dé specialist voor een campervakantie               

BEZIENSWAARDIGHEDEN ZWEDEN


 

BLEKINGE IÄN   ROAD TRIP

 

 

Blekinge Iän is één van de kleinste provincies in Zweden en dit gebied kenmerkt zich door de vele verschillende soorten natuurtypes. Er zijn mooie heldere meren, een grillige kustlijn, maar ook eeuwenoude naaldwouden en loofbossen. 

De tuin van Zweden 

Bezoek je graag een aangelegde tuin? Dan ben je in Blekinge Iän op de juiste plek. De regio heeft dan ook als bijnaam ‘De Tuin van Zweden’. 

In 1685 kwam Blekinge Iän  pas in handen van Zweden, bij de vrede van Roskilde. Eerder behoorde het tot Denemarken. De Deense oorspronkelijke invloeden zijn in dit gebied nog goed terug te vinden.  

Blekinge Iän ligt aan de Oostzee en grenst aan de provincies Småland (noorden) en Skåne (westen). 

Ondanks dat het één van de kleinste provincies van Zweden is; het kent een hoge bevolkingsdichtheid, ca. 51 inwoners per km2, en is (na de grote steden van Zweden) dus één van de dichtstbevolkte gebieden. 

Karlskrona 

De oude marinestad Karlskrona, in het zuiden van Zweden, ligt in de provincie Blekinge Iän. Probeer een dag of twee in te plannen tijdens de camperreis, om zo de gezellige stad te kunnen verkennen. Een populaire manier om de stad te ontdekken is per rondvaart of het huren van een fiets, vanaf de camping aan de rand van de stad. 

Tijdens een bezoek aan Karlstad bezoeken de meeste reizigers graag het fort Kungsholmen, wat de stad meer dan 300 jaar bewaakt heeft en inmiddels onderdeel is van het UNESCO Werelderfgoed. Maar ook een bezoek aan een museum is zeker aan te raden in Karlskrona. Denk bijvoorbeeld aan het Marin Museum of het Blekinge Museum. 

In de omgeving van Karlskrona is ontzettend veel te beleven en goed te bezoeken tijdens een camperreis. Een perfecte combinatie tussen cultuur en natuurschoon.

Blekinge Iän met de camper 

De camper kun je het beste parkeren aan de rand van de stad, waar in de haven ook de Zweedse marine te bezoeken is. Er vinden regelmatig oefeningen plaats in het gebied met de vele kleine eilanden. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BASTÅD        STAD


In het zuiden van Zweden ligt de schilderachtige traditionele kustplaats Båstad, die bekend staat om de jaarlijkse tenniskampioenschappen die hier georganiseerd worden. Het tennistoernooi in de stad wordt ook wel eens ‘het Wimbledon van Zweden’ genoemd. Ieder jaar komen vele Zweden in de maand juli naar Båstad om een wedstrijd bij te wonen. Niet voor niets is er hier ook een heus tennismuseum te bezoeken. 

Naast de tenniskampioenschappen organiseert de lokale bevolking van Båstad ook diverse andere evenementen zoals het Kammarmusik Festival en het Lilla Filmfestival. 

In de gezellige kern van de stad kun je allerlei lokale shops bezoeken, maar bijvoorbeeld ook bij een authentiek Zweeds restaurant de lunch of het diner nuttigen. Verse vis en zeevruchten is waar de omgeving en regio rondom Båstad om bekend staat. Tijdens de camperreis kun je de camper parkeren in de haven van Båstad om van daaruit het stadje verder te gaan ontdekken.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DALARNA     ROAD TRIP

Deze provincie is ongeveer net zo groot als België en ondanks dat het één van de meest populaire provincies van Zweden betreft, heb je er tijdens de camperreis zelden het idee dat het er ‘druk’ is. De uitgestrekte bossen, prachtige heldere meren, de idyllische dorpjes en de uitgestrekte heuvelgebieden maken van deze regio een echte ‘must see’. Trek er met je huurcamper lekker op uit om op ontdekking te gaan door Dalarna. 

Nusnäs

Dalarna is in Midden-Zweden gevestigd en ligt in het westen tegen buurland Noorwegen aan. Verreweg het meest populaire souvenir uit Dalarna zijn de houten beschilderde paardjes, de Dalarnapaardjes. In het kleine dorpje Nusnäs worden de beroemde paardjes gemaakt door de familie Olsson en zelfs met de hand geschilderd. Leuk om een kijkje te nemen en te zien hoe deze authentieke souvenirs vervaardigd worden.

De hoofdstad Falun

De hoofdstad van de provincie Dalarna is Falun en met ongeveer 50.000 inwoners tevens de grootste stad in deze regio.  

In Falun brengt vrijwel iedere toerist een bezoek aan ’s-werelds best bewaarde kopermijn en het kopermijnmuseum, de Falu Gruva. Trek je wandelschoenen aan voor een pittige wandeling en daal (met een gids) via trappen af naar ongeveer 67 meter diepte. Je bezoekt de mijnschacht en geniet van deze bijzondere, unieke ervaring. Het mijngebied van de grote koperberg is ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 2001.

Siljanmeer

Eén van de mooiste meren van Zweden vind je in Dalarna; het Siljanmeer. Het meer is maar liefst 290 m²groot en aan het meer liggen leuke, authentieke dorpjes, met de bekende rode houten huisjes, zoals bijvoorbeeld Rättvik, Nusnäs, Mora, Leksand en Tällberg. 

Rättvik

Wanneer je de stad Rättvik aandoet, tijdens de camperreis, merk je al snel dat er een bijzonder 628 meter lange pier aangelegd is. De pier heet ‘långbryggan’ en hierdoor kun je naar de plek lopen waar het meer diep genoeg is voor grote boten. Zo vind je hier o.a. een unieke kerkboot.  

Aan de rand van het stadje is in de zomermaanden een rodelbaan te bezoeken. Altijd leuk voor een gave activiteit natuurlijk en bovendien met een geweldig uitzicht over het meer.

Mora

Mora is gelegen aan de noordkant van het Siljanmeer en een wat drukker stadje. Hier ligt een eerbetoon aan een belangrijk moment uit de geschiedenis van Zweden, maar ook een fenomeen in deze regio: het eindpunt en de finish van de Vasaloppet, het grootste langlaufevenement van Zweden. 

Het plaatsje heeft een rijke historie. Parkeer de camper bij het Zorn museum en bezoek de plek ter herinnering aan de beroemdste schilder van Zweden, kunstenaar Anders Zorn.  

