dé specialist voor een campervakantie               


BEZIENSWAARDIGHEDEN NEDERLAND


DE BIESBOSCH    NATUURPARK

Op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland ligt de Biesbosch. De Biesbosch is ongeveer 8.000 hectare groot en het grootste zoetwatertijdengebied van Europa. Je vindt er vele wilgenvloedbossen en kreken. De indrukwekkende natuur doet je vergeten dat je in Nederland bent. Hoog tijd om met de camper naar de Biesbosch te gaan!

WANDELEN

Neem de indrukwekkende natuur in je op tijdens een wandeltocht door dit nationaal park. Trek stevige schoenen en een lange broek aan, neem een camera en verre kijker mee en bewandel een van de vele wandelroutes in de Biesbosch. Routes variëren van 1,5 km tot meer dan 20 km. Het wordt aangeraden om bij het bezoekerscentrum aanvullende informatie voor de route op te vragen alvorens je er op uitgaat, sommige routes zijn bijvoorbeeld enkel per boot bereikbaar. Indien je viervoeter mee op camperreis gaat, houdt er rekening mee dat de hond niet in alle gedeeltes van het park welkom is.

TE WATER

Je kunt je ook vergapen aan de natuur vanaf het water door een begeleide boottocht te maken of zelf het heft in eigen handen te nemen en een boot of kano te huren. Excursies kun je boeken en boten kun je huren bij de zogenoemde gastheren van de Biesbosch. Let op: het huren van een bootje is erg populair in de zomer. Reis je in zomer met de camper naar de Biesbosch en wil je een bootje huren, reserveer dan op tijd!

BEWONERS VAN DE BIESBOSCH

De bever wordt gezien als icoon van dit nationaal park, naar schatting leven er meer dan 300 bevers in de directe omgeving. Zogenoemde bevertochten vertrekken vanuit vier locaties. Met name voor de kinderen zijn deze bevertochten een echte aanrader bij een bezoek aan de Biesbosch. Echter zijn er ook verschillende speelparken in de omgeving van de Biesbosch waar de kids hun energie kwijt kunnen.

In dit beschermd natuurgebied kan men ook vogels spotten of sportvissen. Vogelliefhebbers pak je verrekijker maar bij! Let op: indien je wilt sportvissen in de Biesbosch, moet je over een vispas van Sprotvisserij Nederland beschikken.

LUNCHEN

Maak je dag in de Biesbosch compleet door te picknicken of te barbecueën in het park! Er zijn diverse picknicktafels waar je je lunch kunt nuttigen, laat deze na de lucht wel netjes achter. Barbecueën is enkel op speciaal daarvoor bestemde plekken toegestaan.

Wist je dat de Biesbosch zijn naam dankt aan de eerste planten, biezen, die zich vestigden in open water? Deze mattenbies werd geoogst, gesneden en destijds gebruikt voor stoelzittingen. De Biesbosch voorzag vele manen en vrouwen in de regio van werkgelegenheid.

DE BIESBOSCH TIJDENS EEN CAMPERREIS

In de omgeving van de Biesbosch zijn diverse campings, kies voor een camping in Zuid-Holland of in het gezellige Noord-Brabant. Zoals je hebt kunnen lezen is er van alles te ondernemen in de Biesbosch, het wordt aangeraden tenminste één nacht in de omgeving te slapen zodat je het meeste uit jouw ervaring in de Biesbosch kunt halen.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DE PEEL          NATUURPARK  

 

Guus Meeuwis zingt al jaren ‘De Peel en de Kempen en de Meierij maar het mooiste aan Brabant ben jij, dat ben jij.’ Of de Peel inderdaad tot een van de mooiste van Brabant behoort, dat is aan jou om te beslissen tijdens een bezoek aan de Peel.  

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt nationaal park de Groote Peel, de Mariapeel en de Deurnsche Peel. De natuur wordt voornamelijk gekenmerkt door veenmoerassen, uitgestrekte vlaktes en bossen. De variërende landschappen en diverse vogelsoorten maken de Peel absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je camperreis. Je kunt tijdens een wandeling door de Peel tevens helemaal tot rust komen. 

GOUD VAN DE PEEL

De Peel was uiterst geschikt om turf te steken, turf werd voornamelijk gebruikt als brandstof. Ten tijde dat hout schaars was, werd turf gezien als een belangrijk brandstof en werd er in de Peel hard gewerkt om hierin te voorzien. Zodoende wordt turf het (zwarte) goud van de Peel genoemd. De sporen van deze turfwinning zijn nog altijd goed zichtbaar.

Ongeveer honderd jaar geleden is er tijdens het turfsteken ook écht goud gevonden, namelijk een gouden Romeinse helm. Bij de Romeinse helm zijn ook diverse kleinigheden waaronder een mantelspeld en Romeinse munten gevonden. Aan de hand van deze munten en de bijschriften op de helm, gaat het vermoedelijk om een vondst van 320 na Christus. De grote vraag blijft hoe kwam de gouden Romeinse helm in het moeras terecht? En tot wie behoorde deze mysterieuze helm?

Destijds konden mensen voor een dubbeltje naar de helm van de turfsteker kijken. Inmiddels kun je de helm in het Rijks Museum voor Oudheden in Leiden bewonderen. Echter in het nabij gelegen museum Klok & Peel kun je een replica aanschouwen en meer te weten komen over de Peel.

VOGELS

De Peel is mede door de hoeveelheid water en de uitgestrektheid geliefd bij vele watervogels. Tevens is dit gebied ook erg in trek bij broed- en trekvogels, zodoende is het één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Je kunt hieronder de kokmeeuw, rietgans en kraanvogel tegenkomen. De vele voorzieningen waaronder knuppelbrugjes en een uitzichttoren maken het gemakkelijk om vogels te spotten. In het broed- en trekseizoen is een gedeelte van de Peel niet toegankelijk voor publiek, houdt hier rekening mee met het uitkiezen van een wandelroute en het vogel spotten.

EXCURSIES EN EROPUIT 

Er worden diverse excursies onder leiding van een gids in de Peel georganiseerd, het aanbod van deze excursies verschilt per seizoen. Je kunt hierbij denken aan een turfstekertocht of een avondwandeling in de Peel. 

Uiteraard kun je er ook zelf op uit trekken en genieten van de schoonheid van de Peel zonder gids. Vanuit buitencentrum De Pelen vertrekken diverse wandel routes en worden excursies aangeboden. Je kunt hier ook verschillende wandelkaarten aanschaffen. Waterdichte wandelschoenen en een verrekijker zijn een must bij een bezoek aan de Peel! Tip: bestel een picknickkist bij een nabij gelegen restaurant en geniet van een picknick in dit natuurgebied. 

DE PEEL TIJDENS JOUW CAMPERREIS

In de buurt van de Peel zijn er diverse mini-campings waar je met de camper van harte welkom bent! Geniet van de Brabantse of Limburgse gastvriendelijkheid en ga een avond bourgondisch uiteten. Nu je er toch bent, een leuke activiteit in de regio is boerengolf. Deze activiteit wordt door diverse mini-campings aangeboden en is een ludieke variant op golf, met een boerengolfclub ga je het weiland in.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DE VELUWE                       NATUURPARK 

De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland. De Veluwe kent twee nationale parken; nationaal park de Hoge Veluwe en nationaal park Veluwe Zoom. Dit natuurschoon vind je in de provincie Gelderland. Van uitgestrekte bossen en heidevelden en van grasvlakten tot zandverstuivingen, de Veluwe kent een divers landschap. Wanneer je met de camper dit prachtige stukje Nederland bezoekt, blijf dan minstens twee dagen om van het diverse landschap te genieten en wild te spotten.

