CADUSA  CAMPERREIZEN 

      dé specialist voor een campervakantie               

Routesuggestie Premiun Selectie: Best of Africa

 


Dag 1: Vlucht Johannesburg

U vliegt van Amsterdam naar Johannesburg waar u de camper ophaalt.
Dag 2: Sabie

U vertrekt vanuit Johannesburg naar Sabie. Sabie staat tegenwoordig bekend om de vele aangeplante bossen en de prachtige watervallen. Het dorp is echter ontstaan nadat er in de regio goud was gevonden.

Even buiten Sabie start de Panorama route, deze begint u op dag 3. Op deze route kunt u genieten van de prachtige panorama uitzichten. Een aantal voorbeelden van spectaculaire natuurverschijnsels hier zijn Pinnacle, een rotsformatie die erg spits toeloopt en Three Rondavels. Dit laatste zijn 3 heuvels met unieke vormen. De naam van deze heuvels stamt af van de Xhosa satm. Rondavels zijn de traditionele hutten van deze stam.       ca. 370 km.

Dag 3: Blyde River Canyon

U reist verder van de watervallen van Sabie naar de Blyde River Canyon. Deze kloof, die ook wel de Motlatse genoemd wordt, is de op twee na diepste canyon ter wereld. De canyon is ontstaan door de Blyde River. Deze snelstromende rivier heeft in een aantal eeuwen deze spectaculaire kloof met haar vele bergen en dalen gecreëerd, wat zorgt voor een prachtig uitzicht. De canyon maakt deel uit van de trekpleisters van Zuid-Afrika. ca. 115 km.

 

Dag 4: Kruger National Park 

Het wereldbekende Kruger National Park. Dit park hoort tot de mooiste parken van de wereld. Naast de bekende "Big Five" vindt u hier vele andere soorten wilde dieren. Het park is naast veel dieren rijk aan flora. In het park vindt u zo'n 226 boomsoorten, 49 vissoorten, 34 soorten amfibieën, 114 soorten reptielen, 507 vogelsoorten en 147 soorten zoogdieren. Naast deze prachtige natuur zijn er in het park ook menselijke creaties te bewonderen. Zo zijn er vele  wandschilderingen van Bushman te bewonderen en majestueuze archeologische opgravingplaatsen zoals Masorini en Thumlamela. Samen met alle natuurlijke schatten die bewaard zijn gebleven maken zij het Kruger National Park tot wat zij vandaag de dag is. U brengt de nacht door in Satara    ca. 120 km.

ca. 120 KM

Dag 5: Kruger National Park

Ook deze dag brengt u door in het prachtige nationale park. U reist verder naar het zuidelijke deel van het park. U verblijft in Berg-en-Dal.   ca. 70 km.
Dag 6: Ezulwini, Swaziland

Vandaag reist u naar Swaziland, waar u in Ezulwini verblijft. De Ezulwini vallei wordt ook wel de Valley of Heaven genoemd. Het spirituele en culturele centrum van deze vallei is Lobamba. Hier zijn vele musea te bezichtigen.  ca. 250 km.

 

 

 

Dag 7: Hluhluwe

Na het bezoek aan Swaziland reist u verder naar Hluhluwe-Umfolozi Park. Dit park is ouder dan het Kruger National Park, het is namelijk is 1895 opgericht en dus het oudste park van Zuid-Afrika. Het park is bekend door de wijze waarop het ontstaan van dit park het bestaan van de witte neushoorn heeft gered.  ca. 270 km.

 

Dag 8: St. Lucia Wetlands

In St. Lucia Wetlands voelt u zich ongedwongen. Nijlpaarden en apen lopen gewoon over straat. De wetlands zijn internationaal beschermd. In de avond maakt u een schilpaddentour, op het strand gaat u op zoek naar de "Leatherback turtle" en de "Loggerhead turtle". U verblijft bij Cape Vidal.

 

 


Dag 9: Ballito

U reist verder naar Ballito, een kustplaatsje aan de North Coast of Dolphin Coast. Hier kunt u heerlijk uitrusten en bijkomen van de reis of een strandwandeling maken.   ca. 200km.
Dag 10 en 11: Drakensbergen / Royal Natal National Park

Het Royal Natal National Park ligt hoog in de Drakensbergen. Het National Park bestaat voornamelijk uit grasland. Een 500 meter hoge, loodrechte rotswand kenmerkt dit park. Deze wand wordt ook wel het Amphitheater genoemd. U verblijft hier twee dagen.  ca. 480 km.
Dag 12: Johannesburg

U verlaat de Drakenbergen en reist verder naar Johannesburg.   ca. 350 km.


 

Dag 13 en 14: Vlucht Windhoek                   

In Johannesburg levert u de camper in. Daarna vliegt u vanuit Johannesburg naar Windhoek (Namibië). Hier verblijft u in een hotel.

Op dag 14 haalt u in Windhoek uw camper op.

 

 

Dag 15 en 16: Waterberg Plateau

U vertrekt uit Windhoek en gaat naar het Waterberg Plateau. Veel beschermde wilde diersoorten zijn naar dit National Park verhuisd om ze te beschermen. Tegenwoordig herbergt het park dan ook vele diersoorten. U verblijft hier twee dagen.  ca. 305 km.
Dag 17: Rundu - Divundu

Na het ontbijt knopen we een praatje aan met onze buren. Dit is een jong Nederlands stel welke 3 maanden door zuidelijk Afrika trekt. We wisselen wat ervaringen uit en zij hebben een tip voor een eventuele camping. Wij hadden er ook 1 in de buurt, maar volgens een kennis en Afrika gids, is de Gnepi campsite aan de Okavanga rivier de mooiste van noord Namibië. Wij hadden zelf de Mahangu campsite doorgekregen van Ireen een paar dagen geleden op de Bush Baby lodge en deze ligt een paar kilometer verder. We nemen de Gnepi tip aan en besluiten deze campsite als doel te nemen.

