CADUSA  CAMPERREIZEN 

      dé specialist voor een campervakantie               


BEZIENSWAARDIGHEDEN KROATIË


CATVAT        DORP

In Cavtat begon ooit de historie voor de stad Dubrovnik. Toen de inwoners van het Romeinse Epidaurus zich onveilig voelden en vertrokken naar het nabijgelegen eiland Ragusa. Ragusa werd later omgedoopt tot Dubrovnik en Epidaurus kreeg de naam Cavtat. Cavtat is een van de oudste steden die je tijdens je camperreis kunt bezoeken aan de Dalmatische kust.  

Cavtat ligt aan een schilderachtige baai en wanneer je met de camper door de omgeving gaat rijden kun je volop genieten van de heldere turkooisblauwe zee en de mooie omliggende glooiende heuvels. 

HISTORISCHE GEBOUWEN CAVTAT

 

In het centrum van Cavtat kun je verschillende historische gebouwen bewonderen die stammen uit de renaissance. Het Rectorenpaleis, de barokke St. Nicolaaskerk en het mausoleum van de familie Racic. Het mausoleum wordt als een van de mooiste steenhouwwerken van Kroatië beschouwt en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Cavtat en de omgeving.  

Wanneer je met de camper Cavtat komt binnenrijden zie je van ver af de St. Nicolaaskerk al liggen. De kerk is gevestigd aan de mooie wandelpromenade Obala A. Starcevica en beschikt over een opvallende klokkentoren.   

Al wandelend langs de promenade passeer je ook het franciscanenklooster van Cavtat. In de naastgelegen kloosterkerk is een kunstwerk te bezichtigen dat ooit door de Renaissance School van Dubrovnik gemaakt werd. 

GOEDE INFRASTRUCTUUR

Niet alleen op het gebied van toerisme is Cavtat populair, ook als congresbestemming is de stad belangrijk voor Kroatië. Er zijn veel hotels en campings te vinden in de omgeving waardoor de stad nauw verbonden is met de meetingindustrie. Er zijn moderne vergaderruimten en faciliteiten te vinden. Doordat er veel congressen georganiseerd worden is de infrastructuur van Cavtat van zeer goede kwaliteit en dat is dan weer prettig wanneer je met de huurcamper door het gebied gaat reizen. De wegen zijn goed en het ontbreekt aan vrijwel niets, om heerlijk te genieten tijdens de camperreis. Vanuit Cavtat passeer je romantische idyllische plekjes, dramatische berglandschappen en authentieke gebouwen. 

BEZOEK MONTENEGRO PER CAMPER

 

Vanuit Cavtat kun je makkelijk een uitstapje maken naar Montenegro. Op ongeveer 60 km afstand tref je de Baai van Kotor aan, een prachtige bestemming om te combineren met je camperreis door Kroatië.   

Kotor staat bekend om de bijna 5 km lange muur die de stad omsluit. Er zijn talrijke paleizen en huizen te bewonderen die nog stammen uit de renaissance, toen Kotor nog een kolonie van Venetië was. De historische stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CRES                    EILAND/SCHIEREILAND

Het tweede grootste eiland van Kroatië, Cres, was ooit onderdeel van een groter eiland samen met Losinj, maar beiden eilanden zijn tegenwoordig nog enkel door een brug aan elkaar verbonden. Met de camper kun je, via de enige snelweg van het eiland, heerlijk over de D100 rondtoeren en genieten van de omgeving. Op verschillende locaties op het eiland tref je ruïnes van kerken en oude kloosters. Er zijn tevens veel bergen en bossen te vinden op Cres, maar ook de vele akkers zijn kenmerkend voor Cres. De agrarische economie is nog altijd erg belangrijk ook voor de inwoners van Cres. 

De rotsachtige kust, aan het noordwesten van Kroatië net voor Istrië, is kenmerkend voor ruim 400 km2 grote eiland Cres. Eeuwenoude natuur en geschiedenis is hier terug te vinden en gaat zelfs terug tot aan de tijd dat Cres tot Venetië behoorde, evenals veel omliggende eilanden in deze omgeving. De legende gaat dat de oude Grieken het eiland ooit zelfs nog ontdekten. 

KVARNER BAAI PER CAMPER

Aan de Kvarner baai ligt de gelijknamige stad Cres met zijn bijna 3500 inwoners. Vrijwel de gehele bevolking van het eiland woont in de hoofdstad die aan een mooie beschutte baai gelegen is. De stad beschikt over een sierlijke haven met vissersboten in allerlei formaten en kleuren. Tijdens een bezoek met de camper aan het eiland Cres zal een stop in Cres dan ook zeker op de planning staan. 

Het centrum van Cres beschikt over gezellige straatjes en binnenplaatsen en bezoekers wandelen graag over de promenade, nabij de haven. Hier zijn talloze winkeltjes en restaurantjes te vinden. Vooral op warme zomerdagen is het hier heerlijk toeven en kun je genieten van de ondergaande zon. 

In de omgeving van de stad Cres liggen veel vakantiehuizen en ook een fijne camping. Vooral in het voorjaar en de zomer is het in deze omgeving dan ook gezellig druk met toeristen, terwijl de geur van brem, oleander, rozemarijn en jeneverbes je tegemoet komt.