WANDELEN EN FIETSEN

Tijdens een bezoek aan de Veluwe, kun je op diverse manieren genieten van deze ongerepte natuur. Je kunt kiezen voor een wandeling door de dichte bossen en uitgestrekte heidevelden. Trek de wandelschoenen aan en kies uit een van de vele wandelroutes in nationaal park de Hoge Veluwe of in nationaal park Veluwe Zoom. Je kunt ook per fiets of mountainbike genieten van dit natuurgebied. Tevens bevindt zich in de Veluwe de mooiste ruiterroute van Nederland, de Veluwe trail van 360km. 
Met name voor degene die met kinderen op camperreis zijn, zijn de klimbossen in de Veluwe een leuke aanrader. In de Veluwe kun je kiezen tussen maar liefst zes klimbossen! De klimbossen bieden diverse parcours aan op verschillende hoogtes en voor klimmers van verschillende niveaus. 

 DE GELDERSE BIG FIVE 

In de Veluwe heb je de kans om de Gelderse Big Five te spotten. De Gelders Big Five bestaat uit het edelhert, het wild zijn, de vos, de ree en de Schotse hooglander. Wist je dat Edelhert het grootste Nederlandse zoogdier is? De meeste kans om wild te spotten is tijdens een tour met een boswacht. Echter ook wanneer je alleen op pad gaat, kun je deze dieren tegenkomen. Informeer bij het bezoekerscentrum voor de tour met boswachter of bij welke wildobservatiepunten je wild kunt spotten. 
Mocht het niet gelukt zijn de Gelderse Big Five te spotten? Of wil je naast de Gelderse Big Five nog andere dieren spotten? Breng dan een bezoek aan Apenheul in Apenheul of Burgers’ ZOO in Arnhem. 

 HANZESTEDEN

De Veluwe is meer dan bossen, grasvlakten, heidevelden en zandverstuivingen. In en nabij de Veluwe vind je ook de Hanzesteden Elburg, Harderwijk en Hattem. Vanwege zijn gunstige ligging, aan de IJsel en Zuiderzee, waren deze steden vroeger machtige handelscentra. De steden Elburg, Harderwijk en Hattem trokken vele kooplieden en kunstenaars. Fiets over de oude handelswegen van de ene naar de andere Hanzestad tijdens de Hanzeroute, wandel over de keienpaden langs de karakteristieke gevels van deze Middeleeuwse Hanzesteden of bezoek een van de musea.

 PALEIS HET LOO

Nabij de Veluwe vind je paleis het Loo, bij het jacht- en vakantieverblijf van de Oranjes wil je even langs gaan. De baroktuinen van paleis het Loo zijn in 17e eeuw aangelegd op verzoek van de eerste bewoner, koning Willem III. De symmetrische tuinen met fonteinen, Delftsblauwe tuinvazen en beelden van goden en godinnen zijn toegankelijk voor het publiek. 

 MET DE CAMPER NAAR DE VELUWE

Ongeacht of je naar de Veluwe komt om van de natuur te genieten, Hanzesteden te bezoeken of om tot rust te komen, verblijf minstens enkele nachten in dit natuurgebied. In de Veluwe zijn verschilleden campings waar je met de camper enkele nachten kunt overnachten. Wanneer je hier enkele nachten verblijft, heb je meer kans om wild te spotten. Tevens geeft dit je de gelegenheid om op diverse manieren van de Veluwe te genieten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DE ZEEUWSE KUST                  ROAD TRIP

Zeeland is de ideale bestemming voor een camperreis! De provincie heeft charmante steden en schone stranden. De afstanden zijn niet erg groot dus geen lange uren in de camper en er zijn tal van campings waar je met de camper kunt overnachten. Zeeland is enorm populair onder Duitse toeristen, maar ook wij Nederlanders reizen met name in de zomervakantie graag af naar Renesse, Burgh Haamstede of Zoutelande. 

STRAND

De stranden van Zeeland zijn de schoonste stranden van Nederland. Tevens zijn de stranden groter en zodoende minder druk dan de stranden in onder andere Zuid-Holland. Waar menig Nederlander voor één dagje weg naar het strand vaak voor Zuid-Holland kiest vanwege de bereikbaarheid, is Zeeland ideaal voor meerdere dagen en met camper hoef jij je ook geen zorgen te maken over de bereikbaarheid. Je kunt in Zeeland gemakkelijk enkele dagen vertoeven op het strand; ontspan op je badlaken of, voor de sportievelingen, probeer een watersport. Zeeland bied voldoende mogelijkheden om te kitesurfen, windsurfen of zeilen. 

FIESTEN EN (STRAND)WANDELINGEN

De provincie Zeeland met zijn duinen en stranden leent zich uitstekende voor een wandeling of fietstocht. Je kunt de fietsen uiteraard zelf meenemen op de camper maar je kunt de fietsen ook op diverse plekken in Zeeland huren. Boswachterij Westerschouwen en de Zeepeduinen, beide in de buurt van Burgh-Haamstede zijn gebieden waar je een mooie wandeling kunt maken. Boswachterij Westerschouwen is combinatie van ‘kale’ en vol geplante duinen en vorm het grootste bos van Zeeland. 

PITORESK VEERE EN ZIERIKZEE

De steden in Zeeland zijn qua omvang niet te vergelijken met steden als Utrecht of Maastricht. De Zeeuwse steden zijn aanzienlijk kleiner en er is minder te beleven, echter de pittoreske steden bieden een fijne afwisselingen na een bezoek aan de stranden of na het vele wandelen. Volgens vele zijn Veere en Zierikzee de mooiste steden van Zeeland. In beide steden zijn zowel de markt als de haven de plekken met de meeste sfeer. 

Op Schouwen-Duiveland bevindt zich Zierikzee. Deze stad telt vele historische monumenten en een stratenpatroon uit de middeleeuwen. In Ouwerkerk, in de buurt van Zierikzee, staat het watersnoodmuseum. In het watersnoodmuseum kom je alles te weten over de watersnoodramp in 1953, welke 1836 mensen het leven kostte. Dit museum is vanzelfsprekend erg belangrijk voor de geschiedenis van Zeeland en een inleiding van het belang van de Deltawerken. Mocht je meer over de Deltawerken willen weten, is een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans aan te raden.

Op Walcheren vind je, naast Middelburg en Vlissingen, Veere. De havenstad Veere heeft ook een historisch centrum en de boetiekjes en terrassen zorgen voor een aangename sfeer. Het Veerse meer is een uitstekende plek voor een boot- of kanotocht, waterfietsen of suppen. 

OESTERS EN MOSSELEN

Liefhebbers van zeevruchten kunnen hun hart ophalen in Zeeland. Bij de meeste restaurants in Zeeland staat mosselen op de menukaart! En ook voor oesters kun je in deze provincie van Nederland terecht. Wil je eens iets anders doen? Boek dan zelf een excursie oester vangen en bereiden! Voor een oesterproeverij of een rondleiding over de oesterputten kun je het beste terecht in Yerseke. 

Mocht je in augustus met de camper Zeeland aandoen, in Yerseke wordt op de derde zaterdag van augustus de mosseldagen gehouden, deze mosselfeesten zijn een bezoek waard! Voor een portie zeevruchten ben je niet verplicht te gaan uiteten, je kunt deze ook ophalen en op de camping voor de camper opeten. ’s Avonds diner je met oesters of mosselen en voor het ontbijt haal je een verse Zeeuwse bolus bij de bakker in de buurt. 