Tegen 10:00 gaan we op weg, na de verplichte stop bij de receptie. We mogen hier 190 NAM$ achterlaten voor een prima overnachtingsplek. Na 6 km grindpad zitten we alweer op de B8 richting Divundu. De weg is hetzelfde als gisteren op weg naar Rundu. af en toe weer zandhuisjes met rieten dakjes met hier en daar een gemetselde uitzondering, vaak zijn dit geschilderde kleine lokale barretjes of winkeltjes.

De route gaat lekker vlot en tegen 12:30 stoppen we in Divundu om de hoofdtank weer eens af te vullen. Dit komt op 950 NAM$ en 75 liter. De laatste keer blijkt de tank niet helemaal gevuld te zijn of ons verbruik is een stuk hoger. We gaan uit van optie 1 want we stonden bij een vrachtwagen pomp en het vullen ging maar traag en moeizaam. Gerda koopt bij de aanwezige supermarkt wat broodjes en een grote zak lolly's. De laatste om uit te delen aangezien de bevolking in deze regio dit soort kleine gebaren op prijs stelt. We nemen de afslag paralel aan de Okavango rivier. Hier liggen een 5 tal lodges al dan niet voorzien van campsites. Als eerste nemen we uiteraard de Gnepi campsite. Deze voert 4 km door los zand vanaf de hoofdweg, en we twijfelen of je hier met een gewone personen auto doorheen komt. Onze jeep laat op 2 wheel drive af en toe weten door het zand te slippen en wat grip te verliezen, maar met de grote wielen en zandbanden is dit verder geen probleem.
We passeren onderweg diverse huisjes en/of nederzettingen en de kinderen hier proberen met trommelen of dansen de aandacht van ons te trekken. We rijden door naar de campsite en de eerste blik op de campsite stemt ons niet echt vrolijk. We rijden iets verder door naar de receptie. Er blijkt nog genoeg plek maar we willen eerst een site zien. Hoewel deze aan het water ligt is de aankleding en de site zelf erg karig uitgerust. We snappen de tip van beste campsite van Noord Namibië niet helemaal!

We rijden dus terug en onderweg deelt Gerda met veel plezier de lolly's uit aan de kinderen langs de weg. Soms komen er nog een paar aangerend want zoiets missen, willen ze uiteraard niet. We rijden verder naar de Mahangu Lodge en campsite. Deze ligt een 10 tal kilometer verder. De afslag hiernaartoe gaat weer over in los zand, alweer niet aan te raden voor een gewone personen auto. De 2 km zijn vlot afgelegd maar helaas blijkt een stel net voor ons de laatste van de slechts 5 campsites geboekt te hebben! We rijden dus weer terug richting Divundu en besluiten te stoppen bij de eerste de beste lodge met campsite. Dit wordt dus de Nunda safari lodge. We worden meteen hartelijk welkom geheten door Cameron de eigenaar, en we schakelen al snel over op Afrikaans (onze versie dan) Hij blijkt nog een 4 tal plekken over te hebben waarvan 1 aan het water. Helaas heeft deze geen schaduw maar Gerda wil toch graag aan het water kamperen.  De rondleiding over het terrein en de lodge wordt enthousiast door de Cameron vervolgd. Ook dit is weer een mooie locatie met terras aan het water en met diverse tour mogelijkheden.
We boeken 2 dagen en gaan morgen een aantal tours bekijken. We zetten de Camper overdwars op de site waardoor de camper zelf schaduw maakt en we halen onze standaard parasol tevoorschijn. De nijlpaarden liggen 200 meter verder in het water en laten zich af en toe met veel geknor goed horen.
We gaan even op het overdekte terras zitten en genieten van het uitzicht. Gerda duikt even later lekker in het bijhorende zwembad om lekker af te koelen. Ik werk het reisverslag een beetje bij en kijk regelmatig om me heen met een koud pilsje voor mijn neus.
We eten bij de camper en liggen er redelijk op tijd in.     ca. 200 km.

 

Dag 18: Divundu

We zijn redelijk op tijd wakker want voor 09:00 hebben we een dorpswandeling gepland.
Bij de receptie staat Johannes ons al op te wachten en hij legt uit dat de tour ongeveer 1,5 uur duurt en 2,8 kilometer totaal in beslag neemt. We wandelen door de al hoge temperatuur richting dorp. Johannes verteld ons al het een en ander en ook wijzelf vragen volop. Johannes legt uit dat elk omheining met hierin (vaak) meerdere  rieten woningen een home (huis) is, en dat meerdere homes verdeelt over een gebied een village (dorp) is. Een home kan bestaan uit 1 of 2 rieten huisjes, of veel meer afhankelijk van de gezinssamenstelling.We stoppen bij een klein huis waar buiten een klein meisje rondloopt. We staan bij een huisje met modder muren en een rieten dak. We mogen foto’s maken van het huis. Een paar meter verder achter een rieten schutting worden we opgewacht door een oudere vrouw. Samen met Johannes wordt ons van alles uitgelegd over voedsel en de bereiding hiervan en de manier waarop dit volk hier al jaren leeft. De meeste mensen zijn erg arm dus toeristen zijn meer dan welkom. Dit brengt tenminste wat inkomen, of zicht op een beter leven op. We vinden de tour erg leerzaam en de armoede en schamele onderkomens en levensstandaard, brengt je meteen met beide benen weer op de grond! Uiteindelijk heeft onze tour 2,5 uur geduurd.