LUBENICE

Onderweg passeer je met de camper een aantal kleine idyllische dorpjes met het kenmerkende kalksteen. Een leuke plek om te bezoeken op het eiland Cres is het museumdorp Lubenice. Het dorp prijkt 380 meter boven zee uit en heeft een geweldig uitzicht over de omgeving. Kijkend op de steile kustlijn met haar diepe baaien is Lubenice echt een geweldige plek om te vertoeven.

De vele koopmanshuizen en kapiteinswoningen zijn in Venetiaanse gotische stijl gebouwd en vanuit de haven loop je via de kade, met zijn verdedigingsmuren naar het centrale plein van het dorp. 
In de zomermaanden organiseert Lubenice een groots muziekfestival en trekt daarmee honderden enthousiaste toeristen naar het dorp. 

VALUN

Aan de rand van het centrum van Valun kun je de camper goed parkeren op de grote parkeerplaats, vanwaar je naar het centrum van het autovrije vissersdorp kunt wandelen. 
Er zijn slechts enkele woningen en inwoners te vinden in Valun, maar dat maakt het dorpje des te knusser om te bezoeken. 

Vooral het knusse sierlijke haventje is een bezoekje waard met de gezellige restaurantjes waar je heerlijk kunt genieten van de lokale visgerechten. Nergens anders kun je zo vers en lekker eten met het prachtige uitzicht over de helderblauwe Adriatische zee. 

CAPUT INSULAE

Op slechts enkele plekken in Kroatië komt de vaalkopgier nog voor en Cres speelt een belangrijke rol in de bescherming van deze diersoort. 
In het dorpje Beli kun je een bezoek brengen aan het ecologische onderzoekscentrum voor milieubescherming “Caput Insulae”. Het centrum houdt zich actief bezig met het observeren van boordplaatsen en bekommert zich om de zeldzame gier. Diverse inheemse roofvogels worden hier opgevangen en onderzocht. 

In de omgeving van het centrum en het nabij gelegen dorp Beli is veel natuur te bewonderen en er zijn juist weinig inwoners te vinden. Een rustige plek en ideaal voor een mooie stop met de huurcamper.

TRAMUNTANA BOSSEN

In het noorden van het eiland Cres ligt een beschermd bosgebied. De bossen bestaan uit ruim 5500 hectare eiken- en kastanjebomen. 
Er zijn verschillende wandelpaden te vinden in de bossen en wij adviseren bijvoorbeeld de 10 km lange Red Track Trail, die je langs verschillende verlaten dorpjes, grotten en doolhoven leid. 
De belangrijke archeologische vondst van een berenskelet van ruim 12000 jaar oud in de Tramuntana bossen is ook belangrijk voor de historie van Cres, want nergens anders werd er ooit een skelet van deze beersoort gevonden. 

VRANAMEER

In het midden van het eiland Cres ligt het Vranameer. Het meer is erg bijzonder, omdat het diepste punt van het meer onder zeeniveau ligt en het hoogte punt juist erboven. 
Ondanks dat het meer afgesloten is voor toeristen, doordat het gebruikt wordt als watervoorziening van het eiland Cres, kun je zeker een bezoekje plannen aan het meer tijdens de camperreis. Het uitzicht is werkelijk prachtig en vooral de hoogste berg van het eiland, de Gorice, is magnifiek. 

CAMPER OP VEERBOOT CRES

Er zijn verschillende verbindingen met het vasteland van Kroatië vanaf het eiland Cres. De belangrijkste dorpjes zijn Merag, Martinscica en Porozina. 
Vooral in het voorjaar en de zomer varen er veel veerboten, vanwege de toeristische vraag om het eiland te bezoeken. In het najaar valt er in verhouding wat meer neerslag.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CRIKVENICA                    DORP

Op ongeveer 30 km afstand van de stad Rijeka ligt het schilderachtige vissersdorpje Crikvenica. Aan de azuurblauwe Kvarner baai ligt het dorp aan een van de mooiste delen van de Kroatische kust. Al sinds begin 1900 is Crikvenica erg in trek bij toeristen en ook tegenwoordig bezoeken veel reizigers het dorp tijdens een rondreis met de camper. 

CAMPERREIS CRIKVENICA

Crikvenica beschikt over een prachtige 8 km lange promenade, die langs het brede zandstrand helemaal doorloopt tot aan Selce. 
Vooral in de zomer is er een gezellige drukte rondom de haven en de promenade. Jaarlijks organiseert de lokale bevolking diverse activiteiten zoals concerten, muziekfestivals, modeshows en tentoonstellingen. De traditionele zomerfeesten zijn erg geliefd bij zowel de kampeerders als bij inwoners van Crikvenica. 

Wanneer je de huurcamper aan de rand van het dorp parkeert kun je heerlijk aan de kust flaneren en genieten van de wandeling door de schilderachtige omgeving. 

HISTORISCHE MONUMENTEN

Voor wie van historische plekken houdt kan zijn hart zeker ophalen in Crikvenica. Tal van authentieke historische monumenten en overblijfselen tonen het rijke verleden van het dorp. 
Bezoek bijvoorbeeld eens het Pauline klooster waar de stad zijn naam zelfs dankt, of bezoek de kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria of het gedenkteken van Zvanko Car. Ook beschikt Crikvenica over een stadsmuseum en de molen Tos die gebruikt wordt voor het verwerken van olijfolie uit de omgeving. 

