CADUSA  CAMPERREIZEN 

      dé specialist voor een campervakantie               


BEZIENSWAARDIGHEDEN ITALIË


ALCANTARA KLOOSTER  NATUURPARK

De mooiste kloof van Sicilië is ontstaan na een uitbarsting van de Etna. De lava stroomde het dal in waar de Alcantara rivier stroomt en door een aardbeving is de lava in tweeën gespleten waardoor er een prachtige kloof is ontstaan. De kloof is 500 meter lang en op sommige plekken wel 70 meter diep. 

Vanaf het bezoekerscentrum Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico kun je een prachtige wandeling maken waarbij je zelfs een stuk door het water kunt lopen. Goed schoeisel is een must! Maar je kunt ook heerlijk genieten bij het recreatiestrandje naast de rivier. En als je liever van het uitzicht wilt genieten kun je ook een aantal wandelingen maken langs de bovenkant van de kloof.

Ook de actieve reizigers kunnen hier hun hart ophalen. Je kunt vanuit het bezoekerscentrum namelijk ook mountainbiken, body raften en canyoning-tours boeken. De aanbieders van deze tours vind je ook in de diverse plaatsen in de buurt. 

In het voorjaar kan het water in de kloof wat onstuimiger zijn door het smeltwater dat van de Etna af komt. In de zomer en het najaar is de rivier, over het algemeen, wat rustiger.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BOLOGNA                         STAD

Bologna is een leuke stad om een stedentrip voor te plannen, maar ook zeker een bezoek waard wanneer je met camper langs de Adriatische kust reist. Houd jij van lekker eten en in het bijzonder heerlijke pasta? Ga dan zeker naar het culinaire Bologna! 

PASTA BOLOGNESE 

In Bologna werd de wereldwijd bekende bolognesesaus uitgevonden. Je eet de saus officieel gezien met verse tagliatelle en niet met spaghetti zoals wij dat vaak doen. Bologna heeft als bijnaam ‘La Grassa’ wat betekent ‘de vette stad’. Dit heeft er mee te maken dat je hier ontzettend lekker kunt eten en de kans is dan ook groot dat je een paar kilo zwaarder bent wanneer je weer huiswaarts gaat. Gevulde tortellini’s of tortelloni’s, boterige gnocchi en de verrukkelijke lasagne zijn gerechten welke niet onbekend zijn in de keuken van Bologna. Naast deze bekende pastasoorten kun je ook een bezoek brengen aan één van de salumeria’s waar je salumi en andere streekproducten kunt kopen. Salumi zijn de Italiaanse vleeswaren. Wij krijgen al trek! Jij ook? 

BIJNAMEN VAN BOLOGNA

Naast de bijnaam ‘La Grassa’ zijn er nog een aantal bijnamen voor deze stad, waaronder ‘La Rossa’. De rode stad! Dit komt met name doordat Bologna een stad is met aanzienlijk veel rode daken en gebouwen. 
Naast deze twee bijzondere bijnamen kennen we nog ‘La Dotta’ wat staat voor de geleerde stad en daarnaast nog ‘La Turrita’ of ook wel de getorende stad. 

LE DUE TORRI 

Je wandelt door Via San Vitale en dan arriveer je bij de twee torens van Bologna ‘Le due torri’. Ze worden als symbool gezien van Bologna. Beide torens staan scheef en het zijn overblijfselen uit een periode in de middeleeuwen. Er staan nog ongeveer 21 torens in Bologna. De Asinelli toren en de Garisenda toren zijn hiervan het meest opvallend. Wil je graag één van de torens gaan bezoeken, dan kan dat. Houd er rekening mee dat je ongeveer 500 traptreden verder bent, wanneer je bij het fenomenale uitzichtpunt bent. 

PIAZZA MAGGIORE

Een klein stukje wandelen vanaf de twee torens ligt Piazza Maggiore. Het is het belangrijkste plein en daarmee ook het hart van de stad. Aan dit plein liggen een aantal bijzondere en imposante gebouwen, namelijk; Palazzo dei Banchi, de Sint-Petroniusbasiliek, Palazzo dei Notai, Palazzo d’Accursio en Palazzo del Podestà met de Torre dell’Arengo. 

De Sint-Petroniusbasiliek in het Italiaans ‘Basilica di San Petronio’ genoemd, wordt als hoofdkerk van de stad gezien. Het is niet de belangrijkste kerk in Bologna, want dat is namelijk Cattedrale Metropolitana di San Pietro. 

PALAZZO POGGI

Pallazo Poggi is de oudste, nog functionerende universiteit van Europa. Deze universiteit is opgericht in 1088 en wordt nog steeds gebruikt als het hoofdgebouw van de universiteit. In dit hoofdgebouw vind je onder andere het kantoor van de rector, de universiteitsbibliotheek en de museumcollectie van terug. 

VIA PESCHERIE VECCHIE

Wanneer je na een dag de stad hebt verkend en wat honger begint te krijgen, dan raden we je aan om Via Pescherie Vecchie te bezoeken. Dit smalle straatje bestaat uit zaakjes waar je streekproducten kunt kopen en heerlijke gerechten kunt bestellen om deze te nuttigen met een lekker glas wijn aan één van de kleine tafeltjes. Dit maakt je bezoek aan Bologna helemaal af! 

CAMPERREIS BOLOGNA  

Vanuit de camperverhuurder McRent kun je een camper huren, zodat je je reis voort kunt zetten, na een bezoek aan deze bijzondere stad, richting bijvoorbeeld Venetië of het Gardameer. 

Een aanrader om met je camper te overnachten is Camping Città di Bologna. Het is een typische stadscamping met een gunstige ligging ten opzichte van de snelweg en is een goed vertrekpunt voor een bezoek aan Bologna. Je kunt de stad namelijk makkelijk gaan verkennen door de bus te nemen welke vertrekt bij de ingang van de camping. 

Geniet van La Grassa!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CAGLIARI        STAD

Cagliari bevindt zich nog steeds binnen de oude stadsmuren, waar ontzettend veel te zien is. In Cagliari kun je de camper ophalen zodat je Sardinië kunt gaan ontdekken. 
We informeren je graag over wat er allemaal te zien is in Cagliari alvorens je met de camperreis begint.

BASTIONE DI SAINT REMY 

Één van de meest iconische gebouwen in Cagliari is het Bastione di Saint Remy. Het is een Romeins Amfitheater gelegen in het oude centrum van de stad. Het amfitheater beschikt over een gevel van meer dan 20 meter hoog. Dit amfitheater kon ongeveer 10.000 toeschouwers toelaten en zij konden aanschouwen hoe gladiatoren met elkaar én met dieren het gevecht aan gingen. Momenteel is het er een stuk vrediger en worden hier alleen nog muziekshows gehouden. 

SANTA MARIA KATHEDRAAL 

De bekendste bezienswaardigheid van Cagliari is de Santa Maria kathedraal. Deze kathedraal vindt zijn oorsprong in de 13e eeuw, maar is in de loop der jaren nog regelmatig verbouwd. Naast een gebedshuis werd het gebouw ook gebruikt als centrum van de lokale politiek. 

Het gebouw is echt een kenmerk van Cagliari. Wanneer je naar de skyline van Cagliari kijkt, zie je namelijk heel duidelijk de koepel van deze kathedraal terug. Zoals een echte Italiaanse kathedraal betaamt is er in de kathedraal veel kunst te bewonderen. 

OLIFANTENTOREN 

De hoogste toren van Cagliari is ook direct het symbool van de stad. De Torre di San Pancrazio en Torre dell’Elefante zijn beide bereikbaar via de stadspoort. Deze laatste toren wordt ook wel de ‘Olifantentoren’ genoemd. Vroeger (in de 14e eeuw) werd de toren als uitkijktoren gebruikt. Tegenwoordig kun je de toren bezoeken en heb je een waanzinnig uitzicht over de stad, de haven en de Golf van Cagliari. Waarom wordt deze toren nu de ‘Olifantentoren’ genoemd? Aan de zuidkant van de toren staat een standbeeld van een olifant en hiernaar is de toren vernoemd. 

DAGJE STRAND IN CAGLIARI

Op ongeveer 15 minuten rijden van het centrum van Cagliari ligt Poetto Beach. Het is een strand van ongeveer 6 kilometer lang en is omgeven door strandbars. Het is een vrij toeristisch gebied waar je een parasol en ligbed kunt huren en in de avond helemaal los kunt gaan in het bruisende nachtleven. 

Altijd al eens flamingo’s willen zien? Dan kun je naar het nabij gelegen Stagno di Montargius gaan. Dit moerasgebied is een thuishaven voor de roze flamingo’s en is daarnaast een beschermd natuurgebied. 

WANDELEN VANUIT CAGLIARI

Vanuit Cagliari vind je allerlei wandelpaden welke je leiden naar gigantisch mooie uitzichtpunten. Je kunt vanuit Cagliari prima de bewoonde wereld en de natuur met elkaar combineren. Één van de mooiste wandelingen is de wandeling naar de top van Sella del Diavolo. Je vertrekpunt is Calamosca, wat net achter het strand gelegen is. Het is een vrij makkelijk wandelpad en de route is door middel van bordjes goed te volgen. Vanaf het uitzichtpunt heb je een geweldig uitzicht over het Poetto strand en Molentargius Natuurreservaat. 

Ben je een echte wandelaar? Dan kun je ook kiezen om een wandeling te maken die net wat verder van Calamosca gelegen is. Het wandelpad brengt je naar het Fortino di Sant’Ignazio. Dit is een fort uit 1792. Het fort is vlakbij een vuurtoren en Spaanse wachttoren gelegen. Wederom een grandioos uitzicht! 

Ben je uitgekeken op de stad? Dat kan eigenlijk niet! Wil je toch een activiteit plannen buiten de stad, dan raden we je aan om in één van de twee dorpjes Serdiana of Dolianova een wijnproeverij te doen bij één van de prachtig gelegen wijnhuizen. Het vertrekpunt bij een wijntour is Cagliari, dus over het vervoer hoef je je geen zorgen te maken. Dat is wel zo handig bij een wijnproeverij. 

CAMPERREIS VANUIT CAGLIARI

Zoals je kunt lezen is het dus helemaal niet zo gek om vanuit Cagliari je camperreis te beginnen. Je vliegt in een paar uur naar Cagliari en geniet bijvoorbeeld eerst twee á drie nachten van de stad en de omgeving. Daarna haal je uitgerust je camper op en gaat het Sardinië-avontuur echt beginnen!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CATANIA        STAD

Catania is de op-een-na grootste stad van het eiland en gelegen aan de Oostkust aan de voet van de Etna. Hier begint en eindigt je camperreis bij het verhuurstation van McRent net buiten de stad. 

In 1669 Werd de stad bijna volledig verwoest na een uitbarsting van de Etna en de kustlijn van Catania schoof wel een paar honderd meter op. In eerste instantie keek het Castello Ursino als bastion uit op de haven maar sinds de uitbarsting en de daarop volgende herbouw ligt het midden in een woonwijk. Tegenwoordig wordt deze burcht gebruikt als museum waar een archeologische collectie wordt tentoongesteld. 

Doordat tijdens de herbouw de gebouwen in de stad voor een groot deel zijn opgetrokken uit zwarte lavastenen wordt de stad ook wel de zwarte dochter van de Etna genoemd.

Catania is de economische motor van Sicilie maar tegelijkertijd nemen de inwoners hier zeker de tijd om van het leven te genieten. De stad bruist rond de Piazza Duomo en de Piazza Vittorio Emanuele lll. Vanuit de Piazza Duomo loopt de Via Etnea, de belangrijkste winkelstraat van de stad, een stuk kaarsrecht omhoog richting de Etna. 

De fonteinen van de Piazza Duomo zijn misschien wel de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Het Fontana dell’Elefante, de lachende olifant, is hiervan het meest opvallend. Het is inmiddels het symbool van de stad geworden. Er gaat een legende dat de obelisk die de olifant op zijn rug draagt, magische krachten heeft.

MET DE CAMPER NAAR CATANIA

Het verkeer in Catania is behoorlijk druk en chaotisch. Het is beter om de camper buiten het centrum te parkeren of om op een camping buiten het centrum te overnachten. In Catania kun je dan de stad verkennen met het treintje dat op het Piazza Duomo vertrekt. Deze voert je langs alle belangrijke monumenten van de stad.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CINQUE TERRE            ROAD TRIP

De bekende vijf dorpjes, gebouwd tegen de steile kliffen van de mooiste kustlandschappen van Italië. Cinque Terre is absoluut een aanrader om te bezoeken tijdens je camperreis. Lees snel verder wat deze vijf dorpjes je te bieden hebben! 

MONTEROSSO AL MARE 

Monterosso al Mare heeft als enig dorpje van de 5 een bredere baai en daardoor kun je hier heerlijk genieten van het zandstrand(je). Ben je van plan om in het hoogseizoen een bezoek te brengen, dan dien je vroeg op de dag een plekje te bemachtigen, want het is er erg snel vol. 

VERNAZZA

Dit dorp is het meest steile en fotogenieke dorp van de 5. Het centrum wordt verbonden door de vele smalle straatjes. Door deze smalle straatjes doet het er ook snel wat drukker aan, maar het is echt de moeite waard om een bezoek te brengen. Tegenwoordig kun je een steile helling bewandelen en heb je een prachtig uitzicht over Vernazza. Je kunt hier ook heerlijk genieten van het uitzicht door een hapje of drankje te nemen bij het restaurant wat bovenop de helling gevestigd is. 

CORNIGLIA

Het kleinste dorpje (en ook het moeilijkst bereikbaar) van Cinque Terre is Corniglia. Dit dorp ligt hoog op een klif en van de 5 dorpjes heeft het als enige geen haven. Wanneer je dit dorp wilt bezoeken dien je 382 traptreden te bewandelen om in het centrum te komen. Op een warme zomerdag kun je dus het beste een flesje water meenemen, want het is een vrij pittige beklimming met warm weer. Ben je eenmaal boven aangekomen dan heb je een eindeloos uitzicht over de kust van Portovenere tot de Punto Mesco. 

MANAROLA

In Manarola staan de middeleeuwse, gekleurde huisjes langs de kleine, steile keienweggetjes die naar de vissershaven leiden. De welbekende gekleurde bootjes liggen hier in de haven. Voor een uitzicht op Manarola kun je het beste naar Chiesa di San Lorenzo gaan. Dit dorp is het oudste dorp van Cinque Terre. 

RIOMAGGIORE

Diep tussen een vallei ligt Riomaggiore. In de vallei zijn allerlei landbouwterrassen aangelegd. De huisjes zijn ook hier weer mooi gekleurd. Je vindt aan de ene kant van het dorp historische bezienswaardigheden en aan de andere kant van het dorp kun je tal van winkeltjes en terrasjes terug vinden. Nabij het treinstation van Riomaggiore heb je een terras waar je heerlijk een hapje of drank kunt nuttigen met het oneindige uitzicht over de zee. Prachtig! 

SENTIERO AZZURO – WANDELPAD LANGS DE CINQUE TERRE

Sentiero Azzuro is een wandelpad dat alle 5 de dorpjes met elkaar verbindt. Het eerste gedeelte wandel je over brede paden. Bij Corniglia op weg naar Monterosso ga je merken dat de paden, welke hoog boven zee liggen, smaller worden en je komt er ook veel reizigers tegen. De moeilijkheidsgraad van de wandeling stijgt na vertrek vanuit Riomaggiore. 

Je kunt een wandeling maken van één hele dag om alle dorpjes voorbij te wandelen, maar dan dien je er rekening mee te houden dat je de dorpjes zelf niet kunt bezoeken. Daar heb je helaas geen tijd voor. 