Het roofdierenpark van Orsa

Leuk om een bezoek te brengen tijdens de camperreis is het roofdierenpark van Orsa, ten noorden van Mora. Het park is het grootste roofdierenpark van Europa en hier kun je diverse roofdieren in hun natuurlijke habitat bekijken. Niet alleen de beren, maar ook een wolf, sneeuwluipaard, een ijsbeer, een Siberische tijger, een Perzisch luipaard en een lynx zijn te bewonderen in dit mooi aangelegde park. Vanaf verschillende uitkijkplatforms heb je een schitterend uitzicht over het park. 

Leksand

Midden in Dalarna ligt Leksand, aan de zuidzijde van het Siljanmeer. In het gebied rondom dit stadje kun je prachtige wandelingen maken, door zeer gevarieerd landschap en ruige bossen. Op 50 km van Falun ligt Leksand aan de oever van het meer.  

Bezoek je Leksand tijdens de camperreis dan mag een uitstapje naar de Leksand Knäckebrödfabriek niet ontbreken. Het wereldberoemde knäckerbröd komt namelijk hier vandaan.  
Een zeer vredig en knus dorpje aan het Siljanmeer is Tällberg, uitgeroepen tot het mooiste, historische dorp van Zweden.  

Het dorp kreeg veel naamsbekendheid doordat de Deense sprookjesschrijven Hans Christian Andersen er zijn hart aan verloor. Hij riep iedereen op om ooit een keer te genieten van de rust, ruimte, authenticiteit en vooral gemoedelijkheid van Tällberg. 

Niet voor niets is het dorp ook zeer geliefd bij de Zweden zelf, vooral in de zomermaanden. Er zijn ook velen prachtige campings te vinden in dit gebied. 

Nationaal park Fulufjället

De hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär, kun je vinden in het noordelijk deel van Dalaran. Tegen de Noorse grens ligt deze 93 meter hoge daverende waterval in het nationaal park Fulufjället. Als één van de jongste nationale parken van Zweden trekt het 385 km2 grote park jaarlijks veel bezoekers. Ook onder de camperreizigers is het een onwijs populair park.  

Het natuurgebied is kenmerkend door zijn ongereptheid en de prachtige mosvegetatie. Er zijn veel wilde dieren te bewonderen, waarbij elanden, adelaars en beren vaak het meest favoriet zijn om te spotten. Nabij de vele meertjes en kleine vennetjes kun je zeker ook talloze (water)vogels fotograferen. 

In het nationaal park Fulufjället zijn ontzettend veel mooie wandelroutes te belopen. Niet alleen voor de gevorderde wandelaar, maar zeker ook voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen is het park geschikt. Voor de liefhebber van vissen; in het park mag je vrijwel overal vrij vissen. Erg leuk voor een vers visje op de barbecue in de avond, op de camping.  

In het gebied rondom het nationaal park Fulufjället liggen een aantal leuke steden om te bezoeken: Särna in Zweden, maar ook Trysill in Noorwegen.  

In de wintermaanden kun je in dit gebied ook erg goed skiën en langlaufen. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GLASRIKET          BEZIENSWAARDIGHEID

In het gebied tussen Kalmar en Växjö ligt een belangrijke trekpleister: Glasriket, ook wel omschreven als ‘het koningkrijk der kristal’. Een aaneenschakeling van dorpen en steden, in het gebied tussen Kalmar en Växjö.

Hier vind je het ware centrum van de wereldberoemde glasblaaskunst. Breng een bezoekje aan één van de vele glasblazerijen en kom meer te weten over deze oude traditie. Vind je het leuk om eens een totaal nieuwe activiteit te ondernemen tijdens je camperreis? Probeer dan zeker ook eens zelf om deze mooie oude ambacht uit te voeren. Een leuker souvenir is er bijna niet te bedenken. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

GÄSTRIKLAND     ROAD TRIP

In de regio Gästrikland (alsmede Hälsingland) staat natuur centraal, waarbij vooral ook de tuinliefhebber zijn hart op kan halen. Prachtig aangelegde tuinen zijn hier te bezoeken. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de WIJ Gardens. Parkeer de camper nabij deze tuinen en geniet van een heerlijke lunch, bereid met verse groenten en kruiden uit de eigen tuinen.

Gäyle

De grootste stad van de provincie Gästrikland is Gävle, waar twee leuke musea gevestigd zijn, namelijk het Spoorwegmuseum en het Gevangenismuseum. Mocht je tijdens de camperreis een keer een museum willen bezoeken, kunnen we je deze twee zeker adviseren. 

Het land van IJzer

De fabelachtige omgeving van Axmarbruk, ten noorden van Gävle, heeft ook wel de bijnaam ‘het land van IJzer’. Een aaneenschakeling van prachtige historische pittoreske dorpjes, uit het einde van de 19e eeuw waar je met de huurcamper zeker even langs moet gaan tijdens de camperreis.

Gästrikland met de camper

Een leuke camping met pretpark en zwemparadijs kun je bezoeken nabij het dierenpark Furuvik. Vanaf deze camping heb je een ideaal bereik van het gebied. Hier kun je niet alleen wandelen en zwemmen, maar ook het huren van een kano of kajak behoort tot de mogelijkheden. Een geweldige plek om te kamperen en lekker te genieten van de vrijheid en natuur.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 GÖTEBORG

Göteborg  is vooral bekend als de geboorteplaats van de reeds tientallen jaren achter elkaar uitgeroepen veiligste auto's ter wereld, de  

Het waren de Nederlanders die in het begin van de 17e eeuw het plaatsje Göteborg stichtten. Een klein beetje van deze Nederlandse invloeden zijn dan ook terug te zien in de stad, onder andere aan de hand van grachtjes. Vandaag de dag is Göteborg een van de grotere steden van Zweden en bruist het er van de (historische) bezienswaardigheden. Bekijk de kerkjes, oude winkelcentra en gezellige straatjes. Ook heeft de stad vele groene voorzieningen zoals parken en plantsoenen. 

Omdat Göteborg omringd wordt door water, is het leuk om een rondvaart te maken en zo de highlights van de stad te zien. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HALMSTAD

Halmstad is een oude stad die vroeger al diende als handelscentrum. Echter, door overstromingen heeft de stad zich in de loop der tijd iets moeten verplaatsen naar het Noordoosten. 

Halmstad heeft kilometers aan stranden te bieden, wat één van de redenen is waarom Halmstad toeristen aantrekt. Het stadscentrum heeft veel leuke winkeltjes, restaurants en cafés, musea en galerieën. Daarnaast moet je zeker de kathedraal van de stad bekijken.
Ook in de avonden is er van alles te doen in Halmstad; je hoeft je dan ook geen moment te vervelen. 