MET DE CAMPER DOOR ZEELAND

We hebben het al eerder in dit artikel aangehaald, er zijn in Zeeland tal van campings waar je met de camper kunt overnachten. Mocht je in zomervakantie met de camper naar Zeeland reizen, raden wij alsnog aan van te voren te reserveren. Dit vanwege de grote getalen toeristen uit onze buurlanden, bij wie deze regio erg in trek valt. Duitsers weten hun weg al langer te vinden naar Zeeland en sinds de regionale trots van Zeeland, BlØf, zingt over Zouteland vinden ook steeds meer Belgen (en Nederlanders) hun weg naar de Zeeuwse kust.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ELFSTEDENTOCHT                ROAD TRIP

Friesland is onlosmakelijk verbonden met de Elfstedentocht. Wacht niet langer tot het ijs overal 15cm dik is om de schaatsen onder het stof vandaan te halen maar maak deze 250km lange tocht met de camper! Van Leeuwarden met zijn grachten en statige herenhuizen tot Sneek met talloze opties voor watersport. Van Ijlst met zijn zogenoemde overtuinen tot Hindelopen met het eerste Friese Schaatsmuseum. Deze camperreis door het weidse Friese land GIET OAN! 

ELF STEDEN EN FONTEINEN

In het jaar 2018 is Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, benoemd tot culturele hoofdstad van Europa. Ten ere van deze benoeming hebben kunstenaars uit verschillende landen elf fonteinen gemaakt voor de steden van de Elfstedentocht. Niet iedereen is op zijn zachtst gezegd groot fan van dit kunstproject. Elke stad heeft zijn eigen 11 fountains wandeltocht. Deze wandeltocht brengt je, naast de fontein, langs de hoogtepunten van de stad. De wandelroutes variëren van 20 minuten tot een 1 uur en 10 minuten en zijn een ideale manier om deze charmante steden beter te leren kennen tijdens je camperreis. Ontdek de havenstad Harlingen, beklim de (scheve) kerktoren van Leeuwaren en drink Dokkumer koffie. 

MEMORABLE BURGGEN

Het Elfstedenmonument en het bruggetje van Bartlehiem zijn wellicht de meeste memorabele bruggen van Friesland. Het Elfstedenmonument, tegeltjesbrug genoemd, is de laatste brug voor de finish in Leeuwarden. De brug bestaat uit ruim 7000 blauwe tegels met portretten van degene die de tocht hebben uitgereden. Van een klein afstandje vormen deze blauwe tegels met portretten het beeld van een rij schaatsers, een beeld dat kenmerkend is voor de Elfstedentocht. Op de brug staan ook de woorden IT SIL HEVE (het zal gebeuren). Met deze woorden kondigde de voorzitter van de Elfstedentocht in 1985, de eerste Elfstedentocht na 22 jaar aan. 

Het Elfstedenmonument is niet te verwarren met het bruggetje van Bartlehiem. Het smalle bruggetje is voornamelijk bekend van foto’s en TV beelden. Onderweg naar ‘de hel van het noorden’ passeren de schaatser het bruggetje van Bartlehiem. Na het halen van een stempel in Dokkum, waarnaar wordt verwezen met ‘de hel van het noorden’, passeren zij nogmaals het bruggetje bij Bartlehiem. Op dit smalle bruggetje worden zij aangemoedigd door de inwoners van het dorpje en andere toeschouwers.  Het betreft een smal bruggetje, welke je tijdens jouw reis gemakkelijk met de camper voorbij rijdt. 

NATIONALE PARKEN

Breng naast de elf steden ook een bezoek aan de vier nationale parken die Friesland rijk is. Ontdek Alde Faenen, Lauwersmeer, het Drents-Friese Wold en Schiermonnikoog. Nationaal Park Alde Faenen telt maar liefst 450 plantensoorten en 100 soorten broedvogels. Je kunt hier onder andere de zeearend, de roerdomp, de aalscholver en de ooievaar spotten. Het nationaal park heeft diverse vogelkijkhutten, vanuit waar het spotten van bijvoorbeeld de zeearend gemakkelijker wordt gemaakt. 

Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park dor de International Dark Sky Assocation. In Lauwersmeer blijft de duisternis behouden en is bij helder weer de Melkweg goed te zien. Nationaal Park Drentse-Friese Wold ligt op de grens met Drenthe en is met 6.000 hectare een van de grootste bossen van Nederland. Ook in het Drentse-Friese Wold kun je op een onbewolkte avond de sterren zien schitteren. Het Waddeneiland Schiermonnikoog is een nationaal park op zich, samen met d rest van Waddengebied maakt deze deel uit van het Werelderfgoed van Unesco. 

FRIESLAND MET DE CAMPER

In de buurt van alle elf steden en nationale parken bevinden zich campings waar je met de camper kunt overnachten. De meeste campings zijn op loop- of fietsafstand van het centrum van de nabij gelegen stad. De elf steden van Elfstedentocht zijn niet allen even groot, in sommige steden is meer te beleven dan in andere steden. Wij raden om meerdere steden per dag te bezoeken en de Elfstedentocht te combineren met een bezoek aan de nationale parken, Waddeneilanden of andere delen van Nederland


GELDERLAND       ROAD TRIP

Je doet er goed aan om tijdens een camperreis door Nederland enkele dagen door te brengen in Gelderland. De schoonheid van de Veluwe, de rust in de Achterhoek en charmante steden Arnhem en Nijmegen doen je goed. Neem wandelschoenen of een fiets mee en ontdek wat de provincie Gelderland te bieden heeft. Gelderland is de grootste provincie van Nederland qua landoppervlakte en is opgedeeld in vijf streken: Achterhoek, Regio Arnhem, Rijk van Nijmegen, Rivierenland en de Veluwe.  

KASTELEN EN LANDGOEDEREN

Nederland telde vroeger meer dan 1300 kastelen. Van deze kastelen bevonden zich er 293 in de huidige provincie Gelderland. Met name in de streken Achterhoek en Rivierenland vind je de meeste kastelen. De kastelen waren verdedigingsbouwwerken of werden bewoond door mensen van adel. Tegenwoordig is ook nog een deel van de kastelen bewoond, een ander gedeelte van de kastelen is toegankelijk voor publiek. De kastelen zijn op zichzelf al erg indrukwekkend maar bewonder ook de gigantische tuinen, veelal ontworpen door landschapsarchitecten. Of bewonder de verschillende kunstcollecties welke zich binnen de kasteelmuren bevinden. 

Wij raden aan om de fietsten mee te nemen of deze, indien mogelijk, bij de camping te huren en de kastelen per fiets te bezoeken. Er zijn diverse routes uitgestippeld welke je met de fiets langs verschillende kastelen brengen. Neem bijvoorbeeld de culinaire kastelenroute welke je langs kasteel De Vanenburg, kasteel de Essenburgh en landgoed Staverden brengt. De achtkastelenroute brengt je onder andere langs kasteel Vorden en landgoed de Wiersse. Andere routes welke wij aanraden zijn: Bommelwaardse kasteelroute, Land van Maas en Waal route en rondje kastelen en landgoederen oost. De routes variëren tussen 34 en 50 kilometer. 

WIJNGAARDEN EN THEEVELDEN

In de achterhoek vind je, net als in Zuid-Limburg, hectaren aan wijngaarden. In deze regio zijn zo’n twintig wijngaarden waar geen massaproduct maar kwaliteitswijn wordt geproduceerd. Je wordt hier met open armen verwelkomd voor een rondleiding over de wijngaarden of voor een proeverij van deze kwaliteitswijnen. Of haal nogmaals de fiets achter van de camper af en ontdek de wijngaarden in deze streek al fietsend. Overnacht een nacht op een camping bij de wijngaarden zodat je je te goed kunt doen aan deze heerlijke wijnen en niemand de BOB hoeft te zijn. 