BEREIKBAARHEID CINQUE TERRE 

Cinque Terre is helaas niet per camper bereikbaar. Wanneer je naar Cinque Terre wilt tijdens je camperreis raden we je aan om de camper te parkeren bij Levanto of La Spezia. Je kunt de vijf dorpjes dus wandelend bezoeken, maar sneller en comfortabel is per boot of trein. De trein vertrekt vanuit Levanto of La Spezia en gaat langs alle vijf de dorpjes. Je koopt een kaartje voor de trein en geeft aan dat je graag een dagkaart wilt. Op deze manier kun je van dorp naar dorp met de trein reizen of als je één stukje van de wandelroute nog wilt doen, dan hoef je hier ook niet extra voor te betalen. 

Onze tip is om de drukte te vermijden door bijvoorbeeld (vanuit La Spezia gezien) te beginnen bij het laatste dorp Monterosso al Mare. Je reist dan telkens weer één dorp terug en bij het laatste dorp kun je dan genieten van de ondergaande zon in Riomaggiore op één van de terrassen met uitzicht op zee. Fantastisch! 
Wat ons betreft is de treinrit van dorp naar dorp ook al geweldig, aangezien je continu uitzicht hebt op de zee vanuit het raam. Genieten! 

CAMPERREIS CINQUE TERRE 

Men denkt vaak dat tijdens een camperreis Cinque Terre onmogelijk is om te bezoeken. Dat klopt, het is onmogelijk om er met de camper te komen. Er zijn vanuit La Spezia en Levanto mogelijkheden zodat je alsnog prima een bezoek kan brengen door gebruik te maken van bijvoorbeeld de trein. Camping Il Poggio delle 5 Terre is een mooie uitvalsbasis wanneer je dichtbij Cinque Terre wilt overnachten. Reserveren is echt nodig, want de camping is niet groot. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden om te overnachten in La Spezia. Camping Iron Gate Marina en Camping River zijn hier mooie voorbeelden van. 

Cinque Terre is prima te combineren met een camperreis door Toscane en zou een mooie afsluiter kunnen zijn wanneer je vanuit Florence een route hebt gereden via Livorno, Pisa, Viareggio en Lucca. Allemaal meer dan de moeite waard!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

COMO MEER      ROAD TRIP


Het diepste meer van Italië is het beroemde Comomeer welke gelegen is in Lombardije. Het prachtige, heldere meer is omringd door bossen, kleurrijke bloemen en pittoreske dorpjes zoals Bellagio, kleurrijk Varenna en Cernobbio. Lago di Como is vernoemd naar de grootste stad aan het meer, Como!  

Het Comomeer is kleiner dan het, onder de Nederlandse vakantiegangers, zeer bekende Gardameer en Lago Maggiore, maar toch heeft het Comomeer de langste kustlijn. Perfect dus om met de camper langs de kustlijn te gaan rijden! 

ZUIDKANT – COMO LECCO 

Lecco is de tweede grootste stad aan het meer en ligt erg mooi tussen de imposante bergtoppen van de Resogone. Het ziet er prachtig uit, aangezien de gekleurde huizen mooi afsteken bij de groene berghelling. In ongeveer een half uur ben je aan de noordkant van het meer, dus de afstanden zijn te overzien, maar houdt er wel rekening mee dat de wegen wat smaller en vrij bochtig zijn. Hierdoor kan het zijn dat je wat langer met de camper onderweg bent, dan dat je van tevoren in hebt gecalculeerd. 

Naast dat Lecco een leuke stad is en het een fijne boulevard heeft om over te wandelen, heeft het twee winkelgebieden en daarnaast ook nog eens een centrale ligging. Torre Viscontea, de toren welke gelegen is in Lecco, was vroeger een onderdeel van het kasteel van de Visconti’s. Tegenwoordig worden er tentoonstellingen in de toren georganiseerd. 

OOSTKANT – VARENNA, COLICO, BELLANO EN DORIO

Varenna is een schilderachtig dorp dat steil tegen de rotswand is gelegen. Het is de meest toeristische plaats aan de oostzijde van het Comomeer door de authentieke staat en de prachtige promenade langs het meer. 

Colico is de plaats waar de Adda rivier het Comomeer instroomt. Het kan gezien worden als een gezellige badplaats waar de kitesurfers hun hart op kunnen halen. Het stadje is herkenbaar door de oude wachttorens en de twee grote forten welke nog overeind staan. 

Het oude vissersplaatsje Bellano is een dorpje met sfeervolle, oude, barokke straatjes. Je kunt hier het l’Orrido di Bellano terug vinden. Dit is een 15 miljoen jaar oude kloof, welke uitgesleten is door de rivier Pioverna. 

Dorio wordt omgeven door olijfbomen, wijnranken en laurier. Wanneer je een fietstocht, wandeling of een watersport wilt beoefenen zit je in Dorio goed. Een echte aanrader is een bezoek aan de Piona Abdij, waar de monniken al eeuwenlang kruidenlikeur, natuurlijke geneesmiddelen en jam produceren! 

WESTKANT – MENAGGIO, DOMASO, DONGO, LENNO EN ARGEGNO

De plaats waar de Sanagra uitmondt in het Comomeer, daar ligt Menaggio. Het is een ideale plek om op de boot te stappen welke je via het meer naar andere mooie dorpjes brengt. Precies tegenover Menaggio ligt Varenna en dit is dus ook direct een plaats waar de boot zal stoppen. Menaggio is opgedeeld in het oude stadscentrum met smalle steegjes en authentieke details. Daarnaast is er een  gedeelte welke aan het Comomeer ligt. Je ziet hier de nieuwe architectuur en toeristische trekpleisters zoals restaurants. 

Domaso is een typisch havenstadje. Watersportliefhebbers ga je hier spotten vanwege de constante wind die hier staat. Wanneer je iets naar beneden rijdt langs het meer, ligt het plaatsje Dongo, wat ook echt een favoriet is bij watersportliefhebbers. Men kan hier zeilen, windsurfen en kitesurfen. Houd je van bergwandelingen dan zit je ook helemaal goed in Dongo. 

Rust in de baai van het Comomeer, dat is eigenlijk de perfecte omschrijving van het plaatsje Lenno. Lenno heeft een openbaar strand met archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd van Isola Comacina. 

Iets verder dan Lenno ligt het pittoreske Argegno. Het is een prachtige locatie aan de ingang van de Valle d’Intelvi. Door de monding van de Telo wordt Argegno in twee delen gesplitst en met elkaar verbonden door een prachtige, oude stenen brug. Als uitje kun je met een kabelbaan naar het plateau van Piagra. Je hebt vanaf dit plateau een mooi uitzicht op het Comomeer vanaf 880 meter hoogte. 

BELLAGIO 

De parel van het Comomeer wordt Bellagio ook wel genoemd. De stad is aan drie zijden omringd door water. De ligging van Bellagio is te omschrijven als de plek waar het Comomeer zich opsplitst in twee armen. Wanneer je het Comomeer opzoekt op internet zie je precies wat hiermee bedoeld wordt. Bellagio heeft een prachtig oud centrum met pastelkleurige villa’s en huizen. Het is een erg leuke plek om te bezoeken en van hieruit bijvoorbeeld een boottocht te maken naar Menaggio. 

CAMPERREIS COMOMEER

Je leest dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn rondom het Comomeer en stuk voor stuk is het de moeite waard voor een bezoek. We adviseren om hier ca. twee nachten te verblijven, zodat je ook echt wat kunt gaan zien van de omgeving en de vele steden/dorpjes. 

De meeste campings aan het Comomeer liggen letterlijk aan het meer aan de noordkant van het meer. Combineer je camperreis door Italië met bijvoorbeeld een route door Zwitserland, wat ook echt de moeite waard is. Via de frisse berglucht eindig je dan in het behaaglijk Italië. Bezoek je het Comomeer liever in combinatie met een grotere stad? Dan raden we je aan om een bezoek te brengen aan Milaan. Deze stad ligt op een steenworp afstand van het Comomeer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ETNA     NATUURPARK

Na de Stromboli is dit de actiefste vulkaan van Europa! De grootste uitbarsting was in 1669, waarbij Catania vrijwel geheel werd verwoest en de kustlijn een paar honderd meter opschoof. Anno nu zijn er nog regelmatig kleine erupties en aardbevingen. Dit is niet verontrustend. Integendeel zelfs, er wordt gezegd dat, zolang de Etna pruttelt, er geen grote uitbarsting zal komen. 

BEKLIMMING VAN DE VULKAAN

Ruim 3300 meter hoog en een indrukwekkend landschap met unieke vergezichten maakt een beklimming een “must do” tijdens je camperreis. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze vulkaan te beklimmen. Je kunt meegaan met een begeleide tour vanaf Provenzano aan de noordzijde. Je wordt dan met een 4x4 jeep een stuk naar boven gebracht maar niet helemaal tot de top. Dit is om veiligheidsredenen verboden. Je kunt ook vanaf Rifugio Sapienza aan de zuidzijde met een kabelbaan een stuk de berg op en vanuit daar verder wandelen. Je kunt vanuit hier ook te voet naar de Monti Silvestri krater. 

Vanuit diverse dorpen rond de Etna wordt de Etna Experience aangeboden. Deze dagexcursie voert je langs oude lavastromen en grotten en soms ook door de Alcantara kloof. De tour is vooraf te boeken via www.etnaexperience.com maar is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Dus informeer vooraf goed naar de route en het schema van die dag. Sowieso is warme kleding een must. Door het grote hoogteverschil kan het op de top wel 18 graden kouder zijn dan aan het strand. 

MET DE CAMPER NAAR DE ETNA

De Etna is gelegen in een prachtig natuurpark het Parco dell’Etna met een oppervlakte van zo’n 59000 hectare. De grond rond de vulkaan is ontzettend vruchtbaar en in het natuurpark zijn dan ook grote bossen met eiken, amandelbomen, olijfbomen, wijngaarden en citrusgaarden te vinden. Vanaf een hoogte van 2000 meter verandert het landschap in beuken en berken en op de het hoogst gelegen deel is het een echt vulkanisch landschap met zwartgekleurde grond. Ook de lavastromen op de hellingen zijn nog te zien. Rondom de Etna en het Parco dell’Etna zijn diverse campings. Geniet hier optimaal van je rust na een actieve dag op de vulkaan en kom lekker tot rust terwijl je voor je camper de barbecue aansteekt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FLORENCE      STAD

Florence is zoveel te zien en te ontdekken! Het bekijken van bekende kunststukken, wijnproeverijen, de bekende brug Ponte Vecchio met al zijn gevestigde juweliers of een wandeling richting Forte di Belvedere; deze stad heeft voor ieder wat wils en gaat jou verrassen! 

SANTA MARIA DEL FIORE 

De majestueuze koepel kun je bijna overal zien, waar je ook bent in de stad. Santa Maria del Fiore heeft prachtige gedetailleerde muren en versieringen aan de buitenkant van het gebouw. Dit maakt het dat je deze fantastische kathedraal wilt gaan zien. 

Naast de kathedraal staat een enorme toren en deze toren is met eenzelfde marmerpatroon bekleed als de kathedraal. Dit is Campanile di Giotto. Je kan deze toren beklimmen met hetzelfde ticket waar je ook de andere gebouwen mee kunt bezoeken. Zet je schrap, wan t het zij 414 treden welke je naar de top van de toren brengen. Het wordt vaak als alternatief genomen, wanneer je geen toegang hebt kunnen krijgen om de Duomo te beklimmen.

De koepel welke recht tegenover Santa Maria del Fiore staat heeft het ‘Baptisterium’. In Nederland noemen we het ook de ‘doopkoepel’. Deze doopkoepel heeft ontzettend mooie deuren en deze zijn alleen al de moeite waard om even goed te bekijken. In deze koepel vind je een altaar, wat banken en de graftombe van paus John XXIII terug. Verder is de koepel vrijwel leeg. Dat maakt niet dat dit gebouw saai is, want er is ongelooflijk veel over te vertellen. Wil je meer weten, dan raden we je een rondleiding door ene gids aan. 

Duomo is het derde onderdeel van de Santa Maria del Fiore welke je kan bezoeken. Het is de gigantische stop bovenop de kathedraal. Je kunt deze koepel via een zijingang beklimmen. Wanneer je naar boven loopt kun je de gedetailleerde plafondschilderingen goed en van dichtbij zien. Vanaf het balkon ga je via ongelijke trappen naar de buitenkant van de kathedraal. Als je het eindpunt hebt bereikt heb je een geweldig uitzicht over Florence. Het beklimmen van de Duomo is zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt van je bezoek aan Florence.

Een bezoek aan de Santa Maria del Fiore kathedraal is gratis, maar wil je ook het Campanile di Giotto, Baptisterium en de Duomo bezoeken? Dan heb je tickets nodig. Er staat altijd een, voor het oog uitziend, lange rij vanwege de gratis toegang, maar je zult merken dat dat vrij vlot gaat. Breng je een bezoek aan alle onderdelen van de kathedraal, koop je tickets dan op tijd, want er mogen per dag maar een x-aantal bezoekers binnen en je wilt dit niet missen. Ben je van plan om de Duomo te beklikken, dan adviseren we je om dit dagen van tevoren de tickets hiervoor aan te schaffen. Dit kan alleen ter plekke worden gereserveerd. 

PONTE VECCHIO 

Als we het hebben over de bekendste brug van Italië, dan hebben we het natuurlijk over de Ponte Vecchio. Op deze brug zijn ontzettend veel juwelierszaken gevestigd. Vroeger zaten er alleen maar slagers gevestigd in de winkels, maar vanwege de ongelooflijke stank van afval waar burgers last van hadden tijdens een wandeling over de brug, is er besloten dat zij moesten worden vervangen door juweliers. Wat ons betreft heb je het mooiste uitzicht over de brug vanuit de brug die naast de Ponte Vecchio loopt. 

FORTE DI BELVEDERE 

Wanneer je over de Ponte Vecchio bent gewandeld, kun je een wandeling berg opwaarts maken richting Forte di Belvedere. Vanaf dit punt krijg je een mooi uitzicht over Florence te zien. Forte di Belvedere ligt dichtbij de Boboli tuinen. Je kunt dus verschillende bezienswaardigheden op één dag combineren tijdens je stadsbezoek. Wanneer je eenmaal boven bent en even wilt uitrusten, kun je heerlijk geniet van een lekker kopje koffie of een goed glas wijn met het spectaculaire uitzicht op Florence. 

Een leuk weetje; Kim Kardashian is hier getrouwd met haar man Kanye West!  

KUNST IN FLORENCE 

Onder veel reizigers staat Florence bekend als de stad waar enorm veel schitterende musea te bezoeken zijn. Dat is niet heel gek, want het bekendste museum is namelijk Galleria del’Accademia. Wanneer het je nog niets zegt, gaat er waarschijnlijk een lampje branden als we vertellen dat het schilderij van Michelangelo ‘De David’ hier het pronkstuk is. Het is een 5 meter hoog kunstwerk met de afbeelding van de Bijbelse held, David. Galleria del’Accademia is een wat kleiner museum, dus je loopt hier vrij snel doorheen. 

Naast Galleria del’Accademia kun je nog meer kunst bewonderen in Pallazo Vecchio. Hier hangen onbetaalbare kunstwerken en vind je er prachtige plafondschilderingen. 

Krijg je maar geen genoeg van al het moois wat Florence te bieden heeft, breng dan ook eens een bezoek aan het Uffizi museum. Hier vind je een geweldige kunstcollectie van onschatbare parels van de allergrootste kunstenaars. Het bekendste werk welke je hier kan vinden is ‘de geboorte van Venus’ van Sandro Botticelli. 