 

HÄLSINGLAND

Een relatief ‘rustige’ regio in Midden-Zweden is Hälsingland. Perfect om lekker tot rust te komen en van de uitgestrektheid te genieten tijdens de camperreis. Ga je graag op zoek naar ‘verborgen juweeltjes’, daar waar de grote stroom aan toeristen nog niet zal zijn? Dan mag een bezoek aan Hälsingland zeker niet ontbreken aan je roadtrip. 

Natuur Hälsingland

De natuur is erg afwisselend; van hoge bergen tot dichte bossen, van strand tot sprankelende meertjes. Of wat dacht je van het spotten van wilde dieren? In Hälsingland kent men de grootste populatie aan (bruine) beren. Tijdens een tour met een ervaren lokale gids kun je veilig het leefgebied van de beer gaan ontdekken. 

Zweedse fietsexcursie 

Een leuke excursie maak je bij Dellenbanan; hier kun je de echte Zweedse manier van fietsen eens proberen. Over oude rails maak je een geweldige tocht, langs prachtige meren en door oneindige bossen. Vanuit het Järvsö Mountainbike Park kun je allerlei fietstochten maken. 

Rij met de huurcamper zeker eens voorbij de prachtige statige boerderijen, sinds 2012 staan maar liefst zeven van deze speciale boerderijen zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.                          Dit stukje cultuur is dus absoluut ook de moeite waard tijdens een tour door Hälsingland.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JÄMTLAND RJEDALEN 

Een leuke vakantieregio om te ontdekken in Midden-Zweden is Jämtland Härjedalen, vol met typische kenmerken waar je vanuit je huurcamper optimaal van kunt gaan genieten. Een ruig berglandschap, pittoreske dorpjes, wilde dieren, prachtig gekleurde houten huisjes, uitgestrekte bossen en glinsterende meren, van dit alles kun je zeker genieten tijdens de camperreis door deze regio.  

Enkele bekende plaatsen in Jämtland Härjedalen zijn Lofsdalen, Vemdalen, Åre en Funäsfjällen. Het zijn sfeervolle gezellige plaatsjes waar het zelden écht druk zal worden. Ideaal dus voor een ontspannen tijd in Midden-Zweden.  

De bergen gaan hier nergens echt naar grootte hoogte; de grootste top vinden we in de 1820 meter hoge Helags, waar tevens een gletsjer ligt. 

Culinair genieten in Jämtland Härjedalen

Tijdens een camperreis is het, ter afwisseling, soms ook wel eens leuk om lekker te gaan uit eten in een lokaal restaurant. In deze regio zit je dan gegarandeerd goed. Wist je bijvoorbeeld dat Jämtland Härjedalen diverse culinaire prijzen gewonnen heeft? De plaats Östersund is zelfs al eens uitgeroepen tot één van UNESCO’s Cities of Gastronomy. 

In Zweden is al het eten puur, waarbij vooral lokale producten gebruikt worden. Verse vis, groenten of vis? Allemaal direct vanuit de natuur en dat is gegarandeerd een succes! De maaltijden zijn niet heel erg kostbaar. Zeker bij een vergelijking met buurland Noorwegen merk je al snel dat de prijzen ‘goed te doen’ zijn. Een hoofdmaaltijd ligt rond de 20 euro en een lekker glas wijn kost zo’n 8 euro per glas.

Nationaal park Sonfjället

Overal in deze regio kun je optimaal genieten van de overweldigende natuur, maar een echte aanrader is het nationaal park Sonfjället. Een natuurgebied met een grootte van ongeveer 103 km2 dat bekend staat vanwege het spotten van beren. Vele goede wandelpaden zijn er in het park te vinden. Van uitdagende langere hikes tot rustige korte en makkelijke wandelingen.

Mountainbiken omgeving Åre

Ben je een liefhebber van mountainbiken? In de omgeving van Åre kun je dan zeker je hart ophalen. Rondom de stad liggen vele verschillende mtb-routes, voor werkelijk alle niveaus. Downhill thrillseekers kunnen hier terecht, maar ook de beginnende mountainbikeliefhebber zal een fijne dag ervaren in deze regio. Er is tevens een gaaf bikepark te vinden, het grootste in Noord-Europa, Åre Bikepark. Je vind hier 4 liften en wel 40 trails. Je kunt de mountainbikes uiteraard huren en zelfs met een gids op pad gaan tijdens een excursie.  

In de zomer wordt jaarlijks ook het Åre Bike Festival georganiseerd, waar veel bezoekers van over de gehele wereld op af komen. Valt dit festival ook in jouw camperreis? Ga dan zeker eens een kijkje nemen en geniet van de Zweedse gastvrijheid.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

JÖNKÖPING

Wanneer je graag een paar dagen met de camper op dezelfde camping blijft staan is Jönköping een ideale locatie. Vanuit hier kun je de regio erg goed gaan verkennen. 

De twee belangrijkste musea van de stad zijn het Husqvarna museum en het Lucifer museum.

Vanwege de goede ligging aan de zuidelijke rand van het Vättern meer is deze stad tevens erg populair.

Vättern meer

Samen met het Vänern meer vormt het Vättern meer een belangrijke toeristische trekpleister van Zuid-Zweden. Rondom deze meren vind je gezellige havenplaatsjes, oude kastelen en mooie zandstranden. Ideaal voor een rondreis met de huurcamper. In het gebied tussen beide meren kun je een bezoek brengen aan het mooie Tiveden Nationaal Park. Hier vind je nog een oorspronkelijk oerbos terug. Werkelijk een unieke ervaring voor tijdens je afwisselende camperreis. 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KALMAR & ÖLAND

 

Deze stad is aan de zuidoostkust van Småland gelegen. De omgeving bestaat uit honderden kleine eilandjes en wordt scherenkust genoemd. 
In de kuststad Kalmar kun je een prachtig 16e-eeuw kasteel met een mooie slotgracht bezoeken.

Niet alleen een stadsbezoek is de moeite waard, veel camperreizigers besluiten om vanaf hier een mooie rondvaarttocht te maken of een kano te huren om zo naar een eilandje te roeien. In het heldere water kun je, tijdens de warmere zomermaanden, ook zeker een frisse duik nemen.

Er zijn veel mooie campings te vinden in dit gebied. Veelal gelegen aan een mooi (wit) zandstrand en voorzien van leuke faciliteiten voor de kinderen. Eindeloze wandelpaden staan tot je beschikking, vanuit Kalmar. 

Öland en Gotland

Bij de Zweedse oostkust liggen de eilanden Öland en Gotland, waarbij Gotland het grootste eiland van Zweden is. Ondanks dat beiden eilanden vaak samen bezocht worden, zijn deze ontzettend verschillend van elkaar. Beiden eilanden zijn ontzettend populair en mogen tijdens een camperreis door Zuid-Zweden zeker niet ontbreken.