Voor diegenen die niet van wijn houden of simpelweg geen alcohol drinken, zijn de theetuinen in deze regio het bezoeken waard. Ook bij de theetuinen ben je van harte welkom voor een rondleiding of voor een verrukkelijke high-tea. Koop hier wat verse theesmaken zodat je de resterende dagen van de camperreis kan beginnen met een kopje thee met een theesmaak uit de regio. 

BOOMGAARDEN EN FRUITTUINEN

Wist je dat een derde van al het Nederlands fruit wordt geteeld in de regio Rivierenland? De Betuwe, onderdeel van Rivierenland, wordt gezien als de fruittuin van Nederland. Overal vind je fruitboomgaarden, fruitstallen en fruitautomaten. De gehele zomer en in het begin van het najaar kun jij jouw eigen fruit plukken, proeven en kopen. Wanneer je door deze regio fietst of wandelt, pluk dan ook tegen betaling je eigen aardbeien, appelen en ander fruit. Verser en lekkerder zal je het niet krijgen! Je kunt deze stukken fruit ter plekke opeten of meenemen als tussendoortje voor later tijdens de camperreis.

ARNHEM EN NIJMEGEN

Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland. Een van de beruchtste slagen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, de slag om Arnhem, vond in deze stad plaats. Deze slag beleef je in het Airborne Museum. Andere attracties in Arnhem welke de moeite waar zijn, zijn Burgers’ Zoo en het openluchtmuseum.

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Je kunt hier verschillende historische gebouwen en pleinen vinden. Diverse musea vertellen je meer over de rijke geschiedenis van de oudste stad. Ondanks het feit dat Nijmegen de oudste stad is, bruist deze als geen ander. Nijmegen kent enkele universiteiten en verschillende studenten hebben hier hun optrek gevonden. Je vindt in de binnenstad verschillende hippe koffietentjes en leuke boetiekjes. 

GELDERLAND MET DE CAMPER

Je kiest uiteraard zelf hoeveel nachten jij met de camper doorbrengt in Gelderland. Hoeveel dagen jij met de camper door Gelderland rijdt is afhankelijk van de attracties die je in deze provincie wil bezoeken. Gelderland kent verschillende leuke campings. Wij raden voor een overnachting een camping nabij de wijngaarden aan zodat alle reizigers kunnen drinken tijdens een proeverij of rondleiding. Vanuit Gelderland kun je alle kanten op, vervolg jij jouw reis bijvoorbeeld naar bourgondisch Noord-Brabant of rij je liever langs de Hunebedden?


GIETHOORN               DORP


Giethoorn, het Venetië van Nederland, is een enorme trekpleister onder binnen- en buitenlandse reizigers. Een bezoek aan deze waterstad kan niet ontbreken tijdens een camperreis door Nederland. Toen men het gebied bewoonbaar wilde maken en geschikt voor het verbouwen van gewassen door ontginning van het veen zijn diverse plassen en meren ontstaan. Deze plassen en meren zijn verbonden door ongeveer 170 smalle houten bruggetjes en op de eilanden zijn boerderijen met rietendaken gebouwd uit de 18e of 19e eeuw.  

Giethoorn dankt zijn naam aan de vele hoorns van geiten, welke na de allerheiligenvloed in 1170 zijn gevonden bij het ontginnen van het veengebied. De geitenhoorns zijn nog steeds het symbool van de stad en zijn onder andere te vinden op het stadswapen. 

VAREN EN ANDERE ACTIVITEITEN

De beste manier om het Venetië van Nederland te ontdekken is uiteraard vanaf het water. Huur een bootje of boek een boottocht en vaar onder diverse houten bruggetjes door langs boerderijen met rietendaken. Je kunt kiezen voor een traditionele punter zonder motor, welke je vooruit moet duwen met een punterboom. Of je kiest voor een meer ontspannen boottocht en huurt een bootje mét motor. In de zomer zullen er meerdere reizigers een bootje huren in Giethoorn, plan je camperreis goed en reserveer je bootje van te voren.

Wanneer je tijdens de camperreis Giethoorn aandoet, breng dan ook enkele uren op het vasteland door. Combineer je boottocht bijvoorbeeld met een picknick op het vasteland of met een barbecue als afsluiter van jouw dag in Giethoorn. Je kunt er ook voor kiezen een arrangement te boeken en een activiteit, zoals boogschieten, te doen. 

Voor degene die Giethoorn graag wandelend verkennen, is de wandelroute Giethoorn van 4,3km een aanrader. Gedurende deze wandelingen loop je over de smalle houten bruggetjes langs de boerderijen met rietdaken. Geniet tussendoor op het terras aan de waterkant van een drankje en versnapering.  

NATIONAAL PARK WEERRIBEN WIEDEN

In de buurt van Giethoorn ligt Nationaal Park Weerriben Wieden dit gebied bestaat uit twee gebieden; Weerriben en Wieden. Het nationaal park is het grootste laagveenmoeras van West-Europa en is uiterst geschikt voor het spotten van (water)vogels en otters. 

GIETHOORN TIJDENS DE JOUW CAMPERREIS

Giethoorn is een leuke bestemming voor tijdens je camperreis door Nederland. Er zijn verschillende campings in de omgeving van de stad waar jij je camper kunt plaatsen. Desondanks raden wij aan Giethoorn slechts in één dag te bezoeken en jouw camperreis door Nederland te vervolgen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GRONINGEN            STAD

Groningen is de meest noordelijke provincie van Nederland. Zeg je Groningen, dan denken veel mensen aan Groningen stad. Echter zijn er meer mooie en bijzondere plekken te zien in de provincie. Doordat Groningen veel variatie heeft van bezienswaardigheden, trekt Groningen veel bezoekers. 

GRONINGEN EN WINSCHOTEN

De stad Groningen heeft veel te bieden. Zo heeft de stad bezienswaardigheden die wijzen naar vroeger, maar ook die wijzen naar de moderne tijd. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan de Martinitoren en het Groninger Museum. Groningen heeft ook een flight forum. Vanaf deze plek midden in de stad, kan je over heel Groningen kijken. Wil je toch liever wat meer geschiedenis van de stad ondervinden, dan kun je het beste naar Hoge of Lage der A. In deze straten loop je langs het kanaal door de stad. Aan dit kanaal vindt je vooral oude pakhuizen. Langs deze kades kom je langs verschillende rijksmonumenten.

Winschoten is een stad die veel te maken heeft gehad met de Tweede Wereldoorlog. Zo zie je midden in het centrum een grote Jodenster. Echter heeft de stad niet heel veel geschiedenis. Winschoten staat vooral bekend om de Adrillenmarkt en het Zomerfestival. Verder kun je in Winschoten het Rosarium bezichtigen. Dit is een rozenpaviljoen midden in het stadspark. Vanaf februari 2021 is de Blauwe Loper gekomen in de stad. Dit is de langste fietsbrug van Europa. Deze brug verbind Winschoten met het waterdorpje Blauwestad. 

PER CAMPER NAAR NATIONAAL PARK LAUWERSMEER

Nationaal Park Lauwersmeer is een groot meer dat op de grens ligt tussen Groningen en Friesland. Het meer is een verblijfplaats voor veel vogelsoorten. Voor vogelspotters staat er een kijktoren in het Ezumakeeg, het westelijke deel van het meer. Er zijn veel parkeermogelijkheden voor de camper om het Lauwersmeer heen. Verder liggen er nog een aantal campings om het meer heen.