De middag brengen we door aan het zwembad met wat lezen en afkoelen. We geven onszelf op voor het diner vanavond aangezien zelf eten bereiden dan nogal laat gaat worden. Tegen 16:30 lopen we naar het terras vanaf waar onze sunset cruise begint. Deze tour voert ons langs diverse nijlpaarden een paar krokodillen. al met al niet erg spannend. Halverwege gaan we stroomopwaarts naar de Poppa falls. “Falls” is niet echt goed omschreven, want dit is meer een stroomversnelling dan een waterval. We passeren nog 2 andere lodges en de boot wordt tegen een eilandje gevaren. hier hebben we 20 minuten pauze en mogen we een gratis drankje nemen. We lopen wat op en neer over stenen in het water en maken een paar foto’s. Als we terugkeren gaat de zon al onder. Tegen 19:00 zijn we terug op de lodge. De tafels zijn al gedekt maar het avondeten wordt nog niet geserveerd. We brengen onze spullen terug naar de camper en gaan even op het terras zitten. Tegen 19:30 gaan we aan tafel.  We hebben een prima 3 gangen diner en kiezen er zelf nog een mooie fles witte wijn erbij.
Na het eten gaan we terug naar de camper, maar erg laat wordt het niet meer.

 

Dag 19: Divundu - Kongola

We trekken vandaag weer verder dus na alles rustig afgewerkt te hebben staan we tegen 10:00 bij de receptie. Hier mogen we 2200 NAM$ afrekenen voor 2 dagen camping, alle drankjes, 2 tours en een diner met fles wijn. Cameron heeft ons een 4x4 camping aanbevolen waar erg veel wild te vinden is en waar de dieren je bijna ondersteboven lopen. We kijken de omschrijving na op een landkaart en willen nog wat navragen. Cameron blijkt in bespreking te zitten, maar de receptioniste weet het ook uit te leggen. Het blijkt de Nambwa camping te zijn net voor Kongola. Zodra we Duvundi uitrijden rijden we meteen het Bwabata national park in. Er wordt gewaarschuwd voor al het wild op de weg de komende 190 km. We zien 15 km verder een aantal olifanten 200 meter langs de weg staan, maar voor de rest komen we niets tegen. Een paar kilometer voor Kongola draaien we de weg naar het parkkantoor waar we voor 90 NAM$ een parkpermit kopen. We steken de B8 weer over en kunnen bijna meteen de 4x4 inschakelen. De rit hobbelt zo 14 km door diverse landschap en soms flinke diepe zandsporen. We komen nog een paar olifanten tegen op de weg en we houden een bescheiden afstand aan.

Tegen 14:00 komen we gelukkig heelhuids aan op de campsite. Een overnachting komt ons 220 NAM$ te staan. De site beschikt over 7 plaatsen allemaal aan het water en er zijn douches en toiletten. De site stelt niet heel veel voor en eerlijk gezegd hadden we er ook meer van verwacht. We vragen nog even de weg naar de Horsehoe bend, een halve cirkel in de rivier waar je vanaf een verhoging naar veel dieren kan spotten. Tegen 15:15 gaan we op weg. Het spoor is erg zanderig met diepe sporen en onze discoverer laat weten er af en toe moeite mee te hebben. Het pad zelf kent een aantal zijwegen en we weten niet goed of we zo wel goed gaan. Gelukkig komen we nog een waterbuffel en een paar olifanten tegen dus helemaal voor niets zijn we ook niet onderweg. We twijfelen of we wel goed gaan en besluiten om gewoon om te keren in plaats van straks misschien vast te zitten op een onbekende plek.

Een uurtje later zijn we alweer terug, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald zullen we maar zeggen. Op de campsite eten we worsten van de braai. We liggen er op tijd in om nog te lezen, maar de vele onbekende geluiden om ons heen, geven ons stadscowboys niet de rust die we verwachten.  ca. 200 km,

 

 

 

Dag 20: Kongola - Kasane

Na een onrustige nacht zijn we tegen 06;30 al wakker. Tegen 07:00 zitten we aan het ontbijt. Gerda lokt wat vogeltjes en eekhoorntjes met wat brood maar echt dichtbij komen ze niet. Een mannetjes makaak aap vind dit veel minder vervelend. En hoewel voorzichtig komt hij tot op een meter afstand de broodkorsten van de grond pakken. Zodra hij er genoeg in zijn mond gepropt heeft gaat hij een meter boven ons in de boom zitten.

Tegen 08:00 gaan we op weg. De route door het zand verloopt iets anders omdat we een  kortere en iets betere route langs de rivier volgen. We stoppen nog even voor wat wrattenzwijnen, maar zitten tegen 08:30 alweer op het asfalt van de B8
Via Botswana is er schijnbaar besmettingsgevaar opgedoken want al het verkeer uit die richting moet stoppen en krijgt een ontsmettingsritueel voor de kiezen. Het is vroeg en de weg is leeg, dus het vlot allemaal lekker, dus net voor 10:00 stoppen we al in Katima Mulilo. Hier tanken we de hoofdtank even vol voor 750 NAM$. Dit zodat we in Botswana niet teveel met Pulla’s hoeven te betalen en zo min mogelijk overhouden.

We rijden verder richting Gnoma een grensplaatsje in Botswana en grofweg 60 km verderop. Net buiten Katima Mililo eten we onze laatste zuivel en vlees op aangezien je deze niet mag invoeren! Tegen 11:30 verlaten we Namibië met weer een paar stempels in ons paspoort en het invullen van wat papieren. In een schrift noteer ik alle gegevens van de auto, maar vreemd genoeg neemt niemand de moeite dit te controleren. Ik had hier net zo goed een mop kunnen opschrijven! Even later gaan we Botswana in en herhaalt het formulieren invullen en geen controle hierop weer. De auto meenemen komt op 140 BWP (Botswana Pulla) of 190 NAM$, aangezien we nog geen BWP hebben moeten we de ongunstigere NAM$ koers betalen. Net buiten de grensovergang gaan we op weg naar Kasane, en moeten we door het Chobe NP. Hier wederom de gegevens over de auto en de bestuurder opgeven met wederom geen controle hierop. 60 km verder verlaten we Chobe NP weer en krijgen we weer hetzelfde papieren ritueel.