Het eiland Öland is makkelijk te bereiken vanuit Kalmar, via een 6 km lange brug.

Het eiland is zo’n 16 km breed en ca. 135 km lang en kenmerkt zich door afwisselende natuur. Niet alleen weilanden, meren en stranden, maar bijvoorbeeld ook de unieke zandduinen.

’s-Werelds grootste kalksteengebied, Öland Stora Alvar, staat sinds 2001 op Unesco’s lijst van werelderfgoederen. 

Öland is een echte zomerbestemming en een waar vakantieparadijs, waar je mooie campings vind. Met de vele zonne-uren in de zomermaanden kun je hier heerlijk genieten van de omgeving.

Gotland is een erg populair vakantieoord; niet alleen voor camperreizigers maar zeker ook bij de Zweden zelf. Op een kleine 90 km van het vaste land kun je een bezoek brengen aan Visby, de enige stad van Gotland.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LAPLAND


 Wanneer je naar het noorden van Zweden gaat, kun je Lapland bezoeken. Een fantastisch, dramatisch landschap met een ruige en spectaculaire wildernis. Een zeer bijzondere plek in Europa die garant staat voor avontuur. 

De Lappen hebben een bijzondere cultuur, leuk om eens kennis mee te maken. Kiruna is één van de grotere stadjes in deze omgeving. De mensen hier leven voornamelijk van de mijnindustrie. Daarnaast kent Lapland ook vele gebieden die onbewoond zijn, omdat de natuur te ongerept is en de sneeuw het ontoegankelijk maakt. Zeker is zeker; Lapland geeft een bijzondere kijk op een uniek stukje Europa. 

Vanuit Lapland kun je tevens een oversteek maken naar het Lapland van buurlanden Noorwegen en Finland. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LIDKÖPING

Lidköping

Ten noorden van Göteborg ligt het stadje Lidköping aan het grootste meer van Zweden: het Vänernmeer. De omgeving is omgeven door natuurreservaten en is werkelijk prachtig. Maak met de camper bijvoorbeeld een stop in het natuurreservaat Kinnekulle. Er is een uitkijktoren vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt op de natuurrijke omgeving. 

Een heerlijk vers visje kun je scoren bij één van de oude visrokerijen in Spiken, op zo’n 25 km van Lidköping. 

Op een mooie zonnige zomerse dag kun je met de huurcamper een bezoek brengen aan het (water)pretpark Skara Sommerland. Het park werd in 1984 geopend en wordt jaarlijks door meer dan 340.000 bezoekers bezocht. Er zijn spannende achtbanen en vele attracties; het is een leuk uitje voor vrijwel alle camperreizigers. 

Nabij het pretpark is een grote camping gelegen met veel voorzieningen. Zoek je een camping en kampeerplaats dichterbij het meer en Lidköping kun je bijvoorbeeld op de 5-sterren Kronocamping gaan staan met de camper. 

Een mooie camping aan het Vänernmeer is de Läckö Slott camping bij het slot en kasteel Läckö, aan de top van het schiereiland. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op het kasteel en kampeer je op een prachtige locatie, vanaf waar je kunt wandelen naar de ingang van het kasteel.


LINKÖPING

Tijdens een camperreis door Zweden mag een bezoek aan de historische stad Linköping zeker niet ontbreken. Een perfecte combinatie tussen gezelligheid en cultuur. Bovendien een ideale afwisseling tijdens een rondreis met de huurcamper, door Zweden; van natuur tot musea en van de kathedraal tot pub. In Linköping is vrijwel alles mogelijk.

BEZIENSWAARDIGHEDEN LINKÖPING

Linköping is een middelgrote stad waar de lokale bevolking bekend staat vanwege de hun vriendelijkheid en gastvrijheid.  Met slechts 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam is Linköping de kleinste bestemming van Europa. Doordat de stad nog niet ontdekt is door het grote publiek kun je zonder grote mensenmassa’s optimaal genieten van deze leuke bruisende stad. Er is veel te beleven en met de camper kun je de stad goed bezoeken, er is voldoende parkeergelegenheid aan de rand van de stad. 

Linköping ligt te midden van het Zweedse natuurschoon en een ideale manier om de stad te bezoeken is bijvoorbeeld per (huur)fiets. Er zijn diverse mooie wandel- en fietspaden aangelegd en vanaf de camping fiets je binnen een kwartiertje naar het centrum van de stad. 

MUSEUMS LINKÖPING

Het Gamla Linköping openluchtmuseum geeft je een kijkje van de manier waarop de inwoners van Linköping vroeger leefden. Je waant je hier echt terug in de tijd tijdens een wandeling over de kleine oude boerenkasseien, tussen de traditionele rode houten huisjes. In dit openluchtmuseum kun je makkelijk een hele dag rondwandelen en genieten van de historie van Zweden. De toeging tot dit museum is, evenals tot de meeste andere musea in Zweden, gratis. 

Een ander museum dat bezocht kan worden tijdens een bezoek aan Linköping is het vliegtuigmuseum, het Flygvapenmuseum. Hier kun je een uitgebreide collectie vliegtuigen van de Zweedse luchtmacht van dichtbij bewonderen. 

DE KATHEDRAAL VAN LINKÖPING

Een heus icoon in de regio van Linköping is de kathedraal en deze is in het hart van de stad te vinden. De kathedraal werd in 1230 gebouwd, maar de bouw is pas volledig afgerond in 1520. De ruim 100 meter hoge torenspits steekt prachtig boven het centrum van Linköping uit. Mocht je een rondleiding willen maken door de kathedraal terwijl je met de camper op pad bent door Linköping, kun je een reservering maken voor een wandeling met de (Engelstalige) lokale gids. 

De binnenstad is een levendig en je vindt er naast leuke clubs, barretjes en restaurants ook veel winkels, waaronder de bekende populaire ketens. Maar ook de winkels met streekproducten zijn erg leuk om te bezoeken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LUND

Op slechts een half uurtje rijden Malmö ligt het sfeervolle plaatsje Lund. Cultuurliefhebbers kunnen in deze universiteitsstad hun hart ophalen, waaronder door een bezoek te brengen aan de imposante Dom van Lund. Ook zijn er bruisende markten, lekkere restaurants en mooie winkels te vinden. 

Cultureel Lund

Naast de dom is er veel meer te zien in Lund. In het Skissernas museum, slechts 10 minuten lopen van de kathedraal, is een hypermodern kunstmuseum. Een enorm contrast met de oude kathedraal. 

De grootste bezienswaardigheid van de stad is het openluchtmuseum Kulturen, naast een prachtige tuin vind je hier veel historische gebouwen, een echte must see tijdens je bezoek aan Lund.