BOURTANGE 

Bourtange is een vestigingsstad in Oost-Groningen op de grens met Duitsland. Het is een klein dorpje met stadsmuren en grachten er omheen. Van bovenaf ziet de stad er spectaculair uit. Bourtange is vanuit Winschoten te bereiken met de camper met een half uur rijden. 

HORTUS BOTANICUS HAREN

Het Hortus Botanicus in Haren is een van de oudste tuinen in Nederland. De vroegere vesting lag in Groningen, maar is later verplaatst naar Haren. De tuin beschikt over 20 hectare grond, welke is opgedeeld in verschillende tuinen zoals een Chinese tuin en een vlindertuin. Het Hortus Botanicus tuin ligt op 20 minuten rijden met de camper vanuit Groningen. 

SLAG BIJ HEILIGERLEE

De Tachtigjarige Oorlog, iedereen heeft er wel ooit van gehoord. In het Groningse plaatsje Heiligerlee nabij Winschoten vond de eerste overwinning plaats tegen de Spanjaarden. In 1873 werd er midden in dorpje, waar de Slag bij Heiligerlee plaats vond, en standbeeld geplaatst om deze dag te herdenken. Ook is er het Museum Slag bij Heiligerlee te bezoeken. In dit museum wordt meer verteld over de gebeurtenis. 

GRONINGEN MET DE CAMPER 

Een camperreis vanuit Groningen is goed te combineren met de Hunebedden in Drenthe. Ook kun je in de winter kijken bij de Elfstedentocht in Friesland. Echter is dit niet ieder jaar te bezoeken. Een camperreis door Groningen is zeker een mooi avontuur voor natuur- en geschiedenisliefhebbers.


HUNEBEDDEN                             BEZIENSWAARDIGHEID


Wie op camperreis gaat door Nederland, doet er goed aan de hunebedden in Drenthe te bezoeken. Deze bouwsels van zwerfkeien zijn het oudste monument van Nederland. De 52 hunebedden bevinden zich op de Hondsrug, een gebied waar overigens meer te beleven is dan het bekijken van de hunebedden. 

MYSTERIE VAN DE HUNEBEDDEN

Vroeger dacht men dat de hunebedden waren gebouw door reuzen (huynen) gezien de grote en het gewicht van de zwerfkeien. Het tegenovergestelde is waar, de hunebedden werden gebouwd door het Trechterbekervolk. Zij waren maximaal 1,65 meter groot. De hunebedden kwamen op hun plaats, doordat boomstammen werden neergelegd waar zij zwerfkeien over heen rolde. Een hele prestatie, wanneer je bedenkt dat sommige zwerfkeien 20.000km zwaar zijn! 

DE HUNEBEDHIGHWAY 

Vergeet de Route 66 in Amerika, in Nederland heb je de Hunebedhighway. Deze route brengt je langs 47 van de 52 hunebedden in Drenthe. De vijf meest indrukwekkendste hunebedden, the big five, liggen ook langs deze route. Rijd met de camper the Hunebedhighway en stop op zijn minst bij de big five onder de hunebedden! 

HUNEBEDCENTRUM

In het hunebedcentrum kom je alles te weten over de hunebedden en het Trechterbekervolk. De hunebedden dienden destijds als grafkamers. De doden kregen verschillende giften mee voor in hun graf waaronder sierraden aardwerken potten met eten. De hunebedden waren, in tegenstelling tot nu, niet zichtbaar maar bedekt met zand en graszoden. 

Tevens ligt naast het hunebedcentrum het grootste hunebed van Nederland. Hunebed D27 is maar liefst 23 meter groot! Wist je dat de 52 hunebedden geen naam maar een nummer hebben? De nummers D33 en D48 ontbreken in de lijst. D33 is een afgebroken hunebed en D48 bleek geen hunebed te zijn. 

NATIONALE PARKEN

Het Drents-Friese Wold is, na de Hoge Veluwe, het grootste aaneengesloten bos van Nederland. Het nationale park bevat maar liefst 6.000 hectare aan bos, heide en stuifzand. Bovendien, een betere plek om sterren te zien schitteren op een onbewolkte nacht dan in Drents-Friese Wold vind je niet! 

De Drentsche Aa is een beek van 28km, welke door het landschap kruipt. De beek brengt je onder andere langs verschillende es- of brinkdorpen, waar je een kopje koffie of hete kop thee kunt drinken. In de Drentsche Aa zie je tevens naast de hunebedden nog andere overblijfselen uit het verleden, namelijk karrensporen. Tot slot, nationaal park Dwingerveld. Dwingerveld is een groot natte heidegebied. Kenmerkend voor het Dwingerveld zin de schaapskuddes en de schaapskooien. 

KOLONIËN VAN WELDADIGHEID

Wanneer je genoeg hebt gezien van de Hunebedden, kun je de Koloniën van Weldadigheid bezoeken. In de Koloniën van Weldadigheid leefden en werkten arme gezinnen, bedelaars en zwervers. De Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid zouden deze mensen een tweede kans geven. Echter het leven in ‘vrije’ en onvrije koloniën blijkt echter een hard bestaan. Desondanks zijn deze Koloniën de basis voor onze huidige verzorgingsstaat. 

MET DE CAMPER NAAR DRENTHE

In Drenthe vind je verschillende interessante musea en kun je diverse actieve uitjes ondernemen. Reden genoeg om een nachtje langer in de regio te blijven met de camper! Er zijn verschillende campings in de omgeving met camperfaciliteiten. Geniet van de rust en veelzijdigheid van Drenthe!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOORD-BRABANT                  ROAD TRIP


We willen bijna zeggen dat dit  'uiteraard' onze favoriete provincie is. Per slot van rekening komt nagenoeg iedereen bij Travelhome uit het gezellige Noord-Brabant. En mooie plekjes heeft het zeker! Toch zullen we niet zeggen dat het de mooiste provincie van Nederland is. Wel zeggen we dat je Noord-Brabant zeker niet over moet slaan tijdens je camperreis door Nederland.
Maak een wandeling door Nationaal Park de Biesbosch, Nationaal Park de Groote Peel of de ‘Brabantse Sahara’, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.
Bezoek prachtige historische steden als Breda en ’s-Hertogenbosch of ‘lichtstad’ Eindhoven. Fiets de van Gogh fietsroute of de La Trappe fietsroute. Wandel door Willemstad, Heusden en andere vestigingssteden tijdens de wandelroute Zuidwaterline. Natuurlijk gecombineerd met de Brabantse gezelligheid, dat maakt het helemaal af.

NATIONALE PARKEN

In het oosten van Noord-Brabant vind je Nationaal Park de Groote Peel, en in het westen van Noord-Brabant vind je Nationaal Park de Biesbosch. De Groote Peel met enkele vogelhutten leent zich uitstekend voor vogelspotten, in de Biesbosch heb je al kanoënd kans de bever tegenkomen. Op de grens met België vind je Natonaal Park Kalmthoutseheide. En midden in Noord-Brabant bevindt zicht het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. De Loonse en Drunense Duinen wordt de Brabantse Sahara genoemd vanwege de oneindige zandvlaktes. Wandel door dit enorme stuifzandgebied en waan je in de Sahara. 

FIETSROUTES

Nederland telt ruim 35.000 kilometer fietspad, waarvan de meeste kilometers aan fietspad gelegen zijn in Noord-Brabant. Een goede reden om de fietsen achter mee op de camper te nemen! Je kunt onder andere kiezen uit de La Trappe fietsroute, de Liberation Route Brabant en de Van Gogh fietsroute. De La Trappe fietsroutes zijn geschikt voor de fiets- én bierliefhebber. Deze vier routes, variërende van 35 kilometer tot 67 kilometer, brengen je door de natuur langs verschillende horecagelegenheden waar trappistenbier genuttigd kan worden. 