‘Attenti al lupo’ is een kunstwerk wat in de buitenlucht bewonderd kan worden en betekent niks meer dan ‘Pas op voor de wolven’. Je komt dit tegen wanneer je door het centrum loopt. Dit zijn 100 wolven welke voor het Pitti paleis en het weeshuis staan opgesteld. Zij worden gezien als de beschermengelen van het paleis en het weeshuis. Erg indrukwekkend wanneer je dit plein bezoekt en een mooie bijkomstigheid is dat wanneer je richting de Duomo loopt via het smalle straatje, je een prachtige foto kan maken van Duomo. 

CAMPERREIS FLORENCE 

Florence is een heerlijke stad om in rond te dwalen. Of je nu gek bent op kunst, architectuur of juist de Bourgondiër wilt uithangen, Florence biedt het je allemaal! 

Wij adviseren om een stadsbezoek aan Florence te combineren met één van de kleinere steden welke Toscane rijk is, zoals Siena, Volterra en San Gimignano.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GARDAMEER        ROAD TRIP

Het grootste en zeer bekende meer van Italië is het Gardameer. Het Gardameer wordt omringd door prachtige heuvels en bergen, zoals de Monte Baldo waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de natuur. Bij de schilderachtige dorpjes aan het Gardameer kan je de échte Italiaanse keuken proeven. Geniet van de zonsondergang met een traditionele pizza of pasta met een bijpassend wijntje en als afsluiter dien je het echte Italiaanse ijs te proeven.   

Het Gardameer ligt op een kruispunt van drie regio’s: Lombardije, Trentino en Veneto. Hierdoor heeft ieder deel van het meer zijn eigen karakter en is het een populaire camperreis bestemming onder velen! 

NOORDKANT – RIVA DEL GARDA

Door de veelzijdigheid van de noordkant van het Gardameer is Riva Del Garda een populaire bestemming. Door de prachtige bergen en rotswanden aan het meer, kun je er heerlijk wandelen, biken en klettersteigen. Na een sportieve activiteit kun je ontspannen aan het strand of een duik nemen in het heldere water om vervolgens in de avond te genieten van een aperitvio of gelato in één van de vele sfeervolle dorpjes. 

Het noorden van het Gardameer staat ook bekend om de watersport. Door de temperatuurverschillen tussen het water en de bergen hebben de waterliefhebbers in de ochtend wind uit het noorden en in de middag wind uit het zuiden, waardoor er vele golven ontstaan en het een paradijs is voor watersporters. Neem zelf ook een les zeilen of windsurfen of huur een kano om de prachtige bergen en heuvels vanaf het water te bewonderen. 

OOSTKANT – GARDA, MALCESINE - MONTE BALDO

Garda is een karakteristiek dorp aan de oostelijke oever van het Gardameer en het bestaat uit mooie steegjes waar tal van leuke winkels en souvenirshops te vinden zijn. In het gezellige, historische centrum van Garda staat het Palazzo del Capitano in Venetiaans Gotische stijl. In de 14e/15e eeuw werd het bewoond door de Venetiaanse bevelhebbers welke voor de veiligheid zorgden en het smokkelen diende te voorkomen. 

Aan de sfeervolle en autovrije boulevard kan je genieten van een hapje en drankje met uitzicht over het meer. 

Voor een prachtig uitzicht over het Gardameer neem je een bezoek aan de Monte Baldo. Vanuit Malcesine gaat er een kabelbaan naar de top en heb je een fantastisch uitzicht over een groot deel van het Gardameer. Met helder weer kun je zelfs de Dolomieten zien liggen. 

Bovenop de top kun je verschillende wandelingen maken naar nog hogere berghutten of naar beneden. Dit kan op sommige punten steil zijn dus neem goede wandelschoenen mee. Een andere activiteit welke we je aanraden is het paragliden vanaf de top van Monte Baldo. Op deze manier kun je heerlijk zweven over het meer met het geweldige uitzicht. 

ZUIDKANT – PESCHIERA DEL GARDA, SIRMIONE

Peschiera del Garda is één van drukste bestemmingen van het Gardameer. Er zijn ruim 6.500 campingplaatsen te vinden van luxe tot hele simpele campings, dus voor ieder wat wils!
Naast het sfeervolle centrum met de bars, terrassen en restaurants hoeven kinderen zich geen moment te vervelen in Peschiera del Garda. Daar bevinden zich de grootste en populairste attractieparken van Italië zoals Gardaland en waterpark Caneva Aquapark. Jong en oud hebben hier een geweldige tijd.

Een half uur van Peschiera del Garda ligt Sirmione. Sirmione wordt ook wel de parel van het Gardameer genoemd en is een romantisch plaatsje op een schiereiland aan de zuidelijke oever. Het schiereiland ligt maar liefst 4 kilometer ver op het meer met aan het einde een park met overblijfselen van een Romeinse villa die je kan bezichtigen. Het stadscentrum is een wirwar van smalle steegjes met kleine winkeltjes en natuurlijk veel ijssalons met heerlijke Italiaans ijs.

CAMPERREIS GARDAMEER

Zoals je kan lezen zijn er ontzettend veel mogelijkheden rondom het Gardameer en iedere kant van het Gardameer is de moeite waard. Er zijn tal van campings te vinden waar je heerlijk kunt genieten en tot rust komt. We raden aan om zeker 4 dagen rond te trekken aan het Gardameer zodat je zowel de noordkant als de zuidkant van het Gardameer kan ontdekken. 

Wil je het Gardameer combineren met een grote stad? Dan raden we je aan om een bezoek te brengen aan Milaan, Verona of Venetië. Alle drie de steden zijn stuk voor stuk aanraders!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LAGO MAGGIORE    ROAD TRIP

Lago Maggiore is een langgerekt meer in het noorden van Italië met ontzettend helder water en prachtige eilanden. Het meer wordt omringd door besneeuwde bergen, gezellige stadjes en mooie campings. Perfect dus voor een bezoek tijdens je camperreis! 

WESTKANT LAGO MAGGIORE

Verbania is een gemoedelijk, maar een wat grotere stad welke bekend staat om zijn villa’s, paleizen, parken en tuinen. Villa Taranto is een voorbeeld hiervan. Wanneer je over de boulevard loopt ga je zien dat deze versierd is met kunstwerken en daarnaast vind je er allerlei gezellige cafés, restaurants en winkels. Ben je toevallig op zaterdag in de buurt van Lago Maggiore, dan raden we je een bezoek aan de grote markt in Intra aan. 

Één van de meest luxe en geliefde stadjes aan Lago Maggiore is Stresa. Net zoals in Verbania vind je hier oude paleizen en tuinen terug. In het hoogseizoen kan het hier erg druk worden met toeristen. Dat komt met name doordat je vanuit Stresa makkelijk de Borromeïsche eilanden kunt bezoeken. Hier komen we zometeen nog even bij je op terug. Net buiten de stad kun je een kabelbaan nemen naar de top van de Mottarone. De top ligt op een hoogte van 1491 meter en vanuit hier heb je een fantastisch uitzicht over Stresa en Lago Maggiore. 

OOSTKANT LAGO MAGGIORE 

Wanneer je een fanaat bent van boten, dan mag je Laveno-Mombello niet overslaan. Dit is namelijk één van de grootste havens voor ‘plezierboten’. Hierdoor is het ook direct een drukke aanlegplek en het meest toeristische stadje aan de Lombardische oever van Lago Maggiore. Ook hier kun je met een kabelbaan de hoogte in (1062 meter) naar Monte Sasso del Ferro. 

De grootste markt van Noord-Italië ga je vinden in Luino. Iedere woensdag staan er op de oeverpromenade en de straten daarachter ca. 400 marktkramen met lederwaren, kleding, groente en fruit. Wanneer je niet van drukte houdt dan is Luino een perfecte plek, want het is hier een stuk rustiger dan de eerder genoemde dorpjes en steden. 

ZUIDKANT LAGO MAGGIORE 

Aan de zuidkant van Lago Maggiore ligt Angera. Dit plekje staat bekend om zijn grote burcht Rocca di Angera. Dit zie je direct liggen als je naar Angera reist en leuk om eens een bezoekje te brengen. 

Het standbeeld van San Carlo Borromeo is te vinden in de toeristische trekpleister Arona. Dit is één van de oudste plaatsen aan Lago Maggiore. Wist je dat je het standbeeld ook kunt beklimmen en dan een fantastisch uitzicht hebt over Arona en het meer? 

BORROMEÏSCHE EILANDEN

Eerder hadden we het al even over de Borromeïsche eilanden. Dit zijn de eilanden welke gelegen zijn in Lago Maggiore en welke ook bezocht mogen worden. Er zijn namelijk nog meer eilanden gelegen in het meer, maar niet op alle eilanden mag je aanleggen. Sommige eilanden zijn onbewoond en hebben een mini strandje waar je kunt genieten in alle rust. De Borromeïsche eilanden mogen dus bezocht worden en zij zijn vernoemd naar de familie Borromeo. Zij hebben deze eilanden in de 17e eeuw gekocht en Isola Madre en Isola Bella zijn tot vandaag nog steeds eigendom van de familie. 

Isola Madre is het grootste eiland en hier kun je genieten van de enorme botanische tuin welke er gelegen is. Heb je interesse in een tentoonstelling over poppentheaters, dan kun je een bezoek brengen aan het Palazzo Madre. 

Isola Bella is vernoemd naar de vrouw van Carlo III Boromeo, Isobella. Door de schoonheid van het eiland wordt het eiland ook wel Bella genoemd. Het grootste gedeelte van het eiland is ingenomen door Palazzo Bella, het paleis met een gigantische terrastuin. 

Isola dei Pescatori is het enige eiland in Lago Maggiore wat permanent bewoond wordt. Het is een vissersdorp, waardoor je aan de gehele buitenring kunt genieten van de verse visgerechten bij één van de vele visrestaurants. De straatjes welke je naar het centrum leiden hebben hun authentieke uitstraling behouden. Dat maakt het een populaire plek voor toeristen in de zomermaanden. 

Wanneer je één van de eilanden wilt bezoeken, dan kun je met een veerboot vanuit o.a. Cannobio, Baveno, Pallanzo en Stresa vertrekken. Maak je gebruik van één van de commerciële bootjes welke je naar de eilanden brengen, dan raden we je aan om van tevoren een vaste prijs af te spreken. Zo voorkom je discussies achteraf. 

STRANDEN VAN LAGO MAGGIORE 

De stranden welke liggen aan Lago Maggiore zijn met name kiezelstranden. Vergeet dus je waterschoenen niet mee te nemen tijdens je camperreis. De mooiste zandstranden, welke zijn aangelegd, vind je bij Cannobio, Cannero en Verbania. Het zijn prachtige plekken om te snorkelen, aangezien het water er erg helder is. 

CAMPERREIS AAN LAGO MAGGIORE

Er zijn tal van campings te vinden aan Lago Maggiore. Van luxe tot hele simpele campings, dus voor ieder wat wils. 

Lago Maggiore ligt niet ver van het Comomeer vandaan en daarnaast is een bezoek aan Milaan ook prima te doen vanaf het meer. Combineer deze plekken tijdens je camperreis om zo een gevarieerde reis te maken!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LUCCA                            STAD

Lucca is een bijzondere stad met nog een echte historische stadsmuur waar je heerlijk op kunt wandelen en fietsen. Daarnaast biedt Lucca een heel gezellig centrum met zijn verschillende pleintjes en is er voldoende te zien om hier twee nachten te verblijven met de camper! 

BEZOEK AAN DE STADSMUUR VAN LUCCA

Wanneer je een eerste indruk wilt krijgen van Lucca raden we je aan om een wandel- of fietstocht te maken over de ruim 4 kilometer lange stadsmuur. Je hebt op deze stadsmuur een mooi uitzicht over de stad en de muur loopt rondom het stadscentrum met daarbij zes toegangspoorten. Lucca heeft veel kleine pleintjes en hoekjes in de stad welke je niet zomaar tegenkomt als je alleen in het stadscentrum blijft. 

Vanaf de stadsmuur zie je kinderspeelplaatsen, onopvallende doorgangen en recreatiegebieden met picknicktafels. 

DE STAD VAN HONDERD KERKEN

Lucca is vele religieuze gebouwen rijk met verschillende Italiaanse bouwstijlen. ‘Il Duomo’ is één van deze gebouwen. De kathedraal van St. Martin ligt op het Piazza San Martino plein en het is de thuisbasis van verschillende kunstwerken. Het ‘Volto Santo’ vind je terug in deze kathedraal. Dit is het bekende houten kruisbeeld van het heilige gezicht en ook direct het symbool van de stad. 

Niet ver van ‘Il Duomo’ vandaan zit het Puccini Museum. Puccini is een bekende componist uit de 19e eeuw. Zijn geboortehuis staat nog steeds in Lucca en is te bezoeken. Het museum is niet al te groot, maar vertelt het levensverhaal van deze man. 

Houd je van winkelen dan mag je Il Fillungo niet overslaan tijdens je stadsbezoek aan Lucca. Dit is dé winkelstraat en hier vind je bekende winkelketens, maar ook kleine boetiekjes. Erg leuk om eens door heen te wandelen en te genieten van de heerlijke walm van ‘Tartufo’ welke uit de vele truffel-speciaalzaken door de straatjes trekt. Mmm…

PIAZZA DELL’ANFITEATRO

Vanaf Il Fillungo kom je op ongeveer de helft van deze straat, een soort stadspoort tegen naar Piazza dell’Anfiteatro. Wat ons betreft het gezelligste en meest bijzondere plein van Lucca! Het plein is ovaal en de huizen zijn om dit plein heen gebouwd. Heel bijzonder om te zien. Heb je zin in een hapje en een drankje dan ben je op dit plein op de juiste plek! Ondanks dat het een toeristische trekpleister is, is het hier niet al te druk en betaal je ook niet de hoofdprijs voor je eten en drinken. 

TORRE GUINIGI

Door de hoge bomen op het bouwwerk valt deze toren direct op in deze stad. Je kunt de toren beklimmen, zodat je een fantastisch uitzicht hebt over alle kronkelstraatjes in Lucca en de vele andere torens die de stad rijk is. Je krijgt uitleg over de omgeving en de toren van een gids indien je een toegangskaartje koopt. 

CAMPERREIS LUCCA

Tijdens je camperreis door Toscane mag je Lucca niet missen, omdat Lucca zo anders is dan alle andere bijzondere bestemmingen in Toscane. We raden om je bezoek aan Lucca te combineren met bijvoorbeeld Siena, Volterra en Viareggio met de camper. Zo kun je een perfecte combinatie maken van cultuur, historie en strand.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MILAAN                                            STAD

De modestad van Europa, dat is Milaan! De stad staat vol met culturele rijkdommen en heeft een scala aan bezienswaardigheden. De bruisende metropool heeft veel meer te bieden dan alleen winkels. De beroemde Duomo, fraaie musea en de sublieme restaurants maken de stad een ‘must see’ in Italië!

DUOMO SANTA MARIA NASCENTE 

Wanneer je het plein oploopt van Duomo Santa Maria Nascente, doemt de Dom op. Het is zó indrukwekkend om dit bouwwerk te zien. Je kunt er uren naar kijken en telkens zie je weer nieuw(e) beelden/bouwwerk. Het duurde 600 jaar om de kerk te bouwen en ze zeggen dat het gebouw perfect de ambitie en creativiteit van Milaan reflecteert. 