Rond 13:00 en 5 km verder rijden we Kasane binnen. Gerda heeft de Water lilly lodge op het oog en grofweg 1 km na de kruising de stad in vinden we deze al. We lopen op goed geluk binnen en kunnen voor 2 dagen een kamer boeken. Onze camper mogen we parkeren op het bewaakte terrein. We boeken meteen 2 tours bij de balie. Een sunrise cruise Chobe NP in, en een dagtour naar de Victoria watervallen in Zimbabwe.
De sunrise cruise vertrekt om 15:30 en neemt ongeveer 3 uur in beslag. Bij het zwembad bestellen we meteen alvast ons avondeten en geven we onze voorkeur voor wat drinken tbv de sunrise cruise op. Na een lekkere douche staan we tegen 15:30 bij het zwembad te wachten. Onze lodge heeft een eigen aanlegsteiger, dus we kunnen meteen bij John, onze gids instappen.

Onze groep kent verder nog een 8 tal Duitsers dus met grofweg 10 personen hebben we een comfortabele en niet te grote groep. John blijkt een uitstekende gids te zijn en wijst ons op diverse zaken die we zelf nooit gezien zouden hebben.  We komen zeer dichtbij Olifanten, krokodillen, en buffels. We hebben echt een zeldzaam mooie en goede cruise! veel gezien met olifanten bij de ondergaande zon als afsluiter. Ruim na 18:30 komen we weer terug op de lodge. We bedanken John met een mooie fooi, want dat was het ons zeker waard! Om 19:30 schuiven we aan bij het eten, wat van een prima kwaliteit is, en hierna liggen we al snel op bed want de dagtrip naar de Victoria watervallen vertrekt al om 08:00.     ca. 230 km.

 

Dag 21: Victoria falls

Om 06:45 gaat de wekker en om 07:00 zitten we aan het ontbijt. Alhoewel we ruim op tijd zijn. staat Stan, onze gids voor de hele dag al om 07:50 voor de deur en vraagt of we mee komen. We stappen in en halen nog 1 Duits stel op, en een Duits gezin met 2 jonge dochters. Deze zijn wat aan de late kant aangezien ze vanuit Namibië net aan de andere kant van de Chobe rivier moeten komen. In het busje vullen we de visum papieren tbv een grensovergang alvast in.

 

Tegen 08:45 halen we wat vertrek stempels bij de Botswana grens om even later Zimbabwe binnen te rijden. We hadden ons een chaos voorgesteld aangezien Zimbabwe bankroet is en corruptie hoogtij viert hier. Wij krijgen van deze vooroordelen niets mee en hoewel er een lange rij bij het loket staat verloopt alles ordelijk eerlijk en netjes. Een visum halen en betalen kan met diverse valuta waaronder Dollars, Euros, Rands en Pullas. Het gaat duidelijk om het geld want de paspoorten worden gestempeld maar totaal niet nagekeken. De hele tour kost ons wel een uur!

 

60 km verder ligt Victoria falls, een stadje wat eigenlijk alleen maar leeft van de inkomsten van de bekende waterval. Tegen 10:30 zet Stan ons hier af en krijgen we 2 uur de tijd om de Victoria Falls te bezoeken. De entree kan wederom met diverse valuta betaald worden, maar wij kiezen voor de visa card. Dit kan namelijk ook. In dit jaargetijde zijn de watervallen niet zo gevuld ivm de lage waterstand. Dit neemt niet weg dat het toch een behoorlijk indrukwekkend gezicht blijft. We lopen 16 uitkijkpunten af waarvan de laatste 4 a 5 op een behoorlijk droog stuk uitkijken. Het laatste punt is de brug naar Zambia.

We lopen op ons gemak terug en zijn tegen 12:30 op de parkeerplaats waar Stan ons al staat op te wachten. Via een grote Baobab boom rijden we naar het Victoria Falls hotel. In dit schitterende klassieke en luxe hotel gebruiken we de lunch. Onze salades zijn prima gevuld en van goede kwaliteit maar maken ons ook meteen 50 US$ armer.

Anderhalf uur later wil Stan nog even stoppen bij een houtsnijmarkt maar niemand van onze groep zit hier op te wachten dus we rijden meteen weer door. Het Duitse stel wil nog wel graag de helikopter tour bekijken en als ze meteen mee kunnen willen ze wel een tripje gaan maken. Ze hebben geluk, er is namelijk niemand aanwezig en zelfs voor 2 personen wordt er een helikopter gestart. Wij bieden aan om wat foto’s van ze maken terwijl ze instappen en vertrekken. Onze hele groep zit gezellig te wachten tot ze opstijgen en we babbelen wat lekker tot grofweg een klein kwartiertje later ze weer terugkomen. Voor hun was het een hele mooie belevenis en we wisselen email gegevens uit om de foto's op te kunnen sturen. Het Duitse gezin staat een beetje onder druk want ze denken dat ze voor 16:30 terug moeten zijn omdat ze in Kasane ook nog de grens naar Namibië weer over moeten steken. Volgens Stan allemaal geen probleem, maar hij geeft toch flink gas naar de grenspost. Zimbabwe verlaten kost ons 3 minuten, en hetzelfde geldt alweer voor de binnenkomst van Botswana. Net voor 16:30 wordt het Duitse gezin gedropt bij de grenspost in Kasane en Stan blijkt toch wel opgelucht te zijn. We nemen als groep hartelijk afscheid van elkaar en rond 16:30 staan we alweer in de lodge.

Hier drinken we een welverdiend pilsje bij het zwembad en geven meteen ons avondeten door. We frissen ons even op en na het avondeten liggen we toch al redelijk vroeg in bed. Zo'n lange, maar mooie dag hakt er toch in!  ca. 90 km.

 

Dag 22: Victoria falls - Maun

We zitten tegen 08:00 aan het ontbijt en tegen 9:00 zijn we klaar voor vertrek. We mogen voor de afgelopen dagen 4400 BWP afrekenen. Dit is dan incl. 2 excursies en ontbijt en avondeten. We gaan op weg naar Nata, en hoewel we tegen enkele wegwerkzaamheden aanlopen, schiet de route lekker op. Halverwege krijgen we nog wel een controle punt tegen mond en klauwzeer. Hier moeten we onze schoenen ontsmetten en vragen ze of we vers vlees bij ons hebben. Als dit allemaal in orde blijkt moeten we door een ontsmettings- poel rijden en mogen we weer verder.