Bezienswaardigheden Lund

Na het opsnuiven van cultuur is het tijd voor ontspanning, en waar kan dat beter dan in een waterpark? Vooral kinderen zullen hier een topdag beleven. Er is een junglebad, stroomversnellingen en een glijbaan van maar liefst 213 meter!

Zoek je het liever wat rustiger? Wandel dan door de botanische tuinen of trek de omliggende natuur van Lund in. In de omgeving zijn veel wandelpaden, pittoreske dorpjes en oude kerken te vinden.

      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 MALMÖ

Malmö

Malmö is onder andere bekend vanwege een bijzondere brug; de Öresundbrug. Deze heeft namelijk jaren geleden een verbinding tussen Kopenhagen en Malmö gelegd, wat inhoudt dat Zweden niet alleen meer per boot te bereiken is. In 2020 is deze brug ontzettend populair geworden dankzij de hitserie The Bridge. Het is een 8 km lange spoor- en snelwegbrug en is de langste brug op deze wijze, in Europa.

Malmö is één van de jongste steden van Zweden. De gemiddelde leeftijd van de inwoners van deze stad is nog geen 40 jaar waardoor de stad een perfecte combinatie is tussen historie en innovatie.

Het oude centrum

Het oude centrum van Malmö is echt een bezoekje waard en wordt omringd door historische gebouwen, romantische pleintjes en straatjes, musea en parken. Ook de historische kerk en het bekende stadhuis mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan het hartje van de stad, tijdens je camperreis. Het oude deel van de stad is een eiland en ligt in het hart van de stad.

Moderne architectuur

In Malmö vind je ook veel moderne kunst en er is veel aandacht voor innovatieve ontwikkelingen. Een absoluut hoogtepunt voor design is het Form/Design Center. Dit bijzondere gebouw is een oude huurkazerne en je kunt hier tentoonstellingen bekijken waarin design, architectuur en vooral moderne kunst centraal staan. Een prachtig gebouw waar je tijdens de camperreis eens een totaal andere activiteit kunt plannen. 

Een geweldig subliem staaltje van moderne architectuur waar je zeker eens een foto van wilt maken is het Malmös Turning Torso gebouw. Momenteel nog het hoogste gebouw in Scandinavië (alhoewel er al verschillende hogere gebouwen in ontwikkeling zijn). Het gebouw is een geweldige wolkenkrabber met maar liefst 54 verdiepingen die ruim 190 meter de hoogte in steken. Het gebouw is gedraaid, waardoor het een unieke vorm heeft. 

Västra

Parkeer de camper in de hippe wijk Västra Hamnen en bezoek de indrukwekkende trendy gebouwen, waarvan het grootste gedeelte gebruik maakt van wind- en zonne-energie, maar ook biogas. Er zijn hier veel gezellige restaurantjes en galerieën te vinden. 

De stad Malmö is niet alleen per voet prima te verkennen, je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een leuke rondvaart te maken of een fiets te huren.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOORD-ZWEDEN

Verreweg het meest idyllische stukje van Zweden kun je in Noord-Zweden vinden. Dit gebied kenmerkt zich door zijn verbazingwekkende schoonheid, ongerepte pure natuur, ongekende vrijheid, knusse dorpjes, historisch en cultureel erfgoed. Het maakt van dit deel van Zweden een echte bucketlist bestemming voor een camperreis. 

Highlights Noord-Zweden

Noord-Zweden kan in twee delen opgedeeld worden; het zuidelijk deel “Het Goud van Lapland – Västerbotten” en het noordelijk deel “Zweeds Lapland”. Wij hebben alle highlights voor je op een rijtje gezet.  

Lapland

Ga op ontdekking en avontuur door het uitgestrekte natuurgebied door Zweeds Lapland, met zijn bijnaam Lapônia. De regio staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en er huisvest maar liefst vier prachtige nationale parken. Oneindige berglandschappen, prachtige gletsjers, duizenden meren, wilde rivieren en taigabossen zijn zo maar een paar kenmerken van dit deel van Zweden

Noorderlicht

Een magische ervaring van het zinderende lichtspektakel het Noorderlicht (Aurora) kun je hier bewonderen in de winterperiode, terwijl je in de zomermaanden de middernachtzon ervaart en de zon nauwelijks ondergaat. De meest bekende plaatsen vanwege de dansende lichtshow in de lucht zijn Abisko en Kiruna. 

Abisko Nationaal Park

Het meest noordelijk gelegen nationale park van Zweden is het Abisko Nationaal Park. Een groot deel van de 425 km lange Kungsleden, een populaire wandelroute van Zweden, kun je in het nationale park bewandelen. Langs de route passeer je niet alleen prachtige berggebieden, maar ook de geweldige unieke Abiskokloof. 

Vooral in de zomermaanden is de route erg populair, wanneer er sprake is van bijna 24 uur licht en de middernachtzon. 

De Sami

In het noordelijk deel van Zweden kun je met de camper een bezoek brengen aan de traditionele Sami, de inheems bewoners van Lapland. Een van oorsprong nomadisch volk, die grotendeels van de rendieren leefden. Zij leven in het uiterste noorden van Zweden, Noorwegen, Finland en een deel van Rusland. Het is erg leuk om alles te ontdekken over hun gewoontes en gebruiken.

Padjelanta Nationaal Park

In het noordwesten van Zweden bevindt zich het Padjelanta nationaal park, wat samen met het Sarek nationaal park en het Stora Sjöfallet nationaal park het grootste aaneengesloten oer landschap vormt binnen Europa. Prachtige bergen met besneeuwde toppen en volle bossen zorgen voor een overweldigend en indrukwekkend landschap.

Een Zweeds fenomeen

Tijdens een bezoek aan Zweden moet je tijdens je camperreis zeker eens genieten van een echte Zweedse ‘fika’; een heerlijk koffiemoment. Nabij de poolcirkel kun je van de meest bijzondere koffie en thee genieten in het Arctic Circle Cafe, bij Jokkmokk. Hier kun je in de souvenirwinkel een heus Poolcirkel certificaat kopen of een stempel in je paspoort laten zetten. Een unieke ervaring dus, aan de E45, midden op de poolcirkel.

Salajäkna gletsjer

De grootste gletsjer van Zweden, de Salajäkna gletsjer, loopt deels over de grens met Noorwegen en biedt adembenemende uitzichten. De gletsjer is omringd door water, waardoor het smeltwater naar zowel de Atlantische oceaan als de Pite rivier stroomt. Wil je de gletsjer eens vanaf boven bewonderen: boek een unieke en geweldige helikoptertour. Waanzinnige uitzichten over de magnifieke gletsjer zullen voor een blijvende onbetaalbare herinnering zorgen tijdens je camperreis. 