Op diverse plekken nabij historische bezienswaardigheden in Crikvenica zijn prachtige tuinen en parken aangelegd en dat zorgt voor een erg mooi uiterlijk van het oude vissersdorp. 

WATERACTIVITEITEN CRIKVENICA

In de omgeving van Crikvenica kun je heerlijk genieten van verschillende wateractiviteiten. Er is voor ieder wat wils: van relaxen op de fijne zandstranden aan het helderblauwe water tot aan wat meer uitdaging in de vorm van duiken, waterskiën of zelfs paragliden. 

  Ook beschikt Crikvenica over een aantrekkelijk aquarium waar men veel aandacht besteed aan de rijke dieren- en plantenwereld van de Middellandse Zee. 
Ondanks dat Crikvenica een relatief onbekend dorp van Istrië is kunnen we een bezoek tijdens de camperreis zeker adviseren. Maak een korte stop op de route met de huurcamper in Crikvenica en geniet van de omgeving.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DUBROVNIK              STAD


Een bezoek aan de Parel van de Adriatische Zee mag natuurlijk niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Kroatië (link) met de camper. Dat het land goed vertegenwoordigd is op de Werelderfgoedlijst van UNESO is feit, want ook de volledige oude stad van Dubrovnik mag deel uitmaken van deze lijst. De schoonheid van deze stad is wereldwijd bekend, dus verwacht niet dat je de enige toerist bent die Dubrovnik gaat verkennen.  

Dubrovnik was altijd een rijke stad en vakantiebestemming van de bovenste plank. Tijdens de oorlog en de aardbeving van 1667 heeft de stad veel tegenslagen moeten verduren. Gelukkig zijn veel prachtige gebouwen bewaard gebleven en is het centrum weer helemaal opgeknapt. De stad ademt historie en je zou denken dat op een middeleeuwse filmset terecht bent gekomen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat Dubrovnik ook is gebruikt als filmlocatie voor de hitserie Game of Thrones. Dwaal door de straatjes van King’s Landing of boek zelfs een tour, om alle ins en outs te weten te komen.


DE STADSMUREN VAN DUBROVNIK

Dubrovnik is een van de weinige steden die nog volledig omgeven is door een stadsmuur. Met een huidige prijs van ca. 200 Kroatische kuna per volwassene is het een wat prijzige bezienswaardigheid, maar wat ons betreft zeker de moeite waard. Je hebt niet alleen een prachtig uitzicht over het oude centrum maar ook de schitterende Adriatische Zee. Ga aan het einde van de dag en geniet ook nog eens van een oogverblindende zonsondergang!

KABELBAAN NAAR MOUNT SRD

Vanuit het centrum van Dubrovnik kun je de kabelbaan nemen naar Mount Srd. Niet alleen onderweg, maar ook vanuit de berg heb je een oogverblindend uitzicht over Dubrovnik. Naar boven wandelen is zeker een optie, maar dat is wel een behoorlijke klim. Vind je een kaartje van ca. € 15-20 per persoon voor de kabelbaan iets te veel van het goede? Je kunt ook naar boven rijden, maar met de camper is dat vanwege de erg smalle weg niet zo’n goed idee. Een Uber is dan een goed en ook nog eens voordeliger alternatief!

LOKRUM

Binnen ongeveer een kwartiertje vaar je vanuit de haven van Dubrovnik naar het groene eiland Lokrum. Neem een duik in het kratermeer, bezoek de ruïne van het Benedictijner Klooster en verwonder je aan de pauwen die op het eiland rondlopen! Houd je van activiteiten op het water en ben je graag actief bezig? Sla de boottocht dan over en kajak met een gids naar het eiland.

DUBROVNIK MET DE CAMPER

Wanneer je naar het meest zuidelijke puntje van Kroatië reist moet je met de camper altijd een stukje door Bosnië en Herzegovina rijden. Kun je een bezoek aan dat land ook weer van je lijstje afstrepen!  

Er zijn niet heel veel parkeerplaatsen in Dubrovnik welke geschikt zijn om je huurcamper te parkeren. Een optie wat verder in het centrum is Dubrovnik City Parking. Te voet ben je met een half uurtje bij alle bekende bezienswaardigheden. Spaar je in het warme weer liever je krachten om rond te dwalen in het centrum? Neem dan een taxi of Uber. Natuurlijk kun je je camper ook op de camping laten staan, en vanuit daar een kort ritje maken naar de oude stad.

Een heerlijk plekje om met je camper te vertoeven is de Solitudo Sunny Camping. In een minuut of 10 rij je naar het centrum van Dubrovnik en op ongeveer 5 minuutjes lopen leg je je handdoekje neer op een van de kiezelstranden. Ook mag je tegen een toeslag gebruik maken van het zwembad van een nabijgelegen hotel.