Tegen 13:00 arriveren we in Nata  waar we de hoofdtank volgooien met 60 liter diesel tegen 560 BWP. Navraag leert ons dat de route naar Maun goed te doen is. Ik vraag nog even naar een openbare telefooncel maar net zoals thuis bestaan deze hier ook niet meer! De pompbediende bied spontaan zijn telefoon aan met de woorden: “ik heb niet veel beltegoed meer maar bel maar even”,  Ik bedank hem voor zijn genereuze aanbod maar ik kan dit echt niet aannemen! We nemen de afslag naar Maun en moeten nog 300 km gaan rijden. We besluiten in Getwa ongeveer 100 km verderop te kijken wat er aan overnachtings- mogelijkheden zijn. Tegen 14:00 slaan we af het dorpje in maar de enige beschikbare lodge heeft geen plek en de rest van de mogelijkheden staan ons niet aan. We besluiten door te rijden naar Maun. Als enig oponthoud komen we nog een politie controle tegen maar dit mag geen naam hebben. We arriveren rond 16:00 in Maun, maar alle campsites en lodges blijken 10 tot 20 km buiten Maun te liggen.

Als eerste komen we de Audi campsite tegen. Hier slaan we af en stoppen voor een plek. Ze hebben nog tenten en een campeerplek. We bekijken de tent en besluiten deze te nemen. We lopen naar de bar om onze dorst te lessen en raken in gesprek met 2 Belgen. Zij zijn net terug van een 3 daagse trip in de Moremi Delta en raden deze ons erg aan. Ze hebben veel gezien en zeggen ons naar het vliegveld te rijden en hier te boeken voor de Guncamp lodge. We besluiten hier morgen naartoe te rijden en te kijken wat er nog te boeken is. We eten in het lokale restaurant wat een prima maaltijd voorschotelt. Hierna controleren we nog snel wat email en andere zaken en liggen tegen 21:30 al op bed.   ca. 600 km.

 

Dag 23: Maun

We worden al vroeg wakker in de tent en zitten net na 07:00 uur aan het ontbijt. Tegen 09:00 zijn we klaar en checken we uit. We mogen voor de tent, diner ontbijt en de Barrekening 1000 BWP afrekenen.

We rijden op goed geluk naar het centrum van Maun en vragen nog even de weg naar het vliegveld. We blijken goed te zitten en komen na 1km de afslag naar het vliegveld tegen. We parkeren de camper bij het ingangshek van het vliegveld en lopen op goed geluk het bureau van “Travel Wild” binnen. We leggen onze plannen voor (2 dagen overnachten in de Okavango Delta) Ze waarschuwen dat dit een pittig prijskaartje kent en als we bevestigen dat we ons hiervan bewust zijn gaan ze aan de slag. Ze vragen een halfuurtje om wat telefoontjes te plegen zodat ze kunnen inventariseren wat er mogelijk is.
We gaan bij de buren een kopje koffie drinken om de tijd te doden en raken hier in gesprek met een Nederlandse stel uit Wintelre een steenworp afstand van ons dorp. Zij hebben via  hetzelfde reisbureau een Mokoro trip (boomstam kano) en een Scenic flight in de Okovango Delta gedaan en waren hier erg tevreden over. Terwijl zij weer op weg gaan naar Namibië, lopen wij het reisbureau binnen. Ze hebben inderdaad een 2 daagse plek voor ons gevonden in het Pom-Pom camp. Ze hebben een brochure en wat foto’s maar bij bladzijde 1 zijn we al verkocht! Het ziet eruit om je vingers bij af te likken. Het prijskaartje is dan ook navenant. Het komt op 14.000 BWP voor ons beiden! Dit is dan wel all in, dus alle tours, eten, drinken en de vlucht naar het camp. We hoeven er niet over na te denken en stemmen meteen in. We vliegen morgen ochtend om 09:50 naar het camp en landen een kleine 25 minuten later daar ter plekke. Vol overgelopen energie en enthousiasme verlaten we het Reisbureau.

We rijden tegen 11:00 weer terug naar het Audi camp en boeken meteen weer dezelfde tent als gisteren. We besteden de dag verder met lezen en aan het zwembad liggen.
Tegen 19:30 zitten we aan het diner en naast ons zit ook een Nederlands stel we wisselen wat vakantie ervaringen uit. Terug bij tent drinken we nog even iets maar we liggen al vrij vroeg in bed. De slaap vatten valt niet mee, want de nacht is erg warm en klam!   

Dag 24: Okavanga Delta
We zitten nog een klein kwartier in de wachtruimte als we opgehaald worden. Neil onze piloot stelt zich voor en samen met 4 andere passagiers gaan we naar het vliegtuig. Dit blijkt een 12 persoons Cesna te zijn. het grootste toestel van de vloot. We stappen allemaal in en 5 minuten later, ruim op tijd stijgen we op richting de Okavanga Delta. De vlucht is een beetje hobbelig iets waar Gerda totaal niet van houd en ze geniet dus niet echt van de vlucht. Gelukkig is deze kort met dit toestel, maar 20 minuutjes. We vliegen relatief laag en dus is er veel te zien. Net voor de landing zien we nog een olifant door het water lopen om hierna op een verrassend goede baan te landen. Het personeel van Pom-Pom camp staat al klaar met een jeep en verruilt 4 vertrekkende passagiers voor ons 2-en. Het is een kort ritje naar het camp. Net voor de ingang houden we nog even stil want er wordt wat personeel klaargezet. Al zingend worden we ontvangen door een klein groepje medewerkers.

