten van IJsland, waarop de resten van een voormiddeleeuwse vesting liggen. Het is de enige vesting van het land. Daarnaast komt u ook langs de bijzondere vogelrots Hvítserkur en de zeehondenkolonies bij Ósar en Hindisvík. Na deze bezienswaardigheden rijdt u door naar Hólmavík (in de Noordwestelijke fjorden), waar u overnacht op de camping. Houdt u er rekening mee dat de Noordwestelijke fjorden een erg afgelegen gebied is.                             ca. 253 KM


Dag 14: Hólmavík - Ísafjarðardjúp

Vanaf Hólmavík daalt de weg over een brede pas naar Ísafjarðardjúp, een brede fjord met een groot aantal zijfjorden. Aan één van de laatste zijfjorden ligt de grootste plaats van dit schiereiland: Ísafjörður, tevens overnachtingplaats. Hier bevindt zich een interessant maritiem museum. Een ritje naar Bolungarvík loont alleen al vanwege de boulevardachtige kustweg. U kunt hier overnachten op een camping in Tungudalur, Ísafjörður. De camping ligt vlakbij een mooie waterval.                ca.: 218 KM


Dag 15: Ísafjarðardjúp - Patreksfjörður

Ook vandaag weer slingerende wegen door lange tunnels, over enkele passen en langs een groot aantal fjorden. Onderweg komt u langs IJslands mooiste waterval, genaamd Dynjandi. De Dynjandi is een majestueuze waterval die in verschillende stappen in 7 kleinere watervallen naar beneden stroomt in de fjord. Ook komt u nog langs de grootste vogelrots van IJsland, de Látrabjarg. U kunt overnachten in het plaatsje Patreksfjörður op de Breiðavík camping ground.        ca. 78 KM


Dag 16: Patreksfjörður - Stykkishólmur

Vanuit het nabij gelegen plaatsje Brjánslækur kunt u twee maal per dag met een ferry naar het plaatsje Stykkishólmur, gelegen aan de overkant van de brede baai op het schiereiland Snæfellsnes. U kunt met de ferry een tussenstop maken op het schilderachtige eilandje Flatey, waar u vele oude huizen, diverse vogels, een bijzonder kerkje en vooral rust kunt vinden. Een andere optie is om met de camper over de lange kustweg naar Stykkishólmur te rijden. U kunt overnachten op de Stykkishólmur camping ground.              ca. 56 KM


Dag 17: Stykkishólmur - Reykholt

Het schiereiland Snæfellsnes trakteert de bezoeker op enkele vissersplaatsjes, de met sneeuw bedekte vulkaan Snæfellsnes en enkele vogelrotsen. Daarnaast biedt het ook een aantal mooie korte wandelingen, zoals de kustwandeling Arnarstapi-Hellnar, de lavaveld-wandeling bij Búðir en de wandeling naar de explosiekrater Eldborg. U kunt overnachten in de plaats Reykholt op een camping bij de Faxi waterval.     ca. 129 KM


Dag 18: Reykholt - Reykjavik

Vandaag rijdt u vanuit Reykholt via de waterval Hraunfossar terug naar Reykjavik. Deze dag kunt u vrij besteden in Reykjavík. Wie liever de stad ontvlucht, kan bijvoorbeeld het pontje naar het eilandje Viðey nemen, per camper het schiereiland Reykjanes (met o.a. het hete bronnengebied Krýsuvík) verkennen of een dagwandeling in het Hengill-gebergte of naar de top van de Esja maken.         ca. 114 KM


Dag 19: Reykjavik - Nederland

In de meeste gevallen moet u de laatste dag vroeg opstaan (zie uw vluchtschema) en rijdt u vanuit Reykjavík naar het vliegveld van Keflavík waar de camper wordt ingeleverd. Vervolgens vliegt u vanuit Reykjavik terug naar Nederland.            ca. 49 KM