Nadat je je hebt verwonderd aan het natuurschoon van Plitvice en Krka en indrukwekkende steden zoals Split en Zadar is Dubrovnik is een geweldige afsluiter van je camperreis door Kroatië. Je hebt nog even een lange rit voor de boeg richting Zagreb, om vervolgens afscheid te nemen van je huisje op wielen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HVAR                 EILAND/SCHIEREILAND


Hvar staat vooral bekend als partyeiland, maar is zoveel meer dan dat. Kijk eens verder dan het bruisende Hvar Stad en ontdek de prachtige lavendelvelden, mooie stranden gelegen in kleine baaitjes en de oude stad Stari Grad. Vanuit Split kun je met je camper de ferry nemen naar Hvar. Je kunt meerdere keren per dag de overtocht tussen Split en Stari Grad maken. De duur van de overtocht is ca. 2 uur. Heb je ruim de tijd voor je camperreis door Kroatië? Sla Hvar dan zeker niet over!

HVAR STAD

Hvar stad is dé uitgaansplek van het eiland en dan ook erg in trek bij jongeren. Het is hier ook druk, in vergelijking met de rest van het eiland. Heb je zin in een feestje? Sla deze stad dan zeker niet over. Maar Hvar stad heeft meer te bieden. Vergaap je aan de flitsende jachten in de haven, slenter door de smalle straatjes van het oude stadcentrum en beklim het fort van Hvar voor een schitterend uitzicht over de stad en de groene eilandjes die in de verte liggen. Naar die eilandjes kun je ook een dagexcursie boeken! Verblijf met je huurcamper op Camp Vira. Een heerlijk beschut plekje tussen de bomen, met uitzicht op zee. Voor een paar euro brengt een Uber of gewone taxi je in nog geen 10 minuten naar het centrum.  

STARI GRAD

Wanneer je de boot neemt naar Hvar, kom je aan in Stari Grad. Dit is één van de oudste steden van Kroatië en is gesticht door de Grieken. Het is hier een stuk rustiger dan in Hvar Stad. Voor een paar euro kun je het kasteel van Tvrdalj ontdekken, een van de meest populaire bezienswaardigheden in de stad. Binnen een paar minuutjes wandelen door de oude straatjes kun je niet alleen een aantal kerken bezichtigen, maar ook een klooster. Geniet tussendoor van een hapje of drankje in een van de vele barretjes en restaurantjes. Na een bezoek in de stad zoek je de rust op in Jelsa, waar je met je camper op verschillende campings kunt verblijven.

HVAR MET DE CAMPER

Vooral het westen van het eiland is goed te bezoeken met een camper. In het oosten zijn eigenlijk geen campings te vinden. Wanneer je aankomt met de boot in Stari Grad zit je dan ook direct aan de goede kant van het eiland! Bezoek Hvar tijdens jouw camperreis langs de Adriatische kust, nadat je je hebt mogen verwonderen aan de havensteden Zadar, Šibenik en natuurlijk Split zelf. Reis je tussen Stari Grad en Hvar Stad met je huurcamper? De beroemde lavendelvelden kun je hier langs de weg bewonderen en staan vooral in juni in bloei!


---------------------------------------------------------------------------

KRK                EILAND/SCHIEREILAND

Krk is het grootste eiland in de Adriatische zee, met een oppervlakte van 409 km2. De brug die het vasteland van Kroatië en Krk verbindt is prima te berijden en ook heeft Krk een eigen internationale luchthaven. Het eiland is qua natuur een gebied van uiterste. De buitenkant en dan met name de oostkust wordt omringd door ruige, witte rotsen en het binnenland, wat meer beschut is tegen de wind, is juist heel weelderig begroeid. Het eiland zelf wordt omgeven door prachtig blauw, kristalhelder water.

Ook op dit eiland hebben de romeinen hun steentje bijgedragen, letterlijk, en zijn nog resten te vinden van oude muren, baden en villa’s met mozaïekvloeren.

KRK-STAD

De stad Krk, hoofdstad van het eiland, is in de middeleeuwen opgericht en heette destijds Curicum, daar is het eiland later ook naar vernoemd. De romeinse muur en de 3 Venetiaanse poorten kun je hier nog terugvinden, namelijk de Stadspoort met de wachttoren, de Zeepoort en de Bovenpoort. De stad Krk heeft de romeinse indeling behouden en op het plein zie je ook nog vele mooie, oude gebouwen terug uit die tijd. Wat de stad het meest domineert is de Maria-Hemelvaartkathedraal, die stamt uit de 12e eeuw. Deze schitterende kerk is gemaakt van licht natuursteen en huist kostbare schatten in zich, zoals vier schilderijen van Christoforo Tasca en een houten barokke preekstoel.
Achter deze kerk kun je het Frankopankasteel bezoeken. Dit gebouw bestaat uit vier vierhoekige torens en een ronde toren en huisvest 2 verschillende kerken gewijd aan Onze-Lieve-Vrouwe van Gezondheid en Franciscus. 

Krk heeft ook hele mooi stranden en campings die zeker aan te raden zijn om te bezoeken en om je camper te parkeren om te overnachten. Je kunt hier genieten van watersporten, maar ook heerlijk wandelen en genieten van een wijntje of ander heerlijk drankje op een van de gezellige terrasjes. 