De immense glas-in-loodramen aan de buitenkant zijn prachtig en daarnaast heeft de Dom ook mooie versierde portalen. De grootste attractie is het dakterras. Je kunt met een trap omhoog (ca. 500 traptreden) of de lift nemen. Het met marmer versierde terras geeft je een geweldig uitzicht over de stad. We raden je aan om vooraf tickets te kopen voor de entree van Duomo. 

CASTELLO SFORZESCO 

In het hart van Milaan ligt Castello Sforzesco. Dit kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd als fort door de familie Visconti. Later werd het omgebouwd tot een woning voor Francsesco Sforza, één van de belangrijkste hertogen uit de Renaissance tijd. Het kasteel heeft veel geleden door alle bombardementen welke hebben plaats gevonden, maar recent werd het bouwwerk nog helemaal opgeknapt. Nu wordt het kasteel gebruikt voor verschillende musea. Het grootste museum is het museum waar je enkele werken van Michelangelo kunt bewonderen. 

Heb je geen behoefte aan een bezoek van een museum, dan kun je ook alleen het kasteel bezoeken. Dat is namelijk gratis. Alleen voor de musea heb je een kaartje nodig. 

SANTA MARIA DELLE GRAZIE 

Wanneer je ‘Het laatste avondmaal’ zegt, dan zeg je Leonardo Da Vinci. Het schilderij is te zien in Santa Maria delle Grazie. Naast dit schilderij zie je in dit gebouw 7 kapellen en de begraafplaats rond het klooster. 

Slechts 1300 bezoekers mogen er per dag het schilderij bezoeken en het is niet toegestaan om langer dan 15 minuten het schilderij te bezichtigen. Wanneer je dus ‘Het laatste avondmaal’ wil gaan bewonderen, raden we je aan om dagen van tevoren een entreekaartje aan te schaffen, zodat je zeker bent dat je dit kunstwerk kunt gaan zien tijdens je bezoek aan Milaan. 
Wanneer je pech hebt bij het kopen van een kaartje en deze niet hebt kunnen bemachtigen, dan kun je ook altijd nog een tour boeken met een gids. Deze kaartjes zijn wat duurder, maar op deze manier kun je toch het schilderwerk zien. 

SAN SIRO STADION 

Milaan staat ook zeker bekend om zijn voetbalgekte! Aartsrivalen AC Milan en Inter Milan spelen beiden in het gigantische San Siro Stadion. 85.000 voetbalfans kunnen tegelijkertijd live zien hoe hun idolen de sterren van de hemel spelen in een uitzinnige sfeer. We adviseren je om een rondleiding te boeken door dit stadion, zodat je net even wat andere kanten kunt bekijken dan alleen de grasmat. Wanneer je een kaartje wilt bemachtigen voor een wedstrijd kun je proberen om dit vooraf te reserveren, maar lukt dat niet dan zijn er vaak op de dag zelf nog kaarten beschikbaar aan de balie of online. 

NAVIGLI

Één van de gezelligste wijken in Milaan is toch wel Navigli, al zou je dat in de ochtend of vroeg in de middag nog niet zeggen. De restaurants en barretjes rondom de kanalen gaan namelijk pas aan het einde van de middag open en dan ga je zien hoe gezellig het hier kan zijn. De wijk telt 150 kilometer aan kanalen en deze werden vroeger gebruikt om het marmer te ‘verschepen’ voor de Duomo. De Milanezen zelf zijn hier ook met enige regelmaat te vinden nadat de werkdag erop zit. 

GALLERIA VITTORIO EMANUELE II 

Direct naast Duomo ligt de mooiste winkelstraat van Milaan Galleria Vittorio Emanuelle II. De 19e-eeuwse winkelgalerij is overdekt met glazen koepels. In dit winkelcentrum zijn niet de budgetwinkels gevestigd, maar juist de winkels in het hogere segment gelegen. Is je budget niet toereikend? Geen probleem, want een bezoek brengen aan het winkelcentrum is alleen al indrukwekkend.

CIMITERO MONUMENTALE 

Cimitero Monumentale is de grootste begraafplaats van Milaan. Je zou zeggen dat dat niet echt gezellig is tijdens je bezoek aan Milaan. Dat klopt, maar het is echt de moeite waard om eens een bezoek te brengen. Je kijkt er je ogen uit! Je vindt er kleinere graven terug, maar ook immens grote bouwwerken, ook wel tomben genoemd, met een eigen kapel. Tijdens je bezoek aan deze begraafplaats heb je het idee dat je in een luguber dorp loopt…bizar!

BIBLIOTECA DEGLI ALBERI 

De bibliotheek van bomen, letterlijk vertaald, is het derde stadspark van Milaan en is pas sinds 2018 geopend. De gemeente wilde graag dat de lege terreinen rondom Piazza Gae Aulenti werden opgefleurd door een groene zone waar de Milanezen zouden kunnen ontspannen. Dat is gelukt! Het park wordt gekenmerkt doordat direct naast het park de twee bekende appartementsgebouwen gelegen zijn ‘Bosco Verticale’. Dit zijn twee gebouwen volledig bekleed met planten. 

PORTA NUOVA 

Tijdens je camperreis door Italië ga je genoeg typisch Italiaanse straatjes en steegjes tegenkomen, maar het is ook wel eens leuk om juist van het toeristische pad te wijken. District Porta Nuova is een futuristisch gedeelte van de stad. In deze wijk vind je hi-tech winkels, bars, cafés, restaurants en leuke boekhandels. Het is nog een geheel onbekende wijk in Milaan en totaal niet toeristisch. 

CAMPERREIS MILAAN

Wanneer je met de camper de stad Milaan wilt bezoeken raden we je aan om een camping te boeken nabij de stad. Camping Village Città di Milano is een mooi voorbeeld daarvan. Deze camping wordt ook wel Camping Milano genoemd en met een paar ‘stappen’ sta je midden in de stad. 

Verblijf je liever niet in Milaan zelf, dan kun je ervoor kiezen om te verblijven aan Lago Maggiore of het Comomeer. Vanuit dit gebied kun je prima naar de stad reizen voor een dagje uit!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MONTEPULCIANO                       STAD

Kom je voor een goed glas wijn en een prachtig uitzicht op het Toscaanse landschap? Montepulciano voldoet dan helemaal aan je verwachtingen!

PIAZZA GRANDE 

Midden in Montepulciano ligt het indrukwekkende Piazza Grande. De kathedraal, Duomo, is hier te vinden en daarnaast liggen er een aantal andere bijzondere gebouwen aan het pleon, zoals Palazzo Nobili Tarugi, Palazzo Contucci en Palazzo Comunale. De toren bij Palazzo Comunale is te beklimmen en geeft je een prachtig uitzicht over de omgeving. Wandel je door het centrum dan loop je vanzelf door de lange winkelstraat. Onderweg naar het centrum van Montepulciano ga je ook allerlei fruitstalletjes tegenkomen en vergeet ook niet om hier af en toe van te genieten. Het fruit is er heerlijk! 

WIJNEN VAN MONTEPULCIANO 

Montepulciano staat bekend om de heerlijke wijnen. De Vino Nobile di Montepulciano is de bekendste wijn uit dit dorp. De rode wijn uit dit dorp wordt gezien als de beste van heel Italië en wordt gemaakt van de Sangiovese-druif. Wanneer je een flesje Vino Nobile wilt kopen, weet dan dat deze wijn niet echt goedkoop is. Heb je liever een wijn voor een kleiner budget, dan is de Rosso di Montepulciano een mooi alternatief! De wijn wordt namelijk van dezelfde druif gemaakt, maar dan van jongere druiven met een kortere rijping. In de buurt van Montepulciano zijn ontzettend veel wijnhuizen en wijnboerderijen te vinden waar je prima een wijnproeverij kunt boeken. De beleving van het bezoek maakt je camperreis door Italië helemaal compleet. 

Ben je toevallig in de buurt van Montepulciano op de laatste zondag van augustus? Lucky you! De wijnvaten rollen door de straten van Montepulciano tijdens de ‘Bravio delle Botti’. Dit is een soort wedstrijd van krachtpatsers welke het opnemen tegen elkaar door middel van zware wijnvaten de heuvel op te rollen. Naast deze wedstrijd is er ook een Middeleeuwse optocht en kun je genieten van een feestmaal aan Piazza Grande. 

WANDELING NAAR SAN BIAGIO BEDEVAARTSKERK 

Wanneer je in het centrum bent van Montepulciano loopt er een wandelpad naar de Madonna di San Biagio. Dit is een schitterende kerk net buiten de stad. De kerk is gebouwd in de 16e eeuw en architectuur is gebaseerd op de Sint Pieter kathedraal in Rome. Vanaf deze kerk heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving met zijn vele wijngaarden.  

CAMPERREIS MONTEPULCIANO 

In Montepulciano zijn de Twilight films opgenomen, dus mocht je een echte fan zijn van de films, dan moet je hier natuurlijk geweest zijn! Montepulciano is één van de hoogst gelegen dorpjes in Toscane en niet ver gelegen van Siena, Volterra en Livorno. Tijdens je camperreis door Toscane kun je dus prima deze bestemmingen met elkaar combineren!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NAPELS                              STAD

Wanneer we het hebben over Napels, dan kun je wel stellen dat deze stad bekend staat om de smalle straatjes met waslijnen, scooters en de geur van verse pizza. De vulkaan Vesuvius, de ruïnes van Pompeii en de Amalfikust liggen hier op een steenworp afstand vandaan. Een ideale stad om te bezoeken tijdens je camperreis! 

HET KARAKTER VAN NAPELS 

Napels is één van de armste steden van Zuid-Europa. Dit zie je met name terug in de straatjes van het volkse Quartieri Sagnoli en de markten van het Mercato district. Ondanks de armoede en de macht van de Camorra (Napolitaanse maffia) heeft de stad een gigantische aantrekkingskracht. Wellicht zegt je de naam Camorra iets, want er zijn namelijk een boek en een tv-serie uitgebracht met de naam ‘Gomorra’. Een ‘leuke’ tip om ook eens deze kant van Napels te leren kennen alvorens je de stad gaat bezoeken. 
Doordat de stad een donkere kant heeft, maakt het reizigers nog nieuwsgieriger om de stad te ontdekken en dat is niet onterecht! 

Napels kan betiteld worden als een typische volksstad. De paleizen, kerken en kastelen zijn nog groter en minder gepolijst dan dat ze in Rome zijn. Dat maakt deze bezienswaardigheden niet minder bijzonder, integendeel zelfs! 

Vergeet ook niet dat hier de lekkerste Italiaanse pizza’s vandaan komen, wat uiteraard een mooie bijkomstigheid is. Lees in het volgende stuk waar je op kunt letten om de beste pizza’s niet te hoeven missen. 

DE NAPOLITAANSE KEUKEN

Wanneer je een echte ‘foodie’ bent, waan je je in Napels in een waar paradijs! De pizza’s in Napels worden gebakken volgens het recept van ‘La mama’. 

De klassieke pizza Margherita is een pizza welke je echt hier gegeten moet hebben. Hier is namelijk deze pizza uitgevonden. Houd de traditionele pizzaria’s in de gaten door het logo wat aan de gevel hangt. Je kunt ze herkennen aan het ‘Vera Pizza’ logo. 

Probeer ook eens de straatsnacks zoals arancini (rijst ballen met vleessaus), crocché (gebakken aardappelbollen met mozzarella) en sogliatelle (bladerdeeg koekjes gevuld met ricotta, kaneel, vanille en gekonfijt fruit). 

Ben je een echte zoetekauw, bezoek dan één van de vele en beste gelateria’s van het land. Wanneer je niet kunt kiezen, dan is het ook erg leuk om eens een culinaire rondleiding door Napels te boeken bij één van de gidsen. Zo kun jij allerlei typische Napolitaanse gerechten proeven. 

CASTEL NUOVO EN CASTEL DELL’OVO 

Castel Nuovo stamt uit de 13e eeuw en is een belangrijk icoon van de stad. ‘Locals’ noemen het kasteel Maschio Angioino. Belangrijke kunstschatten zijn hier te zien zoals de fresco’s van Giotti en vele beelden en schilderijen in het Museo Civico Filangieri. 

Wanneer je Castel Nuovo bezocht hebt is het een klein stukje wandelen naar Castel Dell’Ovo. Het kasteel is gelegen op een eilandje Megaride. Castel Dell’Ovo is te herkennen aan het bouwwerk met twee torens welke aan het vasteland verbonden zijn door een 100 meter lange weg. Het is een ontzettend populaire fotospot voor bruidsparen. Nu je hier toch bent, kun je ook direct het vissersbuurtje Borgo Marinari bezoeken met de vele terrasjes en restaurants. 

TEATRO SAN CARLO 

Wat is er nu mooier dan een traditioneel theater bezoeken in Italië? Precies! Zeker een bezoekje brengen aan Teatro San Carlo, aangezien het 6 indrukwekkende etages heeft met 184 loges. Dit biedt 3000 zitplaatsen voor bezoekers. De akoestiek is wereldwijd bekend doordat het nergens beter klinkt dan in dit theater. De grote zaal mag je op eigen gelegenheid bezoeken, maar wil je ook de rest van het theater zien dan is dat enkel mogelijk middels een rondleiding. 

DUOMA VAN NAPELS 

De grootste kerk van de stad en ook een echte ‘must-see’ is de Duoma van Napels. In de Dom ligt het 6e eeuwse doopvont van San Giovanni met mozaïeken van 15 eeuwen oud. Het is niet de grootste bezienswaardigheid in de Dom. Dat is de kapel van San Gennaro (St. Januarius), de beschermheilige van de stad. 

Volgens de legende worden hier twee urnen bewaard met gestold bloed van San Gennaro. Het blijkt zo te zijn dat er tweemaal per jaar een wonder gebeurt en het bloed in de urn weer vloeibaar wordt. Zou het waar zijn? Wie zal het zeggen…

RUÏNES VAN POMPEII 

De beroemde stad Pompeii is één van de meest overweldigende en bijzondere archeologische kant van Italië. De stad herinnert ons aan de gigantische kracht van de Vesuvius vulkaan. In 79 na Christus werd Pompeii bedolven onder een laag lava en as. Hierdoor is Pompeii de best bewaarde Romeinse stad ter wereld. 

Bij een bezoek aan Pompeii is één ding zeker; je gaat hier niet alleen zijn! Jaarlijks bezoeken enorm veel toeristen de stad en je kunt hier zelf door de stad wandelen om allerlei bezienswaardigheden te gaan ontdekken. Er is ontzettend veel te zien in deze stad, dus koop een kaart van de stad zodat je een lijstje kunt maken met de bekendste bezienswaardigheden. 

Alvast in de ‘stemming’ komen voor een bezoek aan deze stad? Er is een film gemaakt over Pompeii! 

VESUVIUS VULKAAN 

Sinds de uitbarsting in 79 na Christus waarbij Pompeii bedolven werd in lava en as is de Vesuvius nog ca. 30 keer uitgebarsten. Vesuvius en Etna zijn de enige actieve vulkanen op het Europese vasteland. De top van Vesuvius is door de vele uitbarstingen afgebroken, waardoor zijn hoogte is afgenomen in de loop der tijd. De vulkaan ligt in Parco Nazionale del Vesuvio en er bevinden zich 9 wandelroutes om de vulkaan heen. Je kunt heel makkelijk een routekaart verkrijgen op de website van het nationaal park. Geloof ons als we zeggen dat je vanaf de krater een fenomenaal uitzicht hebt over Napels, de golf van Napels en de Apennijnen. 