Proost op het (camper)leven in één van de ijscafés of breng een bezoek aan het unieke en bijzondere ijshotel in Jukkasjärvi, vlakbij Kiruna. Slapen op een rendiervel…? Of toch liever na het drankje naar de warme camper? Wat je ook kiest, het is altijd een groot succes. 

Huskyboerderij

In dit onbewoonde en ongerepte noordelijk deel van Zweden kun je tijdens de camperreis een bezoek brengen aan een huskyboerderij. In de zomermaanden is een huskytocht niet exact zo mogelijk, zoals in de winter vanwege het ontbreken van de dikke sneeuwlaag. Daar heeft men iets op gevonden: ga met de husky’s op pad, met de fiets. De huskyhonden worden voor de fiets gespannen en deze bijzondere unieke ervaring zorgt gegarandeerd voor wat extra adrenaline!  

Hier is men ook echt één met de natuur en vanaf de camping geniet je van de kennis van de lokale bevolking. Je kunt er je eigen vis vangen, alvorens deze lekker op het kampvuur klaar te maken. Maar het allerleukste is toch een speciale trektocht met de husky’s onder de middernachtzon (in de zomer), een onvergetelijke ervaring. 

Ga dus heerlijk op avontuur door deze unieke regio van Zweden en zoals de Zweden zelf zeggen: “Just Go North and explore”. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SKÅNE

Bij het ophalen van je camper in Malmö start je de camperreis in de meest zuidelijk gelegen provincie van Zweden, Skåne. De provincie heeft een mooi en afwisselend landschap. Zandstranden en duinen, uitgestrekte landschapsgebieden met prachtige nostalgische boerderijen, ruïnes, kastelen en knusse dorpjes met kerken en oude grafheuvels. Stippel een leuke route uit en bewonder het landschap van dit bijzondere gedeelte van Zweden met de camper.

Skåne behoorde vroeger tot Denemarken. Er is inmiddels een brugverbinding gemaakt, de Øresundsbron, waardoor je nog altijd makkelijk met de camper naar Denemarken kunt reizen. Komt de brug je bekend voor? Dat kan; want de brug komt voor in de populaire tv-serie The Bridge.

De provincie Skåne kan opgedeeld worden in twee delen: de kuststrook met de grotere steden zoals Malmö, Ystad, Trelleborg, Lund, Helsingborg en Kristianstad en het binnenland waar de natuur ook hier als grootste kenmerk te benoemen is.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SMÅLAND 

De officiële slogan van het toeristenbureau van Småland luidt ‘Het echte Zweden’. Dat is niet voor niets; deze regio heeft alles te bieden waarbij de meeste camperreizigers denken als ze aan Zweden denken. De ongerepte natuur, idyllische dorpjes, leuke Zweedse tradities; je vind ze hier allemaal. Niet alleen de bakermat van het wereldberoemde woonimperium IKEA, maar ook de beroemde schrijfster van Pippi Langkous, Astrid Lindgren kent hier haar oorsprong. 

In het plaatsje Vimmerby is er zelfs een heel pretpark aan gewijd, het themapark Astrid Lindgren’s Wereld. Hier kun je al je nostalgische herinneringen ophalen aan het ondeugende meisje, terwijl alle verhalen tot leven komen in deze magische wereld. 
Het uitzicht op de rode huisjes en het groene bosrijke land geven het gebied een typische uitstraling. Wanneer je door Småland trekt met de camper ervaar en herken je dus inderdaad direct het gevoel van ‘het echte Zweden’. 

Tijdens een camperreis door Småland, één van de grootste provincies van Zweden, ontdek je prachtige volle eeuwenoude bossen, heldere meren en gezellige knusse dorpjes. Er is zo’n 200 km ruige kustlijn en er zijn veel verschillende natuurgebieden te bezoeken. Maar ook wat grotere steden als Västervik, Växjö, Jönköping en Kalmar zijn hier te vinden, gekenmerkt door zeer moderne kunst en design.

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STOCKHOLM

Stockholm

Stockholm is niet alleen de hoofdstad van Zweden, maar tevens de grootste stad van het Scandinavische land. Hier kun je na een korte vliegreis van ca. twee uur de camper ophalen (naast de stad Malmö) en beginnen aan het camperavontuur. Maar wat meer tijd doorbrengen in Stockholm, voor of na de camperreis, is zeker een overweging waard. Hieronder geven we je graag wat meer informatie over een bezoek aan één van de snelst groeiende steden van Europa.

Highlights Stockholm

Stockholm wordt in zijn geheel ingesloten door het water van de Baltische Zee en 14 eilandjes en wordt daardoor ook wel ‘het Venetië van het Noorden’ genoemd. Door maar liefst 57 bruggen wordt de stad met alle eilandjes onderling verbonden. Het is een bruisende stad met veel toeristische bezienswaardigheden en heeft ondanks de moderne kanten toch ook vooral een typische Scandinavische uitstraling. 

Al slenterend door het gastvrije Stockholm kun je een bezoek brengen aan diverse musea, het stadhuis, het paleis en het slot: allemaal vrij centraal gelegen t.o.v. het centrum. Wij hebben alle highlights voor je op een rijtje gezet.

Vasamuseum 

Een absoluut hoogtepunt tijdens een bezoek aan Stockholm is een bezoek aan het Vasamuseum. Het oorlogsschip Vasa staat hier centraal. Het schip zonk in 1628 op dezelfde dag als waarop het voor het eerst uitzeilde. Ruim 333 jaar later werd het schip geborgen. Het schip is daardoor het best bewaarde te bezichtigen schip uit de 17e eeuw. Het Vasamuseum ligt op het eiland Djurgården en hier zijn eventueel nog meer musea te bezichtigen zoals het Spritmuseum, het Viking museum en het Nordiska musea. 

Oud stadsdeel Gamla Stan

Een bezoek brengen aan de plek waar Stockholm ontstaan is tijdens de middeleeuwen? Bezoek dan zeker het oude stadsgedeelte Gamla Stan. Hier was de volledige oude stad gevestigd. Nu zijn er nog prachtige smalle, met keien geplaveide, straatjes overgebleven en zijn er de belangrijke bezienswaardigheden, zoals de kathedraal en het Koninklijk Paleis, het Kungliga Slottet, te vinden. Het paleis is de officiële residentie van de koning van Zweden en één van de grootste paleizen die Europa rijk is. Het koninklijk paar woont hier niet meer, maar het is wel nog altijd de officiële werkplek van de koning. Er zijn enkele delen van het paleis te bezoeken en toegankelijk voor toeristen.