Tijdens de Van Gogh fietsroute fiets je door het Brabantse land dat Vincent van Gogh inspireerde en langs belangrijke locaties in het leven van de meester. De Van Gogh fietsroute bestaat uit 10 routes om en nabij de vijf steden/dorpen welke een rol hebben gespeeld in het leven van Vincent van Gogh. Op de Liberation Route vind je verschillende luisterzuilen, monumenten en musea die je het verhaal van de tweede wereldoorlog in Brabant vertellen. De Liberation Route kent acht fietsroutes in verschillende delen van Brabant. 

(VESTIGINGS)STEDEN EN KASTELEN

Wie Noord-Brabant liever al rijdend met de camper dan te fiets verkent, kan een rit maken langs enkele van de elf Brabantse vestigingssteden. Deze elf Brabantse vestigingssteden maken deel uit van De Zuidwaterlinie, de langste en oudste waterlinie van Nederland. Favorieten zijn vestigingsstad Heusden en Willemstad, aanschouw de verdedigingswerken en struin door de oude straatjes. Het is slim om de camper iets buiten deze vestigingssteden parkeren vanwege de smalle straten. 

Meer bekende en hedendaags belangrijke steden zijn Breda, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Beklim de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch of de Grote Kerk in Breda. Bewonder de muurschilderingen van de Blind Walls Gallery in Breda of wandel door de creatieve en innovatieve buurt Strijp-S in Eindhoven. Vaar in een bootje door de singels van Breda of ontdek ’s-Hertogenbosch te water. Geniet op het terras van lokaal gebrouwen bier en probeer eens een Bossche bol!

De Sint-Janskathedraal en de Grote Kerk zijn twee van de vier topmonument van Noord-Brabant. Andere topmonumenten zijn het Markiezenhof in Bergen op Zoom en Kasteel Heeswijk. Kastelen zijn er in Noord-Brabant meer te ontdekken, een tocht met de camper door de Meierij brengt je bijvoorbeeld bij Kasteel Maurik in Vught. In Helmond, de vijfde grootste stad van de provincie, staat het kasteel van Helmond. Neem een rondleiding door een kasteel en kom meer te weten over onder andere de adellijke bewoners.

NOORD-BRABANT MET DE CAMPER

Noord-Brabant kent verschillende (mini-)campings waar je met open armen verwelkomd zult worden. Indien je je fietsen achter op de camper meeneemt, kun je in de avonden gemakkelijk de afstand van de camping naar nabijgelegen dorp afleggen voor nog een lokaal gebrouwen biertje op het terras. Wanneer je door Nederland reist met de camper, kun je een bezoek aan Noord-Brabant gemakkelijk combineren met de heuvels in Limburg of de stranden in Zeeland. Wie met de kinderen op camperreis gaat, doet er goed aan een dag door te brengen in het bekendste pretpark van de Benelux, de Efteling, of op safari te gaan in de Beekse Bergen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UTRECHT               STAD

trecht is de kleinste provincie maar ook het hart van Nederland. In de provincie kun je terecht voor een wandeling door de natuur en langs diverse kastelen. Je kunt je er ook vermaken in steden als Amersfoort en Utrecht. Nogmaals de provincie is de kleinste van Nederland, dit maakt dat natuur of de dichtstbijzijnde stad nooit ver weg zijn. Utrecht is een ideale bestemming als onderdeel van jouw camperreis door Nederland. Mede vanwege zijn combinatie tussen stad en natuur maar ook vanwege zijn centrale ligging en mogelijkheden om Nederland verder te verkennen met camper.

UTRECHT EN AMERSFOORT

Utrecht is de gelijknamige hoofdstad van de provincie Utrecht. De stad is gebouwd rondom de Domkerk en met zijn grachten en winkelstraten doet de stad ietwat denken aan de hoofdstad van Nederland. Utrecht telt vele café, restaurants en winkels en je kunt je hier uitstekend vermaken. 

De andere grote stad in de provincie Utrecht is Amersfoort. Wij raden aan deze stad met middeleeuwse binnenstad niet over te slaan. De koppelpoort is het visitekaartje van Amersfoort maar slechts één van de historische gebouwen en monumenten die de stad rijk is. Fascinerend zijn de muurhuizen, deze huizen zijn gebouwd met restanten van de oude stadsmuur. In het jaar 1380 werd de stad uitgebreid en werd de oude muur gesloopt en een nieuwe muur gebouwd. Van de restanten van de oude stadsmuur bouwde men vanaf het jaar 1500 huizen. 

In de regio Utrecht bevinden zich verschillende interessante musea. Je kunt onder andere een bezoek brengen aan het spoorwegmuseum, het nationaal militair museum en het Mondriaan huis. Ben je met kleine kinderen op reis, dan is het Nijntje Museum beslist een must-see. Utrechtenaar Dick Bruna tekende Nijntje voor het eerst in 1955. Wist je dat Nijntje wereldwijd bekend is onder de naam Miffy? Echte konijnen en andere indrukwekkendere dieren vind je in Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark Rhenen. 

UTRECHTSE HEUVELRUG

Tussen Utrecht en Amersfoort ligt de Utrechtse Heuvelrug. Het nationaal park Utrechtse Heuvelrug bestaat voornamelijk uit loofbos en dennenbos en is werkelijk een oase van rust. Naast loofbos en dennenbos vind je in het oosten van het nationaal park juist uitgestrekte vlaktes met meren en heide. De Utrechtse Heuvelrug is rijk aan kastelen en buitenplaatsen. Fiets of wandel langs een van deze circa 300 kastelen en buitenplaatsen. De imposante kastelen zullen je versteld doen staan. Kun je niet genoeg krijgen van deze landgoederen, vervolg je camperreis dan naar Gelderland voor meer kastelen.  

HET GROENE HART

Tussen de randsteden vind je ook een andere oase van rust, het Groene Hart. Het Groene Hart is onderverdeeld in verschillende gebieden waaronder De Vechtstreek. De Vechtstreek is vernoemd naar rivier de Vecht, welke bekend is vanwege de hoeveelheid buitenplaatsen aan de oevers van de rivier. Je kunt dit gebied op verschillende manier verkennen, bijvoorbeeld door middel van een wandeling, te fiets of per boot. Bewonder de kastelen, forten en molens welke je onderweg beslist zal tegen komen. 

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie bestaande uit tientallen tot honderden bunkers, forten, vestingen en sluizen. De verdedigingslinie is maar liefst 85 kilometer lang en loopt van Muiden tot de Biesbosch. Het verdedigingswerk is gebouwd tussen het jaar 1815 en 1940 en moest de vijand afschrikken om het westen van Nederland aan te vallen. De functie van Nieuwe Hollandse Waterlinie was om stroken land tot een halve meter hoogte onder water te laten lopen en daarmee de soldaten en voertuigen tegen te houden. Met de komst van de vliegtuigen ging de functie van de waterlinie verloren. Dit gebied van 50.000 hectare vormt nu een belangrijk onderdeel van het landschap. 

Een van de grotere vestigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het fort bij Rijnauwen. Het fort is nu een natuurfort en zodoende slechts beperkt toegankelijk voor bezoekers. Op het landgoed van Rijnauwen bevindt zich tevens een prachtig kasteel en samen met het aangrenzende landgoed Amelisweer is het geliefde plek om onder andere te wandelen en kanoën.