BAŠKA 

Deze stad, niet te verwarren met oud Baška, ofwel Stara Baška, ligt aan de kust en is een populaire badplaats met een heel mooi, lang strand. Net zoals vele dorpjes heeft ook Baška een mooie kerk, de Drievuldigheidskerk uit 1723 en deze is gelegen aan een klein pleintje. Deze kerk herbergt het schilderij van een laatste avondmaal van Palma il Giovane. Wil je meer oudheden zien, kun je net buiten Baška een in de 11e eeuw verwoest kasteel bekijken, wat in 1723 is herbouwd en nu de Johanneskerk huisvest. Een andere kerk in de buurt, de Luciakerk in Jurandvor, bezit een kopie van de Baškasteen, het oudste Kroatische document in glagolitisch schrift, wat is geschreven in 1100. Zeer interessant voor de liefhebbers!

VRBNIK

Dit kleine, schattige dorpje aan de oostkust van het eiland Krk is echt een aanrader om doorheen te wandelen. Dit dorpje heeft allerlei smalle straatjes, veel leuke hoekjes en doorkijkjes en je gaat ook hier weer helemaal terug in de tijd. Wat Vrbnik zo uniek maakt, is dat het ‘t smalste straatje ter wereld heeft. Deze straat heet Klančić en is maar liefst 43 cm breed, altijd leuk om een keer doorheen te lopen. Wanneer je uitgewandeld bent, kun je aansluitend heerlijk genieten van een wijnproeverij met allerlei hartige snacks erbij. 

NAAR KRK MET DE CAMPER

Krk wordt ook wel het gouden eiland genoemd. Wanneer je op zoek bent naar een camping tijdens je camperreis en je wilt de indrukwekkende natuur bekijken, dan ben je op Krk aan het juiste adres. Je vindt er vele diverse landschappen; van machtige bossen, rotsachtige kusten en fraaie baaien tot vruchtbare velden. Ook onderwater is er ontzettend veel te zien, want je kunt hier ook goed snorkelen. Een camping op Krk biedt niet alleen garantie op natuurschoon, maar in de historische dorpjes kan je ook culinair genieten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KRKA WATERVALLEN                  NATUURPARK

Tijdens je camperreis door Kroatië mogen naast de populaire Plitvicemeren ook zeker de imposante watervallen van Krka niet ontbreken. Het nationale park is gelegen tussen Zadar en Split. Hier laat je je niet alleen verwonderen door de watervallen, maar ook de andere natuurschoonheden van het park. Breng ook eens een bezoek aan het Visovac klooster. Zorg dat je, zeker in de zomer, vroeg in het park bent om de grote drukte voor te zijn. Er bevinden zich verschillende campings aan de voet van de verschillende ingangen naar het park. Zo kun je na een dag vol overweldigende natuur nagenieten van alle indrukken bij de camper!  

INGANGEN KRKA PER CAMPER

Er zijn verschillende ingangen naar het park. Lozovac wordt gezien als de hoofdingang. Een wandeling van ca. 875 meter over het pad brengt je naar de grootste waterval van het park: Skradinski Buk. In het hoogseizoen rijden de bussen ook af en aan naar de waterval. Wil je een bezoek brengen aan het Visovac kloostereiland? Dan neem je vanaf deze ingang de boot. De boottocht duurt ca. 2 uur, dus trek hier voldoende tijd voor uit. Je kunt er ook nog voor kiezen om de toch te combineren met een bezoek aan de watervallen van Roški Slap. Dan geniet je ruim 4 uur van al het moois.

Niet alleen via Lozovac heb je toegang tot het park, je kunt ook de Skradin ingang nemen. Je vaart dan met de boot het park binnen. Na het aanmeren loop je in ongeveer 5 minuten naar de Skradinski Buk waterval.

Rondom de Skradinski Buk waterval zijn verschillende wandelroutes. Deze leiden je over houten bruggetjes en paden niet alleen langs nog meer watervallen, maar ook een moeras, oude huisjes en watermolens.  

Keek je er al naar uit om een verkoelende duik te nemen in een van de toegankelijke meren van Krka? Helaas moeten we je teleurstellen, dit is namelijk vanaf 2021 niet meer toegestaan. 

KRKA NATIONAAL PARK BEZOEKEN MET DE CAMPER

Vooral rondom de Lozovc en Skradin ingangen zijn verschillende campings te vinden waar je met je camper kunt overnachten. 

Je kunt bijvoorbeeld op Camp Marina kamperen. Havensteden Zadar en Split liggen beide op ongeveer een uurtje rijden van de camping. Met de gunstige ligging aan de voet van de ingang, ben je binnen no-time in het park om de schitterende natuur te bewonderen. De camping beschikt over een restaurant, waar je gerechten van de typische Dalmatische keuken kunt proeven. En die verkoelde duik? Die kun je nemen in het zwembad op de camping!

Vergeet ook niet een uitstapje te maken naar Šibenik om je te verwonderen aan de St. Jacobuskathedraal, welke op de Werelderfgoedlijst van UNESO staat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LOSINJ                            EILAND/SCHIEREILAND


Het kleine eiland Losinj ligt ten zuidwesten van het eiland Cres en beiden waren ooit aan elkaar verbonden. Maar de Romeinen vernielden deze verbintenis, zodat de scheepvaart een betere doorgang kon vinden. Tegenwoordig kun je het eiland Losinj enkel nog bereiken via een lage ophaalbrug vanuit Osor, gelegen op het eiland Cres, of per veerboot. 