Gamla Stan

Gamla Stan is een onwijs populair gebied en daardoor kan het er flink druk zijn. Een bezoek in de ochtend is aan te raden. De winkelstraat Västerlanggatan met veel restaurantjes en souvenirwinkels is erg sfeervol. Voor wie van kunst en design houdt neemt zeker eens een kijkje aan de Österlanggatan. 

Openluchtmuseum van Skansen

Het oudste openluchtmuseum ter wereld is in Stockholm gelegen; het openluchtmuseum van Skansen. Het museum beschikt over verschillende historische huizen uit diverse periodes en regio’s in Scandinavië. Ook is er een dierentuin in dit openluchtmuseum gelegen. 

ABBA museum 

Voor de liefhebbers van de meest succesvolle Zweedse band allertijden kun je je hart ophalen in het ABBA Museum, dat in 2013 werd geopend. Allerlei weetjes en leuke herinneringen aan de populaire muziekband kun je hier bewonderen. Het ticket kun je online bestellen en je kunt een keuze maken voor de dag en de aankomsttijd van je bezoek. 

Innovatie

Ondanks de vele historische plekken in de stad ademt Stockholm toch ook veel innovativiteit uit. Er zijn veel vooruitstrevende gebouwen en bedrijven te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het populaire muziekstreamingsbedrijf Spotify. Het hoofdkantoor is gevestigd in het hart van de stad. 

Stockholm met de camper

De camper kun je helaas niet makkelijk parkeren in Stockholm, vandaar dat we aanraden om het openbaar vervoer te gebruiken, zoals de metro. De vele metrostations in Stockholm zijn prachtig versierd met kunstwerken, beschilderingen en mozaïeken. 

In Stockholm zijn verschillende parkeerplaatsen waar je, tegen betaling, de camper kunt parkeren en bovendien soms mag overnachten. Vanaf hier kun je bijvoorbeeld ook prima met de fiets naar het centrum reizen. Het huren van een fiets is hier geen enkel probleem.  

Op het eiland Djurgården kun je de camper parkeren op de parkeerplaats van het Djurgårdsbrunn Wärdshus. Het is een sobere plaats, zonder faciliteiten. Wanneer de camper dus zelfvoorzienend is, hoeft dat geen probleem te zijn en de ligging is verder prima en ideaal voor een verbinding naar het centrum. Op het eiland vind je o.a. ook Skansen; ’s werelds oudste openluchtmuseum, waar je een kijkje kunt nemen in de historie van Zweden.  

Heb je liever een camping met wat meer faciliteiten? Overweeg dan om een overnachting te plannen op de Långholmens Husbilscamping of de Tantolundens Husbilscampings, beiden aan de zuidkant van het centrum. Er is een prima verbinding met de metro naar de stad en zoals gezegd is het huren van een fiets zeker ook te adviseren. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPPSALA

In het oosten van Zweden, op ongeveer 70 km ten noorden van Stockholm, ligt de bruisende universiteitsstad Uppsala. Na Stockholm, Göteborg en Malmö is Uppsala de vierde grootste stad van Zweden

Uppsala wordt ook wel ‘het Cambridge van Zweden’ genoemd en is een echte universiteitsstad met de oudste universiteit van Scandinavië, opgericht in 1477. 

Bezienswaardigheden Uppsala

Met de camper ben je binnen twee uurtjes vanuit Stockholm in deze populaire stad, die een jonge levendige uitstraling heeft. Parkeer de camper aan de rand van het oude centrum en bewandel dit charmante deel van de stad. Er zijn prachtige straatjes en de steegjes kronkelen tussen de historische gebouwen door. Aan de oevers van de Fyrisån rivier kun je heerlijk uitrusten op een terras van één van de velen gezellige barretjes en restaurants. De sfeer is heel prettig en rustig overal, wat de stad Uppsala een favoriet maakt tijdens een camperreis. Wij hebben een paar bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

De kathedraal van Uppsala

Het bekendste gebouw van Uppsala is zonder twijfel de kathedraal, gebouwd tussen 1260 en 1435. Met de twee torens van 120 meter hoogte vormt het het symbool van Uppsala. Eeuwenlang werden Zweedse vorsten ook in deze kerk getroond. Er zijn diverse graven te bezichtigen in deze kerk.

Linnéträdgården

Eén van ’s werelds meest vooraanstaande natuuronderzoekers en botanici Carl Linnaeus had de leiding over de Linnéträdgården, ook wel ‘de Botanische tuin van Uppsala’ genoemd. De tuin is momenteel de oudste botanische tuin van Zweden en hoort tegenwoordig bij de universiteit van Uppsala.

Gamla Uppsala Museum

Op de koninklijke heuvels kun je ontdekkingen uit de geschiedenis bewonderen in het Gamla Uppsala Museum. Er zijn ontelbare indrukwekkende vondsten te bezichtigen, waarbij sommigen zelfs teruggaan tot in de ijzertijd. 

Innovatiestad

Uppsala wordt ook beschouwd als een belangrijke innovatiestad, waar veel nieuwe ideeën uitgewerkt kunnen worden. Hierdoor is het een moderne, jonge stad en zijn er veel typische kenmerken te vinden. Hypermoderne gebouwen, maar ook interessante musea zijn te bezoeken tijdens je camperreis. In 2018 won de stad de internationale ‘One Planet City Challenge’ van het WWF. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VISBY

Wanneer je op camperreis bent in Zweden raden we je aan om zeker enkele dagen in de omgeving van het prachtige Visby te verblijven: een middeleeuwse stad, die stamt uit de 12e eeuw. De stad kent een roerige geschiedenis. In het verleden werd Visby bijvoorbeeld bewoond door piraten en ooit is de stad erg geteisterd door de pest. 

Wat te doen in Visby?

Tegenwoordig is Visby een heerlijk stadje waarbij een ideale combinatie tussen natuur, cultuur, historie en ontspanning perfect te vinden is. Visby staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

Breng eens een bezoek aan de unieke kerkruïnes van Drottens, St. Clemens en St. Nicolai. 

In de late herfstmaanden kun je in Visby genieten van de truffel. De truffels groeien namelijk op het eiland. Er worden zelfs truffeljachten georganiseerd. Door de kalkrijke bodem op het eiland, in combinatie met het gunstige warme klimaat, kunnen veel gewassen hier groeien.  

Ga je een eindje rijden met de camper? Ga dan naar het mooie Tofta strand op zo’n 20 km ten zuiden van Visby. Er zijn in dit gebied ook veel populaire natuurreservaten te bezoeken. Het afwisselende landschap in dit gebied is werkelijk magnifiek. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 VÄNERMEER


het Vänermeer is het grootste meer van Zweden en door sommigen wordt de omgeving ook wel 'Little Canada' genoemd, dankzij de hoeveelheid aan water, bossen en wilde dieren. De ongerepte natuur is thuis voor onder andere de bruine beer, elanden, wolven en lynxen. 