MET DE CAMPER NAAR UTRECHT

Zoals de natuur en dichtstbijzijnde stad niet ver weg zijn, zo is een camping in de provincie Utrecht ook niet ver weg. Je zou het wellicht niet verwachten, maar Utrecht is geliefd onder campinggasten en biedt voldoende keuze tussen campings. Het is aan te raden om op camping op de Utrechtse Heuvelrug te overnachten zodat je alle prachtige kastelen en buitenplaatsen vanuit de camping te voet of met de fiets kunt ontdekken. Voor meer kastelen vervolg je de camperreis bijvoorbeeld naar Gelderland. Echter gezien Utrecht het hart van Nederland is, kun je vanuit de provincie Utrecht echt alle kanten van Nederland op.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VALKENBURG                                ROAD TRIP


Wie een camperreis door Nederland maakt, doet er goed aan de zuidelijkste provincie in Nederland te bezoeken. Breng een bezoek aan Valkenburg aan de Geul en aan het stadje Thorn. Ga de mergelgrotten in of ga langs bij de wijngaarden. Het zuiden van Limburg heeft met zijn heuvels en dalen misschien wel het minst Nederlandse landschap. 

MERGELGROTTEN

In Limburg werd eeuwenlang mergel, geel kalkgesteente, gewonnen om huizen, muren en kastelen te bouwen. Deze mergelwinning leidde tot een ondergronds gangenstel van wel 250km lang met 22.000 gangen! Dit gangenstelsels diende met name in tijden van oorlog als een ideale vluchtweg en goede beschutting. Vanwege instortingsgevaar is er slechts 80km van de meer dan 250km aan grotten toegankelijk. De Gemeentegrot in – of onder- Valkenburg zijn te bezichtigen tijdens een rondleiding. Wist je dat tijdens de tweede wereldoorlog het schilderij de Nachtwacht in de grotten is verborgen?

HEUVELS EN KASTEELRUÏNES

Houd je er van om je benen te strekken en spreekt het afwisselende landschap je aan? Maak dan een wandeling door Zuid-Limburg! De heuvels -en dalen- zijn wellicht niet te vergelijken met de Zwitserse Alpen, maar het zijn wel de hoogste heuvels van Nederland. Kies voor de hoogtewandelingen Valkenburg of voor de Kastelen in Geuldal. Op laatste genoemde route bevinden zich diverse kastelen of ruïnes van kastelen, waaronder de restanten van de hoogteburcht. 

WIJNGAARDEN

De mergelbodem is ook uiterst geschikt voor de wijnbouw. In Limburg wordt van alle Nederlandse provincies de meeste wijndruiven verbouwd. Wanneer je ten midden van de oudste wijngaarden van Nederland staat, waan je je even in Frankrijk. Mocht je nog niet genoeg gewandeld hebben, kun je een wandeling langs de wijnvelden maken. Of geniet van een heerlijke wijnproeverij! Limburg kent vele wijngaarden, maar ook bierbrouwen kunnen ze in deze regio erg goed! Combineer een wandeling met verschillende alcoholische drankje en snack tijdens een amuse-wandeling. 

WELLNESS

Valkenburg kreeg als eerste Nederlands stad het predicaat Kuuroord. Voor een ontspannende massage of sauna bezoek ben je in deze stad op de juiste plek. Er zijn voldoende wellness centra in Valkenburg waar je kunt genieten van een welverdiende massage. Neem bijvoorbeeld het wellnesscentrum in de kelders van Château St. Gerlach. 

THORN

Voorheen was Thorn een klein vorstendom, inmiddels is dit stadje bekend vanwege zijn witte woningen. Nadat de nonnen, voor wie de abdij was gesticht, waren gevlucht voor de Fransen kwamen er veelal arme mensen in Thorn te wonen. De Fransen lieten de inwoners van Thorn belasting betalen op basis van de grote van de ramen en deuren in huis. Om geen belastingen te betalen, metselden zij de ramen dicht met stenen en verfden zij de huizen wit zodat het verschil in stenen niet opgemerkt zou worden. Bezoek de Abdijkerk van Thorn en het gemeentemuseum Land van Thorn en maak een stadswandeling met audioset.  

MET DE CAMPER

Je kunt tijdens de camperreis door Nederland op diverse plekken in Limburg overnachten. Wij adviseren om in of nabij Valkenburg te overnachten. Kies voor een stadscamping of een camping in de natuur nabij Valkenburg. Tevens vorm Valkenberg een mooi uitgangspunt om verschillende wandelingen te maken en de omgeving te verkennen. De stad ligt onder andere op slechts 11km van de Limburgse hoofdstad Maastricht.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WADDENEILANDEN                    EILAND/SCHIEREILAND

Wie echt los wil komen van overvolle agenda’s en de drukte van het alledaagse leven, maakt een camperreis naar de Waddeneilanden. Wanneer je aan een camperreis door Nederland denkt, komen de Waddeneilanden waarschijnlijk niet als eerste bij je op. Zonde! De schoonheid van de natuur en de rust om je heen maken een camperreis naar de Waddeneilanden absoluut de moeite waard. Een camperreis naar deze eilanden vergt enige voorbereiding aangezien je op twee van de vijf eilanden met de camper niet welkom bent. 

GROOTSTE GETIJDENGEBIED

De Waddeneilanden zijn werkelijk een bijzonder fenomeen. De Nederlandse Waddeneilanden maken deel uit van het waddengebied, welke 43 Waddeneilanden telt en van ‘ons’ Den Helder tot het Deense Esbjerg strekt. De Waddenzee is het grootste getijdengebied ter wereld en is leefgebied van meer dan 10 duizend planten en diersoorten. De Waddenzee is tevens voor miljoenen trekvogels de ultieme tussenstop. Dit unieke biologisch ecosysteem is in 2009 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. 

In het museum van Ecomare op Texel kun je meer te weten komen over dit bijzonder gebied. Tevens worden in Ecomare zeehonden opgevangen welke niet voldoende voor zichzelf kunnen zorgen. Op de Waddeneilanden kun je op verschillende gebieden zeehonden zien of aan tours deelnemen met het doel zeehonden te spotten. 

WADLOPEN EN ANDERE ACTIVITEITEN

Op de Waddeneilanden kun je helemaal tot rust komen of doen aan extreme sporten. Een activiteit die je op de Waddeneilanden gedaan moet hebben is vanzelfsprekend wadlopen. Tijdens het wadlopen, wandel je van het ene naar het andere eiland. De wandeling met gids duurt 3 à 5 uur. Gedurende het wadlopen kom je op sommige plekken tot aan je middel in het water te staan.

Wadlopen kan fysiek erg zwaar zijn dus een goede conditie voor wadlopen is vereist! 

Andere extremere activiteiten die je op de eilanden kunt ondernemen zijn onder andere parachute springen, powerkiten, kitebuggyen en blowkarten. Wanneer je minder avontuurlijk bent aangelegd, is stand-up-paddling, golven, paardrijden of yoga misschien meer jouw ding. 

NATIONALE EN DARK SKY PARKEN

Het kleinste Nederlandse Waddeneiland, Schiermonnikoog, is een Nationaal Park. In het park geld een verbod op auto’s en camper, maar het eiland is uitstekend met de fiets of te voet te verkennen. Schiermonnikoog kent het breedste strand van Europa en maar liefst de helft van de Nederlandse bloemen en planten groeien op het eiland. 

Natuurgebied de Boschplaat op Terschelling is een van de twee Dark Sky Parken van Nederland. Het andere Dark Sky Park is Nationaal Park Lauwersmee in Friesland. Het bijzonder aan een Dark Sky Park, is de ongekende duisternis door gebrek aan onnatuurlijk licht. Het is mogelijk om zonder telescoop de sterren te aanschouwen en met een gewone verrekijker kun je bij heldere hemel hier duidelijk de Melkweg zien. In deze parken zijn grofweg 70 keer meer sterren te zien dan in de randstad! 