Wanneer je met de huurcamper op de veerboot naar het eiland vaart ervaar je direct de prettige sfeer. De azuurblauwe zee, pijnboombossen en de geur van verse kruiden zoals salie en oleander: het is allemaal geweldig. Al snel wordt het duidelijk waarom het eiland voor de elite van het Hapsburgse rijk vroeger al erg geliefd was als vakantiebestemming. Niet voor niets geldt het eiland ook tegenwoordig nog als de Oostenrijkse Rivièra. 

De rijkere Kroatische families en adel komen hier graag naar hun villa’s in de zomermaanden. De oude historische villa’s worden vaak opgeknapt tot schitterende boetiekhotels en de uitstraling van het eiland Losinj is dan ook wat luxer dan de andere eilanden in deze omgeving. 

MALI LOSINJ

In 1892 werd de grootste stad van het eiland, Mali Losinj, uitgeroepen tot mediterraan kuuroord, vanwege haar weldadige klimatologische effecten. Met haar ruim 2600 zonuren per jaar en de hoge temperaturen in de zomermaanden trekt de stad veel camperreizigers aan. Al in 1900 trok de stad kuurgasten aan vanwege haar zogenaamde geneeskrachtige klimaat. 
Aan de zuidoostelijk baai ligt de stad met haar ruim 6000 inwoners. Mali Losinj staat vooral bekend om de mooie haven, waar de veerboten arriveren vanaf de omliggende eilanden. Maar ook de jachthaven is erg populair bij de toeristen. Vanaf hier kun je een boot huren of genieten van een georganiseerde dagtocht door de Kvarner baai. 

De stad beschikt over talloze restaurants en winkels, maar ook een museum en grote camping zijn hier gevestigd. 
In het centrum van Mali Losinj tref je tevens prachtige oude kapiteinswoningen aan de havenbekkens. Vooral in de 19e eeuw was de zeevaart erg belangrijk voor de economie. 

DOLFIJNEN SPOTTEN TIJDENS CAMPERREIS KROATIË

Op het eiland houdt men zich ook bezig met bedreigde diersoorten. Evenals op het eiland Cres is er een reservaat gecreëerd waar men de wilde dieren kan bewonderen. In de Adriatische Zee leven dolfijnen die men op een veilige wijze kan observeren. 

De organisatie die verschillende dagtochten organiseert heet Blue World Institute en de kans om hier dolfijnen in hun natuurlijke habitat te spotten is vaak zelfs meer dan 80%. Omdat de organisatie graag de sterk verminderde populatie wil beschermen neemt men alles heel serieus. Als toerist krijg je eerst een goede uitleg en de dolfijnen worden kleinschalig en heel voorzichtig benaderd. 
Je kunt de camper parkeren bij het hoofdkantoor van de organisatie van het reservaat vanaf waar je met een kleine boot het water op gaat. Op ontdekkings- en zoektocht naar de prachtige zeezoogdieren. Wanneer de dolfijnen naast de boot zwemmen, spelen en springen krijg je garandeert veel extra bewondering voor de diersoort, maar zeker ook voor de organisatie. 

ČIKAT BAAI 

De stervormige baai van Čikat is voor veel camperreizigers het meest geliefd. Met haar kiezelstranden, het heldere azuurblauwe water en de heerlijk geurende dennenbossen die doorlopen tot aan het water. Je kunt er heerlijk vertoeven en in de omgeving van Čikat kun je sowieso een fijne bedrijvigheid ervaren. 

Wandel over de fraaie boulevards en promenades, geniet van een maaltijd in een van de lokale restaurants of maak een dagtocht met een luxe zeiljacht. Ook in de omgeving van Čikat en haar schitterende baai kun je de invloed van de adel met hun villa’s goed terug zien komen. 

Er zijn mooie kampeerplekken aan deze rotsige kust en aan de baai van Čikat te vinden. Vanaf hier wandel je over de schaduwrijke paden, waar ooit de aartshertogen en prinsessen hun wandelingen maakten, naar de prachtige baaien alvorens je een frisse duik kunt nemen in het kraakheldere water.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAKARSKA               STAD

Vanuit Split kom je na een ruim uur rijden met je camper aan in het volgende bruisende plaatsje van de Adriatische Kust: Makarska. Dit stadje maakt deel uit van de Makarska Riviera en is niet alleen in trek bij zonaanbidders, maar ook natuurliefhebbers. Makarska ligt namelijk aan de voet van het Biokovo gebergte. Het centrum van Makarska ademt mediterrane sferen en je kunt heerlijk dwalen door de smalle straatjes. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes of ontspan een dagje op het strand in het centrum, waar Makarska bekend om staat. 

HET CENTRUM VAN MAKARSKA

De co-kathedraal van St. Mark’s is de belangrijkste kerk van Makarska. Absoluut een bezoekje waard, want de kerk staat er prachtig bij met de imposante Biokovo berg op de achtergrond. Neem plaats op de trappen en laat het uitzicht op de kerk en het plein op je inwerken. Dit plein is overigens de belangrijkste van Makarska. Rond het plein zijn ook veel gezellige restaurantjes en terrasjes te vinden en kun je struinen langs de kraampjes van de bloemen- en fruitmarkt. Vanuit het kerkplein loop je in een paar minuutjes naar het Franciscaner klooster, waar ook een uniek weekdieren museum is. Sluit je dag af met een wandeling over de boulevard en geniet van een hapje eten in een van de restaurantjes.