Je kunt zelf met de camper richting de vulkaan Vesuvius rijden om deze te gaan bezoeken of kies ervoor om een tour te boeken. Door middel van een gids ga je zowel Pompeii als Vesuvius bezoeken en wordt je overladen met informatie. Sla de kans om deze bijzondere plekken met eigen ogen te zien niet over want wanneer komt het nu voor dat je in Europa een vulkaan gaat bezoeken? 

CAMPERREIS NAPELS

Wanneer je de camper op hebt gehaald in Rome en deze prachtige stad hebt ontdekt, rijd dan naar Napels. Deze stad heeft zoveel te bieden, zoals je hebt kunnen lezen. Daarnaast zijn er tal van campings rondom de stad zodat je makkelijk Napels, Pompeii en de Vesuvius vulkaan kunt bezoeken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOORD-OOST SICILIE               ROAD TRIP     

 Het noordoostelijke deel van Sicilië staat, zonder twijfel, het meest bekend om de Etna. Maar ook bekende steden zoals Catania en Taormina zijn parels van deze regio. En niet te vergeten leuke badplaatsen zoals Giardini Naxos zijn de moeite waard om met je camper te bezoeken.

ETNA

De meest actieve vulkaan van Europa torent met zijn 3300 meter hoogte boven het landschap uit. Het beklimmen van deze vulkaan is letterlijk een hoogtepunt tijdens je camperreis. Er zijn meerdere mogelijkheden voor deze klim. Het kan onder begeleiding van een gids of op eigen gelegenheid. Je kunt een stuk met de kabelbaan of te voet helemaal naar de top. Informeer vooraf wel goed naar de weersverwachtingen want het kan boven flink afkoelen.

Er is bijna ieder jaar wel een eruptie van lava. Die meestal vooraf wordt gegaan door een periode met kleinere aardbevingen. Dit is niets om je echt zorgen over te maken. De lokale bevolking vindt het grootste ongemak van deze situaties dat ze even geen bereik hebben met hun mobiele telefoon.

CATANIA

De tweede stad van het eiland. Het is er rommelig maar bruisend. Het is een contrast tussen modern en klassiek met aan de ene kant moderne winkelcentra en hippe bars en aan de andere kant oude vismarkten en talloze monumenten. 

TAORMINA EN GIARDINI NAXOS

Taormina is al jaren geliefd onder strandvakantiegangers. Het is een mondaine badplaats die tegen een heuvel gebouwd is. Dit zorgt voor een fantastisch uitzicht over de zee. Je kunt hier heerlijk struinen door de smalle straatjes en lekker winkelen. Parkeer je camper in de baai van Isola Bella en neem het kabelbaantje naar boven of wandel via de trappen naar het centrum. 

Giardini Naxos ligt een stukje verderop. Hier kun je genieten van een heerlijke strandvakantie aan het prachtige en langgerekte zandstrand. Wandel ’s avonds over de boulevard en kom een paar dagen heerlijk tot rust na de vele indrukken die je met je camperreis hebt opgedaan.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOORD-WEST SICILIE            ROAD TRIP

 Het noordwesten van Sicilië is het deel met de meeste Arabische invloeden van het eiland. Het is het meest diverse deel met een mix van culturele, architectonische en gastronomische invloeden. Hier vindt je leuke steden, authentieke bergdorpjes en prachtige natuur. 

PALERMO

De hoofdstad van Sicilië met een hele eigen sfeer. Het is zowel chaotisch als exotisch. Het is een brug tussen noord en zuid met misschien wel de meeste Arabische invloeden van het hele eiland. De markten hier lijken meer op Soeks en de oorpronkelijke architectuur heeft ook een typische Arabische stijl. Later zijn daar ook nog verschillende andere bouwstijlen aan toegevoegd. Dat maakt de indruk van deze stad een mengelmoes. Er is ontzettend veel te zien en te doen. Het fijne van Palermo is dat in het centrum bijna alles te voet bereikbaar is. Je hoeft dus niet met de camper door het centrum en telkens op zoek naar een parkeerplaats. 

Palermo staat vol met bezienswaardigheden! Alleen al in het centrum staan meer dan 150 kerken en 400 palazzo’s! Als je ergens zomaar een binnenplaats in loopt tref je alweer een verborgen schat aan. Als je over de Via Vittorio Emanuele loopt heb je alle binnen handbereik. 

TRAPANI

Trapani is nog niet zo bekend bij de meeste toeristen. Het is nog erg in opkomst en dat maakt het zo’n leuke bestemming. Door de centrale ligging aan de westkust is het een ideale plaats om de omgeving te verkennen. De stad ligt op een schiereiland en wordt omgeven door zoutvlakten. Het is dan ook heel leuk om een zoutfietstocht te doen. Je kunt bij het toeristenbureau de kaart “La Vie del Sale” en een fiets huren en richting de Via Isola Zavorra rijden. Vanaf daar pakt de fietskaart de route verder op. Een fietstocht van ongeveer 20 kilometer duurt een uur, al is dat natuurlijk afhankelijk van het aantal stops dat je maakt om de witte wereld te fotograferen. 

Wil je een spectaculair uitzicht op de omgeving? Ga dan met de kabelbaan naar Erice. Dit middeleeuwse dorp op de top van de Monte San Giuliano ligt op 750 meter hoogte en is een must om te bezoeken. Je kunt een wandeling maken langs alle belangrijke bezienswaardigheden en begint dan bij de Porta Trapani. Het is aan te raden om het dorp vroeg op de dag te bezoeken om de grootste toeristenstroom voor te zijn. 

MARSALA

Het historische centrum van Marsala is volledig gerestaureerd en heeft voornamelijk Barokke gebouwen. De toegang tot de stad gaat via een echte stadspoort. ’s Avonds is de sfeer op het Piazza della Repubblica, het plein dat midden in het centrum gelegen is, gezellig omdat iedereen daar bij elkaar komt en van het Italiaanse leven geniet. 

Marsala staat bekend om hun dessertwijnen. Deze kun je overal proeven en bestellen. Het wordt gemaakt volgens het Solera principe. Er wordt geleidelijk wijn vermengd van oude en nieuwe jaartallen. 

CEFALU

Een prachtige badplaats met een kenmerkende kustlijn van pastelkleurige huizen en gebouwen en een azuurblauwe zee. In de zomermaanden is het hier erg druk maar in het voor en naseizoen is het hier heerlijk vertoeven. Er ligt een prachtig breed zandstrand waar je heerlijk kunt bijkomen van alle indrukken die je tijdens je camperreis hebt opgedaan. In het westelijke deel van de plaats is het een wirwar van smalle straatjes en steegjes en kun je uren rondstruinen. 

Als je even behoefte hebt aan wat meer rust kun je het hoger opzoeken en La Rocca beklimmen. Volgens de legende betreed je dan de voormalige woonplaats van de reuzen. Vanaf de 275 meter hoge rots heb je een prachtig uitzicht en kun je bij helder weer zelfs de Eolische eilanden zien liggen

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

PALERMO                  STAD  

De hoofdstad van Sicilië lijkt soms wel een groot openluchtmuseum! Door de rijke geschiedenis met verschillende culturen is het een van de meest interessante steden van Italië. De stad staat vol met bezienswaardigheden en monumenten. Maar ook liefhebbers van Street Art kunnen hier hun hart ophalen. Op de meest onverwachte plekken in achterafstraatjes en pleintjes zie je de mooiste kleurrijke kunstwerken. Wanneer je door de stad struint zie je de kunstwerken vanzelf. Maar als je liever vooraf een wandeling wilt plannen kan dat natuurlijk ook. Haal dan een plattegrond via www.streetartfactory.eu 

De stad heeft ontzettend veel te bieden. Daarom lichten we er wat highlights uit die je tijdens je camperreis kunt bezoeken.

CATTEDRALE DI PALERMO

Deze kathedraal is door de mix van bouwstijlen een echt kunstwerk. Aan de binnenkant is het interieur wat sober maar van buiten is het indrukwekkend. De entree voor de kathedraal is gratis maar als je ook de tomben en het dak wilt bezoeken moet je een kaartje kopen. Vanaf het dak van de kathedraal heb je prachtig uitzicht over de stad. Een pittige klim via een lange wenteltrap is ervoor nodig maar dit is zeker de moeite waard! 

PALAZZO DEI NORMANNI

In dit enorme paleis zetelt sinds 1921 het Siciliaanse parlement. Op de eerste etage van dit enorme paleis zit een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad verstopt: De Cappella Palatina. Hier wordt je omgeven door goud! De kerk is van boven tot onder bekleed met een gouden mozaïek. Op de wanden zie je gedetailleerde Bijbelse taferelen. Je kunt er uren naar kijken, telkens ontdek je weer iets nieuws. Als je in alle rust wilt genieten van dit kunstwerk is het aan te raden om vroeg te komen. Dan is het nog niet te vol met fotograferende toeristen.   

CATACOMBE DEI CAPPUCCINI

Dit is een van de meest bizarre plekken ter wereld! Het is een crypte gevuld met duizenden gemummificeerde lichamen. Het is ontstaan doordat er in 1599 een gebrek was aan begraafplaatsen. De Kapucijner broeders besloten toen om hun overleden broeders Silvestro en Gubbio te mummificeren en in de tomben onder het klooster te plaatsen. In eerste instantie was het bedoeld voor alleen de broeders maar later werd het een soort statussymbool om hier begraven te worden. Vandaag de dag zijn er zo’n 8000 lichamen te zien. Ze hangen aan de muren en liggen in kisten. Sommigen zijn bijna helemaal vergaan maar er zijn ook mummies waarbij het lijkt of ze gisteren zijn overleden.

BOTANISCHE TUIN VAN PALERMO

Ten oosten van het centrum ligt een oase van rust. In deze botanische tuin kun je even heerlijk bijkomen van de drukte in de stad. Je wandelt tussen enorme, oude bomen en kunt er lekker relaxen onder een palmboom. Een heerlijk pauze-moment om de indrukken van de stad op je in te laten werken is hier gegarandeerd.

MET DE CAMPER NAAR PALERMO

De beste manier om Palermo te verkennen is te voet. Binnen het centrum ligt alles op loopafstand en is het rijden met een camper een uitdaging. Je kunt dus het beste een camping zoeken buiten het centrum of in de omgeving van Mondello en dan met een taxi of het openbaar vervoer naar het centrum gaan. Er zijn namelijk voldoende busverbindingen naar het centrum van Palermo. Maar let op… Het openbaar vervoer op Sicilië is minder stipt dan we in Nederland gewend zijn. 

Een andere optie is om vanuit Cefalu met de trein naar Palermo te gaan. Vanuit deze badplaats sta je, met de trein, binnen 45 minuten in het centrum van Palermo.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PISA      STAD

Pisa ligt in het noordwesten van Toscane en het ligt ca. een half uurtje van Lucca vandaan en 1,5 uur van Florence. Uiteraard is deze stad wereldberoemd door de iconische scheve toren welke te bezoeken is. Jaarlijks komen er ca. 88.000 toeristen een ‘selfie’ maken waarbij ze de toren ‘tegenhouden’ of ‘recht’ proberen te duwen. Nu jij nog! 

TOREN VAN PISA

De toren is gelegen aan het Piazza dei Miracoli en vaak komen toeristen ook niet verder dan dit plein. Jammer, want de stad heeft meer te bieden dan alleen de bekende scheve toren. Door de slechte ondergrond en schuine ligging van de fundamenten begon de toren na de bouw scheef te staan. In de loop van de jaren is de toren steeds schever komen te staan tot men in de jaren 90 de toren opnieuw ging stabiliseren. Voor de komende tijd is de toren volgens experts weer helemaal veilig en kun je de toren via de smalle trappen beklimmen. Er mogen ‘maar’ 45 personen tegelijk de toren beklimmen, vandaar dat je beter van tevoren al tickets aan kunt schaffen. 

PIAZZA DEI MIRACOLI 

Naast de toren van Pisa is er meer te zien op Piazza dei Miracoli. Het is er altijd enorm druk en we raden je aan om hier vroeg in de ochtend te komen om de ergste drukte (en straatverkopers) te vermijden. 

De buurman van de toren van Pisa is de Dom. De Dom is herkenbaar door de sierlijke gevels en het mooie interieur. In de Dom staat een versierde preekstoel van Nicola Pisano en dit is ook direct het meest opvallende pronkstuk van de kerk. 

Naast de Dom ligt de Battistero ook wel de doopkapel genoemd. Het gebouw wordt gekenmerkt door blinde bogen en een ronde, spits toelopende Gotische koepel. Je kunt naar de hoogste galerij klimmen om een uitzicht te hebben op de Dom. 

PIAZZA DEI CAVALIERI 

Na je bezoek aan de toren van Pisa en de prachtige gebouwen, loop je in een paar minuten naar Piazza dei Cavalieri. Je gaat direct merken dat het hier veel rustiger is dan op Piazza dei Miracoli. Aan het plein liggen een aantal Palazzi waaronder het Palazzo dellÓroïogio, Palazzo del Collegio Puteano en Palazzo dei Cavalieri. Tegenwoordig is de universiteit van Pisa in Palazzo dei Cavalieri gevestigd. 

CAMPERREIS PISA

Wanneer je Pisa wilt bezoeken kun je ervoor kiezen om naar Pisa te vliegen en hier je camper op te halen. Zo arriveer je direct in Toscane en kun je vanuit deze bijzondere stad de camperreis beginnen en door de vele prachtige bestemmingen reizen met je eigen huisje op wielen. Combineer bijvoorbeeld je bezoek aan Pisa met een bezoek aan Lucca, Florence, Viareggio of Livorno. Er zijn zoveel mogelijkheden in dit gebied, dat het nog moeilijk wordt om een keuze te maken! 


ROME       STAD

Een levend museum, zo kun je Rome wel noemen. Overal waar je kijkt zie je een stukje geschiedenis van deze ‘eeuwige stad’. Vroeger was dit hét centrum van het Romeinse rijk namelijk. Je kunt in Rome genieten van de overweldigende cultuur en daarnaast biedt het veel opties om lekker te eten, drinken en te winkelen. Je kijkt je ogen uit door alle bijzondere bezienswaardigheden welke deze stad te bieden heeft! 

VATICAANSTAD 

De kleinste, onafhankelijke staat ter wereld is Vaticaanstad. Alleen al om hier een bezoek aan te brengen, is Rome de moeite waard. Je kunt hier een bezoek brengen aan de Sint Pieter, de Vaticaanse musea waaronder de Sixtijnse kapel. 

Sint Pietersbasiliek is een enorm indrukwekkende kerk welke gelegen is in Vaticaanstad. Van heel Italië is dit de rijkste, grootste en meest spectaculaire kerk. De kerk is gelegen aan het Sint-Pietersplein en niet alleen overdag is het een prachtig exemplaar om te zien. In de avond is de kerk verlicht en dat is een mooi plaatje om te zien. 

Wanneer je de Sint Pieter wilt beklimmen, dan is dat zeker mogelijk. Door middel van vele traptreden kun je namelijk naar de top. Vanaf de helft worden de traptreden bijzonder smal en heb je last van hoogtevrees dan wordt dit een uitdaging, maar het uitzicht over het plein is echt prachtig! Wanneer je de gehele beklimming een minder goed idee vindt, kun je er ook voor kiezen om tot halverwege met een kleine lift de tocht te maken. De laatste 320 treden dien je dan nog wel zelf af te leggen, maar dat scheelt je ca. 551 traptreden. 