In Terschelling staat de oudste vuurtoren van Nederland, beklim deze vuurtoren heb een waanzinnig mooi uitzicht over het eiland. Ook in Texel staat een vuurtoren, welke gezien wordt al het symbool van het eiland. Na het beklimmen van de 153 treden, heb je ook vanuit deze vuurtoren een adembenemend uitzicht over de natuur. 

EILANDHOPPEN MET DE CAMPER

Het vergt enige voorbereiding om met de camper naar de Waddeneilanden te reizen. Vlieland is autoschuw en op Schiermonnikoog geldt een campingverbod, deze eilanden lenen zich echter prima voor een één-dag tripje. Je kunt deze eilanden vanuit  naastgelegen eilanden bezoeken of vanuit het vasteland. De camper kun je op de camping laten staan of op de parkeerplaats vanaf waar de boot vertrekt. 

Uiteraard, dien je met het nemen van de boot rekening te houden met de kosten voor de boot en de grootte van de camper. Mocht je deze kosten voor de boot te prijzig vinden, kun je op een camping op het vasteland overnachten en naar de eilanden pendelen. Campings zijn er op de Waddeneilanden in overvloed en soms krijg je zelfs korting op de oversteek bij het boeken van een campingplaats. Afhankelijk van de duur van de camperreis en de voorwaarden van de camperverhuurder, kun je naast de Nederlandse Waddeneilanden ook de Duitse en/of Deense Waddeneilanden bezoeken!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZUID-HOLLAND                    ROAD TRIP

Wie op camperreis gaat door Nederland en ons land graag wil ervaren door de ogen van een buitenlandse toerist, neemt Zuid-Holland mee in het plannen van de reis. Van Delfts blauwe tegels tot Goudse kaas, van tulpen in het Keukenhof tot molens in Kinderdijk. Heb je genoeg van deze Nederlandse clichés dan bieden de steden Rotterdam en Den Haag, de Zuid-Hollandse kust of de Biesbosch afwisseling. 

GOUDSE KAAS

Gouda staat bekend om zijn Goudse kaas en in deze stad werd eind 18e eeuw de siroopwafel uitgevonden. Een bezoek aan Gouda breng je niet met volle maag en bij voorkeur op een donderdagochtend tussen april en eind augustus. Op de donderdagochtend vind namelijk de Goudse kaasmarkt plaats voor het stadshuis. Deze markt is dé toeristische trekpleister van de stad, de kaasmarkt dateert uit 1198 en de kaashandelaren houden vast aan diverse tradities. Wist je dat Goudse kaas een van Nederlands grootste export producten is?

De kazen werden oorspronkelijk na verkoop in de Waag gewogen, waarbij bij goederen boven de 10 pond belasting betaalt diende te worden. Het pand de Waag stamt uit 1668 en er huist nu het kaasmuseum. Een ander noemenswaardig gebouw in Gouda is de Sint-Jan, de Sint-Jan is met 123 meter de langste kerk van Nederland. Niet de lengte van de kerk maar de 72 gebrandschilderde ramen, de Goudse glazen, maken deze kerk een bezoek waard. 

Tot slot, probeer in deze stad nog de Goudse siroopwafel. Bij de Siroopwafel fabriek proef je de Goudse siroopwafel naar een geheime recept uit 1810. Het verschil tussen de siroopwafel en de alom bekende stroopwafel is de vulling (siroop in tegenstelling tot stroop) die tussen de wafel uit drupt. Loop het water je al in de mond? Tip: neem een pak siroopwafels of Goudse kaas meer voor in de camper!

DELFTS BLAUW

Op zijn hoogtepunt telde Delft 33 bakkerijen die Delfts Blauw aardewerk produceerde. Vandaag is er slechts één van deze 33 bakkerijen actief ‘De Porceleyne Fles’, betere bekend als Royal Delft. Wil je een souvenir meenemen van deze camperreis, raden wij aan een workshop Delfts Blauw schilderen te doen. Jouw Delfts Blauwe tegel kun je niet direct meenemen maar na circa 10 werkdagen ophalen of in de brievenbus verwachten. 

Delft staat verder bekend om Johannes Vermeer, welke zijn hele leven in deze stad woonde en hier onder andere het melkmeisje en het meisje met de parel schilderde. Wandel door Delft en ontdek in welke omgeving deze meester opgroeide. Bezichtig de nieuwe en de oude kerk en het stadhuis van Delft. 

KEUKENHOF

De lange lentes en koele nachten maken Nederland erg geschikt voor tulpenkweek. Van half maart tot half mei bloeien de tulpen (en andere bloemen) volop. Rijd met de camper door de bollenstreek en geniet van de prachtige kleuren en geuren van de bloemenvelden. In de bollenstreek bevindt zich ook het Keukenhof met 32 hectare vol met onder andere tulpen, narcissen, orchideeën en hyacinten. Elk jaar worden er in het Keukenhof maar liefst 7 miljoen bloembollen geplant! Het Keukenhof is slechts enkele maanden per jaar geopend vanwege de bloei van de bloemen, in deze kort tijd trekt het park ruim een miljoen bezoekers. 

KINDERDIJK

Het beeld van platteland en molens is voor menig Nederlander vanzelfsprekend maar voor menig buitenlands toerist fascinerend. De 19 fiere molens op de Kinderdijk zijn gebouw rond 1740 om overstromingen te voorkomen. De molens zijn kenmerkend voor het Nederlands landschap, het Nederlandse watermanagement en UNESCO werelderfgoed. Drie van de 19 molens zijn museummolens en geven de mensen de gelegenheid een kijkje in de molen te nemen. 

ZUID-HOLLANDSE KUST EN DE BIESBOSCH

Wie de steden en toeristisch trekpleisters heeft gezien, reist naar de Biesbosch of de Zuid-Hollandse kust. De Biesbosch, een nationaal park op de grens met Noord-Brabant, is 8.000 hectare groot en leent zich uitstekend voor een wandeling door wilgenvloedbossen of een kanotocht. Aan kustplaatsen Scheveningen, Kijkduin, Katwijk of Noordwijk kun je tot rust komen onder de Nederlandse zon. Met name wanneer de zon schijnt en de temperatuur stijgt is het hier prima vertoeven! 

ROTTERDAM EN DEN HAAG 

De twee grootste steden van de provincie zijn Den Haag en Rotterdam. In Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, breng je een bezoek aan het Binnenhof. Alvorens je langs de eerste en tweede kamer wandelt, proef je de enige echte Hollandse haring. In Rotterdam, de 2e grootste stad van Nederland, draait het om architectuur. Rotterdam wordt vanwege zijn bijzondere skyline Manhattan aan de Maas genoemd, loop door de Rotterdams markthal en verbijster je over de kubuswoningen.

MET DE CAMPER NAAR ZUID-HOLLAND

Een camperreis langs bovenstaande Nederlandse clichés is anders dan de meeste camperreizen waar natuur en nationale parken centraal staan. In plaats van op een camping nabij het strand in Zeeland te overnachten of in een camping nabij de Veluwe tot rust te komen, verblijf je gedurende een camperreis door Zuid-Holland voornamelijk in campings nabij de stad. Je wandelschoen zal je tijdens dit gedeelte van de camperreis minder vaak nodig hebben want je wandelt minder door natuurgebied en vaker door de gangpaden van een musea of volgt een workshop Delfts blauw schilderen. Een camperreis door Zuid-Holland combineer je gemakkelijk met een camperreis door andere delen van Nederland.

=====================================================================