OSEJAVA FOREST PARK

Naast het struinen door de smalle straatjes van het centrum van Makarska kun je een wandeling maken in het Osejava bos-park. Stop op een van de uitkijkpunten en laat het oogverblindende uitzicht over de zee en rotswanden op je inwerken. Je kunt zelfs afdwalen naar een van de strandjes! Neem voldoende water mee en zorg voor goede schoenen. Ga vroeg in de ochtend om in de zomermaanden de hitte voor te zijn, of maak juist een wandeling later op de dag zodat je ook van die prachtige zonsondergang kunt genieten.

NATUURPARK BIOKOVO

Sveti Jure is de hoogste bergtop in dit park en zelfs de twee na hoogste bergtop in Kroatië. Vanaf de top kun je genieten van het eindeloze uitzicht over de andere bergtoppen, maar ook de eilanden Hvar en Brač. Op een heldere dag kun je zelfs de Monte Gargano in Italië zien liggen! Met een camper is het niet mogelijk om het gebergte te bezoeken, omdat de weg naar de top niet alleen erg smal en steil is, maar ook nog eens veel haarspeldbochten heeft. Laat je camper staan op de camping en denk er bijvoorbeeld eens aan om een dagje een auto te huren. Laat je je liever rondrijden zodat je optimaal van het uitzicht kunt genieten? Boek dan een georganiseerde excursie.

Ervaren wandelaars en fietsers kunnen het park natuurlijk ook verkennen met een mountainbike of middels een hike. Bovenaan de top is het fris, dus vergeet jas niet. Laat je verrassen door de uitzichten, zeldzame planten en verschillende diersoorten. Er is zelfs een skywalk in het park. De echte natuurliefhebber mag een bezoek aan dit park niet overslaan!

EEN BEZOEK AAN MAKARSKA MET DE CAMPER

In het centrum van Makarska zijn niet echt plekjes waar je je huurcamper kunt parkeren. De camping Camp Riviera Makarska is gelukkig heel centraal gelegen. Je laat je camper dus lekker staan en stapt direct de boulevard op. Binnen 10 minuutjes loop je naar het strand in het centrum! Een ideale ligging dus, niet alleen om een bezoek te brengen aan het strand maar ook alle andere bezienswaardigheden die deze stad aan de Riviera te bieden heeft. Na een paar daagjes genieten in deze geliefde stad zak je bijvoorbeeld af naar het meest zuidelijke puntje van Kroatië en dé parel van de Adriatische Zee: Dubrovnik------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPATIJA                  STAD

De toeristische badplaats Opatija, ooit een koninklijk vakantieoord, ligt in het noorden van Kroatië, in de streek Istrië. Deze plaats dankt zijn naam aan een 14e-eeuwse benedictijner abdij waar een dorp omheen gebouwd werd. Het bijzondere en authentieke Opatija is al meteen een reis terug in de tijd. Deze plaats was eind 19e eeuw geliefd bij vooral de Habsburgse adel, maar ook bij andere Europese elite, zoals Iginio Scarpa. Zij kwamen hier vakantie vieren en hebben hier ook verschillende fraaie villa’s gebouwd, waar ze hun wintervakanties doorbrachten. 

ANGIOLINA PARK EN OMGEVING 

Doordat er al veel adel op vakantie kwam, is in Opatija dan ook in 1884 het eerste hotel van Kroatië gebouwd, het Kvarner hotel. Dit is gebouwd om het toerisme te kunnen laten groeien en meer mensen uit te nodigen om te genieten van het prachtige land Kroatië. Inmiddels zijn er uiteraard veel meer hotels te vinden, maar Kroatië is ook uitermate geschikt om met de camper rond te reizen. 
Ook kun je in Opatija over de Walk of Fame van Kroatië wandelen, met sterren van onder andere Nikola Tesla, Goran Ivanišević en Janica Kostelić. Tevens is er in het Angiolina park, de tuin van de villa Angiolina, ook een Wall of Fame te bewonderen met bekende sterren die in Opatija zijn geweest, zoals Albert Einstein, Robert de Niro en keizer Frans Joseph I.

MEISJE MET DE ZEEMEEUW

Het meisje met de zeemeeuw is hét symbool van de stad Opatija. Zij verwelkomt je en geeft je meteen een mooi uitzicht op de Adriatische zee. Even verderop kun je ook een beeld vinden van een visserman. Dit waren de vroegere reisleiders, omdat veel mensen Opatija vanaf het water wilde bekijken. Zijn handgebaar is ‘Welkom in Opatija’, en niet, wat je zou denken, geef mij geld.

LUNGOMARE

De Lungomare in Opatija is een wandelpromenade van maar liefst 12 kilometer langs de ruige, bergachtige kust. Langs dit wandelpad kun je opmerkelijke gebouwen en monumenten tegenkomen, zoals verschillende villa’s, het voormalige kindersanatorium Szegő dat later omgebouwd werd tot het Hotel Belvedere en Villa Madonna alias Villa Schalek ten zuidwesten van het centrum van Opatija; dit is nu een casino.