De Vaticaanse musea bestaan uit 26 samengevoegde musea. Het meest bekende museum is de Sixtijnse kapel. Je kunt hier de door Michelangelo beschilderde kapel gaan bezichtigen. Houd er rekening mee dat er vaak een lange wachttijd is voor het bezoeken van de musea. Je kunt om deze reden dan ook beter online alvast je tickets scoren. 


PIAZZA NAVONA 

Piazzo Navona is een ovaalvormig plein met verschillende fonteinen. Één van deze fonteinen, Bernini’s Fontana dei Quattro Fiumi, is bekend om de uitbeelding van vier verschillende rivieren: de Nijl, de Ganges, Danube en Plate. Het plein doet erg gezellig aan en wordt omringd door barokke palazzi en kerken. Er liggen een aantal cafés en restaurants aan Piazza Navona om even te kunnen genieten van de fijne sfeer welke dit plein heeft. Ben je op zoek naar nog meer restaurants en cafés, dan kun je ook een bezoek brengen aan het bekende plein Campo de’Fiori. Dit ligt namelijk in de buurt van Piazza Navona. Vergeet vooral niet door de kleine straatjes te lopen, want hier vind je de wat meer betaalbare restaurantjes en leuke boetiekjes. Je gaat ervaren dat je hier de meest lekkere gerechten kunt nuttigen en daarnaast de allerleukste souvenirs kunt shoppen. 

PANTHEON 

Één van de best bewaarde oudheden van Rome is het Pantheon. Het Pantheon is nu een kerk, maar voorheen werd het gebruikt als tempel. De koepel heeft in het midden van het plafond een opening van 9 meter. Door dit gat krijg je een bijzondere lichtinval in de kerk. 

Wat luguber misschien, maar in het Pantheon zijn onder andere de kunstenaar Rafäel, koning Vittorio Emanuele II en koning Umberto I begraven. 

SPAANSE TRAPPEN 

Vanaf Piazza di Spagna doemen de trappen op en leiden ze je naar de bovenliggende kerk. De Spaanse trappen bestaan uit drie delen en stellen de heilige drie-eenheden voor. Als je aan de voet staat van de trappen dan zie je hier de ‘zinkende boot’ fontein. Dit is het laatste werk van Pietro Bernini. Deze fontein herken je misschien door de enorme schade welke voetbalfans hebben aangericht in 2015 voorafgaand aan een Europese voetbalwedstrijd. De fontein is inmiddels weer helemaal hersteld. 

TREVI FONTEIN 

Wie kent deze prachtige fontein nu niet. De Trevi fontein is de meest populaire fontein van Rome. Het meesterwerk is gemaakt door Nicola Salvi in 1732 en ligt aan het Piazza di Trevi. De fontein is gebouwd tegen de achterkant van Palazzo Poli en het laat de mythische figuren met hun paarden zien. 

Altijd al willen weten wat Trevi nu letterlijk betekent? Het refereert naar de drie wegen (tré vie) welke samenkomen bij de fontein. Wanneer je een muntje in de Trevi fontein gooit zou dat betekenen dat je weer terugkeert naar Rome. De opbrengst van deze ‘gewoonte’ schijnt ongeveer €3000,- per dag op te leveren. 

Het is aan te raden om de fontein in de avonduren of vroeg in de ochtend te bezoeken wanneer je de grote toeristen massa wilt vermijden. 

COLOSSEUM 

Het Colosseum is een grote gladiatoren arena waar in de eerste eeuw na Christus tot de vijfde eeuw het Romeinse volk gevechten hielden met wilde dieren, waaronder leeuwen en tijgers, tot de dood er op volgde. Er werden ook races met paarden en strijdkarren gehouden. Je kunt je voorstellen dat hier duizenden mensen en dieren zijn omgekomen. Een wat trieste geschiedenis dus. 

Breng je een bezoek aan het Colosseum dan raden we je aan om vooraf tickets en tours online te boeken. 

FORUM ROMANUM 

Dicht in de buurt van het Colosseum is Forum Romanum gelegen. Het is een grote verzameling van ruïnes welke je niet helemaal goed kunt plaatsen wanneer je hier zelf doorheen wandelt. Je kunt dan beter een tour boeken met een gids welke je dan uitlegt geeft over alle ruïnes en zijn historie. 

Forum Romanum was het sociale, politieke en commerciële centrum van het oude Rome. Je vindt hier ruïnes terug van tempels, basilieken en publieke pleinen. Na de val van het Romeinse rijk werd het Forum geheel verwaarloosd. Sinds de 18e eeuw tot nu toe vinden er nog steeds opgravingen plaats. Het blijft dus leuk om deze bezienswaardigheid te bezoeken, ook wanneer je er al eens geweest bent. 

CAMPERREIS ROME

Het is zeker een optie om Rome met de camper te bezoeken, althans de omgeving. Het vergt wel enige voorbereiding met betrekking tot het parkeren van de camper. Het kan behoorlijk druk zijn met autoverkeer in deze stad en houdt altijd goed de borden in de gaten. In Rome ga je veel zogenaamde ZTL’s tegenkomen. Dat staat voor Zona Traffico Limitato. In deze gebieden is er beperkt of geen verkeer toegestaan. Wanneer je wel in deze zone terecht komt, kan dat zorgen voor een fikse boete. 

In Italië hebben de parkeervakken drie kleuren belijning. In de vakken met witte belijning mag je gratis parkeren. Laten we je heel even uit je droom helpen, want dat komt helaas nauwelijks voor in Rome. In de gele vakken mag je absoluut niet parkeren! De blauwe vakken betekenen parkeren tegen betaling en we raden je aan om hier gebruik van te maken. In augustus is het veel makkelijker om een parkeerplek te vinden, want veel Romeinen zijn dan de stad uit. We willen je adviseren om de camper te parkeren net buiten de stad. Je kunt vervolgens gebruik maken van de bus, metro of taxi voor een ritje naar het centrum. Dit is super eenvoudig en het scheelt je ook weer parkeerkosten. 

Wanneer je Rome met de camper gaat bezoeken, combineer de reis dan ook met bijvoorbeeld Napels. Binnen 2,5 uur sta je namelijk met de camper in een hele andere omgeving!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAN GIMIGNANO            STAD

‘De stad met de 14 torens’ of ‘Manhattan van de middeleeuwen’, want zo wordt San Gimignano genoemd! Wanneer je met de camper door de Toscaanse heuvels rijdt, zie je van ver al het silhouet van San Gimignano. Dit beeld is sinds de middeleeuwen ook nauwelijks veranderd. San Gimignano is ontzettend populair en dat komt doordat je hier nog de echte middeleeuwen kunt voelen en beleven. Sla deze plaats tijdens je camperreis niet over!

PLEINEN VAN SAN GIMIGNANO

  Je kunt tijdens je bezoek heerlijk wandelen over alle sfeervolle en authentieke pleinen. Je wandelt over Piazza della Cisterna met de bekende oude regenbak en vervolgens wandel je ook over Piazza del Duomo, welke je niet kan missen. Wanneer je dit plein op loopt zie je de 54 meter hoge Torre Grossa. Dit is de hoogste toren van San Gimignano welke je ook kunt beklimmen. Via 218 treden klim je naar de top en het laatste gedeelte van de toren, om daadwerkelijk de top te bereiken, beklim je middels een steile ladder. Voor de reizigers met hoogtevrees ook nog eens een echt avontuur dus!

Wil je graag wandelen in een rustiger gelegen deel van de stad, dan kun je naar het Sant‘Agostino plein wandelen met zijn bijbehorende kerk.

14 TORENS VAN SAN GIMIGNANO 

  Zoals al eerder benoemd staat San Gimignano bekend om zijn 14 torens welke opdoemen in het prachtige, Toscaanse landschap. De torens werden in de 12 e en 13 e eeuw gebruikt als woning en verdediging voor de stad. Daarnaast maakte deze torens ook enorm veel indruk op indringers. Op haar hoogtepunt had San Gimignano 72 torens! Helaas zijn deze niet allemaal bewaard gebleven, maar kun je nog steeds 14 van hen bewonderen.

GELATERIA DONDOLI

  Deze Gelateria is een begrip in Italië. Het beste Italiaans schepijs kun je hier namelijk proeven. Deze zaak heeft al meerdere prijzen gewonnen vanwege het heerlijke ijs. Gelateria Dondoli is te vinden aan het hoofdplein van San Gimignano.

BEZOEK AAN SAN GIMIGNANO

  Wanneer je flexibel kunt zijn in je reisperiode, dan adviseren we je om het hoogseizoen, welke loopt van juni tot en met september, te vermijden. In deze periode is het namelijk ontzettend druk in San Gimignano. Een parkeerplaats vinden is dan bijna onmogelijk of je verdoet je tijd door het lange wachten op een plekje. Ga je wel in het hoogseizoen naar deze bijzondere plek, dan kun je het beste in de namiddag een bezoek brengen. Parkeer buiten het centrum de camper en doe dat zo dicht mogelijk bij de stadsmuur.

Niet ver van San Gimignano liggen bijvoorbeeld Siena en Florence. Breng deze bestemmingen ook eens een bezoekje tijdens je camperreis. Het is zeker de moeite waard!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   

SARDINIË      ROAD TRIP 

Sardinië kan gezien worden als een unieke vakantiebestemming. Het eiland heeft idyllische stranden, het meest blauwe zeewater van heel Europa en intieme baaien. Daarnaast kun je hier ook fantastische landschappen en historie terugzien. Sardinië is naast Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee en is herkenbaar aan de laaggebergte en het heuvelachtig grasland. Je zou het niet verwachten, maar je camperreis kun je beginnen op Sardinië. We vertellen je graag waarom Sardinië meer dan de moeite waard is.

CULTUUR SARDINIË 

Door de wilde tijm, rozemarijn, dwergeiken en cactusvijgen welke groeien in het grasland heeft Sardinië een eigen stijl in de keuken. Het is een mengeling van Italiaanse, Noord-Afrikaanse, Spaanse en Oosterse invloeden. De typische streekgerechten zijn onder anderen ‘porceddu’ (big aan het spit) en ‘pane carasau’ (knapperig, dun brood met een beetje olijfolie). 

Op Sardinië spreken de bewoners een eigen taal het ‘Sardisch’. Dit wordt officieel gezien als de Italiaanse taal. Schijn bedriegt, want Italianen van het vasteland kunnen het totaal niet verstaan. Daarnaast zijn ook de kegelvormige torens, ook wel ‘Nuraghi’ genoemd, kenmerkend voor Sardinië. Deze torens zijn gemaakt van grote, opgestapelde blokken steen zonder dat hier cement voor is gebruikt. Een knap staaltje bouwen!

NOORDKUST SARDINIË PER CAMPER 

Tijdens je camperreis mag je de mooiste stranden en kustplaatsen van Sardinië echt niet missen. De Sardijnse kustlijn is ca. 1850 kilometer lang en heeft ontzettend veel mooie plekjes. 

Het Monaco van Sardinië is Costa Smeralda. Deze kust is 55 kilometer lang en staat bekend om de paradijselijke stranden en chique stadjes. Aan deze Costa ligt het eilandje Caprera. Het maakt deel uit van La Maddalena archipel en heeft zeven hoofdeilanden en ruim 55 onbewoonde, kleine eilandjes. Om dolfijnen te spotten zit je in dit gebied helemaal goed! 

Vanaf Palau en Porto Cervo kun je rondreizen met de boot om de archipel te bezoeken. Je hoeft niet ver te reizen om je te wanen in het gebied van de Malediven of de Seychellen, want hier krijg je eenzelfde indruk met helderblauw water. Indrukwekkend en wat dichter bij huis! 

OOSTKUST SARDINIË 

De Golf van Orosei staat bekend om zijn ongerepte stranden en een kustlijn met zeegrotten en hoge kliffen. In de havens kun je bijvoorbeeld zelf een boot huren om verschillende stranden te bezoeken. Je parkeert je camper en stapt de boot op, ideaal! 

Het mooiste, maar ook meteen meest verscholen strand aan de oostkust is Cala Goloritzé. Het strand is alleen bereikbaar per boot vanuit Arbatax en Santa Maria Navarresse of te voet. Ben je helemaal fan van de onderwaterwereld, dan adviseren we je om te gaan snorkelen of duiken bij Cala Luna. 

Aan mooie stranden geen gebrek aan de oostkust, want naast bovengenoemde plekjes zijn Cala Sisine, Cala Biriola en Cala Mariolu ook zeker de moeite waard! 

ZUIDKANT SARDINIË 

De zuidkust van Sardinië is wat rustiger en wordt minder bezocht door toeristen. Dat wil niet zeggen dat hier geen prachtige stranden te vinden zijn. Integendeel zelfs! Villasimius wordt aan drie kanten omringd door de zee en in het noorden kun je de bossen en hoge bergtoppen spotten. Villasimius zelf is een voormalig vissersdorpje met een centraal plein met kleurrijke straatjes en leuke restaurants. 
Het natuurgebied rondom Villasimius is een beschermd natuurgebied ‘Area Marina Protetta’ genaamd. 

Wanneer je een mooi uitzicht wilt hebben over de baai Cala Domestica kun je Torre Spagnola bezoeken. Vanuit dit punt heb je een fantastisch zicht over deze grote baai. 

Sardinië heeft 8 provincies waar Cagliari er één van is. Daarnaast is Cagliari ook dé havenstad en daarmee ook de hoofdstad van Sardinië. Vanaf Cagliari kun je de camper ophalen en start je hier je camperreis door Sardinië. 

CAMPERREIS SARDINIË 

Reis je met een grotere camper, dan moet je rekening houden met het feit dat op Sardinië de wegen erg smal kunnen zijn en dat passeren iets lastiger kan zijn. Regelmatig dien je met de camper net buiten een dorpje te parkeren, waar de parkeergelegenheid wat ruimer is opgezet. In principe kun je wel overal komen en is Sardinië een prachtig eiland om met de camper te bezoeken. 

Vrij kamperen op Sardinië is mogelijk met toestemming van de grondeigenaar, maar niet op de volgende plekken: 

- op minder dan 1 km. van de bebouwde kom; 
- binnen 50 meter van nationale wegen; 
- binnen 150 meter van plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt; 
- binnen 100 meter van historische of kunstzinnige monument. 

We raden je altijd aan om op een camping te kamperen. Zo voorkom je dat je op plaatsen staat, waar het eigenlijk niet is toegestaan. 

Zorg voorafgaand aan de reis dat je weet hoe hoog de camper is en welke tunnels je eventueel tegen gaat komen tijdens je reis. Ben je namelijk lekker aan het genieten van het uitzicht en mis je even een bordje waarop staat hoe hoog een tunnel is, dan kun je zomaar voor vervelende verrassingen komen te staan. Je kan je wel voorstellen hoe dat er uit kan komen te zien… 

Sardinië is een erg leuke en minder voor de hand liggende bestemming om met de camper rond te reizen. Laat je niet afschrikken door de wat smallere wegen en ga het avontuur aan. Je gaat zien dat het echt een aanrader is!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SICILIE        EILAND/SCHIEREILAND

La Trinacria, de driehoek, voor de punt van de laars in Italië! Een prachtig eiland waar je naar hartenlust kunt rondtoeren met de camper. Omdat het een eiland is, komt het bij de meeste mensen niet meteen op als camper bestemming. Maar niets is minder waar. Sicilië leent zich uitstekend voor een geweldige roadtrip! Prachtige natuur, hoge bergen en geweldige stranden. Maar ook fascinerende architectuur en cultuur in de sfeervolle dorpjes en stadjes maken dit eiland uniek. Door de gunstige ligging mdden in de Middellandse zee is het eiland in de geschiedenis voortdurend bezet geweest door verschillende overheersers. En elk van hen heeft iets aan het eiland bijgedragen. Daardoor is er zoveel afwisseling met een schat aan geschiedenis. 