Het meer ligt niet al te ver van de grens met Noorwegen vandaan, wat het gemakkelijk maakt om een combinatiereis te maken van meerdere Scandinavische landen. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VÄRMLAND 

Värmland

Een uitstekende regio om met de camper op pad te gaan, is Värmland; te midden van de natuur kun je werkelijk overal rondtoeren met de huurcamper. Ideaal geschikt voor een wat meer actievere reis, waarbij water(sport) centraal staat.  

Värmaland

Het grootste meer, ook wel ‘binnenzee’ genoemd, van West-Europa bevindt zich in Värmaland; het Vänernmeer. In de omgeving van dit gigantische meer tel je meer dan 20.000 eilandjes. Het zal je dan ook niet verbazen dat vooral het maken van een boottocht of een kanotocht hier immens populair is, zeker tijdens de zomermaanden. 

Karlstad

’s-Werelds grootste zoetwaterdelta tref je bij de stad Karlstad, waar de rivier Klarälven uitmondt in het Vänernmeer, via maar liefst acht verschillende rivierarmen. Neem ook eens een bootbus (auqataxi) of maak een prachtige rondvaart met het historische zeilschip ‘de Bojorten’. 

Wil je liever nog iets meer activiteit toepassen aan je camperreis? Wat dacht je van het bouwen van een eigen vlot. Met de organisatie Vildmark kun je een geweldige tocht maken met een zelf gemaakt houtvlot. Een unieke ervaring en een belevenis om nooit meer te vergeten. 

Lüro

In het noordelijk deel van het Vänernmeer kun je een bezoek brengen aan de Lüro eilandengroep, waar je in de zomer een waar vakantieparadijs zult treffen. Mooie campings met een fantastisch uitzicht over het glinsterende water. Hier parkeer je je camper voor een aantal dagen en geniet van een waar paradijs. Er zijn ook veel mooie wandelingen te maken, met voor ieder wat wils.

Glaskogen

Het natuurreservaat Glaskogen, ook wel aangeduid als het ‘Zweedse lake district’, kun je tevens bezoeken tijdens je camperreis door de regio. Met zijn ruim 28000 hectare een waar genot voor de kampeerder die op zoek is naar rust, meren en activiteit. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kano- of kajaktocht? Ook voor de wandelliefhebber is het gebied ideaal met zo’n 300 km aan prachtige wandelroutes. Het huren van een fiets is tevens aan te raden door het uitgestrekte en heuvelachtige reservaat. 

Värmland Moose Park

Wanneer je met de camper door de bossen van Värmland gaat rijden adviseren we je om de ogen goed open te houden, want voor je het weet spot je een eland. In dit deel van Zweden is de eland namelijk in grote getalen aanwezig. Maar of je de eland in het wild zult spotten, is helaas niet te garanderen. Wil je er zeker van zijn dat je de elanden kunt bewonderen? Breng dan zeker een bezoek aan het Värmland Moose Park, tussen de plaatsjes Norra Skoga en Hole. Een prachtig park waar je meer te weten komt over deze populairste inwoners van Zweden. Een extra bijzondere unieke ervaring kun je opdoen, wanneer je door het park gaat wandelen (in een speciaal afgezet gebied) of gaat rondrijden met de camper. Zo dichtbij de elanden kom je vrijwel nergens!

Värmland met de camper

Zoek je een geweldige camping in Värmland: de 4-sterren camping Sunne Camping kunnen we absoluut aanraden. De camping is erg populair, ook bij de Zweden zelf. Een camping met veel faciliteiten en mooie kampeerplekken. Het nabijgelegen waterpark Sommarland zorgt zeker voor vermaak, voor jong en oud. Vele glijbanen, speeltuinen en een heerlijk strand zijn er te vinden. Perfect tijdens de camperreis. De combinatie met een camping juist midden in de natuur en bijvoorbeeld zo’n uitgebreide camping als de Sunne Camping is ideaal, vooral ook voor gezinnen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VÄSTERVIK

Op zoek naar de mooiste verborgen juweeltjes tijdens een camperreis mag ‘de Parel van de Oostzee’ natuurlijk niet ontbreken. Deze bijnaam krijgt de stad Västervik. Het is een echte zomerse bestemming, waarbij veel vakantiegangers en zomergasten de stad bezoeken. Het ademt een maritieme sfeer uit en in de haven tref je prachtige boten, jachten, motorbootjes aan. 

Tips Västervik

Om het gebied rondom de stad het beste te bekijken kun je  een boottocht plannen of zelf een bootje huren. Op deze manier kun je de vele eilandjes goed bezoeken en genieten van de charme en de sfeer. Vrijwel overal kun je zwemmen en genieten van de lekkerste maaltijden, natuurlijk met verse zeevruchten bereid.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 VÄXJÖ

In de kern van de provincie Småland ligt het stadje Växjö. Ondanks dat de stad niet veel naamsbekendheid heeft is het absoluut een aanrader, zeker wanneer je van lekker eten houdt. In Scandinavië werkt men ook met een restaurantgids waarin de beste restaurant beschreven worden. In 2020 waren er maar liefst vijf verschillende restaurants opgenomen in deze zogenaamde White Guide. In 2015 werd Växjö zelfs uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van het jaar. 
Tijdens de rondreis met de camper dus eens een keer geen maaltijd van het eenvoudige fornuis uit de camper? Kies dan eens voor een topmaaltijd in Växjö. 

Bezienswaardigheden Växjö 

Växjö wordt omgeven door meren, zodat je altijd in de buurt van water bent. Je zou je kunnen wagen aan vissen, wat veel wordt gedaan in de buurt van Växjö. Daarnaast kun je hier prima wandelen. Ook het stadje zelf is de moeite waard om te bezoeken. De kathedraal van Växjö wordt beschouwd als één van de mooiste gebouwen van de stad. Daarnaast is er een leuk glasmuseum in de buurt te vinden. 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

YSTAD

Ystad is een voorbeeld van een typisch Zweeds stadje waar je heerlijk kunt genieten van de mooie idyllische huisjes, marktpleintjes en de prettige sfeer. Er is een houten pier en je kunt hier heerlijk vertoeven, aan de haven, met het heldere water.

De kleine straten zijn met zijn plaveien typerend voor het plaatsje. Voor de liefhebbers van de tv-serie Wallander: breng zeker een bezoek aan deze omgeving, want de boeken en de serie spelen zich hier af. Parkeer de camper aan de rand van het overzichtelijke centrum en geniet van het pittoreske stadje.

======================================================================