KERKEN EN KATHEDRALEN

Hou je van kerken en kathedralen, ben je in Opatija ook aan het juiste adres. Hier zijn verschillende grote en kleinere kerken en kathedralen te vinden, zoals de Katedrala Sv. Jakova, een mooie simplistische kerk aan zee, Crkva Navjestenja, een bijzondere kerk gelegen op een heuvel met een opvallende groene koepel, Saint Jacob kerk, een schilderachtig klein kerkje, en zo zijn er nog meer te vinden in deze mooie stad.

ETEN EN DRINKEN

Na een stadwandeling kun je genieten van een drankje op een zonnig terras langs de kust of trakteer jezelf op een heerlijk ijsje. Doordat Opatija aan de kust van de Adriatische zee ligt, kun je er ook de lekkerste vis eten in diverse restaurants, maar probeer ook eens Brodet, een visstoofpot uit de regio’s Istrië, Dalmatië en Kvarner. In de zomermaanden kun je in verschillende bars en cafés rondom de haven en in het centrum genieten van livemuziek.

OPATIJA TIJDENS JE CAMPERREIS

Opatija, Istrië, is een goede uitvalsbasis om met de camper te kamperen en van hieruit rond te reizen. Er zijn verschillende campings waar je kunt kamperen en van daaruit kun je zowel de plaats Opatija en de mooie, groene omgeving bezoeken. De campings zijn ruim en schoon en vanaf hier kun je langs de kust doorrijden naar de volgende bezienswaardigheden, zoals Pula, Rovinj, Poreč en het eiland KrK.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PELJEŠAC         EILAND/SCHIEREILAND         

Het nog vrij onontdekte schiereiland Pelješac staat bekend als één van de beste wijnstreken van Kroatië. Je vindt hier overal wijnhuizen, dus maak zeker een stop en neem deel aan een proeverij. Niet alleen de wijn is beroemd, maar ook de oesters zijn hier van zeer goede kwaliteit. Met jouw camper rij je in ruim een uur vanuit Dubrovnik, de parel van de Adriatische zee naar Pelješac. Na het populaire Dubrovnik zal het schiereiland voelen als een oase van rust. 

STON

Ston is het meest zuidelijke plaatsje op Pelješac. Ston is vooral bekend om de oesterbaaien, zoutwinning en indrukwekkende middeleeuwse stadsmuur van ruim 5 kilometer lang. Deze muren kun je bewandelen en de toegang hiervoor bedraagt ca. 10 euro per persoon. Breng ook een bezoek aan het kleinere dorpje Mali Ston, welke verbonden zijn door de lange muur. Bezichtig hierna de zoutvlakte of een oester farm! In de buurt  van de Studenac Market is een grote parkeerplaats waar je ook met je huurcamper terecht kunt. 

OREBIĆ

Omdat parkeren in Orebić met een camper wat lastiger kan zijn, kun je hier het beste een bezoek brengen aan dit kustplaatsje vanuit je camping. Verblijf op een van de campings gelegen nabij het populairste strand van Orebić: Trstenica. Vanuit het strand kun je meteen een heerlijke wandeling maken over de boulevard. Wil je een dagje echt ontspannen? Neem dan voor een paar euro een taxi bootje naar het onbewoonde eiland Stupe. Op dit eiland is alleen een beachclub te vinden. Droom met een verfrissend drankje vanuit je ligbedje weg bij het helderblauwe water. Wil je lunchen in het restaurant van deze strandtent? Maak dan een reservering, het kan namelijk erg druk zijn. Neem anders voor de zekerheid wat te eten mee, er zijn namelijk geen andere eetgelegenheden op dit eiland.  

KORČULA STAD

Verblijf je meerdere dagen in Orebić? Maak dan ook eens een dagtripje naar Korčula Stad. Met de veerboot ben je er in 20 minuutjes. Korcula stad noemen ze ook wel klein Dubrovnik. De stad is niet alleen een stuk kleiner, maar ook veel rustiger. Ook deze stad ligt aan het water, heeft een oude stadsmuur en de huisjes hebben typisch rode dakpannen. Dwaal door de stad, bezoek de St. Mark kathedraal en het Marco Polo en Korčula museum. Genoeg te doen dus! Een kaartje voor de boot kost paar een paar euro, dus daar hoef je het zeker niet voor te laten. 

EEN BEZOEK AAN PELJEŠAC MET DE CAMPER

 

Natuurlijk kun je op het schiereiland nog veel meer ontdekken tijdens je camperreis door Kroatië. Denk bijvoorbeeld aan het vissersdorpje Trpanj of juist het zuidelijker gelegen Trstenik. Op het gehele schiereiland kun je voldoende campings vinden waar je met je huurcamper kunt overnachten.   

Op zoek naar een camping in Orebić? Kijk dan eens naar de camping Glavna Plaza of Campingsite Trstenica. Vanuit beide campings sta je binnen no-time op het populairste strand van de stad.   

Camp Prapratno ligt nabij Ston, in een prachtige baai. Vanuit je campingplekje kijk je zo uit op de het strandje en de zee. Een zalig plekje om met je camper te verblijven, al zeg ik het zelf!