Eenmaal binnen stellen de personeelsleden zich voor en krijgen we uitleg over het camp.
We worden elke dag gewekt om 05:30 ! We mogen opgeven of we dan meteen koffie of thee op bed willen hebben.  Hierna hebben we klein ontbijt gevolgd door een vroege gamedrive. Rond 10:00 komen we dan terug op het camp en volgt tegen 11:00 een goede brunch. Hierna zijn we vrij tot 16:00. Van 16:00 tot 16:30 High Tea en hierna weer een gamedrive tot 19:30-20:00. Hierna volgt het diner. Alles is zelfbediening we mogen pakken wat we willen. Sommige kasten zitten op slot i.v.m. de apen. Dus hier moeten we even assistentie van inroepen. Het camp is compleet open dus dieren kunnen gewoon door het camp lopen. Hier worden we dus ook voor gewaarschuwd. In het donker is het verboden door het camp te lopen. Als we naar onze tent willen en er staat bijv. een olifant op het pad!, dan moeten we een gids roepen zodat hij de situatie kan inschatten en ons eventueel naar de tent kan begeleiden

.

Na de uitleg en het ondertekenen van een verklaring dat we ons beseffen dat we hier in een gevaarlijke omgeving zitten enz enz. worden we naar onze tent gebracht. Tent is een relatief mager begrip want eigenlijk is het een katoenen eensgezinswoning op palen met een groot houten terras. Werkelijk schitterend om te zien en ook nog van alle gemakken voorzien, zoals toilet, douche, zitkamer, plafond ventilator, overal spotjes, een extra kinderkamer voor als je hier met je gezin bent. Verder alle muskieten spray en ongedierte bestrijders, alarm fluitjes en een luchthoorn voor Assistentie. Als je wil is er ook nog een was- en strijkservice ! (Het hoge kostenplaatje wordt nu steeds meer zichtbaar). We lopen even verwonderd door de “Tent” en als het allemaal wat zakt mogen we meteen aanschuiven bij de brunch. Er komt nog een groep later deze dag dus nu bestaat ons gezelschap uit een Duits gezin en 2 Fransen. De lunch is uitstekend en we worden ook nog bediend met 2 soorten wijn. Onze gids Rams stelt zich even voor. Hij verteld dat we met 6 personen in een jeep zitten en om 16:30 een gamedrive gaan maken tot ongeveer 19:30, afhankelijk van wat we tegenkomen. Tot 16:00 zijn we vrij om te doen wat we willen. Gerda haalt even wat slaap in en Ik werk dit verslag even bij.

Tegen 16:00 is het verzamelen voor High Tea. We krijgen kaas hapjes en lekker bananenbrood. Om 16:30 zitten we met 8 man in een jeep en gaan we op zoek naar leeuwen. Gisteren zijn er een aantal gespot en de gidsen hopen de sporen weer op te pikken en ze zelfs te vinden. We hobbelen door het landschap en de Jeep worstelt zich overal doorheen. Rams, onze gids neemt alle paden om de gasten te plezieren. Even door los zand en hoog gras om dichter bij de Zebra's te komen, geen probleem. Halverwege pikken we de sporen van de leeuwen op. Ze zijn niet heel vers meer maar waarschijnlijk zitten ze in de buurt. Het is nu rond 18:00 en meestal slapen de leeuwen dan nog verteld Rams. We gaan ze in ieder geval zoeken. We werken samen met 2 jeeps van een andere lodge. 1 gids zittend voor op de motorkap weet ze uiteindelijk te vinden. Erg knap want ze liggen gedrieën (2 mannetjes en 1 vrouwtje) te slapen in erg hoog gras. Wat ons erg verbaasd is dat we met de jeeps gewoon tot op 2 meter komen en de leeuwen totaal niet onder de indruk zijn. Ze blijven gewoon liggen, draaien zich af en toe om, maar schenken onze 3 (en later 5) jeeps totaal geen aandacht. We kunnen een paar leuke foto’s maken, maar blijven gebonden aan de liggende leeuwen.

Rams stelt voor om even weg te gaan, onze benen te strekken, wat te drinken en hierna weer terug te keren. We rijden een kilometer terug en genieten hier van een korte versnapering.
Een kwartier later rijden we terug naar de leeuwen, maar ondertussen valt ook de schemering in. Rams verteld dat ze de leeuwen verlichten zodat we toch nog acceptabele foto’s kunnen maken. We hebben erg veel geluk want zodra we aankomen, worden de leeuwen wakken en gaan ze op pad. Gewoon onverstoorbaar tussen de jeeps door. Het fotograferen in minder licht levert af en toe een mooi plaatje op, en ik prijs me gelukkig met mijn goede camera. Andere gasten met compact toestellen hebben over het algemeen wazige foto’s door het weinige licht.

We volgen de groep en het lijkt erop dat 1 leeuw een rietbok te pakken gaat krijgen. Deze loopt nietsvermoedend zeer kort naar de leeuw toe. Helaas voor ons weet de Rietbok zich door goed plat te houden te verstoppen voor de leeuw waardoor hij een maaltijd en wij een spannend moment mislopen. We volgen de leeuwen een klein half uurtje verder en gaan tegen 20:00 terug naar het kamp. Hier verzamelen we ons bij de gezellig gedekte tafels en wordt er zelfs een kampvuurtje aangestoken. Het eten wordt opgediend en we worden van alle kanten verwend. Tegen 21:30 zijn we klaar en worden we door een gids naar onze kamer begeleidt. Moe maar voldaan vallen we al snel in slaap.

Dag 25: Okavanga Delta

Om 05:30 worden we gewekt met koffie. We drinken een kopje en zien het al snel licht worden. Tegen 06:00 zijn we bij het ontbijt waar we de eerste blijken te zijn. LT een andere gids vraagt ons of wij de avondgasten gezien hebben. Het blijkt dat de leeuwen ons kamp bezocht hebben. LT laat ons de sporen zien. Hij verteld dat de leeuwen geprobeerd hebben in de kantine te komen maar dat ze uiteraard niet binnen konden komen, hierna hebben ze de werkplaats nog bezocht en hebben ze via een looppad het kamp weer verlaten. Een beetje onder de indruk gaan we ontbijten.