Ook de actieve reizigers hoeven zich hier niet te vervelen. Je kunt de Etna beklimmen, dit is na de Stromboli de actiefste en hoogste vulkaan van Europa. Maar ook een prachtige wandeling maken door de Alcantara kloof mag niet van je to do lijst ontbreken.

CAMPERREIS DOOR SICILIE

Je hebt een actieve dag achter de rug. Vanochtend al vroeg uit de veren om de Etna te beklimmen. En wat heb je genoten van de tocht. Je hebt prachtige landschappen gezien en genoten van het indrukwekkende uitzicht! Nadat je onderweg gestopt bent bij een typisch Siciliaans restaurantje en genoten hebt van een heerlijke pasta ben je nu aangekomen op de camping en geniet je van de rust. Lekker met de voetjes omhoog bijkomen voor de camper en terugkijken op dit mooie avontuur.

CAMPER HUREN IN CATANIA

Je kunt een camper ophalen in Catania. De camperhuur wordt hier aangeboden door McRent een gerenommeerde verhuurmaatschappij. Ze zullen je hier hartelijk ontvangen en vriendelijk op weg helpen met je huis op wielen. De campers zijn van alle gemakken voorzien en variëren in grootte. Van een compacte 2 persoons camper tot een ruime 6-persoons camper, er is voor iedereen een geschikt model te boeken.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SIENA        STAD

Siena kan het pareltje van de Toscaanse heuvels genoemd worden. De middeleeuwse historie is hier bewaard gebleven en daardoor wordt het door velen als mooiste stad van Toscane bekroond. Piazza del Campo is het bekende plein midden in Siena, maar de kleine straatjes en steegjes om dit plein heen, maken het om verliefd te worden op deze stad. Reis je met de camper door Toscane, dan mag je dit fantastische plekje niet overslaan! 

PIAZZA DEL CAMPO

‘Il Campo’ is Siena’s kloppende hart. Het is een oud Romeins marktplein, waar je gezellige restaurantjes en terrasjes aantreft. Wanneer je goed om je heen kijkt, kun je zelfs verborgen terrasjes vinden. 

Je kunt er ook voor kiezen om plaats te nemen op de opvallende bestrating en hier een zelf gekochte versnapering te nuttigen. In de zomer zit dit plein vol met toeristen en is het zeer vermakelijk om hier eens even uit te rusten van alle indrukken van deze stad. 

PALAZZO PUBBLICO EN MUSEO CIVICO 

Het imposante Palazzo Pubblico is het stadhuis van Siena, waaraan ook het meest opvallende gebouw ligt, namelijk Torre del Mangia. Een toren van 102 meter hoog en deze toren zie je al van verre boven de stad uitsteken. Naast het Palazzo Pubblico ligt het bekendste museum van Siena ‘Museo Civico’. Kunstliefhebbers kunnen hier werken bewonderen van onder andere Simone Martini, Spinello Aretino en Ambrogio Lorenzetti. 

DUOMO SIENA 

Wat ons betreft het mooiste gebouw van Siena, dat is de Duomo. De kathedraal is gebouwd in de 13e eeuw. Hoewel de achterkant is gebouwd uit wit en zwart marmer, is de voorkant gemaakt van roze en groene stenen. Als je voor de Duomo staat en je kijkt naar het glas in lood, zie je ‘De laatste avondmaal’ afgebeeld staan. Het is een prachtig gebouw en je kunt er niet omheen als je Siena bezoekt. 

ORTO BOTANICO 

Achter Piazza Sant Agostino ligt de botanische tuin Orto Botanico. De tuin is maar liefst 25.000 vierkante meter groot en hoort bij de Universiteit van Siena. In de botanische tuin kun je ook een middeleeuwse Fontijn terug vinden genaamd Fonte al Pino. 

CAMPERREIS SIENA 

Twee kilometer ten noorden van Siena ligt de mooie Camping Colleverde. Je kunt vanaf deze camping een stadsbus nemen naar het centrum van Siena, zodat je de camper kunt laten staan. De camping organiseert ook regelmatig wijnproeverijen. Een leuke bijkomstigheid! Heb je geen zin om te koken in de camper? Dan raden we je aan om bij een restaurant te dineren in één van de vele straatjes. Je betaalt hier niet de hoofdprijs en je kunt er genieten van de lekkerste gerechten en wijnen! 

Reis je met de camper door Toscane, dan raden we je aan om Siena te combineren met verschillende gezellige en bekende dorpjes rondom deze stad. Denk bijvoorbeeld aan Volterra, San Gimignano, Lucca en Pisa. Wil je Siena liever combineren met een grotere stad, dan raden we je een bezoek Florence aan!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYRACUSE           STAD

Een charmante stad met zo’n 12000 inwoners met als belangrijkste attractie het archeologisch park. Dit ligt net buiten de stad en dat is wel zo prettig. Hierdoor mist de stad de grote groepen toeristen en dat zorgt ervoor dat je hier meestal lekker rustig rond kunt struinen. 

ORTYGIA

Het mooiste deel van de stad is het schiereiland Ortygia. Dit is op en top Italië met zijn smalle steegjes, sfeervolle pleinen en prachtige kerken. Hier kun je dwalen langs winkeltjes en terrasjes en proeven van het Italiaanse leven. Je kunt er ook heerlijk wandelen langs de waterkant. Wandel dan ook eens richting de haven. Hier bevindt zich namelijk ook de Antico Mercato, de markt. Hier doen de locals hun boodschappen. En je kijkt er je ogen uit! Verse vis, stapels kruiden en specerijen en mogelijkheden genoeg om wat te proeven met een lekker glaasje wijn erbij. De markt is van maandag tot en met zaterdag geopend.

GIUDECCA

Giudecca is de oude Joodse wijk van de stad. Hier vindt je nog dichter op elkaar gebouwde huizen en kun je interessante bezienswaardigheden bezoeken zoals de Joodse baden en het Museo Aretuseo dei Pupi. Pas op dat je niet verdwaald in de vele smalle zijstraatjes!

ARCHEOLOGISCH PARK

Syracuse kent een lange geschiedenis. De stad werd gesticht door de Grieken in de 5e eeuw voor Christus. In het Parco Archeologico della Neapolis, dat net buiten het centrum ligt, zijn verschillende archeologische vondsten te bewonderen maar ook ruïnes uit zowel de Griekse als de Romeinse periode. Het park staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed. 

MET DE CAMPER NAAR SYRACUSE

Het parkeren in het centrum en dan vooral in Ortygia is ingewikkeld en vaak alleen toegestaan voor de lokale bevolking. Als je met je camper naar Syracuse gaat kun je beter parkeren op de grote parkeerplaats Molo San Antonio net buiten Ortygia. Vanuit daar kun je dan makkelijk te voet of met het openbaar vervoer naar het oude centrum.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TAORMINA               ROAD TRIP

Misschien wel de populairste badplaatsen van het hele eiland. Allebei heel verschillend maar omdat ze zo dicht bij elkaar liggen en elkaar enorm aanvullen worden ze in een adem genoemd.

Het mondaine en bruisende Taormina is tegen een berg gebouwd en heeft smalle straatjes met winkeltjes en sfeervolle barretjes en terrasjes. De bekendste en chique winkelstraat is Corso Umberto I. Je kunt je camper in de baai Isola Bella parkeren bij het dorpje Mazzaro en met de trap of het kabelbaantje naar het centrum. Vooral in de avond is de sfeer fantastisch. Geniet van een heerlijke pasta of pizza op een van de vele terrasjes met op de achtergrond het adembenemende uitzicht over de Middellandse Zee en de baai. 

In Taormina bevindt zicht ook het Teatro Greco. Dit Grieks-Romeinse openluchttheater is een van de bekendste monumenten van Sicilië. Het werd gebouwd door de Grieken in de 3e eeuw voor Christus maar ook in de Romeinse tijd werd er flink aan gebouwd waardoor het nu een mix is van bouwstijlen. Het prachtige uitzicht en de Etna als decor op de achtergrond maakt van dit theater een unieke locatie. In de zomer worden hier bijna dagelijks operavoorstellingen en concerten gegeven. Het is een absolute aanrader om er dan naartoe te gaan.

Vanuit Taormina kronkelt de Via Leonardo Da Vinci omhoog richting Castelmola, een bergdorpje dat als een van de mooiste van Italië wordt beschouwd. Als je besluit om met je camper Castelmola te bezoeken, doe dat dan in de namiddag als het niet meer zo warm is. Tegen de avond is het heerlijk toeven op de paar terrasjes die je in het dorp kunt vinden. 

GIARDINI NAXOS

Ten zuiden van Taormina ligt de badplaats Giardini Naxos met een prachtig lang zandstrand. In de zomer is het hier gezellig en druk en kun je hier genieten van een heerlijke strandvakantie. Dit is een perfecte stop voor een paar dagen relaxen tijdens je camperreis. Er zijn meerdere campings te vinden die gelegen zijn aan het strand. 

Giardini Naxos was de eerste Griekse nederzetting van Sicilië. Je vindt hier dus nog een Griekse opgravingen in het archeologische park in het centrum in het gedeelte Naxos. 

De plaats bestaat uit 3 delen, namelijk het levendige Giardini met het authentieke centrum en de vele winkeltjes en restaurantjes, Naxos met de oude vissershaven en het archeologisch park en Recanati waar zich de meeste familiehotels bevinden. Tussen Giardini en Naxos ligt een heerlijke wandelboulevard langs het strand.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TURIJN                               STAD

We kennen Turijn van de voetbalclub Juventus, het automerk Fiat en de Olympische Spelen in 2006. Deze stad ligt in het noordwesten van Italië en is minder bekend dan Rome of Milaan. Dat maakt de stad niet minder interessant, want Turijn heeft zijn eigen charme! We vertellen je graag wat meer over de stad, zodat je een bezoek aan deze stad minimaal in overweging neemt tijdens je camperreis! 

KOFFIEHUIZEN TURIJN

Bij koffiehuizen denk je eerder aan bijvoorbeeld Wenen, Praag of Boedapest. Turijn heeft ook veel koffiehuizen en we raden je aan om er minstens één te bezoeken tijdens je bezoek aan deze stad. Het voelt alsof je terug gaat in de tijd door het interieur van de koffiehuizen. Ontzettend veel bladgoud, spiegels en rode pluche. Je kunt hier heerlijke koffie drinken en daarnaast serveren ze ook de lekkerste broodjes en zoetigheden. 

FIETSEN DOOR TURIJN

Wanneer je weinig tijd hebt om Turijn te bezoeken, dan kun je het beste een fietstocht maken door deze stad. Op deze manier kun je alsnog veel zien in een korte tijd. Je kunt eenvoudig zelf fietsen meenemen tijdens je camperreis of ervoor kiezen om fietsen te huren. Een ultieme fietstocht maak je door een tour te boeken bij een lokale gids. Tijdens een tour ga je langs de paleizen, kastelen en de mooie pleinen van de stad. 

PALAZZO REALE 

Familie Savoy heeft ervoor gezorgd dat Turijn opbloeide vanaf de Renaissance. Zij zijn verantwoordelijk voor het feit dat Turijn nu meer is dan alleen een bescheiden provinciestad. Eeuwenlang was Palazzo Reale het thuis van deze adellijke familie. De rijkdom van de familie Savoy komt duidelijk naar voren wanneer je een bezoek brengt aan het paleis. Wanneer je de tuinen (Giardino Reale) gaat bezoeken, zie je dat de ontwerpers de tuinen van Versailles als voorbeeld hebben genomen. Zeker een bezoekje waard dus! 

MOLE ANTONELLIANA 

Het bekendste gebouw van Turijn is het Mole Antonelliana. De iconische toren steekt boven alle andere gebouwen in Turijn uit. Het gebouw was bedoeld als Joodse synagoge, maar de Joodse gemeenschap bleek af te haken aangezien het ontzettend lang duurde voordat het ontwerp af was en de kosten hoog opliepen. Tegenwoordig kan men in het gebouw het ‘Museo del Cinema’ (filmmuseum) bezoeken en daarnaast kun je met een lift naar het uitzichtplatform bovenin de toren gaan. Hopelijk heb je helder weer, want dan zie je namelijk de (Zwitserse) Alpen liggen! 

GIANDUJA CHOCOLADE EN BICERIN PROEVEN 

Niet alleen staat Turijn bekend om Juventus, Fiat en de Olympische Spelen, maar ook om zijn heerlijke chocolade ‘Gianduja’! Het is chocolade met gemalen hazelnoten uit De Langhe. Als chocolade liefhebber zit je dus goed in Turijn, want op ongeveer iedere hoek van de straat zit er wel een boetiekje welke deze chocolade verkoopt.

CAMPERREIS TURIJN

Vanuit Turijn ben je in op ca. 2 uur rijden afstand van Milaan. Daarnaast kun je vanaf Turijn ook makkelijk een bezoek brengen aan Lago Maggiore en het Comomeer. Je kunt jouw camperreis op deze manier plannen en een mooie combinatie maken tussen stad en het prachtige berggebied! Ben je van plan om ook Toscane te bezoeken tijdens je camperreis? Dat kan! De afstanden zijn namelijk prima te bereizen!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


VENETIË                 STAD

Venetië is een romantische stad op het water en mag je zeker niet overslaan tijdens een camperreis door Italië. Bezoek Venetië door met een gondel door de fraaie kanalen te varen. Het indrukwekkende San Marco Plein met zijn prachtige gebouwen, de grote Basiliek en de winkels met hun eigen gemaakte maskers, maken Venetië helemaal af! 

PIAZZA SAN MARCO

Het San Marco plein is het drukste plein van Venetië. Napoleon noemde het plein altijd ‘het mooiste salon ter wereld’ en is daarom een bezoekje waard. Het plein heeft een bijzonder mooie architectuur, met als 2 bekendste omliggende gebouwen de grote kerk van San Marco en het Dogenpaleis. In het Dogenpaleis woonde de doge, het staatshoofd van Venetië. De gevel van het gebouw is een echt meesterwerk omdat niemand zich, tijdens het bouwen, aan de regels van de zwaartekracht heeft gehouden. De lichtere en opengewerkte onderdelen dragen de zwaarste onderdelen van dit gebouw. Het paleis is aan de achterkant verbonden met de voormalige gevangenis van Venetië via de beroemde ‘Brug der Zuchten’. 

Wil je graag de Basiliek van San Marco bezoeken? Houdt er dan rekening mee dat het hier enorm druk kan zijn. Een lange rij voor de ingang is meer een regel dan een uitzondering. 

CANAL GRANDE

Een tocht over het water is onvermijdelijk. Venetië ligt op een groep van 118 eilandjes in de Laguna Veneta. Het belangrijkste water van de stad is Canal Grande en middels een boottocht kom je langs veel mooie plekken van Venetië. Je vaart langs indrukwekkende paleizen en onder bekende bruggen door. De bijna 4000 meter lange Canal Grande slingert sierlijk door de stad, waardoor het per watertaxi een goede optie is om de andere delen van Venetië te ontdekken. 

De bekendste brug die over de Canal Grande gaat is de Rialtobrug. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de Canal Grande met al zijn boten en watertaxi’s. Ook is dit de brug waar bijna iedereen een foto maakt om te poseren met Venetië.

ETEN EN DRINKEN

Venetië staat erom bekend dat hier (mogelijk) voor het eerste koffie werd gedronken toen dit in de 17e eeuw door de koopliederen werd gekocht. In Venetië heb je om deze reden veel deftige koffiehuizen waar je een heerlijk kopje koffie kunt krijgen. Een tip! Ga je koffie drinken op het San Marco plein? Kijk dan goed naar de prijzen omdat je hier voor een koffie ca. 15 euro betaalt. Ontdek de kleine straatjes en steegjes van Venetië en vindt daar de unieke koffieplaatsen, restaurants en bars waar er een redelijke prijs voor eten en drinken wordt gevraagd. 

CARNAVAL 

Venetië staat ook bekend om het Carnaval festival met de eigengemaakte maskers. Ieder jaar komt het festival in februari terug en is de stad omgetoverd tot een bal met parades van prachtige kostuums met pruiken en natuurlijk de beroemde maskers. Het verhaal achter de maskers is dat ze graag de sociale conventies wilden doorbreken, zoals het onderscheid tussen arm en rijk. Was je arm, rijk of van adel? Je mocht je allemaal vermommen. Het festival duurt 12 dagen en eindigt altijd op Vastenavond. De hele stad doet ieder jaar mee aan dit grote spektakel. 

CAMPERREIS VENETIË

Uiteraard raden we niet aan om met je camper het centrum van Venetië te bezoeken. Er zijn rondom Venetië vele parkeerplaatsen waar je de camper de gehele dag kan parkeren om vervolgens per watertaxi naar het centrum te varen. Ook is het mogelijk om vanuit verschilleden steden per trein naar het centrum van Venetië te gaan. Zo kun je vaak je camper gewoon op de camping laten staan. Bezoek ook Verona en/of het Gardameer in Italië. Deze plekken zijn prima met elkaar te combineren namelijk!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VERONA                 STAD

Verona is dé stad van de liefde en is een aanrader voor een bezoek tijdens je camperreis door Italië
De romantische straatjes van Romeo en Julia, de eeuwenoude bruggen en de romeinse overblijfselen zoals de Arena op het Piazza Bra geven een sfeervolle indruk van de stad. 

Maak ook eens een fietstocht over de oude stenen bruggen buiten het centrum en bezoek de prachtige paleizen op de heuvels. Verona is een minder drukke stad dan Florence of Venetië, maar minstens zo mooi! 

ARENA VAN VERONA

De Arena is een prachtig Romeins amfitheater midden in het centrum van Verona en één van de prominente bezienswaardigheden van de stad. Hoewel het minder groots is dan het Colosseum in Rome is dit amfitheater een bezoek waard. Het is één van de best bewaard gebleven amfitheaters in de wereld en het leukste is dat dit amfitheater nog steeds wordt gebruikt om mensen te vermaken. Ieder jaar worden er verschillende concerten gegeven en overdag kan je de arena gewoon bezichtigen. 

PIAZZA DEL ERBE

Piazza del Erbe is één van de belangrijkste pleinen van Verona. Al in de Romeinse tijd werd dit plein gebruikt voor marktkramen en tot op de dag van vandaag kan je hier verschillende marktkraampjes terug vinden. Aan het plein kan je de bekende Torre dei Lamberti beklimmen. De toren stamt uit 1172 en vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de heuvels met stadspaleizen, de vele oranje daken, het oude stadscentrum en het bruisende Piazza del Erbe. 

ROMEO EN JULIA

Verona is de stad van Romeo en Julia en ieder jaar komen er veel toeristen naar Casa di Giulietta, het huis van Julia. Bezoek de kleine binnenplaats vol liefde, waar het 14e -eeuwse huis met het bekende balkon te zien is, een muur vol handgeschreven liefdebetuigingen en het standbeeld van Julia. Ze zeggen dat als je de rechterborst van het beeld aanraakt dat dit geluk brengt in de liefde. We raden je aan om vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag deze bezienswaardigheden te bezoeken, daar het vaak erg druk kan zijn op deze plek. 

VIA MAZZINI

Milaan is de modestad van Italië maar ook in Verona kan je uitstekend winkelen. De Via Mazzini is de belangrijkste winkelstraat van Verona en hier kan je dan ook de mooiste kleding kopen. Je vindt er kledingwinkels van bekende merken, maar ook de typische Italiaans boetiekjes waar je heerlijk je slag kunt slaan.

CAMPERREIS VERONA

Tijdens een camperreis door Italië mag je Verona niet overslaan. Buiten de stad zijn er verschillende campings waar je kan overnachten. Verblijf je in de omgeving van het Gardameer dan is de afstand ca. 30 kilometer naar de stad. Een prima optie om het Gardameer te combineren met een bezoek aan Verona dus! Vanuit het Gardameer heb je een goede verbinding via het openbaar vervoer naar Verona. Je kunt er dus ook voor kiezen om de camper te laten staan op de camping en de stad te bezoeken middels het openbaar vervoer.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIAREGGIO               STAD

Deze gezellige badplaats is populair onder de Europese reizigers. Naast een gezellige badplaats is Viareggio ook het centrum van scheepsbouw. Dit kun je goed zien aan begin van de boulevard. Hier staan namelijk enorme schepen, welke je van een kleine afstand kunt bewonderen. Voor een camperreis met het gehele gezin is dit de perfecte plek om een aantal dagen aan het strand door te brengen. Viareggio wordt ook wel het Scheveningen van Italië genoemd. 

STRAND VAN VIAREGGIO 

Wanneer je toe bent aan een aantal dagen aan het strand is Viareggio een ideale plaats om te vertoeven. Één van de belangrijkste verschillen met de Nederlandse stranden is dat de Italianen weinig openbare stranden kennen. Vaak zie je een smalle strook welke gebruikt kan worden als openbaar strand waar je je badhanddoek neer kunt leggen. Dat is ook goed te zien in Viareggio. De overige ruimte op het strand wordt beheerd door families welke al jarenlang een resort of Beach club runnen. Je kunt hier dan een ligbedje en een parasol huren voor een aantal uren of voor de hele dag. Hoe dichter je aan het water ligt, hoe duurder de bedjes zijn. Een gemiddelde prijs van een ligbedje met parasol is ongeveer €15,- per dag. Je mag voor dit bedrag ook gebruik maken van alle andere faciliteiten van de clubs, zoals de toiletten en zwembaden. 

Direct aan het strand ligt een 3 kilometer lange dijk/boulevard waaraan verschillende winkelketens te vinden zijn en restaurants met heerlijke gerechten. Viareggio staat bekend om zijn vele visrestaurants dus pak je kans om heerlijk te dineren in deze badplaats. 

CAMPERREIS VIAREGGIO 

Wanneer je met de camper een aantal nachten in Viareggio wilt verblijven, dan raden we je aan om te overnachten op Camping La Pineta. Dit is een ruime camping met veel beschutte plaatsen. Daarnaast biedt de camping de mogelijkheid om fietsen te huren, zodat je makkelijk vanaf de camping naar het strand kunt fietsen. 

Combineer je camperreis met een dagje Livorno of Lucca, zodat je strand en cultuur met elkaar kunt afwisselen!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOLTERRA                  STAD

In de provincie Pisa ligt het typisch Toscaans stadje Volterra op een 500 meter hoge heuvel. In de middag is het hier vaak druk en door de smallere straatjes, welke door het centrum lopen, heb je het idee dat het nóg drukker is. Toch is een bezoek aan Volterra meer dan de moeite waard. Het stadje heeft echt zijn charme! Houd je niet van drukte, breng dan vroeg in de avond een bezoek aan het centrum, dan is het een stuk rustiger. 

PALAZZO DEI PRIORI 

Dit mooie gebouw werd in de middeleeuwen gebruikt als stadhuis. Tegenwoordig is er een museum gevestigd en kun je de klokkentoren bezoeken. Het is een smalle, steile klim en vanuit deze toren heb je een fantastisch uitzicht over Volterra en de omgeving. Je kunt vanaf hier de Duomo zien van Volterra. 

DUOMO DI VOLTERRA 

De kathedraal van Volterra ziet er van de buitenkant wat ‘saaier’ uit dan bijvoorbeeld de Duomi in Siena, maar het interieur gaat je verrassen. De binnenkant is versierd met panelen en preekstoelen uit de 13e eeuw. In deze tijd is de kathedraal ook opgebouwd. Prima voor een kort bezoekje dus! 

TEATRO ROMANO

Volterra heeft een eigen amfitheater uit de eerste eeuw voor Christus. Deze is gelegen net buiten de stadsmuren, tegen een helling aan. Je ziet hier nog de marmeren zuilen en 19 rijen met zitplaatsen. Je kunt dit amfitheater ook bezoeken tegen betaling om op deze manier mooi foto’s te kunnen maken van deze bezienswaardigheid. 

TWILIGHT VOLTERRA

Wie de Twilight boeken heeft gelezen gaat hier herkenningspunten terug vinden. Volterra is namelijk een belangrijke locatie geweest voor het schrijven van deze boeken. New Moon (tweede film/boek) speelt zich namelijk af in Volturi. Het is gebaseerd op Volterra, maar uiteindelijk zijn de scenes opgenomen in Montepulciano. Door deze films en boeken is Volterra een toeristische trekpleister geworden. 

DINEREN IN VOLTERRA 

De Italianen zelf dineren pas later op de avond en dat scheelt in drukte aan het begin van de avond. Zorg wel dat je in de middag alvast even een plekje reserveert bij een restaurant om teleurstellingen te voorkomen. Het kan eigenlijk niet mis gaan in dit stadje, want er zijn zoveel goede restaurants! 

CAMPERREIS VOLTERRA 

Volterra ligt eigenlijk in het hart van Toscane, waardoor je makkelijk een uitstapje kunt maken naar Siena, Livorno en San Gimignano bijvoorbeeld. Het is er prima vertoeven voor één nacht. Heel groot is het stadje namelijk niet, maar perfect als doorreis bestemming! 

Wanneer je dicht bij Volterra wilt kamperen dan is Camping Le Balze een prima optie. Dichtbij de camping is er een supermarkt te vinden en binnen 15 minuten sta je met de camper geparkeerd bij het centrum van Volterra. Er zijn zelfs bij het centrum speciale parkeerplaatsen voor campers beschikbaar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZUID-WEST SICILIE               ROAD TRIP

De provincie Agrigento in het zuidwesten van Sicilië is de armste provincie van het eiland. Daardoor lijkt het of hier minder te ontdekken valt. En dat is precies wat je hier juist wel kunt doen… “ontdekken” dit deel van het eiland hoef je dus absoluut niet over te slaan!

AGRIGENTO

De bekendste bezienswaardigheid van deze stad is de oude stad in de Valle dei Templi, de vallei van de tempels. Eigenlijk is het geen vallei maar een heuvelrug die op de werelderfgoed van UNESCO staat. Je kunt hier 8 prachtige Griekse tempels, heiligdommen en andere overblijfselen uit de periode van 580 tot 430 voor Christus zien. De tempel van Concordia is een van de meest intact gebleven tempels en het hoogtepunt van dit gebied. Maar ook de overblijfselen van de tempel van Zeus mag je zeker niet overslaan. 

Vanuit de Valle dei Templi heb je een prachtig uitzicht over de nieuwe stad. In eerste instantie lijkt dit niet echt de moeite waard maar als je eenmaal in het centrum bent zul je zien dat Agrigento een prachtige oude kern heeft waar je heerlijk kunt ronddwalen en waar je ook weer een prachtig uitzicht hebt op de heuvel met tempels die vooral ’s avonds ook mooi verlicht zijn. Let wel op… in de zomermaanden kan het in Agrigento heel warm worden door de Sirocco, een warme wind die zelfs onaangenaam heet kan zijn. 

KUST TUSSEN AGRIGENTO EN SCIACCA

Wil je nog een stukje ongerepte Mediterrane kustlijn ontdekken met je camper? Rij dan van Agrigento naar Sciacca en zie de prachtige zandstranden, duingebieden en kleine typisch Italiaanse vissersdorpjes. Vergeet niet om af en toe te stoppen en een verfrissende duik in de zee te nemen of geniet voor je camper van het uitzicht met een lekker kopje koffie.

REALMONTE

Hier is het strand Scala dei Turchi een opvallend natuurverschijnsel. Als je die kant op gaat lijkt het net of er een gigantische ijsberg ligt maar in werkelijkheid is het een krijtrots met een soort traptreden die door de wind en erosie zijn uitgesleten. Badgasten maken dankbaar gebruik van de uitgesleten traptreden en gaan er heerlijk op zonnen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZUID-OOST SICILIE             ROAD TRIP

en prachtig landschap! Slingerende wegen door bergen, heuvels met hier en daar een olijfboomgaard afgewisseld met ruig landschap en prachtige baroksteden. Het zuidoosten van Sicilië is minder bekend bij de meeste toeristen maar dat maakt het zeker niet onbemind. Wil je authentieke steden en ongerepte zandstranden aan je camperreis toevoegen? Dan zit je hier zeker goed.

SYRACUSE

Als geboorteplaats van Archimedes was dit ooit de hoofdstad van de Griekse wereld. Het is een havenstad die veel te bieden heeft. Naast dat het nog een echte handelsstad is, kun je hier heerlijk vertoeven en rondstruinen door de smalle straatjes in het oude centrum Ortygia en genieten op het plein bij de Duomo. Maar ook een bezoek aan het Parco Archeologico Della Neapolis net buiten het oude centrum is een must. Hier kun je indrukwekkende opgravingen uit de Griekse en Romeinse tijd bekijken.  

NOTO

Nadat Noto in 1693 bijna volledig verwoest was door een aardbeving is het een paar kilometer verderop herbouwd onder leiding van 3 architecten. Vincenzo Sinatra, Paolo Labisi en Rosario Gagliardi. Zij hebben er een kunstwerk van gemaakt vol met barokke gebouwen die uit een geeloranje gekleurde kalkzandsteen zijn opgetrokken. Vooral bij zonsondergang is het prachtig. Het ultieme golden hour beleef je hier door de prachtige gloed die de stad dan krijgt.

Als je door de stadspoort, de Porta Reale, de Corso Vittorio Emanuele op loopt, kun je de meeste prachtige bouwwerken bekijken. En lijkt het net een wandeling door een openluchtmuseum. 

PIAZZA ARMERINA

De stad die bekend staat om de wereldberoemde mozaïeken in de Villa Romana del Casale net buiten het centrum. Deze villa staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er liggen schitterende mozaïek vloeren die waarschijnlijk zijn gemaakt door Noord-Afrikaanse kunstenaars. Omdat er nog regelmatig aan de opgravingen gewerkt wordt raden we aan om vooraf goed te informeren naar de openingstijden van dat moment. 

Ook het centrum van Piazza Armerina is de moeite van een bezoek waard. Smalle straatjes met leuke en authentieke winkeltjes en een gezellig plein waar tot in de late uurtjes genoten wordt van het nachtleven. Ook de Duomo die boven de stad uittorent en de kronkelstraatjes ernaartoe waar je nog meer prachtige kerken, kloosters en palazzo’s kunt bekijken zijn een wandeling meer dan waard. 

ZUIDOOSTKUST

Vanaf Noto kun je via Lido di Noto en de SS19 met je camper naar het zuiden rijden. Je komt langs het Vendicari natuurreservaat met een fantastisch zandstrand en uiteindelijk kom je dan uit in de idyllische badplaatsjes Marzamemi en Portopalo. Wil je een rustige onderbreking tijdens je camperreis en ben je niet op zoek naar een drukke badplaats? Dan zit je hier goed. Want al deze badplaatsen in het zuiden zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme. Hier ga je heerlijk op in het Italiaanse leven en geniet je van de verse vis die gevangen wordt en ’s avonds in een van de kleine restaurantjes aan je geserveerd wordt.

=======================================================================