Na het ontbijt is het weer verzamelen en gaat onze groep van 8 man een Mokoro tour doen. De traditionele houten Mokoro is vervangen door een fiberglas exemplaar. Later leren we van LT dat de boom waarvan deze traditioneel gemaakt wordt beschermd is, en dat fiberglas dus de huidige en enige optie is. De tour voert ons met gids Lake, door het riet en het lage water, we krijgen veel uitleg van Lake. Helaas voelt Gerda zich niet al te prettig in het wankele bootje, en dus besluiten we de tour vervroegd af te breken. Lake regelt vervoer en tegen 09:30 zijn we weer terug in het kamp.

Na de brunch van 11:00 gaan de meeste mensen terug naar de tent, want opstaan rond 05:30 is niet voor iedereen een normale tijd. Rond 16:00 verzamelen we ons weer voor High Tea en na deze kleine versnapering hebben we weer een gamedrive met Rams en Lake. Beide proberen sporen te vinden van een luipaard want de hele groep heeft gisteren nog leeuwen gezien. We rijden overal heen en hoewel we wat sporen vinden blijft een ontmoeting met een luipaard uit. Wel komen we nog wat olifanten tegen, maar we zijn tegenwoordig zo verwend dat dit niet echt indruk meer maakt. We rijden een keer naar een andere grens van het park en genieten hier even van een drankje bij zonsondergang.
Tegen 19:30 zijn we weer terug bij het camp waar we weer genieten van een goede maaltijd en even bijkletsen met de groep en Rams onze gids. Rams verteld ons dat we morgen rond 12:00 vertrekken dus we pikken morgen nog een gamedrive mee. Dit is helaas voor 2 mensen van onze groep niet weggelegd zij vertrekken al om 07:00 !
Na het eten zakken we wat in want de hele dag vanaf 05:30 voelen we toch wel, dus tegen 21:30 liggen we al op bed.

Dag 26: Okavanga Delta - Chabis

Wederom wordt er om 05:30 koffie bezorgd en hoewel we beter geslapen hebben blijft dit ongewone tijdstip erg vroeg. We pakken onze spullen alvast bij elkaar en blijken alweer de eerste te zijn bij het ontbijt. Rams verteld ons dat we de gamedrive met LT gaan doen omdat er vandaag veel gasten los van elkaar vertrekken en binnenkomen moet hij de pendeldienst naar het vliegveldje verzorgen.

LT heet ons welkom en we krijgen op deze vroege en frisse tocht allemaal een deken uitgereikt. LT laat meteen weten dat LT voor Lion Tracker of Leopard Tammer staat, dus we zijn bij hem in goede handen! Net buiten het kamp stuiten we al snel op luipaard sporen en LT laat ons zien wat hij bedoeld. We kunnen de sporen lang volgen maar raken deze in het lange gras helaas kwijt. LT probeert verschillende weggetjes uit, maar helaas.
Wat verder achterin het gebied stuit hij ineens op leeuwen sporen. We kunnen deze goed volgen maar LT vermoed dat ook deze weer in het lange gras verdwijnen. Ondertussen blijft er radio contact met andere jeeps en horen we dat een andere jeep ook leeuwen sporen heeft gevolgd maar deze op het grensgebied kwijt is geraakt.

Wij rijden hoopvol verder en komen inderdaad een jeep van een andere lodge tegen welke onze leeuwen gespot heeft. Het blijken 2 vrouwtjes te zijn en ze liggen een paar honderd meter verderop op een klein heuveltje in het hoge gras. LT waarschuwt meteen de andere jeep zodat ook zij de kans krijgen alles te zien. We rijden naar de lage heuvel en staan met 2 jeeps op grofweg 5 meter van de 2 vrouwen af. We kunnen veel foto's maken en LT verzet de jeep zodat iedereen een verschillende kijkhoek krijgt. Na een kwartier laten we ze met rust en rijden we via vele buitenom paden weer terug naar het Camp.

Hier nemen we afscheid van weer een deel van onze groep omdat zij om 11:00 opgehaald worden. Wij genieten nog even van een goede lunch en LT roept ons om 11:40 bij elkaar. Samen met 2 Fransen zijn wij nu aan de beurt. We nemen van iedereen hartelijk afscheid want we zijn erg goed behandeld door velen.

Ons vliegtuig(je) blijkt wat vertraagd en de tijd wordt LT en zijn collega met leuke flauwe raadsels en moppen gedood. 10 minuten te laat land onze kleine Cessna en worden we verwelkomd door een piloot die te jong lijkt om te mogen vliegen, maar we stappen toch maar in. Ik mag voorin naast de piloot gaan zitten. Niet omdat ik er zo vertrouwd uitzie maar klaarblijkelijk speelt mijn niet geringe gewicht hierin een belangrijke rol! Ik kan wel mooi alles volgen en met sprongen en stoten gaan we de lucht in, en op dezelfde manier arriveren we zo ook 25 minuten later in Maun. Een controle oid is niet aanwezig dus binnen 1 minuut staan we alweer buiten de luchthaven. Onze camper staat ongeschonden op de parkeerplaats en na alle spullen ingeladen te hebben gaan we op weg. Nier geheel vlekkeloos want nergens wordt er een richting aangegeven. Na een stop bij de benzinepomp vinden we de juiste richting en zijn we op weg naar Chabis.

De rit gaat soepel en op een kleine mond en klauwzeer controle post na, rijden we via een ontsmettings- kuur weer verder. Hier rijden we op goed geluk de Thakadu campsite op en zij hebben nog volop plek in alle accommodaties. We kiezen voor een simpele campingplek voor 140 BWP ,maar besluiten ter plekke wel te eten en even via internet de diverse updates en emails te lezen. Na alles weer opgefrist te hebben en van een goede maaltijd genoten te hebben, zijn we tegen 20:00 weer bij de camper waar het niet al te laat wordt aangezien onze dag al om 05:30 was begonnen!

 

Dag 27: Chabis - Windhoek

We nemen rond 08:30 een ontbijt bij de lodge en het is lekker rustig om ons heen want er is verder niemand. Tegen 21:30 zijn we klaar rekenen hier 640 BWP af voor de overnachting, diner, en ontbijt. We rijden even terug naar het centrum om de laatste contante 240 Pula te gebruiken om nog wat diesel in te tank te gooien. 

Tegen 10:00 gaan we op weg naar de grens, We passeren weer vele koeien, ezels en geiten en af en toe zien we weer eens een struisvogel opduiken. Tegen 13:00 arriveren we bij de grenspost van Botswana. Wederom een formuliertje invullen, weer wat vertrek stempels in je paspoort, en deze keer een verzoek om mee te werken aan een enquête van de regering. Doel is om te kijken wat toeristen doen in Botswana, wat ze besteden en of ze tevreden zijn over het aanbod. 2 minuten later weer papiertjes invullen in het grenskantoor van Namibie, weer stempels en 220 NAM$ voor de wegenbelasting omdat we met een buitenlands kenteken hier binnen rijden.

De weg naar Windhoek blijkt nog ruim 300 km te zijn, meer dan we gedacht hadden!
We stoppen nog even voor een korte lunch en gaan hierna weer op weg. Ondertussen rijden we een flinke regenbui tegemoet de eerste echte (overdag dan) van onze hele vakantie. Tegen 16:30 na een slalom door het woon- werkverkeer van Windhoek, komen we aan bij de Montrei campsite. Al snel blijkt dat ze geen mogelijkheden vwb diner of ontbijt hebben en dus draaien we om. De eigenaar beveelt vwb onze wensen het Arebbusch travel lodge aan, net op de rand van Windhoek. Hier rijden we een kwartier later binnen en er is alleen nog maar een groot 4 persoons-chalet beschikbaar. We nemen dus een goedkopere luxe campsite van 300 NAM$. maar boeken voor de dag erop wel een klein chalet zodat we de camper kunnen uitruimen en alles alvast een beetje op orde kunnen brengen. De luxe campsite is prima verzorgd en kent een los gebouw met toilet, douche en “Braai” het ziet er allemaal keurig verzorgd uit. We eten een prima maaltijd in het bijbehorende restaurant en liggen tegen 21:30 vermoeid op bed. De hele dag rijden is ook geen pretje.    ca. 700 km.

 

Dag 28: Windhoek

We doen het rustig aan want we willen tegen 09:30 gaan ontbijten in het restaurant. We leveren de sleutels van de campsite in en kopen voor 280 NAM$ ontbijt vouchers voor vandaag en morgen. We rekenen meteen het chalet voor vanavond af en mogen hier tegen 12:00 in. We genieten van een goed ontbijt en verhuizen naar de binnenplaats met Wifi. Hier versturen we de laatste update van onze reis naar alle bekenden zodat iedereen op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.

Het chalet blijkt tegen 11:30 al klaar en we mogen naar binnen. We parkeren de camper net voor de deur voor het opruimen en stroom (we hebben geen Namibië adapter.  De tuinman vraagt 5 minuten later of de camper weg kan, ze hebben net namelijk een paar bomen gerooid en onze camper staat net op de plek waar ze alles willen opruimen. Ik leg uit dat we stroom nodig hebben en dat dit wat lastig is voor ons. We lopen samen naar de receptie en deze regelen een adapter voor ons, top opgelost dus!

We besteden de dag met wat lezen en wachten tot de tuinmannen klaar zijn. Ondertussen pikken we af en toe wat reacties op van onze update via de email. Tegen 17:00 is iedereen klaar en parkeren we de camper weer voor het chalet. We ruimen alvast wat op en maken wat dingen schoon tot we gaan eten. Het eten in het lokale restaurant is wederom prima en met een flesje witte wijn erbij rekenen we nog geen 500 NAM$ af voor een prima diner.In het chaletje drinken we nog iets en kijken nog even een film op de gratis decoder TV.

Dag 29: Laatste dag in Namibië

We zitten rond 08:30 aan het ontbijt en doen lekker rustig aan. Tegen 09:30 rijden we de poort uit op zoek naar een eerder opgegeven wasplaats. We mogen namelijk geen camper met een vuile buitenkant inleveren. Iets wat we zelden meemaken (2e keer pas). Het is even zoeken maar bij het navragen blijken we er maar 50 meter vanaf te staan. Het is een combinatie hogedrukspuit met handwas en een schoonmaakbeurt komt op 80 NAM$ een schijntje als later blijkt dat na een hogedrukreiniging van een kwartier de camper ook nog een halfuur met de hand gewassen en gedroogd wordt met een team van 4 man! Helaas is het flink druk en voordat we hier wegrijden is het 12:00. We kunnen ons vermaken met onze E-readers en af en toe een praatje hier en daar. We rijden via de benzinepomp terug en gooien er nog 35 liter Diesel in. Een halfvolle tank terug inleveren, net zoals we deze meegekregen hebben.

Ruim voor 13:00 zijn we de Kalahari Inn Een lodge met camping en tevens het kantoor van Bobo campers in Windhoek.  We ruimen de camper uit geven de manager een seintje dat we klaar zijn en we lopen door naar het bijbehorende terras. Hier drinken we een Rock Shandy. Dit typische zuidelijk Afrikaans oranje drankje, hebben we vele malen gezien, maar we wisten nooit wat het was. Het blijkt een alcoholvrije combinatie van limonade, gemberbier, schijfje citroen en wat kruidenextract. Lekker fris met ijs en best lekker.
De manager heeft ondertussen de camper nagelopen en samen hebben we geen opmerkingen. We krijgen nog 80 NAM$ terug voor niet gebruikte toilet chemicaliën, en hierna is de camper weer overgedragen aan de verhuurder. We lezen nog wat op het terras en bestellen hier onze laatste Oryx steak. Tegen 19:00 gaan we op weg naar het vliegveld en na het inchecken en de laatste douane formaliteiten zitten we nog een klein uurtje in de vertrekhal. Hierna is het boarden en keurig op tijd verlaten we Namibië. Helaas het einde van alweer een erg mooie vakantie....